Uusimmat

HKEPC:ltä kattava Intel Nehalem -tietopaketti

04.01.2008 11:56 Sampsa Kurri

Intel on aikeissa julkaista tämän vuoden toisella puoliskolla uuden Nehalem-arkkitehtuurin, josta varmasti riittää uutisoitavaa pitkin vuotta. HKEPC-sivusto onkin kasannut heti vuoden alkuun kattavan tietopaketin Nehalemista, jossa käydään läpi toistaiseksi tiedossa olevat ominaisuudet, uudistukset sekä prosessori- ja piirisarjamallit.

HKEPC:n mukaan Intel aikoo julkaista tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä (Q4/2008) ensimmäiset Nehalem-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit. Työpöytäpuolelle on luvassa tehokäyttäjille tarkoitettu Bloomfield-koodinimellinen neliytiminen prosessori, joka kykenee uudistetun Hyper-Threading-tekniikan avulla suorittamaan yhtäaikaisesti jopa kahdeksaa säiettä. Prosessori sisältää kuuden megatavun L2-välimuistin, joka on jaettu kaikkien ytimien kesken. Bloomfield käyttää uutta Socket 1366 -kantaa ja nykyisen Front Side Bus -väylätekniikan korvaavaa Quick Path Interconnect -tekniikkaa. Piirisarjaksi ollaan julkaisemassa Tylersburg-koodinimellisen northbridgen, jonka uusia ominaisuuksia ovat neljä x8-nopeudella toimivaa PCI Express 2.0 -liitintä ja uusi kolmekanavainen DDR3-1600-muistiohjain, ja ICH10-southbridgen yhdistelmä.

Alustavien tietojen mukaan Bloomfield ei vielä sisällä integroitua DDR3-muistiohjainta vaan riskien vähentämiseksi Intel suunnittelee tuovansa ensimmäiset muistiohjaimella varustetut prosessorit markkinoille vasta 2009. Kyseessä on kuluttajamarkkinoille suunnatut uudella Socket 1160 -kannalla varustetut Lynnfield- ja Havendale-koodinimelliset neliytimiset prosessorit, joihin on integroitu myös yhtä x16-väylää tukeva PCI Express 2.0 -rajapinta.

Havendalen erikoisuus on prosessoriin lisäksi integroitu DirectX 10 -rajapintaa tukeva grafiikkapiiri, joka ei kuitenkaan todennäköisesti tule loistamaan suorituskyvyllään. Lynnfieldin ja Havendalen kaveriksi Intel suunnittelee Ibexpeak-koodinimellistä PCH-piirisarjaa (Platform Controller Hub), joka on vain yhden piirin ratkaisu. Kun muistiohjain ja PCI Express -rajapinta integroidaan prosessoriytimeen, ei Intel tarvitse enää nykyisin käytössä olevaa erillistä northbridge-piiriä.

HKEPC, Nehalem micro-architecture product planning (Google Translate)