Uusimmat

Asus Crosshair III Formula & OC Station

31.05.2009 17:20 Muropaketin toimitus

AMD:n ensimmäisen sukupolven 65 nm:n tekniikalla valmistetut Phenom X4 -prosessorit olivat kaikin puolin pettymys. Marraskuussa 2007 julkaistuissa prosessoreissa havaittiin heti lanseerauksen yhteydessä ongelmia L3-välimuistin osoitemuunnospuskurissa (Translation Lookaside Buffer) ja sen seurauksena 2,4 GHz:n kellotaajuudella toimivan Phenom X4 9700 -mallin julkaisu peruutettiin. Ongelmia ei esiintynyt kuin tietyllä työkuormalla, mutta kyseessä oli sen verran vakava vika, että AMD joutui korjaamaan sen lopulta piiritasolla B3-revision myötä. Lisäksi ensimmäisten Phenomien suorituskyky oli melko vaatimaton, lämmöntuotto ja tehonkulutus kohtalaisen korkea ja niiden ylikellotuspotentiaali oli suorastaan surkea. Muropaketin testeissä parhaaksi saavutukseksi jäi Phenom X4 9850 Black Edition -prosessorilla, MSI:n DKA790GX-emolevyllä ja Zalman CNPS9500 -coolerilla saavutettu 3,3 GHz:n kellotaajuus.

AM2+-kantaisia emolevyjä ensimmäisille Phenomeille

Phenomien huono ylikellotuspotentiaali vaikutti myös emolevyvalmistajien suunnitelmiin ja suurin osa resursseista panostettiin Intelin hyvin ylikellottuvien Core 2 -prosessoreiden Socket 775 -kantaisiin emolevymalleihin. AMD:n prosessoreita tukevista AM2+-kantaisista emolevyistä löytyi kyllä perusasetukset ylikellottamiseen, mutta niitä ei missään nimessä oltu suunniteltu piirilevyn, johtimien tai virransyötön osalta raskaampaa ylikellottamista varten.

Phenom II X4:n ylikellotusta nestemäisellä heliumilla (-269 astetta)

Tilanteeseen tuli kuitenkin äkkimuutos tämän vuoden tammikuussa ja emolevyvalmistajille tuli kiire, kun AMD julkaisi uudet 45 nm:n tekniikalla valmistettavat Phenom II X4 -prosessorit, jotka on suorastaan optimoitu ylikellottamista varten. AMD:n insinöörit ovat työstäneet rautatasolla ensimmäisen sukupolven Phenomien kriittisiä ongelmia ja lopputuloksena prosessorin ylikellotuspotentiaali on noussut lähes taivaisiin. Phenom II -prosessoreissa ei ole lainkaan ylikellotusta rajoittavaa kylmäbugia, joka tarkoittaa prosessorin toiminnan lakkaamista tarpeeksi alhaisessa lämpötilassa. Phenom II skaalautuu myös erinomaisesti kylmän ja jännitteen suhteen, eli kellotaajuutta pystytään korottamaan tasaisesti, kun prosessoria jäähdytetään ja sen käyttöjännitettä korotetaan. Muropaketti oli mukana Las Vegasissa testaamassa Phenom II X4 -prosessoria AMD:n vieraana ensimmäisenä maailmassa julkisesti nestemäisellä heliumilla ja prosessori saatiin toimimaan jopa -240 asteessa.

Tässä artikkelissa tutustumme Asuksen ensimmäiseen ylikellotusta silmällä pitäen suunniteltuun AMD:n AM3-kantaiseen Republic of Gamer -sarjan Crosshair III Formula -emolevyyn sekä kotelon kahteen 5,25 tuuman paikkaan asennettavaan OC Station -ohjauspaneeliin. Artikkelissa käydään läpi molempien tuotteiden ominaisuudet ja testataan Crosshair III Formula -emolevyä nestemäisellä typellä jäähdytetyllä Phenom II X4 -prosessorilla. Testeissä ajetaan läpi 3DMark05- ja 3DMark06-testit kahdella ATI Radeon HD 4870 X2 -näytönohjaimella CrossFireX-konfiguraatiolla.

