AMD neuvotteli NVIDIAn kanssa ennen ATIn ostoa

24.02.2012 00:12 | Sampsa Kurri

Forbesin tuoreessa raportissa AMD:n entiset työntekijät paljastavat, että yritys neuvotteli ennen ATIn ostamista yhdistymisestä NVIDIAn kanssa. AMD:llä oli jo pitkään ollut visio prosessoriytimien ja grafiikkaohjaimen yhdistämisestä APU-piiriksi jättääkseen Intelin varjoonsa, mutta siltä puuttui omaa osaaminen grafiikkaohjaimista.

AMD:llä ja NVIDIAlla oli hyvät välit ennen vuotta 2006, sillä NVIDIA valmisti piirisarjoja AMD:n Athlon-prosessoreille. Neuvottelut kariutuivat kuitenkin siihen, että NVIDIAn toimitusjohtaja Jen-Hsun Huang vaati uuden AMD-NVIDIA-yrityksen toimitusjohtajan titteliä, mutta tämä ei sopinut AMD:n silloiselle toimitusjohtaja Hector Ruizille. NVIDIA-kaupan kariuduttua AMD käänsi katseensa ATIiin ja osti sen kesällä 2006 5,4 miljardilla dollarilla grafiikkaosastokseen.

Tällä hetkellä NVIDIAn pörssiarvo on noin 9,7 ja AMD:n 5,2 miljardia dollaria. Jos kauppa olisi toteutunut, näytönohjainmarkkinoilla saattaisivat tällä hetkellä hetkellä kilpailla AMD GeForce- ja ATI Radeon -näytönohjaimet.

Forbes, AMD Talked With Nvidia About Acquisition Before Grabbing ATI

Keskustelu

Eipä ole 6870:n kanssa ollut mitään takkua ajureiden kanssa. Toki, oon jättänyt suosiolla hotfix abc ajuriversiot väliin ja päivitellyt pelkkiä whql ajureita.
Pelkästään tuolla säästyy varmasti 90% ongelmista, koska eihän noiden välimallejen ole tarkotuskaan olla ongelma vapaita. Betaa ne on mutta eri nimellä.

Muutenki AMD:n ajuripäiivytykset tehnyt kesästä asti Steamin kautta, vaikuttanu hyvin pätevälle ja eipä ongelmiakaan ole ollu.

Mutta eipä edellisen 8800GTS ajoilta mitään isompia ongelmia tule mieleen. Ajureita ei tosin tullu päiviteltyä siihenkää kuin 2 kertaa vuodessa tarpeen tullessa.

Jatketaan offtopikilla .

Jokaiselta puljulta ( Intel , Amd , Ati , Nvidia ) on löytynyt kilpailijoitaan parempia kamppeita ( hinta/laatu/nopeus). Joskus toki kilpailivat oman valmistajansa kalliimpia tuotteita vastaan .

Omat suosikit .

Amd K6/2
Intelin wanhat kellottuvat celeronit .
Athlon Xp
Ati Radeon 9800pro
Nvidia 7900gto
Intel Core 2
ja monet muut . Nuo mainitsin , koska osasin muutamaan otteeseen itse tehdä hyvän hankinnan . Intel Core 2 :sen kohdalla tein virheen ja malttamattomana ostin Athlon 64 X2 am2 :Sen … Oli kallista kellottaa toisin kuin aiempia prossuja . Nykyään ajelen Amd:een prossulla ja Nvidian näyttiksellä . En ymmärrä nykyistä fanipoikakulttuuria lainkaan .

itellä on ajureiden kanssa ollut ongelmia vain jos on ollut ment to be played peli kuten batman tai rage atin kortilla tai joku ghost recon nvidian kortilla. muuten ei mitään ajuri ongelmia ole näkynyt pelatessa. itellä atin kortti ja just kokosin veljelle koneen nvidian 560 ti 448 kortilla. ei kaduta kumpikaan ostos.

