Uusimmat

Peliaiheiset podcastit – vaihtoehto metallille

03.01.2008 18:25 Miikka Lehtonen

Ennen vanhaan radio oli vain harvojen hupia, eikä siellä yleensä puhuttu edes mitään kiinnostavaa, mitä nyt merisää katkoi jääkiekkolähetyksiä. Toisin on nykyään, sillä niin kutsutut podcastit ovat antaneet jokaiselle mahdollisuuden olla radiostara – tai ainakin melkein.

Koska videopelit alkavat olla eräs maailman suosituimmista viihdemuodoista ja vieläpä yleensä teknisesti taitavan väestön keskuudessa, pelipodcastit ovat jo yleisempiä kuin sienet sateisessa syysmetsässä. Toisaalta sienten tavoin tuhatpäisestä leegiosta on vaikea löytää sitä omaa suosikkia ilman, että joutuu välillä vessaan oksentamaan.

Podcastit, Applen mainion iPod-soittimen mukaan nimetyt nettiradiolähetykset, ovat parissa vuodessa ponnahtaneet lähes totaalisesta pimennosta massiiviseksi mediamuodoksi. Uutiskanavilla, nettitaiteilijoilla, mediapersoonallisuuksilla, pelitaloilla ja tietenkin kaikilla mahdollisilla lehdillä ja saiteilla on omat podcastinsa, joiden taso ja kiinnostavuus vaihtelevat villisti.

Keskitymme tällä kertaa vain pelimedian lähetyksiin, mutta esimerkiksi Bungien oma podcast on havaittu sangen laadukkaaksi – ja miksi olisi, toinen sen vetäjistä oli aiemmin eräs 1Up Yoursin avainhenkilöistä.

1Up Yours

1upyours.1up.com/

Aikataulu: Perjantain ja lauantain välinen yö

1Up Yours on pelipodcastien ykkösnimi, eikä syyttä. Vaikka se ei ole pitkäikäisin tai kattavin, se on saitin linjan mukaisesti ammattitaitoisin eikä peittele mielipiteitään. Viikon uutiset ja ilmiöt käsitellään satiirin, huumorin ja avautumisen keinoin, johon osallistuvat yleensä myös ohjelmassa tihein esiintyvät vieraat.  Eräässä tuoreessa ohjelmassa vieraili esimerkiksi Flagship Studiosin Bill Roper, joka jutteli kolmatta tuntia tulevasta Hellgate-pelistään, mutta myös paljasti muun muassa intohimonsa Google Image Labeler -ohjelmaa kohtaan.

Keskeinen osa ohjelmasta on myös 1Up-saitin yhteisöpuuhastelulla, sillä ohjelmaan poimitaan joka viikko saitin keskustelupalstalla keskustelua herättäneitä aiheita, joihin toimittajat sitten ottavat kantaa. Minkä pelin ottaisit mukaasi autiolle saarelle? Jos saisit pakottaa yhden pelistudion tekemään unelmapelisi, mikä se olisi?

1Up Yours jakaa tehokkaasti mielipiteitä, sillä myös sen juontajilla on niitä. Isolla M-kirjaimella. Jokaisella on omat suosikkialustansa, tai -kehitysstudionsa, joiden puolta liputetaan joskus turhankin innokkaasti. Toisaalta samalla kaikkia aiheita käsitellään intohimoisesti ja kiinnostavasti, eikä ohjelma ainakaan jätä kylmäksi.

EGM Live

www.1up.com/do/feature?cId=3149975

Aikataulu: Maanantain ja tiistain välinen yö

EGM Live vaihtoi kesän aikana formaattiaan perinteisestä paneelikeskustelusta lähemmäs makasiiniohjelmaa, menettäen samalla osan hohdostaan. EGM-lehden toimitus haastattelee enemmän tai vähemmän kiinnostavia pelibisneksen henkilöitä, kertaa viikon pelijulkaisut ja -uutiset, sekä turisee lehden tiimoilta. Mielenkiintoisinta antia ovat viikon aikana toimitukseen saapuneiden pelien pika-arvostelut, sekä vieraat. Ohjelmassa on äskettäin haastateltu muun muassa äitejä, joita Nintendo on yrittänyt kalastella tarjoamalla heille ilmaisia Wii-kestityksiä.

Yksinään kuunneltuna EGM Live jättää siis melko vaisun kuvan, mutta toisaalta se toimii mainiosti saman saitin 1Up Yours -podcastin kylkiäisenä.

 GFW Radio

gfwradio.1up.com/

Aikataulu: Pääsääntöisesti tiistain ja keskiviikon välisenä yönä

Ei kannata antaa nimen huijata, vaikka Games for Windows -lehden podcastin voisi kuvitella olevan pelkkää taulukkoa ja tylsyyttä, todellisuudessa linkin takaa paljastuu kenties netin paras komediashow. GFW-lehden toimitus kerääntyy suurin piirtein kerran viikossa saman pöydän ääreen puhumaan peleistä… tai ainakin se olisi tarkoitus.

