Uusimmat

Gigabyte A75-UD4H

31.07.2011 23:53 Muropaketin toimitus

Gigabyten valkopohjaisen pahvilaatikon etuosassa on reilunpuoleisesti erilaisia logoja, alalaidassa A75-UD4H-mallinimi ja ylempänä Super 4 -tekstin ehostamana kilpa-auto. Pahvilaatikon uumenista löytyy pika-asennusopas, ohjekirja, kolmas ohjelappu, ajuri-DVD-levy, I/O-liitinsuoja sekä neljä Serial ATA -kaapelia.

Emolevy on värimaailmaltaan Gigabytelle tunnusomainen ja sinisen piirilevyn ohella osa komponenteista on värikoodattu vaaleansinisiksi ja loput valkoiseksi, mustaksi tai harmaaksi. Pääasialliselta komponenttisijoittelultaan A75-UD4H ei eroa aiemmin tässä artikkelissa käsitellyistä kilpailijoista. Passiivinen jäähdytys on toteutettu kahdella erillisellä siilillä, joista ensimmäinen jäähdyttää A75-piiriä ja toinen virransyötön mosfet-piirejä.

Gigabyte on julkaissut jopa 10 A75-piiriin perustuvaa Socket FM1 -emolevyä, joista nyt käsiteltävä A75-UD4H-malli sijoittuu malliston kirkkaimpaan kärkeen. Vaikka Gigabyten edustus Suomessa on hyvällä tasolla, A75-piiriin perustuvien emolevyjen saatavuus on kohtuullisen niukka ja rajoittuu lähinnä A75-UD4H-malliin. Kyseisen emolevyn hinta on asettunut halvimmillaan reiluun 120 euroon.

Gigabyte on sijoittanut I/O-liitinrivistöön PS/2-liittimen hiirelle tai näppäimistölle, neljä USB 3.0 -liitintä, digitaalisen DVI-, HDMI- ja DisplayPort-näyttöliittimen, analogisen VGA-näyttöliittimen, optisen ääniliittimen, kaksi USB 2.0 -liitintä, FireWire, eSATA- ja verkkoliittimen sekä kuusi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä.

PCI Express x16 -liittimiä on kaksi kappaletta ja Gigabyte ilmoittaa niistä ylemmän toimivan x16- ja alemman x8-nopeudella. Tiedoista ei kuitenkaan käy ilmi tarkoittaako se sitä, että nopeudet ovat myös kahdella näytönohjaimella edellä mainitut, vai toimivatko molemmat x8-nopeudella. Kahden näytönohjaimen konfiguraatioita silmällä pitäen tuettuna on CrossFireX-teknologia. Valikoima käsittää myös kolme PCI Express x1- ja kaksi PCI-liitintä.

Piirilevyn reunalta löytyy VIAn VT6308-FireWire-piiri sekä Realtekin valmistama ALC889-äänipiiri ja RTL8111E-verkkopiiri.

Emolevyn alakulma ei tuota suurempia yllätyksiä ASRockin ja Asuksen emolevyihin verrattuna, sillä A75-piiriä jäähdytetään alumiinisella, harmaaksi anodisoidulla siilillä. Serial ATA 6 Gb/s -liittimiä on viisi kappaletta ja Gigabyte on sijoittanut niistä yhden pystyasentoon, kun muut ovat 90-asteen kulmassa piirilevyyn nähden.

Neljä DDR3-muistiliitintä on värikoodattu valkoiseksi tai vaaleansiniseksi kanavan perusteella, ja niihin voidaan asentaa yhteensä maksimissaan 64 gigatavua muistia. Ylikellottamisen kautta Gigabyten BIOS tukee 1200 MHz:n (2400 MHz DDR) kellotaajuutta. Muistiliittimien viereen on sijoitettu 24-pinninen ATX-virtaliitin.

Socket FM1 -prosessorikannan ympärillä on ASRockin ja Asuksen emolevyjä enemmän komponentteja, sillä virransyöttö on 8+2-vaiheinen. Virransyöttö rakentuu solid-tyyppisistä kondensaattoreista, suojatuista keloista ja alumiinisen siilin alle sijoitetuista mosfet-piireistä, joille syötetään virtaa kahdeksanpinnisellä lisävirtaliittimellä. Kuvan vasemmassa laidassa näkyy Etronin EJ168-piiri, joka tarjoaa tuen neljälle USB 3.0 -liittimellä erillisen korttipaikkaan asennettavan paneelin kautta.

Gigabyte ei ole vielä siirtynyt käyttämään uudenlaista UEFI-BIOS:ia, vaan tarjoaa monipuoliset säätömahdollisuudet perinteisen BIOS:n kautta. BIOS:sta voi säätää muun muassa referenssitaajuutta, muistikerrointa ja lukuisia eri jännitelinjoja.

Muistiasetuksia on nykymittapuun mukaan niukahkosti, mutta käsittää kaikki tärkeimmät asetukset, jotka on listattu ylimmäksi.

Gigabyte ei ole vuosien saatossa monipuolistanut PC Health -välilehteään, jossa listataan ainoastaan muutama jännitelukema, lämpötila ja tuulettimien kierrosnopeus. Listan alimpana ovat varoitusasetukset lämpötiloille ja tuulettimille.

Sisältö

  1. AMD A75 -emolevyvertailu (ASRock, Asus & Gigabyte)
  2. AMD A75 -piirisarja & Socket FM1 -prosessorikanta
  3. ASRock A75 Pro4
  4. Asus F1A75-V PRO
  5. Gigabyte A75-UD4H
  6. Loppuyhteenveto