@43
Ei se prosentti ihan noin korkea ole, mutta suuri kuitenkin. Kun aletaan kasata konetta osista niin hyvin harvoin löytyy täysin stabiili kokonaisuus. Virtalähde, emolevy, prossu, muistit, ja näytönohjain. Nämä osat kun sopivat keskenään ja ovat laadukkaita on elämä taas tietokoneen verran helpompaa. Jätin tarkoituksella pois kiintolevyt, koska ne muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta toimivat koneessa kuin koneessa.

Valitettavasti 99.9% tapauksissa jossa kone ei toimi on vika käyttäjässä, ehkä äly ei riitä käyttämään konetta niin ettei sitä saa sekasin ja sit itketään että AMD ON KAKKA YHYY, MAMA!

luuserit.

Itellä ollut kasa ati/amd/intel/nvidian näyttiksiä käytössä ja ainoastaan kerran oli ongelma, ja sekin johtui siitä ettei intelin itegroitun näyttiksen (gma 3000) ajureita saanut poistettua mitenkään joten asensin nvidian ajurit kun vaihoin näyttistä, joka ei sitten toiminut joka johti windowsin uudelleen asennukseen, jolloin pelitti.

@36 Kyllä itsellä on ati:n ja amd:n ajureilla aina skaalaus toiminu, 4870×2 aikana sekä nyt 5970 kanssa, ja ihan natiivi resolla.

DAMNVIDIA olisikin ollut turhan helppo haukkumasana haukkumisesta pitäville.

@33
Ei sitte tullu mieleen, että kortti olisi rikki? On se toki p*rseestä ku omalle kohdalle sattuu maanantai kappale, nii pitää windows uudelleen asentaa + softat ja ajurit et uskaltaa viedä kortin takuuseen. Uskaltaisin väittää että noita tulee molemmille valmistajalle. #30 kanssa samaa mieltä, suurin osa on käyttäjän tai windowssin vikoja. Molemmissa tapauksissa useimmiten windowssin uudelleen asennus korjaa tilanteen.

Viimeksi omassa amd kortissa oli vikaa 9700 kortilla, tosin ajuripäivitys korjasi ongelman. Kannetavan nv:ssä vähän outo ominaisuus kun näyttöjen asetuksia voi säätää ajureiden kautta, mutta ne eivät vaikuta mihinkään. Windowssin omista sen sijaan muuttuu. Kannettavasta ei myöskään tullut 1920×1080 resolla kuvaa vga:lla näyttöön kun näyttö ei muka resoa tukenut, vaikka se oli näytön natiivi reso. Harvinaisen ärsyttävä vika kannettavassa. Mitään pelaamiseen liittyvää ongelmaa ei kummallakaan ole omalla kohdallani esiintynyt.

Offtopic avautumista:
Kaikille radeonin omistajille, koittakaa saatteko GPU-skaalausta(mikähän radeoneissa olikaan nimi) päälle. Eli kuvaan lisätään mustat reunat, jos sen kuvasuhde ei ole näytön kanssa sama.

Ajureissa valintaa ei voi valita, jos työpöydän resoluutiota ei pudota natiivia alemmaksi. Sitten kun sen saa valittua, niin toiminta on vähintään sekavaa. Jollakin ajuriversiolla ei suurenna kuvaa, jolloin 640×480 kuva FullHD-näytöllä on pieni loota keskellä näyttöä ja loput mustaa. Joillakin ajureilla taas asetus ei tee yhtään mitään. Tiedän, että useissa näytöissä löytyy sama ominaisuus, mutta se ei koske kaikkia näyttömalleja ja näytönohjainta käyttäessä toiminta ei riipu näytöstä.

Tuon ongelman kanssa olen kahden pöytäkoneen ja yhden läppärin kanssa tapellut. Ongelma on ollut olemassa ainakin 3 vuotta ja eikä ainakaan 8kk sitten ollut korjattu. Ainoa toimiva ratkaisu on ollut vaihtaa nvidiaan. Itselle tuo on niin kriittinen ominaisuus, että pelkästään se saa karttamaan radeoneita, vaikka ne olisi kuinka paljon parempia.

