Uusimmat

Asus Maximus VI Extreme

30.09.2013 22:26 Muropaketin toimitus

Maximus VI Extreme on paketoitu suureen punaiseen pahvilaatikkoon. Emolevy ja oheistarvikkeet sijaitsevat laatikossa omissa lokeroissaan. Laatikon etupuolella olevan luukun avaamalla näkee vilauksen emolevystä ja sen mukana toimitettavasta OC Panel -ylikellotustyökalusta.

Asuksen Maximus VI Extreme on saatavilla Suomessa Muropaketin Hintavertailun mukaan alkaen noin 380 euroa.

 

Emolevyn mukana toimitetaan oheistarvikkeina emolevyn käyttöohjekirja, ajuri-CD-levy, kymmenen Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, I/O-liitinsuoja, kolme erikokoista SLI-siltaa, CrossFire-silta, OC Panel -ylikellotustyökalu, mPCIe Combo II -laajennusmoduuli, Wi-Fi-antenni, tarroja massamuistien merkitsemiseen, ROG Connect -kaapeli (USB), kasa ruuveja ja ROG-magneetti koteloa varten.

Maximus VI Extreme on väritykseltään punaisen ja mustan sekoitus. Emolevyllä on viisi PCI Express 3.0 x16 -liitintä, yksi PCI Express 2.0 x4 -liitin, kymmenen Serial ATA 6 Gb/s -liitintä sekä sisäiset USB 3.0- ja 2.0-liittimet koteloa varten. PCI Express 3.0 x16 -liittimet toimivat x16-, x8/x8-, x8/x16/x8- tai x8/x16/x8/x8-nopeudella riippuen käytettyjen näytönohjaimien lukumäärästä. Useampaa näytönohjainta varten on tuettuna NVIDIA:n SLI- ja AMD:n CrossFire-teknologiat. PCI Express 3.0 -liittimien kokonaiskaistaa on kasvatettu siltapiirin avulla. Se kuitenkin kasvattaa viiveitä, sillä rajoittava tekijä on edelleen prosessorin 16 PCI Express 3.0 -linjaa. Yhtä tai kahta näytönohjainta käytettäessä siltapiiri ohitetaan latenssien minimoimiseksi, mikäli käytetään ylintä punaista ja mustaa PCI Express 3.0 x16 -liitintä. Punaisia PCI Express 3.0 x16 -liittimiä voi poistaa käytöstä emolevyllä olevilla kytkimillä.

Emolevyn neljä DDR3-muistiliitintä tukee maksimissaan 32 gigatavun muistimäärää. Ylikellottamalla suurin tuettu kellotaajuus on 1550 MHz (DDR3-3100). Emolevyllä olevat käynnistys-, reset-, MemOK!- ja DirectKey-näppäimet helpottavat kokoonpanon käyttöä avoimessa testipenkissä. Jännitteiden mittauspisteet on sijoitettu emolevyn oikeaan yläreunaan. PWM-tuuletinliittimiä on tarjolla yhteensä kahdeksan kappaletta.

Integroitu äänikortti ei sisällä mitään hienouksia, vaan käytössä on pelkkä Realtek ALC1150- audiokoodekkipiiri. Äänikortin laatu jättää paljon toivomisen varaa, joten paremman erillisen äänikortin hankinta on enemmän kuin suositeltavaa.

Maximus VI Extreme on suunniteltu erityisesti extreme-ylikellotuskäyttöä ajatellen. Prosessorikannan takana on pieni reikä, josta voidaan laittaa lämpötila-anturi prosessorin alle nestetyppiajoja varten. Emolevyllä on myös muita pieniä yksityiskohtia, joita peruskäyttäjä ei välttämättä tule koskaan kaivanneeksi.

Emolevyn takana olevia virransyötön komponentteja jäähdytetään kahdella metallilevyllä. Prosessoricoolereiden kiinnikkeille on jätetty runsaasti tilaa LGA 1150 -kannan takalevyn ympäriltä.

