Uusimmat

Lisää kuvia Intelin Nehalemista

24.02.2008 22:22 Ville Suvanto

XtremeSystems-sivuston keskustelualueella sxs112-nimimerkillä kirjoittava henkilö julkaisi pari päivää sitten kuvan Intelin tulevasta Nehalem-prosessorista ja sitä tukevasta emolevystä. Prosessori on A1-revisiollinen ja se toimii yhden gigahertsin kellotaajuudella. Vastaavasti työasemakäyttöön suunniteltu emolevy on Gigabyten valmistama ja malliltaan 7TESN-RN. Emolevy on varustettu kahdella prosessorikannalla, 12 muistiliittimellä ja muun muassa digitaalisella virransyötöllä molemmille prosessoreille.

Nyt kuvia on tarjolla lisää Coolalerin keskustelualueella, jossa esillä oleva prosessori on niin ikään A1-revisiota, mutta kellotaajuus on 2,133 GHz. Uusissa kuvissa näkyy LGA1366-pakatun prosessorin alapuolen 1366 kosketuspintaa, reilunpuoleinen määrä pintaliitoskomponentteja ja suuri koko verrattuna Core 2 Extreme QX9770 -prosessoriin.

Nehalem on koodinimi seuraavan sukupolven prosessoriarkkitehtuurille, joka tulee korvaamaan nykyisen Core-arkkitehtuurin. Intelin suunnitelmissa on julkaista kyseiseen arkkitehtuuriin perustuva, 45 nanometrin prosessilla valmistettava, neliytiminen Bloomfield-koodinimellinen työpöytäprosessori tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä. Kaksiytimisen version koodinimi on puolestaan Gainstown.

Bloomfieldin suurin uudistus tulee olemaan prosessoriin integroitu jopa 1-4-kanavainen muistiohjain, joka mallista riippuen tukee FB-DIMM- tai DDR3-muisteja. Tämän lisäksi nykyinen Front Side Bus -väylä korvataan Quick Path Interconnect -väylällä, joka on samantapainen AMD:n käyttämän HyperTransport-väylän kanssa. Uuden väylän myötä prosessorin kotelointia täytyy uudistaa ja nykyinen Socket 775 -kanta vaihtuu Socket 1366 -kantaan. Näin ollen nykyiset emolevyt eivät tule olemaan yhteensopivia Nehalem-prosessoreiden kanssa, vaan vaativat Tylersburg-koodinimelliseen piirisarjaan perustuvan emolevyn. Lisäksi prosessorit on varustettu Hyper-Threading-tuella, jonka ansiosta kahdeksanytimisellä prosessorilla voidaan ajaa yhtä aikaa 16 säiettä.

Coolaler, Intel Nehalem

XtremeSystems Forums, Intel Nehalem Mainboard and CPU Picture Debut…

NordicHardware, Intel Nehalem in the wild