Uusimmat

Asus Sabertooth 990FX

28.06.2011 01:44 Muropaketin toimitus

Sabertooth 990FX on TUF-tuoteperheen (The Ultimate Force) emolevy ja siinä Asus on keskittynyt pitämään pääpainon ennen kaikkea laadukkaissa komponenteissa ja komponenttien alhaisissa toimintalämpötiloissa. Sabertooth-emolevyjä on ollut aiemmin saatavilla Intelin X58-, P55- ja P67-piirisarjoilla, joten viiden vuoden takuulla varustettu 990FX on AMD-alustojen ensimmäinen Sabertooth-emolevy.

Pakkauksessa toimitetaan takuulappu, Mil-sertifikaattilistaus, ohjekirja, TUF Inside -tarra, SLI-silta, kotelon kaapeleiden pikakiinnitysliittimet, ajuri-DVD-levy, I/O-liitinsuoja sekä neljä Serial ATA 6 Gb/s -liitintä.

Sabertooth P67 -emolevyssä on lähes koko emolevyn päälipuolen peittävä jäähdytysratkaisu, mutta 990FX-mallissa on turvauduttu perinteisempään ratkaisuun. Siilit löytyvät SB950-southbridgen, 990FX-northbridgen sekä virransyötön komponenttien päältä. Värimaailma on ROG-tuoteperheen puna-mustan sijaan ruskeaan ja vihreään painottuva, mutta komponenttisijoittelu on hyvin pitkälle yhtäläinen edellisellä sivulla käsiteltyyn Crosshair V Formulaan nähden.

Asus hallitsee Suomen emolevymarkkinoita ja kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sen markkinaosuus oli peräti 62 prosenttia, kun ASRockin osuus oli 17, MSI:n 8, Gigabyten 7 ja Intelin 6 prosenttia. Asuksen emolevyjen tarjonta on myös huipputasoa, mutta valitettavasti Sabertooth 990FX -emolevyä ei onnistuttu löytämään myynnissä Suomessa. Saksassa sen hintataso on asettunut muutaman kymmenen euroa Sabertooth P67- ja X58-malleja korkeammalle, joten oletettavasti hintataso tulee Suomessa olemaan 200 euron luokkaa.

I/O-liitinrivistön vasemmasta reunasta löytyy PS/2-liitin näppäimistölle tai hiirelle. USB-liittimiä löytyy reilunpuoleisesti, sillä 2.0-versiota tukevia liittimiä on kahdeksan kappaletta ja 3.0-versiota tukevia kaksi kappaletta. Lisäksi valikoima käsittää optisen ääniliittimen, FireWire-liittimen sekä kaksi eSATA-liitintä, joista toisella (vihreällä) voi ladata USB-liitännällisiä laitteita, verkkoliittimen sekä kuusi analogista ääniliitintä.

PCI Express x16 -liittimiä on neljä kappaletta ja niiden nopeudet ovat Crosshair V Formulan kaltaiset eli kaksi ylintä voi toimia täydellä x16-nopeudella. Kolmella näytönohjaimella ylimmän nopeus on x16 ja kahden alemman x8, kun taas neljästä liittimestä alimman nopeus on kaikissa tilanteissa x4. Lisäksi tuettuina ovat AMD CrossFireX- ja NVIDIA SLI -teknologiat useamman näytönohjaimen konfiguraatioita varten.

Liittimien vasemmalle puolelle on sijoitettu Realtekin kahdeksankanavainen ALC892-äänipiiri, VIAn 6208P-FireWire-piiri, JMicronin JMB362-piiri, joka on vastuussa kahdesta USB 2.0- ja eSATA-liittimestä, ja Realtekin 8111E-verkkopiiri.

SB950-southbridgeä jäähdytetään CeraM!X-siilillä, jossa on keraaminen päällyste, joka Asuksen mukaan kasvattaa jäähdytyspinta-alaa 50 prosentilla. Siilin oikealla puolella on kahdeksan Serial ATA -liitintä, joista kuusi ruskeaa tukee 6 Gb/s -nopeutta, kun taas kaksi mustaa tukevat ainoastaan 3 Gb/s -nopeutta. Ylhäällä olevaan vihreään liittimeen voi asentaa USB 3.0 -liittimellisen paneelin.