Sitten itse asiaan:
Pelottava ajatus kyllä, että kuinka kilpailulle olisi näytönohjainmarkkinoilla käynyt, jos AMD ja Nvidia olisi liittoutunut ja ATI kuihtunut pois.

Uutinen:
”AMD neuvotteli NVIDIAn kanssa ennen ATIn ostoa”

Muron kommenttiosio:
Porukka riehuu ajureista.

Ajuriongelmista pahimmat on omalle kohdalle sattuneet Nvidian ajureista, GTS8800 ajurit aiheuttivat jatkuvia DPC-latenssipiikkejä jotka tekivät kaikesta reaaliaikaisuutta vaativasta käytöstä mahdotonta kuten musiikin kuuntelu ja videoiden pyörittäminen.

Atin ajureista yhtä hankalia ongelmia ei ole ollut sitten 8500 sarjan..

@30:
Itse voin sanoa, että olen koneiden ”tehokäyttäjä”.
Silti se ei poistanut sitä faktaa että 5750-näyttiksellä, ei BFBC toiminut millään helvetin asetuksilla kunnolla. Aina freezasi ruutu yleensä lumikentän jälkeen ja edessä koneen uudelleenkäynnistys.

Samoin kävi myös Darkfall Onlinessä ja muutamassa muussa pelissä.

Koetin useita (~10:ntä eri) ajuriversiota puhdistettuna ja muutamat jopa windows uudelleen asennettuna. Ei vaikutusta. Kävin läpi kaikki foorumikeskustelut aiheesta, eikä mistään löytynyt ongelmaan ratkaisua.

Ongelma katosi, kun vaihtoi 5750:n GTX460:een. Tsädäm.

Kyllä noissa vaan on ollut erittäin paljon paskaa tässä ihan lähiaikoinakin.

Itsellä on kyllä AMD:n kortti tällä hetkellä, mutta ainoastaan siitä syystä, että teho-hintasuhde oli AMD:n suuntaan parempi

Aivan turha puhua, että toisella valmistajalla on enemmän ongelmia ajureissa kuin toisella.

Yleensä jos toisen valmistajan ajureita pilkataan täällä muronkin artikkeleissä, on kyseessä plevan tai Ventolinin kaltainen fanipoju, jonka on aina keksittävä pahaa sanottavaa toisen firman tuotteista.

@ 29. Luultavimmin vain siitä että osaat käyttää konetta, arviolta 95%+ ”ajuriongelmista” on user erroreita, vähän sama kuin miten Windowsia haukutaan aina vaikka kyse olisikin user errorista ;)

Tää ajurikinastelu on jo ihan naurettavaa. Oon omistanu nyt 3 Ati/AMD korttia, 4 Nvidiaa ja yhden Intelin (siis integroitu) ja ainoa minkä kanssa on ikinä ollu ongelmia on Intel. Intelillä en ihan kaikkea saanut toimimaan, mutta suurimman osan kuitenkin. En tiedä sitten johtuuko siitä, että en ole aina heti uusimpia ajureita lataamassa, vaan sillon jos on motivaatiota tai aikaa(ei ole) ni on voinu uudet asentaa.

Amd:n kortit saattaisi olla jopa suht hyviäkin, jos osaisivat tehdä edes tyydyttävästi toimivia ajureja.

Onneksi on toinen valmistaja joka osaa hommansa.

Näytä kaikki kommentit

Toisinsanoen nVidia on yliarvostettu pörssiarvoltaan. Siltä odotetaan suuria. AMD:lta ei odoteta juuri mitään.

@ 23. Nyt on perusasiat hukassa. ”AMD:n ajurit” kirjoittavat ihan tasan samat kaverit kuin ”ATIn ajurit” sitä ennen, luonnollista vaihtumista toki tapahtuu pikkuhiljaa mutta firman nimi ei siihen vaikuta.

AMD:n ajurien ”huono maine” johtaa juurensa jonnekin ekoihin Radeoneihin ikinä, 8500-sarjan kohdalla rupesivat olemaan jo ihan hyvässä kunnossa vaikka lapsuksiakin tuli, niin kuin tulee kilpailijallekin silloin tällöin.

