Uusimmat

Ennakkokatsaus vuoden 2006 pelitarjontaan

29.12.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Vuosi vaihtuu tuota pikaa ja uuden vuoden ensimmäiset pelijulkaisut ovat tuota pikaa kaupoissa. eDome tutustuu seuraavassa jutussa muutamiin vuonna 2006 ilmestyviin pelinimikkeisiin. Kuten usein ennakoissa, myös tällä kertaa julkaisuajat ovat pitkälti viitteellisiä.

Hitman: Blood Money

Kustantaja: Eidos
Tekijä: IO Interactive
Versiot: pc, PS2, Xbox
Julkaisu: kevät 2006

Viimeisin Hitman on jälleen melkoinen visuaalinen taidonnäyte. Agentti 47 on kirjaimellisesti saanut kasvojen kohotuksen, sillä agentin kasvot on mallinnettu aiempaa huomattavasti elävämmäksi. Ympäristöt ovat totutun laajoja ja tekoälyhahmojen kansoittamia. Agentti 47:n monipuolisia tekniikoita saatiin ihmetellä ennakkoversiossa valtavassa kasinokentässä, jossa riitti pinta-alaa.

Pelintekijät yrittävät painottaa kahdella tavalla, kuinka Blood Moneya pitäisi pelata räiskimistä välttäen. Jos herättää liikaa huomiota, todistajien kautta virkavalta osaa varoa agenttia seuraavissa tehtävissä, ja taidokkaat ja vähän huomiota herättävät tapot tuovat enemmän rahaa kirstuun. Mitä paremmat tienestit, sitä parempia varusteita voi käyttää.

Just Cause

Tekijä: Avalanche
Kustantaja: Eidos
Versiot: pc, PS2, Xbox
Julkaisu: 2006

Ruotsalaisen Avalanche Studiosin kehittämä upean näköinen Just Cause on Grand Theft Auton henkinen, pelaamisen vapautta tarjoava toimintapeli. Pääosassa on CIA-agentti Rico Rodriguez, joka yrittää kääntää San Esperiton saaristoalueella olevia rikosjärjestöjä toistensa kimppuun.

Tehtäväesimerkkejä ei ole vielä paljastettu, mutta tekniikka on uskomattoman vakuuttavaa. Pelissä voi muun muassa ohjata hahmonsa hyppäämään laskuvarjolla kohti liikkuvaa autoa, jonka jälkeen auton katolle laskeutumisen jälkeen voi kammeta kuskin ulos ja siirtyä itse ajamaan. Täysin saumattomasti. Pelimaailmassa voi lisäksi lentää hävittäjillä ja ajaa veneillä sekä autoilla.

Full Spectrum Warrior: Ten Hammers

Tekijä: Pandemic Studios
Kustantaja: THQ
Versiot: pc, PS2, Xbox
Julkaisu: maaliskuu 2006

Jatko-osa Pandemicin taktiselle ryhmäjohtosimulaatiolle heittää pelaajan keskelle Zekistanin kuvitteellista valtiota. Tällä kertaa taistellaan kaupunkien lisäksi myös metsäisillä kukkuloilla. Tarina on jaettu neljään kappaleeseen, joissa jokaisessa kerrotaan tapahtumat erimaalaisten sotilasryhmien näkökulmasta.

Pandemic on kuunnellut ensimmäisestä pelistä saamaansa palautetta. Ryhmiä voi nyt komentaa mistä asemasta tahansa, ilman että pitää aina vaihtaa komennettavaan ryhmään. Ryhmät voi myös jakaa kahteen erilliseen puoliryhmään. Pelaajan komennossa on nyt jalkaväen lisäksi myös ajoneuvoja, kuten tankkeja.

Ryhmien liikuttelussa on uusia mahdollisuuksia. Joukot voivat liikkua esimerkiksi aseet kuumina, eli tuli avataan heti, kun päästään asemiin. Vaihtoehtoisesti voi yrittää liikkua hiljaa ja huomaamatta ja yllättää viholliset. Tällä kertaa on myös mahdollista mennä sisään joihinkin taloihin ja ottaa ikkunat haltuun.

Tärkein uudistus on kuitenkin aktiivinen tekoäly. Vihollisten toiminta ei nyt ole valmiiksi ohjelmoitua. Ne reagoivat tapahtumiin ja voivat liikkua vapaasti. Ne myös aloittavat satunnaisista paikoista joka pelikerta. Verkkopeli onnistuu nyt yhteispelinä tai vastakkain.

