Uusimmat

Prosessorin ja muistien ylikellottaminen Maximus VI Extremellä

30.09.2013 22:26 Muropaketin toimitus

 

Core i7-4770K:n ylikellottaminen

Prosessorin ylikellottaminen aloitettiin asettamalla käyttöjännite manuaalisesti vakiota korkeampaan 1,3 volttiin ja välimuisti pakotettiin toimimaan jatkuvasti 3900 MHz vakiokellotaajuudella. Prosessorin kellotaajuutta lähdettiin nostamaan 100 MHz askelissa kerrointa nostamalla. Kokoonpanon vakautta kokeiltiin nopeasti IntelBurnTestillä jokaisen noston välissä. Tällä tavalla päästiin helposti 4300 MHz:n kellotaajuuteen asti, mutta IBT-rasitus 4400 MHz:n kellotaajuudella johti välittömästi kokoonpanon kaatumiseen sinisellä BSOD-ruudulla.

Prosessoriytimien lämpötila alkoi olla hälyttävän lähellä 100 asteen throttlauslämpötilaa jo rasitustestin alussa, joten prosessorin käyttöjännitettä laskettiin BIOS:sta hieman 1,2875 volttiin (1,296 volttia rasituksessa). Käyttöjännitteeksi mitattiin yleismittarilla emolevyn mittauspisteistä 1,315 volttia, joten ohjelmallisesti mitattu arvo näytti huomattavasti alakanttiin. Tässä välissä myös siirryttiin korottamaan muita käyttöjännitteitä, kuten prosessorin integroidun jänniteregulaattorin sisääntulo- ja I/O-jännitteitä. Lopullinen hienosäätö suoritettiin korottamalla 100 MHz:n BCLK-taajuutta.

Prosessori saatiin toimimaan vakaasti 4343 MHz:n kellotaajuudella 1,296 voltin käyttöjännitteellä (mitattu 1,315 volttia). Korkeammalla BCLK-referenssitaajuudella (167 MHz) ja pienemmällä kertoimella ei päästy yhtään parempaan ylikellotustulokseen. Maximus VI Extreme tarjoaa hurjan määrän säädettävää, joten nyt saavutettuja tuloksia pystyisi todennäköisesti parantamaan vielä lisää.

Ylikellotettuna kokoonpanon suorituskyky nousi noin 9-11 %.

 

DDR3-muistien ylikellottaminen

Kun prosessorin korkein vakaa kellotaajuus oli löydetty, siirryttiin ylikellottamaan DDR3-muisteja. Testiin päätyneiden muistikampojen vakiokäyttöjännite on Intelin suosituksia korkeampi 1,65 volttia eikä siihen päätetty koskea.

Muistien ylikellotuksessa on tärkeää säätää prosessorin I/O- ja System Agent -jännitteet sopivalle tasolle. Parhaiten toimivien jännitetasojen etsiminen tapahtuu pääasiassa yritys-erehdys menetelmällä kokeilemalla, sillä ne vaihtelevat huomattavasti riippuen kellotaajuuksista ja kokoonpanon komponenteista. Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, millä latensseilla saman tuoteperheen nopeammat muistit toimivat. Tämä antaa hyvän referenssin omia säätöjä varten. Muistien latensseiksi asetettiin Maximus VI Impactin testeissä käytetyt 12-13-13-35 ja command rate laskettiin arvoon 1T. Tämän jälkeen muistien kellotaajuutta korotettiin BCLK:muistit-jakajan avulla kunnes kokoonpano ei enää läpäissyt IBT-rasitustestiä. Muistit ja emolevy eivät toimineet yhdessä parhaalla mahdollisella tavalla ja korkeimmaksi vakaaksi kellotaajuudeksi saavutettiin vain 2220 MHz, jolla latenssit voitiin pudottaa takaisin 9-11-11-31 1T ilman ongelmia. Testiohjelmilla ei saatu aikaan merkittäviä eroja verrattuna muistien 2133 MHz vakiokellotaajuuteen. Maximus VI Impactilla muistit saatiin ylikellottumaan parhaiten eli DDR3-2626-nopeudella 12-13-13-35-asetuksilla 1,65 voltin vakiokäyttöjännitteellä.

Asuksen ohjelmistojen automaattiset ylikellotusominaisuudet osoittautuivat todella huonosti toimiviksi. Kokeilun lopputulos oli täysin epävakaa kokoonpano ja tarvittiin manuaalinen BIOS:n palautus tehdasasetuksille tilanteen korjaamiseksi.

