Apple aloitti iOS 6 -päivitykset maailmanlaajuisesti

19.09.2012 23:57 | Juha Kokkonen

iOS 6 päivitys iPadille

Apple on aloittanut tänään iOS-mobiilikäyttöjärjestelmänsä uuden kuutosversion päivitykset maailmanlaajuisesti. iOS 6 on yhteensopiva iPhone 3GS:n, 4:n, 4S:n ja 5:n, iPod touchin neljännen ja viidennen sukupolven sekä iPad 2:n ja uusimman iPadin kanssa. Päivitys tuo mukanaan lukuisia uusia ominaisuuksia, jotka riippuvat päivitettävästä laitteesta. Esimerkiksi Siri-puheentunnistus tulee uutena vain kolmannen sukupolven iPadille.

Kyseessä on ensimmäinen suurempi iOS-versiopäivitys, joka tulee saataville OTA-päivityksenä (over-the-air) suoraan laitteeseen. Päivitys löytyy asetusvalikosta kohdasta Yleiset->Ohjelmiston päivitys. Ohjelmistopäivityksen voi ladata myös tietokoneen kautta, mutta tällöin koneella on oltava asennettuna iTunesin tuorein 10.7-versio. iOS 6 -päivityksen saatavuus riippuu sijainnista ja laitteesta.

TaskuMuron toimistolla olevalle kolmannen sukupolven iPadille päivitys tuli saataville pari tuntia sitten ja asentui ongelmitta. Kerro kommenteissa saitko oman iOS-laitteesi jo päivitettyä ongelmitta ja miltä uudistukset sinusta tuntuvat?

Apple iOS 6 – What’s new?

Keskustelu

36. Jeps. Ei paljoa eroa kyllä ole. Akkuaika oli suoraan päivityksen jälkeen SURKEA, mutta kun resetoi asetukset luurista niin tuli huomattava ero. Akkuaika on ainakin parantunut reippaasti tämän päivityksen myötä. En kyllä sanoisi itsekkään tätä ”kutoseksi”. Tosin alkaa tuntumaan siltä, että en pidä kenenkään valmistajan nykypäivityksiä minään. Oli kyseessä käyttis, ajuri tai jotain muuta. Tuntuu kaikki varmistelevan liikaa.

iPad 3 päivitys piti buutata kerran, että lähti liikkeelle. 2 tuntia oli ”valmistellaan” tilassa :(

Nyt toimii ihan jees. Uudet ominaisuudet aika minimalistisiä, joten aika turha päivitys mielestäni.

33. Ja paskat olen. En vain automaattisesti katso, että mikä tahansa muu kuin Apple on parempi, koska niin ei vaan ole. Ei ole mitään eroa sekopäisen apple-uskovaisen ja sekopäisen anti-applelaisen kanssa. Yhtä tyhmiä molemmat.

Enkä tuossa niinkään katsonut olevan edes ns. kritiikkiä. Sitä vain ”tuskailin”, että jaksaa valittaa jostain napin liikuttamisesta. Varsinkin kun kyse ei ole mistään oikean yläreunan x-nappulasta :D Ovat katsoneet analytiikasta, että nappia painetaan eniten, joten se siirretään ensimmäiseksi. Toiseksi eniten klikkauksia tulee kakkoseksi. Ihan perus käyttöliittymän suunnittelua. Massojen mukaan mennään. Vastarannan kiiskille sanotaan ”yhyy”. Vielä kun keksis millä hemmetin analyytikalla MS suunnittelee omien tuotteidensa muutoksia…niissä kun ei tunnu olevan mitään tolkkua millään järkiperäisillä syillä.

Kyllä tämä päivitys on niin syvältä kuin olla ja voi. Kartat ovat paskoja ja varmasti hitaampi karttaselain verrattuna googleen. Navigaattorin ääni on 80-luvulta verrattuna esim. Lumiaan. Mitään muutoksia ei ole havaittavissa hyvään suuntaan. Värejä vaihdeltu sieltä täältä, jee. Selaimesta tulee painettua takaisin nappulaa hiemankin liian pitkään niin heittää selaushistorian ruudulle.

