Uusimmat

Gigabyte GA-8KNXP

13.05.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Alkusanat

Intelin Canterwood (i875P)- ja Springdale-koodinimillä (i865PE) kulkeneita piirisarjoja odotettiin kauan. Näistä ensimmäisenä julkaisu koitti lähinnä työasemakäyttöön suunnattua i875P:tä, joka samalla heitti viimeiset jäähyväiset Rambus-tekniikalle. I875P oli 14. päivä huhtikuuta julkaistun i875P:n työpöytäkäyttöön suunnattu versio, Springdale odottelee yhä esiintuloaan ja näillä näkymin Intel julkaisee i865-piirisarjaperheen 21. päivänä toukokuuta.

Intel 875P -piirisarjan julkaisusta on artikkelin kirjoitushetkeen mennessä kulunut jo siis lähes kuukausi ja emolevyjä on Suomesta alkanut saada vasta äskettäin, hintahaarukan vaihdellessa alle 200 eurosta jopa 300 euroon. Muropaketin artikkelia varten saimme testiin Gigabyte GA-8KNXP -mallisen emolevyn, jota valitettavasti ei ainakaan vielä tiettävästi saa Suomesta. Odotukset GA-8KNXP:n osalta ovat korkeammat, koska Gigabyten SiS655-piirisarjaan perustuva 8SQ800 Ultra -emolevy vakuutti Muropaketin toimitusta pari kuukautta sitten.

Intel 875P -piirisarja

Intel 875P -piirisarja on ominaisuuksien valossa varsin mielenkiintoinen tuote southbridgenä toimivan ICH5(R):n kanssa muun muassa Serial ATA:n, 800 megahertin väylätaajuuden sekä kaksikanavaisen DDR400-muistituen ansiosta.

I875P:n kahtena suurimpana uudistuksena voidaan pitää jo aiemmin mainittua tukea 800 megahertsin väylätaajuudella toimiville Pentium 4 -prosessoreille sekä DDR400-muisteille. Muistiohjain on luonnollisesti kaksikanavainen, jolloin DDR400-muistiasetuksilla teoriassa maksimi kaistanleveys nousee 6,4 gigatavuun sekunnissa. Näiden lisäksi i875P tukee myös AGP8X-väylää sekä CSA-tekniikkaa (Communication Streaming Architecture). CSA on samantapainen tekniikkaa, kuin esimerkiksi Intel Hub Link 2.0 -väylä, joka yhdistää southbridgen ja northbridgen toisiinsa, mutta tässä tapauksessa CSA yhdistääkin southbridgen gigabitin verkko-ohjaimeen. Tästä on varsinkin työasemakäyttössä erittäin suuri hyöty, koska PCI-väylä ei rajoita verkko-ohjaimen siirtonopeutta.

Serial ATA on tehnyt tuloaan jo pienen ikuisuuden ja vasta ICH5(R)-southbridgen myötä SATA-kovalevyistä saadaan täysi hyöty irti integroitujen ominaisuuksien takia. Siirtonopeuden puolesta 150 megatavun sekuntivauhtiin kykeneviin kahteen Serial ATA -liittimeen asennetut kovalevyt voidaan myös asentaa Intel RAID -tekniikan avulla toimimaan RAID 0 -tasossa. Tämä toimii kuitenkin vain Windows XP -käyttöjärjestelmällä. Serial ATA:n lisäksi southbridge tukee 10/100 verkko-ominaisuuksia, ATA100-väylää, 6-kanavaisia ääniominaisuuksia sekä kahdeksaa USB2.0-porttia. ICH5-southbridgestä on olemassa kaksi eri versiota: ICH5 ja ICH5R. Näistä jälkimmäinen omaa kaikki edellä mainitut ominaisuudet, mutta ICH5:stä puuttuu tuki Intel RAID -tekniikalle.

I865PE kuin myös i875P tukevat 800 megahertsin väylätaajuutta, DDR400-muisteja ja kummastakin löytyy kaksikanavainen muistiohjain, on näiden piirisarjojen välillä yksi merkittävä ero. PAT-nimelllä (Performance Acceleration Technology) kulkeva tekniikka löytyy ainoastaan jälkimmäisenä mainitusta piirisarjasta ja kyseisellä tekniikalla saavutetaan prosessorin sekä muistien välillä lyhyempiä odotusaikoja. I865PE ei myöskään tue ECC-rekisteröityjä muisteja.

Vasemmalla Intel 875P -northbridge ja oikealla ICH5R-southbridge.