 

OC Panel -ylikellotustyökalu

Maximus VI Extremen mukana toimitettavalla OC Panel -ylikellotustyökalulla voidaan ylikellottaa prosessoria, tarkkailla kokoonpanon lämpötiloja sekä ohjata maksimissaan neljää PWM-tuuletinta. Tuulettimien käyttö edellyttää SATA-virtaliittimen kytkemistä. Koteloasennusta varten mukana tulee 5,25″-adapteri. Työkalusta löytyy kytkimet kokoonpanon pysäyttämiselle ja hitaalle käynnistymiselle nestetyppiajoja varten. Asuksen VGA Hotwire -ominaisuutta tukevia näytönohjaimia voidaan yhdistää työkaluun jännitemodifiointeja varten. Piirilevylle on juotettu muutama ylimääräinen pintaliitoskomponentti, joita voi tarpeen mukaan käyttää modifiointien tekemiseen.

Huom! Komponenttien modifiointi tarkoittaa samalla takuun loppumista.

 

UEFI BIOS -asetukset

Asetuksia varomattomasti säätämällä on mahdollista vahingoittaa käytössä olevaa kokoonpanoa, joten asetuksiin ja suositeltaviin jänniterajoihin on syytä perehtyä huolella etukäteen ennen niiden muuttamista.

Prosessorin ylikellotuksessa tärkein on käyttöjännite (CPU Core Voltage). Välimuisti jätettiin 3900 MHz nopeudelle, joten sen jännitettä ei tarvinnut nostaa. Prosessoriin integroidun jänniteregulaattorin sisääntulojännitettä (CPU Input Voltage) kannattaa nostaa, kun haetaan korkeita kellotaajuuksia. Muistien ylikellotusta ajatellen tärkeitä jännitteitä ovat analoginen ja digitaalinen I/O ja System Agent. Suurempi jännite ei aina ole parempi ja tarkat säädöt riippuvat paljon kokoonpanosta. Digitaalinen I/O kannattaa asettaa 50 millivolttia korkeammaksi kuin analoginen I/O. SVID-asetuksen ottaminen pois käytöstä estää prosessoriin integroitua jänniteregulaattoria keskustelemasta emolevyn virransyötön kontrollerin kanssa. Asuksen mukaan tämän pitäisi parantaa ylikellotuspotentiaalia, sillä BCLK- ja SVID-kellotaajuudet on sidottu toisiinsa.

Prosessorin ylikellottaminen hoidetaan BCLK-taajuuden ja kertoimien avulla. Internal PLL Overvoltagen laittaminen päälle pitäisi parantaa ylikellotustuloksia.

BCLK-taajuudelle on tarjolla kertoimet 1,0x, 1,25x, 1,67x ja 2,5x (100, 125, 167 ja 250 MHz). Testattu Core i7-4770K -yksilö saatiin toimimaan vakaasti korkeintaan 195 MHz:n BCLK-taajuudella.

Virransyötön rajoitukset kannattaa laittaa mahdollisimman korkealle, jotta estetään ei-toivottu throttlaaminen. Load-Line Calibration -asetuksen avulla voidaan varmistaa, että rasituksessa prosessorin käyttöjännite on mahdollisimman lähellä BIOS:sta asetettua arvoa. Tarjolla on myös agressiivisempia tiloja, joilla rasituksessa käyttöjännite nousee vielä korkeammalle. Virransyöttö asetettiin CPU Load-line Calibrationin osalta Level 4 -asetukselle, Current Capability 140% maksimiarvoon ja käyttöjännitteen taajuus säädettiin 500 KHz:iin sekä varmistettiin, että kaikki vaiheet ovat aina käytössä.

Prosessoriin integroidulla jänniteregulaattorilla on omat asetuksensa. Virtarajoitus nostettiin maksimiin ja regulaattori pakotettiin korkean suorituskyvyn tilaan.

Maximus VI Extremen BIOS tarjoaa huomattavan määrän hienosäätövaraa osaavalle ylikellottelijalle. Kaikkien uusien asetusten opettelussa ja optimaalisten säätöjen hakemisessa kestää kauan, eikä niihin aikataulusyistä perehdytty tarkemmin tässä artikkelissa.

Sisältö

  1. Intel Haswell -ylikellotusta Asuksen ROG Z87 -emolevyillä
  2. Testikokoonpano ja testausmetodit
  3. Asus Maximus VI Impact
  4. Asus Maximus VI Formula
  5. Asus Maximus VI Extreme
  6. Prosessorin ja muistien ylikellottaminen Maximus VI Extremellä
  7. Loppuyhteenveto