Uusimmat

Guitar Hero III – syvähaastattelussa tuottaja Ted Lange

16.11.2007 16:13 Antti Mutta

Musapelit vain kiihdyttävät vauhtiaan. Ja niin kiihtyvät pelaajakansan tunteetkin. Guitar Hero räjäytti pankin, Guitar Hero II tarjosi samaa mutta enemmän ja nyt sarjan kolmannen osan myötä meininki näyttäisi sinkoavan ja yläkertaan.

Haastattelimme Guitar Hero III –pelin tuottajaa Ted Langea useammalle pelialustalle julkaistavan soittelupelin olemuksesta. Mitä on luvassa ja saammeko tällä kertaa fiksusti hinnoiteltua lisäsisältöä verkosta?

Ted, mitkä ovat suurimmat erot Guitar Hero II:n ja III:n välillä?

Ylimääräinen I nimessä, mutta myös pomotaistot, joissa on miteltävä oikeita kitarasankareita, kuten Guns N Rosesin Slashia vastaan. Lisäksi kolmosessa on mukana verkkopelaaminen, jonka avulla voit kamppailla soittotaidoillasi kenen tahansa kanssa, mistä päin maailmaa tahansa. Olemme myös laittaneet ohjaimet uusiksi. Tämän vuoden Les Paul –kitaraohjain takaa viimeisen päälle loistavan pelikokemuksen.

Miltä tuntuu työstää peliä, joka houkuttelee niin monenlaisia ihmisiä pelaamaan – eikä pelkästään hardcore-pelifriikkejä? Tyttöystäväni esimerkiksi pitää Guitar Hero II:sta jopa enemmän kuin minä itse.

Töiden paiskiminen helpottuu, kun tietää tekevänsä jotain josta kaikki pitävät ja nauttivat.  Olen todella täpinöissäni siitä, että olemme onnistuneet tekemään pelin, joka houkuttelee uusia ihmisiä pelaamisen maailmaan.

Miten varmistatte, ettei nettipelaamisessa synny häiritsevää verkkoviivettä?

Onnistunut verkkopeli vaatii mahdollisimman pienen viiveen. Juuri tästä syystä lykkäsimme verkkopeliä Guitar Hero III:een asti. Huomasimme, ettemme pystyisi tuottamaan parasta mahdollista verkkopelikokemusta Guitar Hero II:ta varten tekemillämme työkaluilla. Niinpä käytimme runsaasti aikaa, jotta saimme oikeat tekijät mukaan kehittämään Guitar Hero III:n verkkopeliosuutta.

Onko jatkossa saatavissa lisämusiikkipakkauksia, joissa on enemmän kuin kolme biisiä?

Kolmen kappaleen paketit ovat mielestämme yksinkertaisesti järkeviä. Koko ei ole kiveen hakattu, ja jatkossa saatetaan julkaista sinkkuja tai suurempia musiikkipakkauksia. Tärkeintä on pitää fanit tyytyväisinä laadukkaalla lisäsisällöllä riippumatta sen koostamistavasta.

Guitar Hero II:n aikaan lupasitte julkaista ladattavaa sisältöä enemmän kuin missään pelissä aikaisemmin. Näin ei kuitenkaan käynyt, osittain kehittäjän vaihdoksen vuoksi. Aiotteko tällä kertaa lunastaa aikaisemman lupauksenne?

Vaikka emme pystyneetkään julkaisemaan yhtä paljon sisältöä kuin toivoimme, olemme kuitenkin tuottaneet tähän mennessä 21 ladattavaa musiikkikappaletta. Jos tätä verrataan muihin peleihin, määrä on varsin hyvä. En uskalla luvata mitään tulevaisuuden varalle, mutta meillä on suunnitteilla todella kiinnostavia juttuja.

Aiotteko tuoda peliin uusia soittotekniikoita, kuten kitarankielten venyttämisen tai täppäämisen?

Emme ainakaan tällä kertaa. Olemme kylläkin lisänneet battle-tilan, jossa voi käyttää star power –ominaisuutta vastustajan pelin vaikeuttamiseen, esimerkiksi vaihtamalla kilpailijan soittotyyliä tai nostamalla hänen vaikeustasoaan. Tämä on todella hauska, mutta silti tuttuja ominaisuuksia hyödyntävä lisä. 

Uuden langattoman kitaraohjaimen ulkoasua voi muokata vaihdettavilla etulevyillä. Tuleeko markkinoille useita vaihtoehtoja Xbox 360:n faceplatejen tapaan?