Gigabyte GA-8KNXP

Gigabyten aiemmissa emolevyissä on jo totuttu näkemään liittimien värikoodausta ja sama linja jatkuu myös GA-8KNXP:n kanssa. Viiden PCI-liittimen yläpuolelta löytyy vihreäksi koodattu AGP-liitin, joka tukee AGP8X:n lisäksi myös AGP Prota. Näytönohjaimen lukitsemismekanismia ei tästä versiota valitettavasti löydy. On myös mukavaa huomata, että AGP-liitin on sijoitettu tarpeeksi kauas muistiliittimista, jolloin muistikampoja voidaan vaihtaa pitkänkin näytönohjaimen ollessa paikoillaan.

Prosessorikannan vierestä löytyy i875P-piirisarja ja vastaavasti oikealta puolelta sinertävillä ja oransseilla värikoodauksilla varustetut muistiliittimet. Diskettiasema- ja IDE-liittimien läheisyydestä löytyy ATX-liitin, jonka kaukaisen sijainnin takia virransyötöstä jännitehäviötä pääsee varmasti tapahtumaan.

Emolevyn I/O-paneelin liitinmäärä on kohtalaisen kattava PS/2-, sarjaportti- ja rinnakkaisporttiliittimien lisäksi löytyvillä neljällä USB2.0- sekä 10/100/1000 verkko- ja ääniliittimillä.

Prosessorikanta löytyy normaalilta paikalta ja northbridgenä toimiva i875P on sijoitettu melkein kiinni coolerin kiinnityskehikkoon. Piirisarja on sijoitettu nVidia nForce2-emolevyjen tapaan 45 asteen kulmaan prosessorikantaan nähden lyhyempien johtimien toivossa. Intelin referenssiemolevystä piirisarjan päältä löytyy ainoastaan suurikokoinen siili, mutta Gigabyte on päätynyt siilin lisäksi 40 millimetrin tuulettimeen.

Monista i875P-piirisarjaan perustuvista emolevyistä ei löydy kuin neljä muistiliitintä, mutta GA-8KNXP:stä näitä löytyy jopa kuusi. DDR400-muistia voidaan asentaa enintään neljän gigatavun edestä ja muisti voi olla joko normaalia rekisteröimätöntä ECC-muistia tai vastaavasti rekistöityä. Kuusi muistiliitintä saattaa kuulostaa oudolta, koska muistiohjain tukee ainoastaan neljää. Neljä muistiliitintä voidaankin täyttää kaksipuolisilla muistikammoilla, mutta jos halutaan käyttöön kaikki kuusi liitintä, joudutaan turvautumaan myös yksipuolisiin kampoihin. Tällainen ratkaisu saadaan aikaan esimerkiksi asentamalla oransseihin muistiliittimiin kaksipuoleiset muistikammat ja violetteihin liittimiin yksipuoleiset.

Jotta kaksikanavaisesta muistiohjaimesta hyödytään, pitää käytössä olla kaksi muistikampaa, jotka asennetaan esimerkiksi oranssina merkittyihin muistiliittimiin. Muistikammat voidaan asentaa myös vaikkapa keskimmäisiin liittimiin, mutta asennettaessa esimerkiksi oranssiseen ja johonkin lilaan, toimivat muistikammat ainoastaan yksikanavaisena.

Kolmivaiheinen virransyöttö on sijoitettu prosessorikannan vasemmalle puolelle, josta lyötyy myös liitin DPS2:lle, joka käsitellään myöhemmin tässä artikkelissa.

Gigabyte GA-8KNXP:n alareuna on todella komponenttirikas ja pelkästään erilaisia piirejä löytyy lähes kymmenen kappaletta. Kuvassa ylimpänä oleva piiri on ICH5R, jonka ominaisuudet käsiteltiinkin jo edellisellä sivulla. Tämän alapuolelta löytyy kolmen piirin rivistö, joista vasemmanpuoleisin ohjaa piirin alapuolelta löytyvää kahta IDE-RAID-liiitintä.

ICH5R ei tue kuin kahta Serial ATA -liitintä, joten Gigabyte on päätynyt tuplaamaan liitinmäärän erillisen piirin avulla, joka on kolmesta piiristä keskimmäinen. Erillinen piiri ohjaa ylemmässä kuvassa punaisiksi värikoodatuista liittimistä kahta vasemmanpuoleista. Näillä ei päästä teoriassakaan kuin 133 MB/s siirtonopeuteen, koska PCI-väylä jää näiden liittimien osalta rajoittavaksi tekijäksi.

