AMD esitteli Trinity-APU-piirien suorituskykyä

14.05.2012 00:12 | Ville Suvanto

AMD oli lipsauttanut internetsivuilleen hetkeksi esille PDF-tiedoston, jossa esiteltiin toistaiseksi julkaisemattomien Trinity-koodinimellisten R-tuoteperheen APU-piirien suorituskykyä. Esillä oli R-464L:n ja R-272F:n suorituskykymittauksia, joita oli verrattu Intelin Core i7-2710QE:hen, Core i5-2520M:ään ja Core i3-2310M:ään. Kaikkien piirien TDP-arvo on 35 wattia paitsi Core i7-2710QE:n, jonka arvo on 45 wattia.

Mittauksissa oli verrattu grafiikkasuorituskykyä 3DMark06- ja 3DMark Vantage -testiohjelmilla, joilla erot oli esitetty prosenttilukuina. Core i7-2710QE:hen verrattuna R-272F on AMD:n omien mittausten mukaan 45 ja R-464L 106 prosenttia suorituskykyisempi. Vertailu ei ole kuitenkaan aivan tasapuolinen, sillä Intelin prosessorit ovat vanhempaa Sandy Bridge -valikoimaa, vaikka yrityksellä on tarjolla uudemmat Ivy Bridge -prosessorit, joissa on käytössä huomattavasti suorituskykyisempi HD Graphics 4000 -grafiikkaohjain.

CPU World -sivuston mukaan R-464L:ssä on käytössä neljä prosessoriydintä, jotka toimivat 2,3 GHz:n kellotaajuudella, ja Radeon HD 7660G -grafiikkaohjain. R-272F on oletettavasti kaksiytiminen malli, jossa on joko Radeon HD 7500G- tai 7400G-tuoteperheen grafiikkaohjain.

CPU World, AMD readies R-series embedded APUs

Keskustelu

@5:

Niin aika onnetonta kun sandyn gpu on melkein yli 2 kertaa hitaampi suorituskyvyssä?

Nämähän ovat paljon parempia vaihtoehtoja htpc kokoonpanoihin ja erinomaisia prossuja läppäreihin monessa suhteessa kuin intel.

@7:

Mitä se höpisee? Mobiilipuoli on myyty ja jos tarkoitat atomin kaltaisia miniläppäri virityksiä, niin brazos moppaa atomilla lattiaa.

Nvidian tegra ei pärjää edes massavalmistaja applelle suorituskyvyssä.

Well, markkinoiden kannalta ei olis ollenkaan paha, jos tämä onnistuisi!
Kyllähän tämä intelin 4000:n pesee. Sitä ei kai kukaan ole epäillyt. Toivottavasti vain CPU puoli kehittyisi sen verta, etta eron kasvu hidastuisi.

Harmi että tulee vasta kesän jälkeen.

Tuommoinen olisi mökki yms reissailuun passannut mediatoistimeksi ja sadepäivien pelikoneeksi.

Ja olisi riittänyt grafiikka vääntökin kun oma peligenre on lähempänä grimrock / fallout / sword of the stars linjaa.

Ei jaksa mitään 8h putkijuoksuja jossa ei ole mitään muuta tehty hyvin kuin grafiikka.

Jep! Mitä vittua? Ei nettipeleissä tarvita graaffista vääntöä? Aläs kuule lässytä paskaa…Tottakai tarvitaan mutta nettipelit on tehty keveämmin kun ns. koneessa pyörivät mutta ei se haittaa vaikka tehoa olis. Koitas pelata jotain Angrybirds saissea jollain ePC rimpulalla niin ei taida ihan toimia sulavasti…

Kyllähän tuo trinity alkaa olemaan jo aika lähellä (vai meneekö jo ohi?) nykyistä konsolisukupolvea. Ja innokkaastihan niilläkin aika moni pelaa… Sitäpaitsi indie- ja retropelit ovat aika vahvassa nousussa, ja ne perinteisesti eivät ole erityisen rasittavia GPUlle.

Verkkokaupassa halvimmat erilliset näyttikset ovat n. 30e hintaiset GT210 ja HD5450. Kumpikaan ei ohita Ivy Bridgeä tehoissa, ja vasta n. 50% kalliimmat GT520/HD6450 alkavat olla tasoissa Ivyn kanssa. Halvin selkeästi tehokkaampi kortti olisi verkkokaupassa GT430, joka maksaa jo yli 60e, eli tuplasti enemmän kuin halvimmat kortit.

Joten ihan riittävän hyvä GPU on odotettavissa näissä trinityissä sunnuntaipelaajille sun muille.

@13: Satunnaispelaajaa ei kiinnosta yhtään onko fps 30 vai 60 vai mitä. Kunhan peli pyörii sulavasti nykimättä ja siitä pystyy nauttimaan niin mikään muu ei vaikuta.

Omassa testissä lotro pyörii tuon yli 30fps tuolla resoluutiolla kun grafiikat väännetään HIGH perusasetuksiin. Tällaisen koneen olen säädellyt eräälle esimerkkitapaukselle. Hyvin tyytyväisenä pelaili kaikkia pelejä mitä halusi (Lotro, COD WaW joku EA NHL, vuosilukua en muista, sekä muutamia muita).

Pointti on tosiaan se että satunnaispelaajalle ihan riittävä, kunhan muistaa että uusimmat pelit jätetään suosiolla pelaamatta, tai tyydytään siihen LOW tasoon, mikä on monesti aika karmeata. Ja se satunnaispelaaja osteleekin noita pelejä monesti markettien alennuslaareista, eli ei ihan uusinta kamaa muutenkaan.