XFX ei ole ikinä mitään ajureita AMD:n tai ATI:n korteille tehnyt, ”XFX:n ajurit” ovat täysin samat ajurit kuin AMD:n/ATI:n omatkin, poislukien .inf tiedoston kustomointi (jonka voi kuka tahansa tehdä kotikoneellakin milloin haluaa)

Ei ole mitään järkeä ladata ajureita XFX:lta tai miltään muultakaan korttivalmistajalta – ne päivitetään yleensä hitaammin kuin ne oikeat, viralliset ajurit, eli tässä tapauksessa Catalystit AMD:lta/ATI:lta

@24 Mitähän olet mahtanut kellotella, kun eivät menneet takuuvaihtoon sinulla nämä yksilöt? Itse en yleensä mitää komponenttia ole ostellut alle 3vuoden takuulla.

Itsellä taas vaihtui täysin Nvidian leipiin, kun nyt tulee 4 vuotta nykyisellä näyttiksellä täyteen ja eipä ole vielä tullut vastaan ongelmia ja pelitkin pyörivät ihan mallikkaasti vielä.

Mun viimeisimmät kokemukset kielivät siitä että Radeonit on raudan osalta laadukkaampaa mutta ajurit hivenen huonommat. Kolme viimeisintä nvidian näytönohjainta: yksi kesti naurettavan vähän aikaa, toinen kesti pari vuotta ja kolmas jonka myin pois vaikutti jotenkin rautatasolla rikkinäiseltä, ei suostunut kaikissa kokoonpanoissa toimimaan ja jotain temppuilua se piti muutenkin.

21) väitän että suurin osa jotka valittavat AMD:n ajureista valittavat oikeasti entisen firman eli ATI:n ajureista.

Muistaakseni vasta jotkut 6xxx ja 7xxx sarjan kortit ovat virallisesti olleet ilman ATI etuliitettä. Esim. oma 5870 on vielä ATI:n kortti vaikka viimeisimmät ajurit perustuvat AMD:n koodille (minkä tehnyt loppuun XFX ja voin ainakin sanoa että XFX:n ajurit tuntuvat toimivan täysin 5870 näytönohjaimen kanssa).

Tiedä sitten moniko oikeasti ostaa suoraan AMD:n valmistamia kortteja ja lataa suoraan heiltä ne päivitykset? Itse olen tällä vuosikymmenellä ja viimekin pyrkinyt ostamaan Palitin sekä XFX:n tuotteita ja lataamaan ajurit heidän sivuiltaan.

Se on ikävää jos firman simulaattori ei toiminut kuten piti, itse en ole noin uusia näytönohjaimia käytellyt enkä ole varma mistä simulaattorista nyt puhut. Olivatko kortit siis AMD:n itsensä valmistamia (ja tietysti ajurit) eivätkä esim. jonkun alihankintafirman?

Mutta eikös Ati:lla menny aika huonosti ennenku AMD sen osti? Eli jos AMD oliski ostanu Nvidia:n, niin tod. näk. ei olisi ku AMD GeForce näyttikset ja hinnat ois väh. 2x nykyset ja tehoa ei olisi kuitenkaa saman verran.

[email protected] On päivänselvää että molempiin puljuihin mahtuu myös niitä mustia ajuriversioita, joissa ongelmia on. Tärkeintä olisi katsoa yleiskuvaa.

Eikä AMD ajurien lokaaminen todellakaan johdu vain jostain linux-ajureista. Luulenpa että suurinosa ajureita moittivista ei kyseistä linux-episodia edes tiedä.

@19 Ostettiin firman kanssa simulaattoriluokkaan 30kpl 6970 kortteja. _Mikään_ korteista ei käynnistynyt kyseisen simun kanssa (vaikka piti, ja oli joillain aiemmilla ajureilla testatessa käynnistynytkin). Sitten alkoi se radeon omistajille tuttu ’vanhojen ajurien läpikahluu’. Viiden eri version jälkeen löytyi toimiva.

