Uusimmat

Asus F1A75-V PRO

31.07.2011 23:53 Muropaketin toimitus

Asus F1A75-V PROn pakkaus on yritykselle tunnusomainen ja mustapainotteisen taustan päällä on valkoisella ja keltaisella ilmaistu emolevyn malli ja reunoille on sijoitettu logoja tuetuista ominaisuuksista. ASRockin tavoin myös Asus on pitänyt oheismateriaalivarustelun minimissä ja mukana toimitetaan ainoastaan ohjekirja, ajuri-DVD-levy, I/O-liitinsuoja, neljä Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia sekä kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet.

Myöskään emolevyn ulkoasu ja värimaailma ei tuota suurempia yllätyksiä. Piirilevy on tummanruskea ja liittimet sekä siilit on värikoodattu sinisen eri sävyillä, harmaalla ja mustalla. Siniseksi anodisoidut siilit ovat A75-piirin ja virransyötön mosfettien päällä, ja niiden välistä lämpötilaeroa pyritään tasoittamaan lämpöputkella.

Asus on julkaissut kuusi A75-piirisarjaan perustuvaa Socket FM1 -prosessorikannallista emolevyä, joista nyt testattava F1A75-V PRO edustaa malliston kärkeä. Emolevyä on saatavilla Suomesta kohtuullisen hyvin ja hintataso on alimmillaan 125 euron luokkaa. F1A75-tuoteperheen edullisimmat mallit irtoavat kaupasta noin 90 eurolla.

I/O-liitinvalikoima käsittää PS/2-liittimen näppäimistölle tai hiirelle, neljä USB 3.0 -liitintä, optisen ääniliittimen, digitaaliset HDMI-, DisplayPort- ja DVI-liittimet, analogisen VGA-liittimen, eSATA- ja verkkoliittimen, kaksi USB 2.0 -liitintä sekä kuusi analogista 3,5 millimetrin ääniliitintä.

PCI Express x16 -liittimiä on kaksin kappalein ja niistä ainoastaan ylempi siniseksi värikoodattu kykenee toimimaan täydellä x16-nopeudella. Alempi musta liitin toimii x4-nopeudella ja tuettuna on CrossFireX-teknologia useamaa näytönohjainta varten. Asuksen tarjoama liitinvalikoima käsittää myös kaksi PCI Express x1- ja PCI-liitintä.

Emolevyn vasemmasta reunasta löytyy tuttuun tapaan oheislaitepiirejä ja Asus on päätynyt sijoittamaan sinne Realtekin kahdeksankanavaisen ALC892-äänipiirin ja saman valmistajan gigabitin 8111E-verkkopiirin.

A75-piiri löytyy vaalean siniseksi anodisoidun alumiinisiilin alta ja se ohjaa kuutta vaaleanharmaata Serial ATA 6 Gb/s -liitintä. Niiden yläpuolella olevasta tummansinisestä Serial ATA 6 Gb/s -liittimestä on vastuussa ASMedian oheislaitepiiri, joka ohjaa myös I/O-liittimien joukosta löytyvää eSATA-liitintä.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on värikoodattu kanavan mukaan joko siniseksi tai mustaksi. Muistia voi asentaa maksimissaan 64 gigatavua ja muistien maksiminopeudeksi on ilmoitettu DDR3-1866. 24-pinninen ATX-virtaliitin löytyy tutulta paikalta piirilevyn reunalta ja kuvassa sen oikealle puolelle on sijoitettu MemOK!-nappi, jonka painaminen tunnistaa toimintakuntoiset muistiasetukset ja korjaa väärien muistiasetusten tuottamat käynnistysongelmat. Sen oikealla puolella on kaksi kytkintä, joista vasemmanpuoleisimman TPU-kytkimen (TurboV Processing Unit) kytkeminen päälle tunnistaa laitteistossa käytössä olevat komponentit ja ylikellottaa niitä. Vieressä olevalla EPU-kytkimellä (Energy Processing Unit) voidaan aktivoida EPU-ominaisuus, joka tutkii tietokoneen rasitusastetta ja säätelee muun muassa virransyötön vaiheita.

Socket FM1 -prosessorikannan ympäristö on ASRockin emolevyn tavoin melko tyhjä ja ympärillä on ainoastaan solid-tyyppisiä matalia kondensaattoreita sekä suojattuja keloja. Virransyöttö on 6+2-vaiheinen ja sen kuumimpia mosfet-piirejä jäähdytetään alumiinisella siilillä. Virransyöttöä tuetaan emolevyn reunalla olevalla kahdeksanpinnisellä lisävirtaliittimellä.

UEFI-BIOS:n vakionäkymässä on listattu tietoja BIOS-versiosta, prosessorista, muisteista, lämpötiloista, jännitteistä, tuulettimien kierrosnopeuksista sekä boottausjärjestyksestä. Lisäksi keskellä on kolme nappia, joilla voi säädellä painotusta tehonkulutuksen ja suorituskyvyn välillä, sekä graafi, joka ilmaisee valitun asetuksen vaikutuksen tietokoneen toimintaan.

Advanced-tilassa varsinaiset asetukset tulevat esille ja käyttäjä voi säätää esimerkiksi referenssi- ja muistikellotaajuutta.

Jänniteasetukset ovat Asukselle tyypilliseen tapaan kattavat ja käsittävät reilusti säätövaraa.

BIOS:sta voi säätää myös jännitteiden vaihtelua rasituksen ja levon välillä estäviä Load Line Calibration -asetuksia sekä muita virransyöttöön liittyviä asetuksia.

Myös muistiasetukset ovat kattavat ja tärkeimmät asetukset on sijoitettu listan yläpäähän.

Tarkkailukohdat on listattu samassa valikossa, joka käsittää lämpötiloja, tuulettimien kierrosnopeuksia, asetuksia tuulettimien kierrosnopeuksien säätämiseen sekä jännitteitä.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Testasimme TPU-kytkimen vaikutusta ja totesimme sen nostavan A8-3850-APU-piirillä referenssikellotaajuutta kolmelle megahertsillä. Kellotaajuus nousi tällöin hyvin maltillisesti 87 MHz:llä 2987 MHz:iin (29 x 103,0 MHz). Käyttöjännite pysyi rasituksessa 1,380 voltissa ja muistiasetukset vakiossa.

Sisältö

  1. AMD A75 -emolevyvertailu (ASRock, Asus & Gigabyte)
  2. AMD A75 -piirisarja & Socket FM1 -prosessorikanta
  3. ASRock A75 Pro4
  4. Asus F1A75-V PRO
  5. Gigabyte A75-UD4H
  6. Loppuyhteenveto