Onimusha: Dawn of Dreams

Tekijä: Capcom
Kustantaja: Capcom
Versio: PlayStation 2
Julkaisu: 2006

Jatkuuhan se Onimusha-sarja, vaikka Onimusha 3:n pitikin olla sarjan viimeinen peli. Nyt kävi ilmi, että Onimusha 3 olikin vain trilogian loppu, ja pelisarja saa jatkoa Onimusha: Dawn of Dreamsillä, joka sijoittuu 15 vuotta Onimusha 3:n tapahtumien jälkeen. Pelin pääsuunnittelija Ono-san on kertonut, ettei DoD ole niin toiminnallinen kuin on luultu.

Dawn of Dreams on kolmannesta persoonasta kuvattu ja antaa pelaajien manipuloida kamerakulmia. Tämän lisäksi taistelusysteemiä on rukattu uusiksi, ja ruudulla vilisee aiempaa paljon enemmän vihollisia. Pelaajan apurina toimii toinen hahmo, ja molempien välillä voi vaihtaa lennossa kesken taistelun. Tarinallisia elementtejä ei kuitenkaan ole unohdettu.

SOCOM US Navy SEALs Fireteam Bravo

Tekijä: Zipper Interactive
Kustantaja: SCEA
Versio: PSP
Julkaisu: maaliskuu 2006

SOCOM-sarjan PSP-debyytissä toisen analogitikun puute on korvattu automaattisella tähtäyksellä. Osumatarkkuus riippuu kohteen etäisyydestä ja käytössä olevasta aseesta. Kun on lukinnut tähtäimen kohteeseen, sen päälle ilmestyy toinen tähtäin, jota voi liikuttaa kohteen päällä. Tällä tavalla on helpompi yrittää sihdata vihollista päähän tai jalkoihin.

Grafiikka ei ole aivan PS2-version tasolla ja pelaajan mukana kulkee kolmen sijasta vain yksi tekoälyn ohjaama sotilas. Monimutkainen peli oli silti tuotu taidokkaasti PSP:lle, ja luvassa on tietenkin verkkopelitiloja. Uusi ominaisuus on Instant Action, joka muuttaa läpipelattujen kenttien tehtävävaatimuksia ja vihollisten sijaintia tarjoten näin alati uusia kokemuksia tutuissa ympäristöissä.

Hellgate: London

Tekijä: Flagship Studios
Kustantaja: Namco
Versiot: pc
Julkaisu: 2006

Hellgate: London on muun muassa Diablot kehittäneen ryhmän uusin peli. Hellgate on ensimmäisestä persoonasta kuvattu toimintaroolipeli, joka onkin vahvasti Diablo-vaikutteinen. Satunnaisesti luodut kentät, sivutehtävät ja esineet tekevät pelaamisesta lähes loputtoman monipuolista. Verkkopeli onnistuu myös.

Peli sijoittuu demonien valtaamaan ja tuhoamaan Lontooseen, jonka alamaailmassa ihmiset yrittävät selviytyä. Pelaaja luo hahmon, jonka taitoja voi kehittää monipuolisen ja helpon systeemin avulla pelin edetessä. Varusteita ja aseita sekä niiden ulkoasua voi muokata lähes mielensä mukaan. Viholliset pudottelevat satunnaista tavaraa, ja harvinaisempien esineiden metsästäminen onkin yksi osa pelaamista.

Koska kyseessä on enemmänkin roolipeli, ei tuliaseiden kanssa tarvitse huolehtia ammuksista. Tuliaseissa on tyypistä riippuen jonkinlainen automaattitähtäys tai aluevaikutus. Lähitaisteluaseitakin löytyy, ja niitä heilutellaan kolmannesta persoonasta kuvattuna.

Ennakkoversion perusteella vanha Diablo-nisti alkoi heti kärsiä tutuista riippuvuuden tunteista. Hellgate: London tulee taatusti olemaan uuden pelisukupolven Diablo.