Pelkästään jo kun murofoorumia katselee niin uuden radeon-ajurin tullessa siellä on lähes poikkeuksetta kilometrin mittainen ’ei-toimi-ketju’, jonka jälkeen selataan vanhoja versioita… ei näin.

@14
Vaikuttaapi enemmän siltä, että sun 4870 oli todellinen sekundayksilö.
Niin yhdessä välissä flashi aiheutti typerällä ”rautakiihdytyksellään” näyttiskellojen epämääräistä muuttumista, saattaapi olla nettikäytön vilkkumiseen yhteys. Tuon sitten korjasivat flashin päivityksessä. (ei ollut Atin vika)

^Paljon parempi ”Läppä” koska myös tosi on GeForce ajureiden huonous. Itsellä nyt kaksi konetta ja toisessa Radeon ja toisessa GeForce.

Liene turha mainita kumman kanssa ollut perkeleellistä taistelua.

PS: ATI/AMD:tä 10 vuotta eikä ikinä mitään ongelmaa.

@7 Toi AMD-ajuriläppä on jo niin kulunut ja verrattavissa johonkin ”Bemarikuskeilla on pieni pippeli” tyyliseen huulenheittoon.

Oliko tämä uutinen?
Melko tyhmä olis AMD saanut olla jos EI olisi neuvotellut muiden kuin yhden näyttisvalmistajan kanssa? dåååå?

@14

Itsellä ei ole ollut kummankaan leirin ajureissa ongelmia. TV-out tunnistumis-ongelmaa oli joskus Radeon 9800:ssa, tiedä siten syyttääkö siitä ajuria vai rautaa. Viimeksi ollut nVidia pöytäkoneessa oli 6800LE tjsp. modattuna 16 piippuun ja toimi ok. Läppärissä ollut viimeksi Radeon x1600 4 vuotta käytössä, ei ongelmia. Tätä ennen Mobility radeon 9700, ei ongelmia. Pöytäkoneessa ollut useita HD2k, 3k ja nyt 4890. Ei ongelmia, enkä ole enää vanhoja ajureitakaan poistanut alta pitkiin aikoihin.

Jos ei kellotu niin onkohan nyt ajurien syytä? Itse olen nuo läppäreidenkin näyttikset aina saanut kellottumaan, pöytäkoneiden näyttiksiin kolvailtu volttimodit jne.

14) Niin, itselläni läppärin prosessori ei kellotu ollenkaan mutta pöytäkoneen prosessori on kellotettu 3.4GHz => 5.1GHz. AMD 5800 näytönohjain kellottuu myös todella hyvin. Sitä ennen 4870 ja 8800Gt, 1900XT jne jne ovat kellottuneet oikein hyvin.

Tosin kyse tuskin on ajureista ja valitukset ATI:n ajureista saivat alkunsa linuxin ajurituen puutteellisuudesta kun taas NVidian ajurien ”huonoudesta” tulee mieleen lähinnä se yksi fiasko ajureista jotka PC-puolella tappoivat monia kortteja johtuen siitä että rasituksessa sammuttivat coolerin pyörimisen kokonaan.

Itse uutiseen: hieman huonosti on pullat uunissa jos oikeasti pelkästään toimitusjohtajan tittelin takia jäi kauppa solmimatta. Myös hieman ikävää että esim. S3 Graphics (minkä tosin osti sitten HTC) ei tarttunut aikoinaan AMD:n haaviin. Olisi saatu lisää kilpailua ja kolme firmaa ainakin teoriassa kilpailemaan PC-puolen näytönohjaimien valmistuksesta ja myynnistä kuluttajille. (En nyt laske noita Intelin itegroituja mitkä toki vetävät suurimman siivun.)