Odottakaa vain, kunhan näette suunnittelemamme etulevyt. Vaihdan jatkuvasti omaa kitaraohjaintani, koska jokainen saamamme etulevynäyte on parempi kuin edellinen. Fanit tulevat rakastamaan kitaran ulkoasun muokkausmahdollisuutta. Etulevyjen vaikutus kitaran kokonaisvaltaisen kustomoinnin kannalta on huomattava, ja mahdollisuutemme niiden suhteen ovat loputtomat.

Toiset pelaajat haluaisivat soittaa mieluummin uusia kappaleita kuin rokkiklassikkoja. Kuinka vaikeaa on tasapainotella retroilun ja modernin valikoiman välillä?

Todella hankalaa, sillä jokaisella on asiasta oma mielipiteensä. Jos saisin itse valita, Guitar Herossa rämpytettäisiin vain Simon & Garfunkelin klassikkoja. Tiedän kuitenkin, että kaikkien on oltava tyytyväisiä, joten teemme parhaamme luovaksemme mahdollisimman tasapainoisen kokonaisuuden.

Rock Bandin julkaisuun on hyvin vähän aikaa. Millaiseksi näet Guitar Hero –sarjan kehittyvän jatkossa? Oletteko jo suunnittelemassa neljättä osaa?

Itse asiassa olemme päättäneet hypätä neljännen osan yli ja suunnata suoraan Guitar Hero kymppiin. Siinä soitetaan fagottia ja ohjaus toimii telepatialla. Mutta ihan tosissaan, meillä on muutamia ideoita, joita työstämme jatkuvasti. Pidämme aivoriihiä melkein viikoittain. Kuka tietää, mihin sarja on menossa – tai minä tiedän, mutta en voi vielä kertoa enempää.

Mitä mieltä olet Rock Bandistä? Onko se mielestäsi Guitar Heron seuraava kehitysaskel?

Musiikkipelit ovat aina olleet unohdetussa ja aliarvostetussa asemassa. Olen todella innoissani siitä, että lajityyppi saa vihdoin arvoistaan kohtelua ja sille julkaistaan erinomaisia nimikkeitä.

Rock Band vaikuttaa hauskalta peliltä, mutta vaikka se on tietyssä mielessä samankaltainen kuin Guitar Hero, se on silti täysin erilainen kokemus. Rock Band on sosiaalinen bändipeli, jossa valitaan mieleinen soitin. Guitar Herossa keskitytään kitaristin tähtistatukseen. Mielestäni keskittyminen yhteen instrumenttiin antaa mahdollisuuden tarkkaan räätälöimiseen ja parhaan mahdollisen pelikokemuksen luomiseen. Kun soppaan heitetään liikaa aineksia, kokonaisuus saattaa kärsiä.

Olen erittäin kiinnostunut näkemään, miten musiikkikappaleen soittaminen saadaan toimimaan useammalla ohjaininstrumentilla. Tiedän, että valitessa musiikkia Guitar Heroon huomaa, kuinka basso tai rummut eivät ole tietyssä kappaleessa yhtä hauskoja soittaa kuin kitara. On hyvin hankala löytää yli 70 biisiä, joissa kaikkia instrumentteja on yhtä kivaa soittaa.

Miten vakuuttaisit pelaajalle, että on parempi käyttää rahat Guitar Hero III:een Rock Bandin sijasta?

Ketään ei tarvitse kääntää puolelleen, kun on myymässä hauskuutta. Sitä on helppo myydä. En ole pelannut Rock Bandia, mutta se on varmasti hyvä. Tiedän myös Guitar Hero III:sta pelattuani, että se on aivan loistava.

Mikä on mielestäsi Guitar Hero III:n paras ominaisuus?Mikä tekee siitä muutakin kuin Guitar Hero II:n uudella musiikkivalikoimalla?

Pomotaistelut ovat mielestäni parasta Guitar Hero III:ssa. Sen ansiosta tuntee olevansa todellinen rokkistara. Kun voittaa sooloskabassa Slashin voi olla varma omasta tähteydestään. Guitar Hero III ei voisi olla ikinä Guitar Hero II uusilla kappaleilla, koska halusimme sisällyttää siihen niin monia uusia ideoita. Toki olisimme voineet vain heittää sisään muutaman uuden kappaleen, mutta sitten pelistä puuttuisi taistelutila, pomotaistelut, yhdessä pelattava uratila ja verkkopelaaminen. Guitar Hero III on huima askel eteenpäin edellisestä osasta ja olen varma, että sarjan fanit ovat samaa mieltä.

