Uusimmat

Asus Crosshair V Formula

28.06.2011 01:44 Muropaketin toimitus

Crosshair V Formula on ROG-tuoteperheeseen (Republic of Gamers) kuuluva emolevy, joka on paketoitu tuoteperheen aiempien mallien tavoin kirkkaan punaiseen pahvilaatikkoon. Emolevyn ohella pakkauksesta löytyy ohjekirja, ajuri-DVD-levy, nippusiteitä, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet, CrossFireX-silta, 2-Way- ja 3-Way-SLI-silta, I/O-liitinsuoja, kuusi Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, ROG-tarra ja kookkaampi pakkauksen etuosan kaltainen tarra. Lisäksi mukana toimitetaan USB-kaapeli ROG Connect -ylikellotustoimintoa varten sekä SATA-kaapeleihin tarkoitettuja tarroja, joiden on tarkoitus selventää, mikä asema on kyseessä.

Crosshair V Formula mukailee Asuksen erikoisemolevyjen värimaailmaa ja mustalla piirilevyllä olevat osat on värikoodattu joko mustaksi tai punaiseksi. Asus on luopunut lämpöputkiratkaisuista ja SB950-southbridgeä jäähdyttävä piiri on erillään siileistä, jotka jäähdyttävät 990FX-piiriä sekä virransyötön kuumimpia komponentteja.

Ottaen huomioon, että kyseessä on Asuksen AMD-tarjonnan yläpäähän asettuva emolevy, myös hinta on sen suuntainen. Crosshair V Formulaa on saatavilla Suomesta muutamilta jälleenmyyjiltä, joilla hintataso on asettunut halvimmillaan 230 euroon.

I/O-liittimien osalta Asuksen tarjonta kattaa PS/2-liittimen näppäimistölle/hiirelle, neljä USB 3.0 -liitintä, BIOSin nollauspainikkeen, seitsemän punaiseksi ja mustaksi värikoodattua USB 2.0 -liitintä, eSATA-liittimen, optisen ääniliittimen, verkkoliittimen, ROG Connect -USB-liittimen sekä kuusi analogista ääniliitintä.

Emolevystä löytyy neljä punaiseksi värikoodattua PCI Express x16 -liitintä, joista kaksi ylintä kykenee toimimaan täydellä x16-nopeudella. Kolmea näytönohjainta käyttäessä ylin liitin toimii x16-nopeudella ja kaksi alempaa x8-nopeudella. Liittimistä alin toimii x4-nopeudella. Tuettuina ovat AMD CrossFireX- ja NVIDIA SLI -teknologiat. Lisäksi tarjolla on mustaksi värikoodattu PCI Express x1- ja PCI-liitin.

Emolevyn reunalle on sijoitettu useampia oheislaitepiirejä, joista vasemmanpuoleisin on SupremeFX X-Fi 2 -äänipiiri ja ylempää löytyy Intelin gigabitin verkkopiiri.

Emolevyn alalaidassa on kolme painiketta, joista oikeanpuoleisin toimii reset-painikkeena ja sen vieressä oleva punainen painike virtojen kytkemiseen. Vasemmanpuoleisimpana olevalla CPU Level UP -painikkeella voi kytkeä prosessorin automaattisen ylikellotuksen päälle.

SB950-southbridgeä jäähdytetään mustalla anodisoidulla siilillä ja se ohjaa kuutta punaiseksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s -liitintä. Emolevyltä löytyy lisäksi ASMedian ASM1061-piiri, joka ohjaa pystyasennossa olevaa Serial ATA 6 Gb/s- sekä I/O-rivistön eSATA-liitintä.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on värikoodattu kanavan perusteella mustaksi tai punaiseksi. Muistiliittimiin voi asentaa maksimissaan 32 gigatavua muistia ja asettaa ne toimimaan virallisesti 667 MHz:n (1333 MHz DDR) kellotaajuudella, mutta ylikellottamisella Asus tukee maksimissaan 1066 MHz:n (2133 MHz DDR) kellotaajuutta.

Muistiliittimien vieressä on 24-pinninen ATX-virtaliitin sekä Q_LED-ledit, jotka ilmaisevat postausvaiheessa mahdollisen ongelmalähteen. Ledejä on neljä kappaletta ja ne osoittavat prosessorin, muistien, näytönohjaimen sekä boottauslaitteen tilan.