Nettikoneeksi tuollainen on täysin turha, kun siinä ei graffaominaisuuksia tarvitse (tai ainakin lankulle tai prossuun integroitu Intelin ruoska riittää enemmän kuin hyvin), ja CPU-tehoista on enemmän hyötyä. Ok nuo ovat varmaan jos halvalla haluaa yleiskäyttöisen koneen, jolla pelailee pelejä ajalta, jolloin ne vielä osattiin tehdä… tai kyllä tuolla nyt uudehkotkin pelit (pl. räiskintämättö) pyörii ihan hyvin.

Halpuus on tosin ainut valttikortti, joten toivoa saa että nuo ovat todella halpoja, koska ei noita kukaan täysijärkinen muuten osta. Nykyään kun huipputehokkaan CPU:n vastaavalla GPU:lla saa jo naurettavan halvalla 200 eukkoon, niin aika halpa saa olla, että tuolla menestyy tehojen ollessa noin olematonta tasoa.

@10 1360×768 lotro low graffoilla 30fps… saavutus kai sekin on sitte ;) Jos näillä sitte 60fps siitä low-asetuksilla tai 30 mediumilla..

Itse lähinnä haen sitä, että ei tällaisen omistajan kannata kyllä uutuuspeleihin sijoittaa sitä 50-60€. NE pelit EI pyöri. Mut nettikoneeseen varmaan ihan ok JOS sais reilusti halvemmalla kuin intelin prossulla varustetun kilpailijan koska CPU puolen tehoissa kilpailua ei yksinkertaisesti ole, muuten sekin olisi tässä graafissa ;)

Noh, kuhan mennään eteenpäin, se on pääasia, kilpailu nopeuttaa kehitystä ja kilpailun puuttuessa kehitys hidastetaan tarkoituksellisesti, mikä taas puolestaan houkuttelee lisää kilpailua koska raha kelpaa kaikille. Alkais vaikka AMD tutkailemaan tarkemmin grafeenia, sitä voisi jo muutamassa vuodessa oppia jotain mielenkiintoista :)

@10: Itse en ole kyllä mitään 70-120% nousuja ole nähnyt missään HD 3000 vs HD 4000 testissä että taidetaan täällä taas heittää näitä lukuja ihan omasta hatusta. Ero on ollut tyyliin 30-60% ainakin esim Anandtechin testin perusteella.

@9

Jos näillä yrität pelata jotain bäfää @ 1080p Ultra, you’re doing it wrong.

Kyllähän noilla jo sellaista satunnaispelailua hoitelee. Esim. Sandy Bridge i7:n HD Graphics 3000 pyörittää ”Lord of the Rings online” peliä ihan pelattavasti (=jatkuvasti yli 30fps) 1360×768 resoluutiolla.

Ja jos Ivy tai nämä ovat sen 70 – 120% nopeampia, luulisi jo pyörivän ihan mukavasti satunnaispelaajan tarpeisiin.

Jep jep ei toi nyt hirveemmin vakuuta, noilla intelin integroiduilla ei pelaa mitään ja tolla nyt sitte 4 fps:n tilalle sitte maksimissaan 8? Olis nyt sitte laittanu vaikka ~10watin kulutuksen edestä lisää yksiköitä sinne ni olis voinu jotain järkeä ollakin, kuitenkin tälllä hetkellä halvinkin erillinen gpu ohittaa tuon tehoissa. Jos ero olis ollu lähempänä 500% ni olis ollu jotain sanottavaa näillä.. Suo syvenee ja kilpailu katoaa… No odotellaan nyt vielä niitä oikeita testejä sitte joskus ennenkuin tuomitaan.

Ehkä se oli ”lipsautettu” vain vähäksi aikaa sen takia että joku tauno oli verrannut kipailijan edelliseen vuosimalliin. Sinänsä huvittavaa että jopa valmistajan täysin puolueellisissa testeissa on jouduttu viilaamaan lukuja kauniimmaksi vertaamalla tehoja muinaisreliikkiin.

Säälittävää, amd:n kiskoviilaamon propagandaosastolla ajetaan jotain testejä, vertataan omia tuloksia vanhaan sb suorittimeen ja laaditaan rahoittajille gpu graafeja.Intelin HD 4000 taitaa kaiken minkä tuo amd apu, puhumattakaan n kertaa tehokkaammasta cpu:sta. Trinity koneita fanit saavat vielä odotella syksyyn asti, ei siis todellakaan mene hyvin amd:lla, ei edes sen mobiilipuolella.

Jokohan näillä facebook pelit toimis kunnolla niin ei tarttis muijan aina valittaa ?

Aika onnettomia, kun ei edes sandyyn saada vedettyä tuon enemmän kaulaa…
CPU suorityskyvystäkään ei sanota mitään..

Noihin Intelin palkkeihin kun lisää sen 70-80% mikä tuli HD 4000 piirillä niin ei näytäkkään graafi kovin suurta eroa. Vielä saisi tulla vähän lisää tehoa jotta voisi turvautua pelkkään APU piiriin pelien osalta. Toivottavasti menee kaupaksi jotta kehitykseen riittää rahaa.

Tämä jos totta niin rupeaa olemaan läppäritkin kelpo pelikoneita.

APU-piirit, siinä on osa-alue johon AMD:n kannattaa tosissaan panostaa. Eikä edes mitään nappimarkkinoita nuo.

Talossa on osaamista suorittimista ja näyttiksistä niin varsin makea kombo.

Muropaketin uusimmat