Ted Lange

Miten kitaralegendat reagoivat lähestyessänne heitä pomotaisteluosioita varten?

He olivat aivan innoissaan. Slash tiesi jo pelistä ja oli aivan sekaisin, kun halusimme hänet mukaan. Molemmat osapuolet olivat tyytyväisiä.

Onko vaikeaa valita soitettavat nuotit pelin kappaleisiin? Kuinka prosessi toimii ja ketkä osallistuvat siihen?

Se ei ole vaikeaa, kun lisensoi hyvää musiikkia. Musiikki määrittelee kuinka kappaletta soitetaan. Siksi varmistamme, että lisensoitava musiikki takaa parhaan mahdollisen pelikokemuksen. Tämän jälkeen Neversoftilla valikoidaan kappaleista sopivat nuotit, joita kaikki pääsevät vinguttamaan. Neversoftilla on uskomaton tiimi, jolla on musikaalinen tausta. Jotkut heistä ovat itsekin kitaristeja.

Guitar Hero II:n verkosta ostettavan lisäsisällön hintaa kritisoitiin kovasti. Johtuiko tyyris hinnoittelu lisensoinnista, ja jos niin, merkitseekö se, että jatkossa uusista kappaleista maksetaan yhtä paljon?

Musiikkipaketit eivät ole niin yksinkertaisia toteuttaa, kuin luulisi. Lisensoimisen ohella on monia muitakin rahareikiä. Asettamamme hinta on itse asiassa hyvinkin kohtuullinen ja pysyy mitä todennäköisimmin samana jatkossa.

Miten päätätte, mitkä biisit päätyvät peliin? Henkilökohtaisten mieltymystenne lisäksi, mitkä tekijät vaikuttavat päätökseen?

Varmistamme, että kappalelistassa on riittävästi uusia ja vanhempia biisejä. Varmistamme myös, että kappaleita on hauskaa pelata ja että mukana on jokaisella kerralla riittävästi uusia bändejä.

Tuntuuko sinusta, että Neversoft ja Harmonix (Rock Bandin tekijä) kilpailevat keskenään parhaan musiikki- tai rokkipelin tekijän tittelistä?

Ehkä, mutta eikö pieni kilpailu ole aina hyvästä? Ilman sitä ei olisi tarvetta yrittää niin paljon uutta peliä tehtäessä.

Tämänkertaisessa Guitar Herossa on enemmän aitoja kappaleita (covereiden sijaan) kuin koskaan aikaisemmin. Luuletko, että tämä trendi jatkuu tulevissakin Guitar Hero –peleissä sekä muissa musiikkipeleissä?

En voi puhua muiden pelien osalta, mutta me aiomme kyllä käyttää aitoja kappaleita niin usein kuin mahdollista. Mitä enemmän bändit innostuvat pelistä, sitä helpompi alkuperäisiä kappaleita on saada. Tänä vuonna saimme yli 70 prosenttiin kappaleista alkuperäiset masterit, enkä usko tämän trendin laantuvan ihan heti.

Henkilökohtaisesti, mikä on suosikkibändisi ja miksi?

The Beatles! Kasvoin heidän musiikkiaan kuunnellen ja minulla on jopa Beatles-tatuointi jalassani. Heillä on uskomaton valikoima erilaista musiikkia, joka on vaikuttanut merkittävästi muihin muusikoihin. He ovat yksi kaikkein aikojen parhaista yhtyeistä.

 

Guitar Hero III julkaistaan 23.11. Peli saapuu PC:lle, Macille, PlayStation 2:lle, PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle, ja Wiille.

Kiitämme XCN-verkosta yhteistyöstä haastattelun toteutuksessa.

Lue lisää eDomesta

Guitar Hero (PS2)

Guitar Hero Encore: Rocks the 80’s (PS2)

Guitar Hero II (PS2, 360)

Guitar Hero III myös PC:lle ja Macille

Guitar Hero III saapui toimitukseen – kitara lähikuvissa

Guitar Hero III: Legends of Rock –ennakko (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Guitar Hero III: Legends of Rockin täydellinen biisilista paljastettiin

Musiikkipelit vauhdittavat levymyyntiä – Dragonforce myynti kasvoi viikossa 126%

Rokkaa yhdessä Sex Pistolsin kanssa (päivitetty)

Rukoilkaa armoa: Dragonforcea Guitar Hero III:ssa

Kitaroiden jälkeen haluaisin virtuaalisoitella...

Katso tilanne vastaamatta