Vaikka useimmiten viikon kovimmat uutiset ja porukan käsiinsä saamat peliuutuudet käydäänkin läpi, keskustelu ajautuu yleensä nopeasti raiteiltaan kohti sarjakuvia, TV-ohjelmia, nörttimaailman ihmeitä ja Internetin viheliäisimpiä olentoja. Siinä sivussa toimituksen suosikkipeligenrejä käsitellään innolla ja antaumuksella, joka on hetkittäin jopa pelottavaa. Jos haluat kuulla, miten pelitoimittaja joutui italialaisen konduktöörin pahoinpitelemäksi tai tarinoita legendaarisista trollauksista, GFW Live on podcast sinua varten.

Varoitus: sisältönsä takia GFW Radio ei sovi alle 18-vuotiaille tai raskaana oleville.

PC Gamer Podcast

www.pcgamerpodcast.com

Se toinen PC-keskeinen podcast. Eroa GFW Radioon löytyy kuin yöllä ja päivällä, vaikka PC Gamerkaan ei ole varsinaisen kuivakka. Sen sijaan se pysyy aihepiirissään, eli PC-pelaamisessa ja siihen liittyvissä ilmiöissä huomattavasti GFW Radiota paremmin. PC Gamerin toimitus keskustelee laajalti ajankohtaisista ilmiöistä, trendeistä ja uutisista.

Huumoriakin toki löytyy, mutta hienovaraisemmin. Joskus porukka tosin innostuu esimerkiksi katsomaan, mitä kaikkea sontaa heistä on kirjoitettu Wikipediaan, tai pelaamaan kissa-aiheista pelitietokilpailua. Erikoismaininta menee ohjelman mainioille hardware-osuuksille, joissa käsitellään lukijoiden konehuolia ja kerrataan tulevia laitetrendejä. Esimerkiksi Core 2 Duo -prosessorien kova suorituskyky oli puheenaihe PC Gamer Podcastissa kun prossu itsessään oli vielä pilke pelimaailman silmäkulmassa.

 Game Theory

www.gametheoryshow.com

Game Theory on kenties maailman vakavin ja aikuismaisin pelipodcast. Pitkän linjan pelitoimittajat eivät käy niinkään läpi viikon tapahtumia, kuin nimen mukaisesti pelialan teoriaa. Joka jaksolla on oma teemansa, joka voi olla joko yksi pelibisneksen osa-alue – kuten vaikka mainonta videopeleissä tai tulevan vuoden pelitrendit –  tai tavallista kiinnostavampi vieras tai peli. Trio haastatteli esimerkiksi äskettäin reilun tunnin verran Elitestä tuttua David Brabenia, saaden tältä niin kiinnostavia tarinoita menneiltä vuosilta kuin näkemyksiä alan nykymeiningistä.

Ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen, jos sattuu olemaan yhtään enempää kiinnostunut pelimaailman taustoista ja trendeistä.

1Up.com – Retronauts

retronauts.1up.com

Aikataulu: Teoriassa joka viikon keskiviikko, käytännössä jakso kuussa

Kuten nimestäkin voi päätellä, Retronauts käsittelee puhtaasti retropelejä ja niiden pelaajia. Scott Sharkey ja Jeremy Parish juontavat säännöllisen epäsäännöllistä podcastia, jonka jokaisella jaksolla on teema. Joskus puheenaiheena on peligenre, toisinaan taas erityisen kiinnostava peli tai pelisarja.

Paikalle kutsutaan 1Up-saitin laajoista kokoelmista ihmisiä, joille peli on erityisen rakas ja sitten muistellaan vanhoja hyviä aikoja urakalla. Hyvä paikka retroilun aloittamiseen on vaikka suomalaisillekin rakkaan Commodore 64:n ympärille keskittyvä jakso, tai tuore keskustelu survival horror -peleistä ja niiden historiasta. Mikä on tiimin mielestä ensimmäinen survival horror -peli? Vastaus voi yllättää ja järkyttää.

 GameSpot Presents: The Hot Spot

http://www.gamespot.com/pages/features/hotspot/index.php

Aikataulu: Tiistain ja keskiviikon välinen yö

GameSpotin toimituksen viikoittainen kahvipöytäkeskustelu sivuaa kaikkia pelaamiseen ja pelikulttuuriin liittyviä aiheita, mutta ei pelkää lähteä harhailemaan välillä aivan omille poluilleen. Esimerkkinä pari viikkoa sitten Domino-päällysteinen pizza sai koko toimituksen kauhunsekaisen kiinnostuksen valtaan. Oma lukunsa ovat ohjelmassa soitetut yleisöpuhelut, joiden taso on kauniisti sanottuna vaihteleva. Välillä kuunnellaan kännisiä kannanottoja suoraan konsolin tai hittipelin varausjonosta, toisinaan taas koko toimitus nauraa itsensä pöydän alle viisiminuuttisen Master Chief -räpin seurauksena.