No tämä frissy on niin henkeen ja vereen iMies että ei kestä kuulla kritiikkiä applen tuotteista edes niiden toisilta käyttäjiltä :)

31. Anteeksi jos kerroin vain turhautumistani eteenpäin. Kiva kuulla, että se vaivasi sinua. Kiitos huomiostasi.

30. Eli koko sun WTF?!! Oli siitä kun nappulat on eri järjestyksessä? Ei elämä.

27. Yritin korjata tuota app storen alalaidassa olevian nappien järjestystä kun ovat menneet sekaisin oikeasta järjestyksestä. Mutta kai tuo tuosta palautuu…

Emännällä lähti puhelin huoltoon päivityksen jälkeen. Ei käynnistynyt enää.

On tääki päivitys. Kaikki muuten toimii kuin ennenkin. Kartat on mitä on ja app storessa alalaidan napit vaihto paikkoja ja enkä saa edes palauttamalla korjattua tilannetta…ftw!

12, 19: ainakin täällä landella Oulussa nuo Bing mapsin tarkat kuvat ovat aika vanhoja, oli meinaan pystyssä vielä se aita jonka purin kotipihalta jo useampi vuosi sitten, muistaakseni kesällä 2008:-)

Huomasin kyllä yleisen suorituskyvyn parantuneen. Aika hyvin optimoitu koodia ainakin iPad2:n kohdalla. Kaikki toimii hemmetisti smoothimmin nyt.

19. Saman huomasin. Huomattavasti tarkempia kuvia landella nykyään.

Pitäis saada uusin päivitys itunesiin ensin, mutta tulee seuraavanlainen ilmoitus.

”iTunes ei voi suorittaa päivitystä. Tapahtui virhe.”

Yritä siinä sitten päivittää.
Ja ennenkuin joku valittaa, niin käytössä on noin vuoden vanha 24″ imac.

Itellä katosi ainakin yksi tekstiviestin koko sisältö. Viesti katosi myös tekstiviestilistalta. Searchilla kun hakee lähettäjää, niin viesti löytyy, mutta viesti silti tyhjä.

Mapseista puheenollen tuo bing maps on kyllä huomattavasti tarkempi ainakin ”landelta” otetuissa kuvissa vs esim googlen mapsit. Mutta onhan googlella streetview toki bonuksena….

Ei kauheen tarkka tuo uus mapsi, ainakin ittellä osotteessa n. 100m heitto…
Muuten ihan hauskoja ominaisuuksia, herätys äänen valinta biisiks oli ++++++
Samoin tekstarilla puheluun vastaus, mukava töissäkin vastata saman tien viestillä ettei kerkeä, ja vielä kun antaa 3 vaihtoehtoa sieltä.

Näytä kaikki kommentit

iPadin safari oli kyl aika kuranen Androidiin verrattuna. Ne kun aukes sinä hetkenä kun vieritti niin semmosina laatikko kerrallaan. Ei muuta mutta kun näky aina 1/4 vain sivusta aina välillä ja loput oli ”hiilikuitu” kuviota. Galaxy S ja uusin cm modi niin on henk. kohtaisesti mukavempi ja sulavempi.

14:lisää: Myös reittihaku tuntuu olevan surkea ainakin täällä Oulussa. Kartasta puuttuu kaikki pienemmät pyörätiet, eikä pyöräilyreittien hakua ole ollenkaan.

iPadille ei ole vielä Googlelta uutta Youtube sovellusta. Myöskin uusi Maps on surkea tekele Androidin Google Mapsiin verrattuna. Applen tekele ei esim. tunnista hakua ”OYS A5” ja bussiaikatauluihin tarvitsee 3. osapuolen sovellutuksen. Muuten ei omille laitteille näytä olevan kovin kummoisia päivityksiä.

Yhtenä plussana ehkä iPadille ilmestynyt hotspot toiminto, jota ei vanhassa softassa ollut.

Tuo Siri on oikeastaan aika kätevä, kun satojen biisien joukosta voi laittaa jonkun kappaleen soimaan yksinkertaisesti sanomalla ”Play (kappaleen nimi)”. Ja muutenkin jonkun nippelitiedon hakemisen netistä luulisi helpottuvan.