Oikeanpuoleinen piiri vastaavasti ohjaa IEEE1394-liittimiä (Firewire), jotka näkyvät kuvassa valkoisina pinnirivistöinä oikeasta reunasta. Koska I/O-paneelista ei löydy kuin neljä USB2.0-liitintä ja southbridge tukee kuitenkin kahdeksaa, saadaan loput neljä käyttöön korttipaikkaan asennettavien korttien avulla, jotka kiinnitetään keltaisiin liittimiin.

IDE-RAID-liittimien alta aivan emolevyn alareunasta löytyy vielä Gigabyten patentoitu kahden bios-piirin DualBIOS-järjestelmä. Jos pääbiospiiri (oikeanpuoleinen) vaurioituu esimerkiksi epäonnistuneen päivityksen yhteydessä, voidaan ottaa käyttöön varapiiri ja päivittää tämän avulla pääpiiri jälleen toimintakuntoon.

Yksi miinuspuolikin tuli esille, emolevystä ei nimittäin löydy lainkaan jumpperia, jolla saataisiin biosin tiedot nollattua. Tästä syytä operaatio joudutaankin toteuttamaan aina poistamalla patteri.

IDE-RAID-ohjaimena toimii iTE:n IT8212F-piiri, joka tukee 0-, 1- ja 0+1-RAID-tasoja. Piiri ohjaa kahta IDE-liitintä, joten kovalevyjä tähän voidaan asentaa yhteensä neljä kappaletta. Keskimmäisenä näkyvä iTE IT8712F-A hoitaa rautapuoleinen monitoroinnin ja oikeanpuoleinen TSB43AB2 IEEE1394-ominaisuudet.

Alemman rivistö vasemmanpuoleinen Intel 82547EI -piiri ohjaa verkkopuolen ja tukee 10, 100 ja 1000 MB/s siirtonopeuksia. Gigabitin verkko-ohjaimen yhdistää northbridgeen CSA-tekniikka, kuten jo edellisellä sivulla totesimme. Alarivin oikeanpuoleinen Silicon Imagen Sil3112ACT144-piiri hoitaa ”ylimääräiset” kaksi Serial ATA -liitintä. Nämä tukevat ICH5R:n tukeman RAID 0 -tason lisäksi myös 1- ja 1+0-tasoja.

Gigabyten DPS2 (Dual Power System 2) on valmistajan omaperäinen ratkaisu. Emolevyltä löytyy jo valmiina kolmivaiheinen virransyöttö, mutta yhdessä DPS2-kortin kolmivaiheisen virransyötön kanssa saavuteen kokonaisuutena kuusivaiheinen virransyöttö.

Monia varmasti kiinnostaa, mitä sitten hyödymme koko DPS2-järjestelmästä. Teoriassa DPS2:lla saadaan lisättyä laitteiston vakautta ja jos esimerkiksi emolevyn kolmivaiheinen virransyöttö pettää syystä taikka toisesta, turvautuu emolevy käyttämään DPS2:ta. Normaalissa käytössä voisin kuitenkin sanoa kuusivaiheisen virransyötön tarpeettomaksi ja erillistä korttia ei olekaan pakko edes asentaa.

Kotelon koristelun kannalta Dual Power System 2:n 40 millimetrin tuulettimesta löytyy sininen ledi, joka saa hohtamaan koko tuulettimen. Varsinkin illalla mukava pikku lisä, jos kotelosta jo entuudestaan löytyy kylmäkatodiputkia.

Pakkaus

Gigabyte GA-8KNXP:n mukana tuleva oheismateriaalimäärä on vähintäänkin hämmästyttävä. Jo pelkästään paperimateriaalina mukana tulee ohjekirja, iTE RAID- ja SATA RAID -vihkoset, asennusjuliste, komponenttisijoittelutarra, ajuri-CD sekä kotelotarra.

Serial ATA -panostus näkyy jo emolevyn liitinmäärässä, joten ei ole epäselvää, että SATA-materiaalia tulee mukana reippaasti. Pelkästään kaapeleita mukana tulee viisi kappaletta ja näiden lisäksi vielä virta-adapteri sekä korttipaikkaan asennettava kortti, jolla Serial ATA -kovalevyä voidaan käyttää kotelon ulkopuolella.