Varoituksena uusille kuuntelijoille ohjelman huumori on hieman sisäänpäinlämpiävää, mutta kun eri persoonallisuudet tulevat tutuiksi, Hot Spot palkitsee mielenkiintoisilla mielipiteillä ja hauskoilla persoonallisuuksilla. Sinänsä kiinnostavasti Hot Spot – niin hyvä podcast kuin onkin – ei ole GameSpotin päälähetys, vaan se kunnia menee viikoittaiselle videomakasiinille.

 GameSpot Presents : On The Spot

http://www.gamespot.com/pages/features/onthespot/index.php

Aikataulu: Torstain ja perjantain välinen yö

On The Spot on GameSpotin toimituksen viikoittainen makasiiniohjelman ja talkshown risteytys, joka koki alkusyksystä pienen mullistuksen. Useita vuosia GameSpotin yleisjuontajana toiminut Rich Gallup pakkasi laukkunsa ja suuntasi takaisin Bostoniin, vieden samalla osan ohjelmien aiemmasta charmista mukanaan. Toipuminen kesti pari kuukautta, mutta On The Spot on taas voimissaan.

GameSpotin sivuilta tai iTunesista ladattava ohjelma antaa reilun tunnin kestonsa aikana hyvän visuaalisen esityksen kyseisen viikon kovimmista peleistä. Saitin toimittajat esittelevät kuumimpia uutuuksia, ottavat vastaan lukijoiden kysymyksiä ja viihdyttävät vieraitaan, jotka puolestaan tuovat kierrokselle lähitulevaisuuden kovia hittejään.

GameSpotin liveshowssa nähtiin muun muassa myös eDomessa viihdyttänyt, 40-minuuttinen Rock Band -live-esitys, jossa niin Harmonixin kuin GameSpotinkin väki innostui rokkaamaan urakalla. GameSpot-noviisien kannattaneekin aloittaa tutustumisensa saitin ihmeelliseen maailmaan ensin On The Spotin kautta. Mainiota viihdettä perjantai-illan riemuksi.

 IGN.com Podcast Series

podcasts.ign.com

Aikataulu: Pitkin viikkoa

IGN on saitti, joka käsittelee kaikkia mahdollisia pelikonsoleita ja tämä näkyy myös saitin podcasteissa, joita löytyy joka lähtöön. IGN Game Scoop on saitin keskeinen podcast, jossa käydään läpi viikon ilmiöt, uutiset ja muut perusjutut. Yleisilme on sangen riemukas, sillä useissa ohjelmissa juontajat viettävät enemmän aikaa nauraen kuin puhuen.

Mikäli tämä ei riitä vaan haluaa jotain kohdistetumpaa, tarjolla on myös eri konsolien erikoistoimitusten pyörittämiä podcasteja, joissa keskitytään vain kyseisen laitteen meininkiin. Näissä lippa vedetään täysin takakenoon ja jälki on ratkiriemukasta. Xboxin ympärillä pyörivässä Three Red Lights -ohjelmassa vietetään hiljaisia hetkiä taistelussa kaatuneiden boksien muistolle ja väännetään vitsiä Microsoftin markkinointiosaston kustannuksella. Tarjolla on myös satunnaisia IGN is AFK -erikoislähetyksiä, joista uusimmassa puhutaan Halloweenin teemaan sopivasti kaikkien aikojen pelottamista peleistä.

Jos valitset vain kaksi…

Olet kiireinen henkilö, eikä sinulla ole aikaa kuunnella 15 tuntia videopeliuutisia. Sitä paitsi lähes kaikki ohjelmat tuntuvat tarjoavan ainakin osittain samaa sisältöä, miksi siis tuhlata aikaansa näihin kaikkiin? Mitkä ovat todellisen hardcore-kuluttajan vaihtoehdot? Vastaus on helppo.

Vain yhtä podcastia himoitsevan konsolipelaajan kannattaa valita 1Up Yours, joka on alansa ykkönen hyvästä ja ansaitusta syystä. Vaikka ohjelman dynamiikka onkin hieman kärsinyt juontajien vaihtuessa, 1Up Yours uskaltaa edelleen ottaa kantaa ja kommentoida asteikolla, johon muut toivovat pystyvänsä.

PC-miesten valinta on vielä helpompi, sillä GFW Radio on niinikään omaa luokkaansa. Ohjelma ei käy läpi kaikkia viikon uutisia, vaan keskittyy enemmän sen hetken kovimpiin peleihin ja tapahtumiin. Oma lukunsa on myös juontajaviisikko, joka rikkoo joka viikko uusilla ja kekseliäillä tavoilla hyvän maun ja radioetiikan sääntöjä. Puritaanien ei siis kannata kuunnella, mutta klassisen Something Awful -huumorin ystävät ovat kuin kotonaan.