@7 Itsellä ei ollut kertaakaan Nvidian ajureiden kanssa ongelmia. Tällä hetkellä läppärissä ja pöytäkoneessa on Amd:n näyttikset. HD 4870 ei kellotu lainkaan, koska ajurit aiheuttaa kuvan välkkymisen, pelkästään nettikäytössä. Riittää pelkästään 10mhz nosto, vaikka kellotusvaraa on. Muillakin on hieman samaa ongelmaa. Läppärissä taas on kaksi näyttistä HD 5650 & 4250. Akulla käyttää huonompaa verkkovirrassa parempaa. Valitettavasti joka toinen käynnistyskerta näytön valot eivät mene päälle. Pitää laittaa kansi kiinni tai iskeä verkkovirtaan, että saa kuvan. Uusimmat ajurit vielä väläyttelevät näyttiksen vaihdon yhteydessä basic-teemaa. Nyt tuli kyllä liikaa offtopiccia. Ei Amd huono ole, mutta ajureissa on joillain käsittämättömiä ongelmia.

Uutiseen liittyen: Olisi tosiaan mielenkiintoinen ajatus, jos Amd ja Ati kilpailisivat keskenään. Olisikohan näytönohjainten kehitys ja hinnat muuttuneet parempaan vai huonompaan suuntaan?

@10

Hyvä että kerroit mielipiteesi jotta muropaketinkin toimitus tietää tästä lähin tehdä pelkästään oikeita hyväksyttäviä uutisia .. jotka ovat/kertovat .. mistä??

Oliks vähä turha uutinen 6 vuoden takaa… Pakko kai toimituksellakin jotain tekemistä olla, että saa työpaikkansa pitää..

Mielenkiintoinen uutinen, ei tullu ite edes mietittyä tätä silloin ku AMD osti ATI:n. Just siisti toi uutiskuva :D

@7
Jeps, ennen nykyistä GTX470:aa käytin vajaa 3v käytännössä pelkästään ATI:n kortteja (HD3800 ja HD4800 sarjaa enimmikseen) eikä eteen tullu ku yhdet paskat ajurit (Fallout3:ssa järkyttäviä grafiikkavirheitä).

En kyllä ymmärrä tätä AMD:n ajureiden haukkumista. Itselläni HD7970 ja kaikki toimii kuten pitääkin. Ei ole ajuriongelmia.

@2
Samaa mieltä, amd:n suosio oli jyrkässä alamäessä jo 2006 intelin core rossujen jyrätessä rupiset cput mennentullen. Toki amdn ja nvidian yhteistyö olisi voinut laajentua silloisesta jos sukset ei olisi menneet ristiin ati kauppojen myötä. Kovin tuottoisaa puuhaa prossuihin integroidun näytönohjaimen myynti ei ilmeisesti ole koska amd:n cpu ja gpu osastojen liikevaihto on negatiivinen tai +-0.

No hyvä ettei yhdistyny.. turhan läheltä on käyttäny jos on neuvottelut kariutunu vain tuohon toimitusjohtajan pallin lämmittäjään.. Ei meinaan oltais varmastikkaan näissä tehoissa missä nyt ollaan ja hinnat olis ~1.5-2x mitä nyt on vastaavilla.

@1 Hyvä näyttis surkeilla ajureilla ei kuulosta itsestäni kovinkaan houkuttelevalta…

Mielenkiintoinen mielikuva silti.Tilanne olisi saattanut käydä hiukkasen ylivoimaiseksi kilpailijoille.

Olis kyl mielenkiintost tietää et mitäköhän siit olis tullu jos Nvidia ja AMD olis yhdistyny, miten tehokkaat näytönohjaimet olis ja miten olis vaikuttanu AMD:n prossuihin. Hauska kelata tälläsii asioita! :)

Jutusta sai jokseenkin kuvan että Nvidia neuvotteli AMD:n kanssa eikä toisinpäin.

Grafiikkaosaston jätkille pitkä miinus, ala-arvoisen huono kuvanmuokkaus :D

Mielenkiintoinen uutinen tosin, jos kyseinen kauppa olisi tapahtunut niin voisi korttien hinnat olla vielä nykyistäkin kalliimmat :/ Tosin ajatus NVIDIA:n kortista AMD:n ajureilla kuulostaa vallan houkuttelevalta.

Muropaketin uusimmat