Virta-adapterista muodostui asennusvaiheessa kuitenkin ongelma, koska molex-liitin oli vääränlainen, eikä sopinut virtalähteen liittimen jatkoksi. Jotta saimme emolevyn testattua Serial ATA -kovalevyn kanssa, jouduimme leikkaamaan molex-liittimen irti ja juottamaan paikalle oikea vastakappale.

Jotta IDE-kaapelit eivät asennusvaiheessa ainakaan lopu, on Gigabyte päätynyt sijoittamaan pakettiin kolme Ultra ATA -kaapelia sekä näiden lisäksi yhden diskettiasemakaapelin.

Korttipaikkojen täytteeksi löytyy lisäksi kolme erilaista korttia:

  • USB2.0-kortti kahdella liittimellä
  • IEEE1394-kortti kahdella erilaisella liittimellä
  • Äänipaneeli sisältäen liittimet etukaiuttimille, subwooferille/keskikanavalle, RCA:lle sekä S/PDIF-ulostulolle

On kuitenkin harmillista nähdä, että USB2.0-kortista löytyy ainoastaan kaksi liitintä, jolloin kokonaisuudessaan käyttöön saadaan ainoastaan kuusi liitintä. I875P-piirisarja kuitenkin tukee kahdeksaa liitintä ja neljäpaikkaisella kortilla (jollaisen Gigabyte on allekirjoittaneen testaamiin emolevyihin ennen mukaan toimittanutkin) tämä oltaisiinkin saatu täytettyä.

DPS2-kortti ja kiinnitysripa tuskin kaipaavat enää enempää esittelyä.

BIOS

Gigabyte GA-8KNXP:n ylikellotussäädöt ovat kohtalaisen kattavat, joskin jännitesäädöt jäävät liian niukoiksi. Väylätaajuutta voidaan säätää 100 ja 355 megahertsin välillä, joten tältä osin ei säätövara lopu varmasti kesken. Kun käytössä on 800 megahertsin väylätaajuudella toimiva prosessori, muisteille löytyy 1,33- (DDR266), 1.66 (DDR333)- ja 2.00-kertoimet (DDR400).

Muisteille voidaan syöttää maksimissaan 2,8 voltin ja prosessorille maksimissaan ainoastaan 1,600 voltin käyttöjännite. Alaraja Vcoren kohdalla on 0,8375 volttia ja jännitettä voidaan nostaa 0,025 voltin pykälin. On selvää, ettei esimerkiksi Intel Pentium 4 3.0 GHz:n prosessorilla päästä pitkälle 0,05 voltin jännitenoston turvin.

Muistisäädöt on piilotettu, kuten monessa muussakin Gigabyten valmistamassa emolevyssä. Valikko saadaan esiin, kun painetaan samanaikaisesti CTRL- ja F1-napit pohjaan.

Ilmestyvän valikon alta löytyy kaikki tärkeimmät muistiasetukset: CAS Latency Time, Active to Precharge Delay, DRAM RAS# to CAS Delay ja DRAM RAS# Precharge.

Monitorointivalikko on hieman nihkeä, koska jänniteet eivät näy lukuina, vaan näiden sijaan ruudussa näkyy ainoastaan OK-merkintä. Valikon alta näkyy lisäksi prosessorin lämpötila sekä asennettujen tuulettimien kierrosluvut. Alimpana löytyy vielä mahdollisuus koneen sammutukseen, jos prosessorin lämpötila nousee tietyn pisteen yli tai jokin tietty tuuletin pysähtyy. CPU Smart Fan Control on toiminto, jolla prosessorituulettimen kierrosnopeus laskee tai nousee, kun prosessorin 40 asteen rajapyykki saavutetaan.

Koska emolevylle on integroitu lähes kaikki mahdollinen, löytyy myös biosin alta erittäin kattava määrä erilaisia valintoja eri ohjaimille.

Testeissä käytettiin 800 megahertin väylätaajuudella ja kolmen gigahertsin kellotaajuudella toimivaa Pentium 4 -prosessoria.

Testikokoonpano

Testikokoonpanossa Gigabyte GA-8KNXP -emolevyn kanssa käytettiin Intel Pentium 4 3,0 GHz -prosessoria, kahta Corsair TwinX PC3200 CS2 -muistikampaa, PNY Verto GeForce 4 Ti4400 -näytönohjainta sekä Seagate Barracuda V 120GB SATA -kovalevyä. Muisteja ajettiin DDR400:na ja CAS 2-5-2-2 -muistiasetuksilla.

