Uusimmat

Loppuyhteenveto

22.04.2016 08:23 Sampsa Kurri

AMD:n suorituskykyisten prosessoreiden julkaisurintamalla on ollut melko hiljaista, mutta yritys uudisti vakiocoolerinsa ennen myöhemmin tänä vuonna lanseerattavia Zen-prosessoreita.

amd-wraith-12-21042016

Uusi isokokoisempi Wraith-vakiocooleri oli Muropaketin testien perusteella selvästi hiljaisempi kuin vanha vakiocooleri. 4,2 GHz:n kellotaajuudella toimineella FX-8370-prosessorilla ja Asuksen Crosshair Formula-Z -emolevyllä prosessorin lämpötilaksi mitattiin kuitenkin molemmilla vakiocoolereilla 68 astetta, joka oli noin 8 astetta alle prosessorin maksimilämpötilan.

Melumittausten tulokset olivat kohtalaisen surulliset molemmilla vakiocoolereilla. Vanhalla vakiocoolerilla tuuletin pyöri Prime95-rasituksessa täysillä ja melutasoksi mitattiin sietämättömät 59 desibeliä. Wraith-cooleri oli selvästi hiljaisempi, mutta silti häiritsevän äänekäs 48,5 desibelin melutasolla.

Vertailukohtina testeissä oli kaksi kaupasta erikseen ostettavaa prosessoricooleria. 40 euron hintaisella Scythellä prosessorin lämpötila oli noin 5 astetta ja melutaso noin 4 desibeliä alhaisempi. 80 euron investoinnilla ja markkinoiden tehokkaimpaan päähän luketuvalla Noctuan NH-D15S:llä prosessorin lämpötila oli 15 astetta ja melutaso 4 desibeliä alhaisempi.

Prosessori- ja 3D-rasituksessa AMD:n Wraith-prosessoricoolerin melutaso oli valitettavasti todella kaukana lehdistötiedotteen mainostamasta kirjaston hiljaisuudesta.

Emme voi suositella AMD:n (tai Intelin) vakiocoolerin käyttöä yhdellekään itseään kunnioittavalle tehokäyttäjälle.

Parin sadan euron prosessorin oston yhteydessä suosittelemmekin ehdottomasti investoimaan myös laadukkaaseen prosessoricooleriin, kuten tässä testissä olleeseen Noctuaan. Vastineeksi rahoilleen saa erinomaisen jäähdytystehon ja hiljaisen kokoonpanon. Lisäksi Noctualla on mainio tuotetuki ja se tarjoaa asiakkailleen uudet kiinnikkeet ilmaiseksi kuittia vastaan, jos prosessorikanta uudistuu.

Sisältö

  1. AMD:n Wraith-prosessoricoolerin esittely
  2. Lämpötila- ja melumittaukset
  3. Loppuyhteenveto

Sampsa Kurri

Muropaketin uusimmat