 

Asus Crosshair III Formula

Muropaketti sai käsiinsä Asuksen tuotantolinjalta lähes ensimmäisenä maailmassa uunituoreen Crosshair III Formula -emolevyn, joka perustuu AMD:n 790FX+SB750-piirisarjaan. Uusille 45 nm:n Phenom II X3- ja X4 -prosessoreille optimoitu Republic Of Gamers -sarjaan kuuluva emolevy on suunniteltu erityisesti ylikellottamista silmällä pitäen. Sen erikoisuuksiin kuuluu muun muassa näppäimistöllä ohjattava TweakIt-ominaisuus, jonka avulla kellotaajuuksia ja jännitteitä voi säätää rautatasolla kokoonpanon ollessa käynnissä.

Komponenttisijoittelultaan mustalla piirilevyllä ja sinivalkoisilla liittimillä varustettu emolevy on yllättävän väljä. 790FX-northbridgen, SB750-southbridgen ja virransyötön siilit on yhdistetty toisiinsa lämpöputkilla. Neljä muistiliitintä tukevat DDR3-muisteja 16 gigatavuun asti. PCI Express x16 -liittimiä on kaksi kappaletta ja ne toimivat täydellä x16-nopeudella. Asus on jättänyt kolmannen ja neljännen PCI Express x16 -liittimen kokonaan pois emolevyltä, sillä heidän mukaan suurin osa kuluttajista käyttää yhden tai kahden näytönohjaimen konfiguraatioita. Emolevy on lisäksi suunniteltu ilman erillisiä PCI Express -kytkimiä, jotta emolevyn johtimet saadaan optimoitua parhaalla mahdollisella tavalla. Johtimien optimointi onkin yksi emolevyn tärkeimmistä ominaisuuksista, sillä ne vähentävät häiriöitä signaaleissa ja jännitteissä ja edesauttavat vakaamman kokoonpanon saavuttamisessa. Lisäksi emolevyllä on yksi PCI- ja kolme PCI Express x1 -liitintä. Ylimpään x1-liittimeen asennetaan mukana toimitettava Creativen kahdeksankanavainen SupremeFX X-Fi -äänikortti.

Emolevy on niin uusi, että sitä ei löydy edes vielä Asuksen kotisivuilta saati sitten suomalaisilta jälleenmyyjiltä. Asuksen ilmoittama suositushinta emolevylle on 226 euroa ja se tulee saataville todennäköisesti heti kesäkuun alussa.

Pakkauksen sisuksista löytyy ohjekirja, ajuri-CD, SupremeFX X-Fi -äänikortti, I/O-liittimien suoja, neljä SATA-kaapelia, LCD-paneeli, IDE-kaapeli, nippusiteitä sekä kahdella USB-liittimellä ja FireWire-liitännällä varustettu lisäpaneeli kotelon taakse.

SB750-southbridgen ympärillä on IDE-liitin, viisi SATA-liitintä, virta-, reset- ja biosin nollauskytkin sekä liitännät ulkoisille USB- ja FireWire-liittimille. Southbridgen jäähdytyssiili on yhteydessä northbridgen jäähdytyssiiliin lämpöputkella. Ympäri emolevyä löytyy yhteensä kahdeksan tuuletinliitintä.

I/O-liitinrivistö on melko karu ja siitä löytyy ainoastaan yksi PS/2-liitin näppäimistölle, kuusi USB 2.0 -liitintä, FireWire-, eSATA- ja verkkoliitin, BIOSin nollauspainike. Lisäksi kaikkein reunimmaisena vasemmalla on pieni valkoinen liitin, johon voi tarvittaessa kiinnittää mukana toimitettavan LCD-näytön.

AM3-kannan ympärillä on kohtalaisesti tilaa ja järeästä 8+2-vaiheisesta virransyötöstä kahdeksan vaihetta ovat prosessorille ja kaksi piirisarjalle ja muisteille. Emolevyllä on käytetty pelkästään suojattuja keloja ja solid-mallisia kondensaattoreita.

BIOS-asetukset ovat ROG-sarjan emolevyjen tavoin kattavat ja säätövaraa riittää kymmenien asetuksien verran. Kuvissa näkyvillä asetuksilla Phenom II X4 955 Black Edition on ylikellotettu ilmajäähdytyksellä 3,7 GHz:n kellotaajuudelle, northbridge 2,7 GHz:n kellotaajuudelle ja DDR3-muistit 900 MHz:n (1800 MHz DDR) nopeudelle 7-6-6-18 1T -asetuksilla.

Crosshair III Formulan mielenkiintoisin BIOS-asetus on Asuksen Intel-emolevyistä tuttu Load-Line Calibration-asetus. Kyseisellä asetuksella prosessorin käyttöjännite laskee rasituksessa vain 0,01 volttia, kun ilman sitä se tipahtaa 0,06 – 0,07 volttia.