Kuvan oikeassa yläkulmassa pilkottaa GO Button -painike, jonka painaminen ennen postausvaihetta tunnistaa toimintakuntoiset muistiasetukset ja korjaa väärien muistiasetusten tuottamat käynnistysongelmat.

Lisäksi emolevyn päädystä löytyvät ProbeIT-jännitemittauspisteet ja maapisteet on sijoitettu rivistön ääripäihin. Niiden väliin on sijoitettu pisteet CPU/NB-, SB-, HT-, NB-, DRAM-, CPU_VDDA- ja CPU-merkintöjen turvin eri jännitteille.

Socket AM3+ -prosessorikannan ympäristö on piiritetty ahtaanoloiseksi muun muassa solid-tyyppisten alumiinikuoristen kondensaattoreiden takia. Lisäksi ympäriltä löytyy 10-vaiheisen virransyötön suojatut kelat, joista kahdeksan on pyhitetty prosessorille ja kaksi prosessoriin integroidulle muisti- ja HyperTransport-ohjaimelle.

Vasemmalla puolella olevan siilin alta näkyy 990FX-northbridge, jota jäähdytetään passiivisesti. Lisäksi virransyötön siilin takana näkyy kahdeksanpinninen lisävirtaliitin sekä oikeasta reunasta erillinen neljäpinninen lisävirtaliitin.

UEFI-BIOS:n vakionäkymässä on listattu tietoja BIOS-versiosta, prosessorista, muisteista, lämpötiloista, jännitteistä, tuulettimien kierrosnopeuksista sekä boottausjärjestyksestä. Lisäksi keskellä on kolme nappia, joilla voi säädellä painotusta tehonkulutuksen ja suorituskyvyn välillä, sekä graafi, joka ilmaisee valitun asetuksen vaikutuksen tietokoneen toimintaan.

Advanced-tilassa varsinaiset asetukset tulevat esille ja käyttäjä voi säätää referenssi- ja muistikellotaajuutta sekä esimerkiksi prosessorin northbridgen kellotaajuutta.

Jänniteasetukset ovat Asukselle tyypilliseen tapaan kattavat ja käsittävät reilusti säätövaraa.

Myös muistiasetukset ovat kattavat ja tärkeimmät asetukset on sijoitettu listan yläpäähän, pois lukien DRAM Command Rate, joka löytyy listan lopusta.

BIOS:sta voi säätää myös jännitteiden vaihtelua rasituksen ja levon välillä estäviä Load Line Calibration -asetuksia sekä muita virransyöttöön liittyviä asetuksia.

Tarkkailtavat jännitteet, lämpötilat, tuulettimien kierrosnopeudet sekä tuulettimien kierrosnopeuksien asetukset on sijoittu omiin alavalikkoihinsa.

CPU Level UP -painikkeen painaminen pohjaan asetti Phenom II X4 980 -prosessorin kellotaajuuden rasituksessa neljään gigahertsiin (18,5 x 216,7 MHz) 1,476 voltin käyttöjännitteen turvin ja muistikellotaajuuden 578 MHz:iin.

Vasemmalla Crosshair V Formula (990FX) ja oikealla Crosshair IV Formula (890FX)

990FX-piirisarja ei eroa 890FX:stä käytännössä mitenkään, mutta Asus on tuonut markkinoille uuden Crosshair V Formula -emolevyn. Ensimmäisenä tulee mieleen, onko Asus tehnyt emolevyssä muuta kuin vaihtanut prosessorikannan Socket AM3+:ksi, mutta tarkempi tutkinta osoittaa laaja-alaisia muutoksia.

Liittimien ja ominaisuuksien valossa emolevyt ovat hyvin verrattavissa keskenään. Näkyvin muutos lienee uudistettu siilien muotoilua ja eroja löytyy reilummanpuoleisesti vasemmasta laidasta, johon on sijoitettu useita oheislaitepiirejä. V-mallissa ei myöskään ole Core Unlocker -nappia, vaan se on sijoitettu BIOS:iin, ProbeIT-jännitemittauspisteet on sijoitettu emolevyn ylälaitaan ja I/O-liitinvalikoimaa on uudistettu.

Sisältö

  1. AMD 990FX -emolevyvertailu (Asus & Gigabyte)
  2. AMD 990FX -piirisarja
  3. Asus Crosshair V Formula
  4. Asus Sabertooth 990FX
  5. Gigabyte 990FXA-UD7
  6. Loppuyhteenveto