Testikokoonpano:

  • Intel Pentium 4 3,0 GHz 800FSB
  • Corsair TwinX512-3200LL (CAS 2-5-2-2)
  • PNY Verto GeForce 4 Ti4400
  • Seagate Barracuda V 120GB SATA
  • Antec TruePower 550W
  • Windows XP
  • DirectX 9.0
  • Intel Chipset Software Installation Utility 5.00.1012
  • Detonator 43.45

Vertailuna käytimme lisäksi 2,53 GHz:n Pentium 4 -prosessoria ja tälle alustaksi Gigabyte GA-8KNXP-, Gigabyte GA-8SQ800 Ultra- ja Albatron PX845PEV Pro -emolevyjä. AMD-puolen vertailuksi nostimme AMD Athlon XP 2500+ -prosessorin, alustana luonnollisesti nForce2-piirisarjallinen emolevy. Prosessori ylikellotettiin toimimaan Athlon XP 3000+:n kellotaajuuksilla (166 MHz x 13), jotta PR-Rating vastaisi paremmin kolmen gigahertsin Pentium 4 -prosessoria.

Vertailukokoonpanojen muistiasetukset olivat kaikissa DDR333:n ja CAS 2-5-2-2:n tasoiset.

Vertailukokoonpano I:

  • Intel Pentium 4 2,53 GHz
  • Emolevyt:
  • Gigabyte GA-8KNXP (i875P)
  • Gigabyte GA-8SQ800 Ultra (SiS655)
  • Albatron PX845PEV Pro (i845PE)
  • Corsair TwinX512-3200LL (Albatron: Corsair XMS3500 512 CS2) (CAS 2-5-2-2)
  • PNY Verto GeForce4 Ti4400
  • Seagate Barracuda IV 80GB
  • Antec TruePower 550W
  • Windows 2000 SP3
  • DirectX 9.0 (Albatron: DirectX 8.1)
  • DetonatorXP 42.01

Vertailukokoonpano II:

  • AMD Athlon XP 2500+ @ 3000+ (166 MHz x 13)
  • Abit NF7-S 1.2 (nForce2)
  • Corsair 256MB XMS3200 CS2 (CAS 2-5-2-2)
  • Corsair 512MB XMS3500 CS2 (CAS 2-5-2-2)
  • PNY Verto GeForce 4 Ti4400
  • Maxtor 5400 rpm 30GB
  • LG 52X
  • Antec 400W
  • Windows XP
  • DirectX 9.0
  • Detonator 43.45
  • nForce2 2.03

Emolevyjen vakioväylätaajuudet:

  • Gigabyte GA-8KNXP: 133,98 MHz & 200,44 MHz
  • Gigabyte GA-8SQ800 Ultra: 134,96 MHz
  • Albatron PX845PEV Pro: 133,92 MHz
  • Abit NF7-S 1.2: 167,04 MHz

Testitulokset

SiSoft Sandra 2003:n CPU Arithmetic -testiosio näyttää heti alkuun kaapin paikan muille testikokoonpanoille. Intel Pentium 4 2,53 GHz:n prosessorilla varustetut kokoonpanot jäävät kolmen gigahertsin prosessorin pyristellessä noin 75 prosenttia paremmalla tuloksella FPU:n osalta. ALU:ssa tulos jää ”vain” hieman vajaan 40 prosentin paremaksi seuraavaan Pentium 4 -kokoonpanoon nähden.

AMD-puolelta vastassa oli Barton-ytimeen perustuva Athlon XP 2500+ kellotettuna 3000+-malliksi (166 MHz x 13). FPU-tulos jää heikoimpien Pentium 4 -tulosten tasolle, mutta ALU:n kanssa kaula kavenee hieman. Athlon XP 3000+ jää pinnistelystä huolimatta lähes 15 prosentin päähän.

Sandra 2003:n Memory Bandwith -osiossa i875P-emolevy varustettuna 800 megahertin väylätaajuudella toimivalla prosessorilla iskee tauluun 4775/4743-tuloksen, joka jättää toiseksi parhaiten pärjänneen kokoonpanon noin 40 prosentin päähän. 2,53 GHz:n prosessorilla varustetut i875P- ja SiS655-emolevyt pärjäävät suunnilleen yhtä hyvin kaksikanavaisena muistiohjaimen ansiosta.

I845PE jää jälkeen yksikanavaisen muistiohjaimensa takia, mutta pärjää tästä huolimatta suurinpiirtein yhtä hyvin AMD-alustan kanssa. Eroa Intelin ja AMD:n välillä muodostuu lähes 90 prosenttia.