Daxter

Tekijä: Ready at Dawn
Kustantaja: SCEA
Versio: PSP
Julkaisu: kevät 2006

PSP:n kaunein peli Wipeout Puren jälkeen on näillä näkymin Ready at Dawnin Daxter. Jak and Daxter -sarjasta tuttu karvaturri on saanut oman pelinsä. Päätuottaja Didier Malenfantin mukaan tekijät tavoittelevat Jak and Daxter: The Precursor Legacyn tyylistä ilmettä ja pelattavuutta. Daxter on siten perinteisempi ja lineaarisempi tasoloikkapeli kuin Jak 2 ja 3.

Daxter on animoitu fantastisesti. Vesselillä on enemmän hyökkäysliikkeitä kuin aiemmin, ja apunaan hänellä on vihreällä ecolla toimiva rakettirepun kaltainen härveli, joka toimii samaan tapaan kuin Marion vesitykki Super Mario Sunshinessä.

The Outfit

Tekijä: Relic
Kustantaja: THQ
Versiot: Xbox 360
Julkaisu: maaliskuu 2006

The Outfit on monipuolinen sotimisen leikkikenttä, jonka juuret ovat vahvasti tosiaikastrategioissa, vaikka peli onkin kolmannesta persoonasta kuvattu toimintapeli. Peli sijoittuu osittain kuvitteelliseen toiseen maailmansotaan. The Outfitissä ohjataan kahta tuliryhmää ja niitä komentavaa sankaria. Käytössä on myös monenlaisia ajoneuvoja jeepeistä tankkeihin.

Strategiajuuret näkyvät Action-pisteissä, joita kerätään sotimalla. Pisteillä kehitellään ja parannellaan ajoneuvoja kesken peliä sekä kutsutaan kentälle lisää joukkoja tai ilma-iskuja. Tehtävistä on monta tapaa päästä läpi, ja pelin kentät ovat todella massiivisia. Kiikareille on todellakin käyttöä. Ympäristöt vaurioituvat ja tuhoutuvat aidonoloisesti, ja esimerkiksi linnoituksia sekä siltoja voi pistää palasiksi.

Pelin kolmella sankarihahmolla on yli-inhimillisiä kykyjä, kuten vaikkapa tiedustelijan kyky muuttua näkymättömäksi. Kyvyistä on iloa erityisesti verkkopelissä, joka onnistuu myös yhteispelinä konetta vastaan.

Vaikka The Outfitin toiminnan ja strategian yhdistelmä jo itsessään on kiinnostava, on pelin seuraavan sukupolven grafiikka leukoja loksauttava. Kirkkaat värit ja yksityiskohtainen ulkoasu herättävät pelin taistelut eloon aivan uudella tavalla.

Unreal Tournament 2007

Tekijä: Epic Games
Kustantaja: Midway
Versiot: pc, PS3, Xbox 360
Julkaisu: 2006

Kuten pelin nimestä voi päätellä, on seuraava Unreal Tournament vielä hyvin aikaisessa vaiheessa. Silti pelistä on esitelty uutta Conquest-pelimuotoa yhden kentän demon verran.

Peli käyttää Epicin Unreal 3 -pelimoottoria, joka on uusinta uutta ja seuraavan sukupolven teknologiaa. Muun muassa Xbox 360:n Gears of War käyttää samaista pelimoottoria. Paljon kertoo se, että peli näyttää jo nyt liikkeessä aivan yhtä upealta kuin pelkissä kuvissakin.

Demossa esitelty Conquest-pelimuoto on risteytys UT2004:n Assaultia ja Onslaughtia. Conquest on Assaultin tavoin tavoitepohjainen, mutta Onslaughtin tavoin se sisältää ajoneuvoja ja erittäin laajoja pelikenttiä, jotka voivat olla myös moniosaisia. Conquestissa kummankin puolen tavoitteet ovat myös toisistaan poikkeavia, mikä tekee pelaamisesta entistä monipuolisempaa.

Paljoa muuta pelistä ei sitten oikein ole vielä paljastettukaan, paitsi että kartoissa tullaan tasapainoilemaan ulkoilman ja sisätilojen välillä ja että uudet Necris-ajoneuvot tulevat olemaan jotain muuta kuin ihmisten perinteiset teknologiset sotakoneet. Viimeisimpien huhujen mukaan Unreal Tournament 2007:stä yritetään myös työstää PlayStation 3:n julkaisupeliä.