Maailmalta luettujen juttujen perusteella iOS 6 on lähinnä tehty ottamaan kaikki irti A6 raudasta ja parantamaan yhteensopivuutta eri iOS laitteiden välillä.

Joku voi tietenkin miettiä mitä yhteistä on YouTubella, Mapsilla ja Androidilla ja tuumia voisiko tässä olla syy ns. uudistuksiin iOS6:ssa. Foliohattuja esiin vain.

toinen mikä mieltä naurattaa on vuosittainen julkaisutahti. Jos nykyisellä suunnalla mennään niin vuonna 2016 on vain iOSX …

Päivitys meni ihan hienosti. Langattomasti ja ilman laturia. Ei mitenkään nopea päivitys, mutta hyvin toimii.

Nopeampi tuntuisi olevan kauttaaltaan. Appstoren muutos näytti oudolta aluksi, mutta mukavempi käyttää.

Karttakuvat näyttäisi olevan tarkempia kuin Googlen. Sen kummallisemmin en kokeillut. Kenties hiukan nopeampikin.

Tuntuu olevan pieniä parannuksia joka puolella joten paha sanoa mitä kaikkea on muuteltu.

Kiitokset vinkistä. Oma puhelin ei vielä tuota päivitystä tyrkyttänyt, vaan piti itse mennä valikoista klikkailemaan. Hitaahkosti puhelin tuota rouskutteli, aikaa meni varmaan puolesta tunnista tuntiin vaikka wlan verkko olikin kytkettynä.

Hienoin muutos taitaa olla tuo sisäänrakennettu panoraama -toiminto. Muuten tosi maltillisia noi muutokset. Jos aikaisempi versio oli 5.1.1 niin tämä vastannee ehkä 5.2 tai 5.3 versiota. Versionumeron pompsahtaminen 6:een lienee kuitenkin markkinavoimien sanelemaa.

@4: Niin ja nYsiin tuli kaikki softapäivitykset OTA:na ilman, että dataa katosi, tai ohjelmia olisi tarvinnut asentaa uudelleen. Se Suitekin on tuettuna nYsille vasta 3.5:sta lähtien…

Onkos siinä enään mahkuja Googlen street view näkymään ollenkaan. Olisi poistunut kun kartat vaihtui.

korjaus edelliseen eli belleä ei voinutkaan asentaa suoraan puhelimelta mutta ei sen asennuksessakaan dataa hävinnyt :)

@6 Sinulla on virheellistä tietoa, Olen päivittänyt E7 ja N8 sekä annan että bellen suoraan puhelimella eikä hukannut mitään dataa ja asennus on ollut helppoa ja nopeaa! Tietenkin jos suitea käytät ja asennat koko firmwaren uudelleen niin kaikki data hukkuu…

iPhone 4:ään tuli asennettua ohjelmistopäivitys eilen illalla. Facebook-integrointi on erittäin tervetullut, uusi karttapuoli näyttää hyvältä ja muutenkin tapahtunut pelkästään hyvää parannusta.

Ohjelmiston päivitysprosessista moni muu valmistaja voisi oppia. Näinkin iso päivitys meni puhelimesta suoraan ja säilytti kaikki vanhat asetukset ja datat. Esim. Nokialla vähänkään isommat Symbian-päivitykset (tyyliin Anna -> Belle) hukkaa paljon käyttäjän dataa ja vaatii aina Nokia Suiten.

Asentuihan se, eikä siinä nyt mitään maata mullistavaa eroa ole. Uutta safaria en paljoo ole käyttäny. Pari videota kattelin youtubesta sillä.

Niin ja se erillinen youtubesoftahan on nyt poissa. Enkä taida marketista löytyvää softaa latailla ennenkun sille on natiivi iPad tuki. Nuo padin ruudulle suurennetut iPhone softat on vaan jotain niin hirveetä. :D

Karttaohjelmassa on nykyään ääniohjattu navigointi. Ruma robottiääni sönköttää ohjeita. Taidan jatkossakin käyttää Nokialaistani navigaattorina. :P

Muropaketin uusimmat