TUF Termal Radar on emolevyn yksi ominaisuuksista, jonka päämääränä on ollut edistää komponenttien pitkäikäisyyttä. Emolevystä löytyy useita mittauspisteitä kriittisistä paikoista, jotka mittaavat reaaliajassa lämpötiloja ja säätävät tuulettimien kierrosnopeuksia. Mittauspisteitä löytyy muun muassa muistien, prosessorin, näytönohjaimien ja SB950-piirin läheisyydestä.

Muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on värikoodattu kanavan perusteella. Intelin tuki rajoittuu maksimissaan DDR3-1333-nopeuteen, mutta Asus tarjoaa tukea DDR3-1866-nopeuteen asti. 24-pinninen ATX-virtaliitin löytyy tutulta paikalta emolevyn reunalta ja kulmassa on MemOK!-nappi, jonka painaminen boottiongelmatilanteessa asettaa toimintavarmat muistiasetukset.

Socket AM3+ -prosessorikannan ymäriltä löytyy solid-tyyppisiä alumiinikondensaattoreita, suojattuja keloja ja mosfetteja, jotka täyttävät kolmansien osapuolien määrittelemiä armeijatason vaatimuksia. Kondensaattorit täyttävät seitsemän, kelat kaksi ja mosfetit kolme erilaista standardia.

Vasemmanpuoleisimman siilin alta löytyy 990FX-northbridge, kun taas pidempi siili jäähdyttää virransyötön mosfet-piirejä. Siilit ovat yhteydessä toisiinsa lämpöputkella ja niiden päällä on sama keraaminen pinnoite kuin southbridgen siilin päällä. Asus markkinoi virransyöttöä nimellä DIGI+ VRM ja kyseessä on nimensä mukaisesti digitaalinen ratkaisu, jossa on käytössä kahdeksan vaihetta prosessorille ja kaksi vaihetta prosessoriin integroidulle muisti- ja HyperTransport-ohjaimelle.

Sabertooth 990FX:n BIOS on lähes identtinen Crosshair V Formulan kanssa, joskin aavistuksen rajoitetuimmilla säätömahdollisuuksilla. EZ Modessa ruudulla näkyy helposti luettavia tietoja laitteistosta ja Advanced-tilassa avautuvat tarkemmat asetukset.

Ensimmäisenä vastaan avautuvassa ruudussa näkyvät sen hetkinen prosessorin, muistien, nortyhbridgen ja HyperTransport-linkin kellotaajuus sekä asetusten hyväksynnän jälkeen voimaan astuva prosessorin kellotaajuus. Alempaa voi säätää prosessorin kerrointa ja referenssitaajuutta sekä muun muassa PCI Expressin, muistien, CPU/NB:n ja HyperTransport-linkin kellotaajuutta.

UEFI BIOS:sta voi säätää myös virransyötön asetuksia sekä lukuisia eri jännitteitä.

Muistiasetukset eivät tuota suurempaa yllätystä, sillä asetuksia löytyy varmasti riittävästi vaativimpienkin käyttäjien käyttötarpeisiin.

Lämpötilat, jännitteet sekä tuulettimien kierrosnopeudet ja niiden asetukset on koottu yhdelle sivulle, kun Crosshair V Formulassa kullekin oli pyhitetty oma sivu.

BIOS:sta käsin toimiva automaattinen ylikellotustoiminto toimi aivan kuten Crosshair V Formulassa. Prosessorin kellotaajuus asettui rasituksessa Phenom II X4 980 Black Edition -prosessorilla neljään gigahertsiin (18,5 x 216,7 MHz) ja muistikellotaajuus 578 MHz:iin.

Sisältö

  1. AMD 990FX -emolevyvertailu (Asus & Gigabyte)
  2. AMD 990FX -piirisarja
  3. Asus Crosshair V Formula
  4. Asus Sabertooth 990FX
  5. Gigabyte 990FXA-UD7
  6. Loppuyhteenveto