AMD julkaisee Trinityt tässä kuussa

08.05.2012 12:36 | Ville Suvanto

trinityTaiwanilainen DigiTimes-sivusto on saanut käsiinsä tietoja, joiden mukaan AMD julkaisee kuluvan kuukauden aikana Trinity-koodinimelliset A-tuoteperheen APU-piirit. Ensimmäisessä aallossa rantautuvat ainoastaan mobiilikäyttöön suunnatut mallit ja työpöytäversioita joudutaan odottamaan elokuulle. Lisäksi luvassa on vuoden viimeisellä neljänneksellä 40 nanometrin prosessilla valmistettava Hondo, joka on suunnattu taulutietokoneisiin.

Trinityissä on käytössä kaksi seuraavan sukupolven Bulldozer-arkkitehtuurillista Piledriver-moduulia sekä DirectX 11 -rajapintaa tukeva grafiikkaohjain. DDR3-muistiohjaimella varustetut piirit valmistetaan Globalfoundriesin 32 nanometrin SOI HKMG -prosessilla. Trinity-APU-piirin parina toimii A68-Fusion-ohjainpiiri, joka tukee muun muassa USB 3.0- ja Serial ATA 6 Gb/s -teknologioita.

AMD:n tulevien APU-piirien povataan tarjoavan 25 prosenttia paremman suorituskykytason ja 50 prosenttia enemmän 3D-puhtia verrattuna nykyisiin Llano-koodinimellisiin APU-piireihin. DigiTimesin lähteiden mukaan Trinityt tullaan hinnoittelemaan Intelin vastaavia Ivy Bridge -koodinimellisiä prosessoreita edullisemmiksi.

DigiTimes, AMD readies Trinity APU in May and preparing more CPUs for later

Keskustelu

Poikkeuksetta tosiaan ku tulee vierailevia luennoitsijoita esittelemään alansa juttuja, nii ainaki ku on ongelmia saada kuva tykille on kyseessä läppäri jossa ainoastaan intelin integroitu grafiikkapiiri (ei amd:n tai nv:n). Oli sitte tosi hieno seurata arkkitehdin mallinnustyökalun käyttöä resolla 640×480 tms jossa työkalut vei suurimman osan kuvasta…taisi olla ainoa reso jolla läppäri suostui yhteistyöhön. Ei voi ymmärtää miten tollanen on edes mahdollista nykyään. Joku sais edes kehittää optimaalisen resoluution hakuun protokolan ettei sitä käsin joutuisi arpomaan.

@12:

Muistiväylä on joka tapauksessa 128-bittinen, eli ei se kovin paha pullonkaula ole.

Se, onko se yksi 128-bittinen kanava vai 2 kpl 64-bittisiä kanavia on matalamman tason toteutusyksityiskohta johon liittyy sitten paljon muutakin.

@16 tarkoitin kyllä että INTEL ei osaa….(tehdä sitä toimivaa ajuria)

@15

Juuri näin. Osaamattomillehan tuo nyt on vielä suurempi ongelma kun soittelevat sitten tukeen, johon sitten tuki vaistailee että boottaa koneesi.

Ominaisuuksiltaan Intelin ohjaimet olisivat kaikin puolin riittäviä, jos ne ominaisuudet vain toimisivat luotettavasti…

Kaikki ylimääräinen ajanhukka on aina tappioksi työnantajalle ja usein myös -tekiälle.

@10

btw uskoisin myös osaavani käyttää windowssia ihan riittävästi, kun ylläpidän sovelluksia aix, linux ja windows servereillä sekä kehitän sisäisiä työkaluja….

@10

/facepalm

Kai tajuat että niitä käytetään pääasiassa työkoneissa, joiden pitäisi toimia saumattomasti esim. prc:n mainitsemassa tilanteessa? Kukaan ei halua töissä joutua säätämään ylimääräistä, tai ”osaamaan” kuten sinä ilmeisesti kuvittelet sen menevän, jotta yksinkertainen operaatio kuten läppärin liittäminen takaisin telakkaan menee mutkattomasti.

@10

Ei taida olla osaamisesta kiinni, jos neuvottelusta siirttyttäessä takaisin työpisteelle koneen kiinnitys telakkaan sekoittaa näytönohjaimen tai sen ajurit siten, että ulkoiselle näytölle ei saa kuvaa mitenkään paitsi boottaamalla windowssin.

Niin ja valitettavasti konsernin politiikka on että koneet on windows koneita.. tosin on mulla sitten pöytämasiinassa linux.

Noiden suorituskyvyn tietää vastakun vähintään 3 luotettavaa saittia testaa noita vapaasti. AMD:n mainospuheet ovat menneet todella pahasti metsään lähiaikoina..