Maximus VI Extremen virransyötöstä vastaa 24-pinninen ATX- ja kahdeksanpinninen ATX-lisävirtaliitin. Prosessorin virransyöttöä voi tukea ylimääräisellä neljäpinnisellä ATX-lisävirtaliittimellä ja PCI Express liittimien virransyöttöä voi vahvistaa kuusipinnisellä PCI Express-virtaliittimellä. Digitaalinen Extreme Engine Digi+ III -virransyöttö on 8+2 vaiheinen, joista kahdeksan vaihetta on prosessorille ja kaksi muisteille. Järeässä virransyötössä on käytetty laadukkaita japanilaisia Nichicon-GT Black Metallic -kondensaattoreita, BlackWing-keloja ja NexFET-mosfet-piirejä. Virransyöttöä jäähdyttää passiivisesti suuri kolmiosainen siili, jonka osat on yhdistetty lämpöputkella. Sama siili jäähdyttää myös PEX8747 PCI Express 3.0 -siltapiiriä.

Serial ATA 6 Gb/s -liittimiä on emolevyllä yhteensä kymmenen kappaletta. Niistä kuutta ohjaa Z87-piirisarja ja loppuja neljää ASMedian ASM1061 SATA 3.0 -ohjainpiiri. mPCIe Combo II -laajennusmoduulin M.2-liitintä käytettäessä yksi SATA 6 Gb/s -liitin poistuu käytöstä. Z87-piirisarjaa jäähdytetään matalalla ja suurikokoisella siilillä. Oikeassa alakulmassa on BIOS Switch -näppäin, jolla voidaan vaihtaa käytössä oleva BIOS-piiri.

Maximus VI Extremen I/O-liittimistä löytyy kuusi USB 3.0 -liitintä, kaksi USB 2.0 -liitintä, PS/2-liitin, HDMI-liitin, Displayport-liitin, optinen ääniulostulo, verkkoliitin ja kuusi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä. I/O-liittimien vierestä löytyy Clear CMOS- ja ROG Connect -näppäimet. mPCIe Combo II -laajennusmoduuli tarjoaa Wi-Fi- (802.11a/b/g/n/ac) ja Bluetooth-tuen (v4.0/3.0+HS) sekä M.2-liittimen (NGFF).

Maximus VI Extreme testattiin UEFI BIOS -versiolla 0804. BIOS tarjoaa erittäin monipuoliset säätömahdollisuudet ylikellotuskäyttöön. Osa säädettävistä parametreista on niin teknisiä ja harvinaisia, että hieman kokeneempikin ylikellottaja huomaa pian kuinka vähän oikeasti tietääkään emolevyistä. Kuten muissa testin emolevyissä, tarjolla on lukuisia valmiita profiileja muistien ja prosessorin ylikellotukseen.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Intel Core i7-4770K saatiin ylikellotettua Maximus VI Extremellä 4343 MHz:n kellotaajuudelle 1,296 voltin käyttöjännitteellä. Prosessorin välimuisti toimi 3900 MHz:n kellotaajuudella. Prosessoriytimien lämpötila oli IntelBurnTest-rasitustestissä maksimissaan 95 astetta. Muistit eivät suostuneet toimimaan korkeilla kellotaajuuksilla ollenkaan, vaan tiukat latenssiasetukset tai korkea kellotaajuus johti nopeasti ikuiseen uudelleenkäynnistymiskierteeseen. Emolevyn MemOK!-näppäin tuli tutuksi ja osoittautui oikein toimivaksi apukeinoksi päästä takaisin BIOS:iin. Muistit saatiin lopulta toimimaan DDR3-2220 nopeudella 9-11-11-31 1T -asetuksilla.

Sisältö

  1. Intel Haswell -ylikellotusta Asuksen ROG Z87 -emolevyillä
  2. Testikokoonpano ja testausmetodit
  3. Asus Maximus VI Impact
  4. Asus Maximus VI Formula
  5. Asus Maximus VI Extreme
  6. Prosessorin ja muistien ylikellottaminen Maximus VI Extremellä
  7. Loppuyhteenveto