Phenom II -prosessoreilla maksimi DDR3-muistitaajuus on noin 950 MHz (1900 MHz DDR), mutta asetuksia voidaan kiristää niin paljon kuin muistipiirit antavat periksi.

 

OC Station

Toinen uutuustuote on Asuksen Republic of Gamers -sarjan OC Station -ohjauspaneeli, joka myydään erikseen lisävarusteena ja asennetaan kotelon kahteen 5,25 tuuman paikkaan. OC Station toimii ainoastaan Asuksen ROG-sarjan Rampage II Extremen, Rampage GENE -sarjan sekä Crosshair III Formulan kanssa, joten sen yhteensopivuus on ainakin toistaiseksi melko rajoitettu. Lisäksi emolevylle täytyy päivittää OC Stationia tukeva bios sekä asentaa käyttöjärjestelmään erilliset ajurit.

Pakkauksen mukana toimitetaan OC Stationin lisäksi pika-asennusopas, ajuri-CD, asennusruuvit ja liitäntäkaapeli emolevylle. OC Station löytyy jo Asuksen kotisivuilta, mutta suomalaisten jälleenmyyjien kotisivuille se ei vielä ole ilmestynyt. OC Stationin oletettu suositushinta on noin 125 euroa, mutta vahvistamme tiedon vielä, kunhan se tulee ensin myyntiin.

OC Station on varustettu värillisellä kolmen tuuman TFT LCD -näytöllä. Oikealla on säätönuppi, jota kääntämällä oikealle tai vasemmalle voidaan liikkua valikoissa tai säätää eri parametreja. Sen alapuolella on kolme nappia, jotka ovat vasemmalta oikealle OK-valintanappi, Back-takaisinnappi ja virtakytkin. Valikkojen selaaminen ja käyttäminen onnistuu nupin ja nappien avulla yksinkertaisesti. Nappien ympärille kiiltävään pintaan jää helposti sormenjälkiä.

OC Station asennetaan koteloon optisen aseman tavoin kahdella ruuvilla molemmilta kyljiltä. Näyttö kääntyy tarvittaessa 30 astetta ylöspäin, joten jos kotelo on esimerkiksi lattialla, onnistuu ohjaus myös ylhäältä käsin.

OC Stationin takana on virtaliitin, johon sopii virtalähteen molex-liitin, datakaapelin liitin emolevylle sekä paikat neljälle kolmepinniselle tuulettimelle.

Datakaapeli asennetaan emolevyn alareunaan GP-liittimeen ja viereiseen USB-liitäntään. Datakaapeli on noin 80 senttiä pitkä, joten sen pitäisi yltää isommankin kotelon 5,25 tuuman paikkoihin. Yllä olevissa kuvissa OC Station on asennettu Asuksen Crosshair III Formula -emolevylle.

OC Stationin päävalikosta pääsee käsiksi kaikkiin asetuksiin. Voltage-alavalikosta löytyy käyttöjännitteet, Frequncy-alavalikosta prosessorin kerroin ja väylätaajuus, Fan Speed -alavalikosta tuulettimien ohjaus, Temperature-alavalikosta voi tarkkailla lämpötiloja, Performance-alavalikosta ohjata CPU Level Up- sekä EPU-ominaisuuksia ja Settings-alavalikosta pääsee käsiksi yleisiin asetuksiin. OC Stationilla pystyy myös seuraamaan kokoonpanon käynnistyessä post-koodeja, asettamaan audiohälytyksiä eri raja-arvoihin ja esittämään kuvia näytöllä diaesityksenä.

Ylikellotusvalikosta pystyy säätämään prosessorin kertoimia yhden kertoimen askelin. Tukea puolikkaille kertoimille ei ole. Väylätaajuutta voi säätää 0,2 MHz:n tai yhden megahertsin askelin.

OC Stationin taakse kytkettävien neljän tuulettimen kierrosnopeuksia voi säätää 50 – 100 % asteikolla.

Ajuri-CD:n mukana tulee pieni ROG OC Station -ohjelma, josta voi muun muassa asettaa tuulettimien nimet ja määrittää OC Stationin näyttämään kuvia diaesityksenä.

Sisältö

  1. Asus Crosshair III Formula & OC Station
  2. Extreme-testit nestemäisellä typellä ja loppuyhteenveto