Yksikanavaisella DDR3 muistiohjaimella -> Selvä, erittäinpaha pullonkaula..

Bulldozerperheen ydin -> Erittäin suuri epäily on kyllä onko tuota saatu kuntoon. Joku käskykantalaajennus ei paina mitään arkipäivän käytössä.

Tjoo, ilmeisesti mennään normaalilla kuviolla. Intell lakaisee lattiaa CPU puolella ja AMD graffoissa. Ihan hyvä sinällään :-)
Kiinnostavaa sinällään nähdä miten tuo CPU puoli kehittyy… Graffapuolesta en ole niinkään huolestunut. Sen ne osaa kyllä!

@8

Pitää valitettavan hyvin paikkansa. Duunissa monella ollut ongelmia intelin ohjaimilla varustettujen läppäräiden kanssa kun käyttää useampaa näyttöä.

Itse sain tapeltua kalliimman koneen jossa joku kohtuu mehuton Atin FireGL ja toimii erittäin hienosti.

Työkäytössä tuon atin ohjaimen tehoilla ei tee mitään, sinänsä inteli kelpaisi jos siihen saisi toimivat ajurit.

Sinänsä surullista, ettei niin varakas yhtiö viitsi tehdä asialle mitään.

@7 Ihan sama mitä Intel pistää pihalle grafiikan puolella, kun siltä ei tunnu tulevan yhtään kunnolla toimivaa ajuria niille. nVidia ja AMD ovat valovuoden Inteliä edellä näytönohjainajureissa.

Peruskäyttäjälle aivan riittävä. Kohtuu tehokas paketti grafiikkaa ja prosessointia. Grafiikka nyt ainakin intelin vastaavia paljonkin edellä.

Alkaa AMD:n APU:t jo vaikuttaa ihan varteenotettavilta.
Tuon enempää tehoa en varmaan notebookissa tartte pitkään aikaan.

@4:

Postaat nyt viime vuoden ”uutisia” kommenttina tämän vuoden julkaisuun, otappas hiukan asioista selvää ennen kuin postaat tuollaista.

Trinityn uudet ”piledriver”-ytimet korjaavat monia bulldozerin ongelmia; kellottuvuus on parempi koska kriittiisiä polkuja on optimoitu, sähkökulutus on pienempi mm. uuden kellonjakeluverkon ansioista, suorituskyky samalla kellotaajuudella paranee myös monen pikkuviilauksen takia(monia puskureita suurennettu, jakolaskuyksikkö ehkä korjattu ja enabloitu, L2-kakun kirjoitusnopeus tuplattu yms.) , ja tuossa on mm. intelin haswellin kanssa yhteensopivat FMA3-käskyt (eli haswllia tukeva liukulukukoodi tulee nopeutumaan selvästi myös tuolla) ja käyttiksen scheduler-päivitys tuli jo windows7n schedulerille.

Ei piledriver vielä Ivy Bridgelle tule prosessorin suorituskyvyssä pärjäämään, mutta kaventaa intelin etumatkaa selvästi.

Ja kun näyttispuolella AMD on todella paljon inteliä edellä, tulee trinity olemaan oikein kiva piiri halpoihiin koneisiin, joissa ei erillisnäyttistä.

Amd valitettavasti on nyt niin pahasti Inteliä jäljessä prossupuolella että ei ole oikein mitään järkeä ostaa niiden tuotteita! Valitettavasti nämä APU:t ovat markettikoneiden sydämmiä ilman todellista tehoa. Toki niitä myydään aivan helvetisti enemmän kun ns. tehokoneita. Siellä se euro/taala on mitä on otettavissa AMD:llä. Eniten kait tämä Bulldozer floppi vei imagoa AMD:ltä kun taaloja. Sen rev.2 versio ei taida paljonkaan viedä tehoa ylös ja Win 8:kin taitaa flopata pahasti…

ensin on uutinen jossa Apple tuo ”kohta” markkinoille halvemman Airin, sitten perään että Trinty APU:t on tulossa ”kohta”

coincidence?

niin ja miten IB ja Trinity missään muodossa ovat vastaavia toisiinsa nähden?

Taitaa nuo APUt olla ihan jees kevyemmissä läppäreissä. Toivottavasti pystyy AMD pistämään edes jollain osa-alueella kampoihin Intelille!

Elokuu. Kauan joutuu odottamaan desktoppia..

Notebookeista ei väliä, kun ei ne läppärit kuitenkin ”suomennu” heti, vaan pari kuukautta menee, että voi edes tilata jostain.

Muropaketin uusimmat