The Elder Scrolls IV: Oblivion

Tekijä: Bethesda Softworks
Kustantaja: Bethesda Softworks/ 2K Games
Versiot: pc, Xbox 360
Julkaisu: alkuvuosi 2006

Maineikas Elder Scrolls -roolipelisarja saa jatkoa seuraavan sukupolven pelin myötä pc:llä ja Xbox 360:llä. Pelissä Tamrielin kuningas poikineen tapetaan ja helvetin portit avautuvat. Pelaajan pitää löytää viimeinen kruununperijä, ennen kuin maailma on tuhon oma.

Sarjan perinteitä kunnioittaen pelihahmo aloittaa pelin vankilasta. Sieltä lähdetään tutkimaan pelin yli 20 neliökilometriä kattavaa maailmaa, josta puolet on metsää. Maailma sisältää yli tuhat pelihahmoa ja yhdeksän suurta kaupunkia sekä 200 luolastoa. Suuressa maailmassa liikkumista helpottaa mahdollisuus pikasiirtyä paikasta toiseen ilman taikoja tai esineitä. Kompassi näyttää maailman kiinnostavat kohdat.

Keskustelut maailman asukkien kanssa ovat monipuolistuneet. Niiden suhtautumiseen pelaajaan voi vaikuttaa esimerkiksi vitsailemalla, kehumalla ja uhkailemalla. Pelihahmot myös keskustelevat pelimaailman tapahtumista keskenään dynaamisesti, jolloin pelaaja voi saada uutta tietoa niitä kuuntelemalla.

Tekemistä riittää. Eläimiä voi metsästää ruoaksi tai aineksiksi taikajuomiin, ja vihollisille voi virittää erilaisia ansoja. Oblivion on äärimmäisen monipuolinen roolipeli, jonka tuotantoarvoissakaan ei ole säästelty. Ääninä kuullaan muun muassa Patrick Stewartia.

Lemmings

Tekijä: Team 17
Kustantaja: SCEE
Versio: PSP
Julkaisu: helmikuu 2006

Vanhan legendan paluu sopii mainiosti PSP:n laajakuvanäytölle. Tietämättömille kerrottakoon, että lemmingsit ovat aivottomia sopuleita, jotka on ohjattava vaaroja täynnä olevan kentän läpi maalialueelle, jolloin kenttä läpäistään. Se tosin edellyttää myös sitä, että tarpeeksi moni otus selviää putouksien ja muiden vaarojen sävyttämästä reissusta hengissä.

Ryhmällä on erikoiskykyjä, kuten räjähtävä sopuli Bomber, joka voi itsensä uhraamalla avata tietä muille. Basher osaa puolestaan kaivautua ja tehdä näin muille tietä.

Wi-Fi-ominaisuuksia hyödynnetään tarjoamalla pelaajille mahdollisuus siirtää omia kenttiään muiden pelaajien ladattavaksi. Aivan oikein, Lemmingsin PSP-versiossa on myös kenttäeditori.

Full Auto

Tekijä: Pseudo Interactive
Kustantaja: Sega
Versiot: Xbox 360
Julkaisu: 2006

Full Auto on näyttävä ja vauhdikas autoräiskintäpeli samantyyppisen Cel Damagen tekijöiltä. Kyseessä on väkivaltainen katuralli raskaasti aseistetuilla autoilla. Helpoiten peliä luonnehtii sanomalla, että se on ikään kuin Burnout 3 aseilla ja massiivisilla räjähdyksillä.

Peli tarjoilee todellista seuraavan sukupolven silmäkarkkia. Kaikki pelissä olevat esineet voivat vaurioitua ja tuhoutua, ja kaikki tuho tapahtuu tosiajassa. Kolareissa ja räjähdyksissä ilma täytyy tuhansista lentelevistä pellin, lasin, betonin ja raudan palasista.

Henkeäsalpaavaa vauhtia kuorrutetaan siis massatuholla, jota voi kylvää pelin 20 erilaisen auton voimin. Autoihin voi pultata kiinni erilaisia aseita, kuten konekivääreitä, ohjuksia, miinoja ja kranaatinheittimiä. Näyttävänä pikkujippona aikaa voi kelata hetken taaksepäin, jos ajon keskeyttävä vaara uhkaa.

Radatkaan eivät ole pelkkiä kiskoja, sillä erilaisia vaihtoehtoisia reittejä avautuu esimerkiksi parkkihallien tai kattojen kautta. Verkkopeli onnistuu Livessä kahdeksan pelaajan voimin.

Thomas Puha, Miika Huttunen