PCMark2002:ssa erot kaventuvat SiSoft Sandra 2003:n testeistä, mutta sijat pysyvät samoina.

Pifastissa Pentium 3,0 GHz täräyttää tauluun vakioasetuksilla alle 30 sekunnin ajan, kun 2,53 GHz:n prosessorilla ajat pysyttelevät noin 37 sekunnin tuntumassa. Athlon XP 3000+ jää reilulla sekunnilla kärkituloksesta.

SuperPI:ssä Intel Pentium 4 2,53 GHz:n prosessoria käytettäessä, kaikkien kokoonpanojen tulokset jäävät 79 sekuntiin. I875P:llä ja 3,0 GHz:n P4:llä saavutetaan yli 30 sekunnin parannus ja päästään 47 sekunnin tulokseen. Ero prosentuaalisesti on noin 70%. Athlon XP 3000+ jää ainoastaan kahden sekunnin päähän noin neljän prosenttia huonommalla tuloksella.

SiS655:llä ja P4 2,53 GHz:n prosessorilla varustettuna 3DMark2001 SE:n tulokset jäävät noin 12 500 3DMarkkiin ja parannusta tähän i875P:llä saadaan noin sata 3DMarkkia. I845PE jää noin kolme prosenttia i875P:n tuloksesta. Kolmen gigahertsin prosessorilla saavutetaan luonnollisesti paras tulos, 13 836 3DMarkkia. Tämä on noin 10 prosenttia parempi tulos kuin hitaammalla prosessorilla varustettu i875P-kokoonpano.

AMD Athlon XP 3000+ -kokoonpano nappaa toisen sijan 13 239 3DMarkin tuloksella ja jää Intelin kärkituloksesta vajaalla viidellä prosentilla.

PCMark2002:n tavoin Unreal Tournament 2003:ssa erot jäävät varsin pieniksi Flyby-osiossa. I875P & P4 3,0 GHz -kokoonpano saa nopeimman kokoonpanon tittelin ainoastaan noin kaksi fps:ää paremmalla tuloksella toiseksi tulleeseen 3000+-kokoonpanoon verrattuna. Bot-osiossa erot ovat jälleen hieman suuremmat, mutta paremmuusjärjestys pysyy samana.

Loppusanat

Gigabyte GA-8SQ800 Ultra SiS655-piirisarjallaan yllätti tämän vuoden alkupuolella, eikä i875P-piirisarjallinen GA-8KNXP:kään tuota pettymystä. Gigabyte on tehnyt loistavaa jälkeä emolevynsä kanssa, ja ominaisuuksiin voidaan lukea muun muassa neljä Serial ATA -liitintä, IDE-RAID-ominaisuudet, DPS2 (Dual Power System 2) takaamaan kuusivaiheisen virransyötön, IEEE1394- ja USB2.0-tuet sekä erittäin kattavan oheismateriaalimäärän.

Intel 875P -piirisarja taas on ehdottomasti tämän hetken huippua Intel-alustoilla. Tuki 800 megahertsin väylätaajuudella toimiville prosessoreille ja DDR400-muisteille kaksikanavaisena tuovat reilua piristystä edellisille 533 megahertsin väylätaajuudellisiin Pentium 4 -prosessoreihin nähden.

Aivan ilman moitteitta ei Gigabyte GA-8KNXP selviä Muropaketin testipenkistä, vaan miinusta napsahtaa puuttuvasta biosin nollausjumpperista sekä niukoista jännitteensäätömahdollisuuksiksi. Jos nämä asiat olisivat kunnossa, olisi tästä emolevystä vaikea sanoa mitään negatiivista saatavuuden lisäksi, joka on olematon artikkelin kirjoitushetkellä.

Muropaketin i875P-artikkelit eivät jää tähän emolevyyn, vaan lähitulevaisuudessa tulemme näkemään vielä ainakin parin eri valmistajan mallit. Tämän hetkisten tietojen mukaan i865-piirisarjaperhe julkaistaan 21. päivä tätä kuuta, joten pian tulemme myös näkemään Springdale-artikkeleita…

13. toukokuuta – Ville Suvanto (ville.suvanto@https://muropaketti.com)

Gigabyte GA-8KNXP -tuotesivut

>> Etusivulle

Päivitys: 15.5.2003

Toptronics ilmoitti, että kyseistä emolevyä on jo saatavilla Suomesta muutamilta jälleenmyyjiltä. Verkkokaupassa sekä Bulldogissa Gigabyte GA-8KNXP:llä on hintaa noin 300 euroa.