Uusimmat

Intel P67 -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte & MSI)

27.01.2011 17:15 Muropaketin toimitus

Intel julkaisi pitkän odotuksen jälkeen 5. tammikuuta virallisesti markkinoille Sandy Bridge -arkkitehtuuriin perustuvat Core i3-, i5- ja i7-malliset prosessorit, jotka valmistetaan 32 nanometrin viivaleveydellä. Prosessorit asentuvat uuteen LGA 1155 -prosessorikantaan, joten Sandy Bridgeä havittelevat joutuvat samalla hankkimaan uuden emolevyn. Intel julkaisi edellä mainittujen prosessoreiden kanssa samassa yhteydessä pitkän listan uusia piirisarjoja, joista P67 ja H67 ovat mallit, jotka tulevat yleistymään tavallisten kuluttajien keskuudessa työpöytäpuolella.

Vuoden 2011 ensimmäisessä emolevyartikkelissa tutustumme P67-piirisarjaan sekä neljään siihen perustuvaan emolevyyn. Mukana vertailussa ovat Asus Maximus IV Extreme, Asus P8P67 Deluxe, Gigabyte P67A-UD5 ja MSI P67A-GD65, joiden yleiskatsauksen ohella tutkimme BIOS-ominaisuuksia ja automaattisten ylikellotustoimintojen toimivuutta. Lisäksi Asuksen Maximus IV Extremellä testaamme muistikellotaajuuden vaikutusta suorituskykyyn sekä Core i7-2600K -prosessorin ylikellottuvuutta Base Clockin ja kokonaiskellotaajuuden osalta.

 

Intel P67 -piirisarja

Työpöytäpuolen yksi yleisimmistä ellei yleisin piirisarja tulee olemaan P67, joka korvaa aiemman P55-piirisarjan. Vaikka Sandy Bridge -prosessoreissa on integroitu grafiikkaohjain, P67-emolevyjen kanssa käyttäjät joutuvat käyttämään erillisnäytönohjainta. Tämä johtuu siitä, että P67 ei tue FDI-rajapintaa (Flexible Display Interface), joka on Intelin suunnittelema rajapinta prosessoriin integroidun grafiikkaohjaimen ja piirisarjan välille. Sandy Bridgen integroitua grafiikkaohjainta käyttäville markkinoilta löytyy H67-piirisarja, johon tutustutaan tarkemmin helmikuussa julkaistavassa artikkelissa.

P67:n ja H67:n välillä on FDI-rajapinnan lisäksi muitakin eroja, sillä H67 ei tue PCI Express x16 -väylän jakamista kahdeksi PCI Express x8 -väyläksi, joten H67:llä ei voida toteuttaa NVIDIA SLI- ja AMD CrossFireX -konfiguraatioita. H67:ssä on tuettuna PCI Express x16 -väylä, joten siihenkin perustuvien emolevyjen kanssa voidaan käyttää yhtä erillisnäytönohjainta. H67:ssä on myös muita rajoituksia, jotka koskevat pääasiassa piirisarjan kykyä käsitellä prosessoria, eikä se tue kertoimen ylikellottamista.

P67-piiri itsessään valmistetaan 65 nanometrin prosessilla ja piisiru on kooltaan 9,5 x 10,5 millimetriä. Intel on ilmoittanut piirin TDP-arvoksi 6,1 wattia.

P55:n tavoin P67 on yhden piirin ratkaisu, sillä muisti- ja PCI Express -ohjaimet on nykypäivänä integroitu Intelin tapauksessa prosessoriin. P67 on yhteydessä prosessoriin DMI-väylällä (Direct Media Interface), mutta esimerkiksi P55:een verrattuna P67:ssä on käytössä 2.0-versio, jonka myötä väylän kaistanleveys molempiin suuntiin on tuplaantunut 20 gigabittiin sekunnissa. Väylä on toteutettu PCI Express 2.0 -teknologialla ja neljällä PCI Express -linjalla.

P67:een on integroitu tuki 14 USB 2.0 -portille, mutta valitettavasti kovaa vauhtia päätään nostavaa USB 3.0 -teknologiaa ei nähdä vielä Intelin nykyisen sukupolven piirisarjoissa. Intel ei tue toistaiseksi USB 3.0 -teknologiaa, koska Windows 7 -käyttöjärjestelmän mukana ei toimiteta USB 3.0 -ajureita, se ei ole yrityksen mukaan yleistynyt vielä tarpeeksi ja koska yrityskäytössä käyttöönotto on lapsenkengissä. USB 3.0 -tuki on luvassa Panther Point -koodinimellisten piirisarjojen myötä, jotka julkaistaneen seuraavan sukupolven Ivy Bridge -prosessoreiden kanssa samaan aikaan CES 2012 -tapahtumassa vuoden 2012 tammikuussa.

Tuettuina ovat myös HD-tasoiset ääniominaisuudet, gigabitin verkko-ominaisuudet, kahdeksan PCI Express 2.0 -standardin mukaista PCI Express -linjaa ja kuusi Serial ATA -liitintä, joista tosin ainoastaan kaksi tukee 6 Gb/s -nopeutta, kun loput neljä tukevat vanhempaa 3 Gb/s -nopeusluokkaa.

Rapid Storage Technologyn myötä tuettuna on myös RAID-teknologia ja 0-, 1-, 5- sekä 10-tasot. RAIDia voidaan käyttää sekaisin Serial ATA 6 Gb/s- ja 3Gb/s -liittimiin asennettujen kiintolevyjen ja SSD-asemien välillä, mutta sekatapauksessa Serial ATA 6 Gb/s:n nopeus laskee 3 Gb/s:n tasolle.

P67 ei tue PCI-liittimiä, joten emolevyvalmistajat joutuvat tuen takaamiseksi käyttämään PCI Express -linjan jatkoksi asennettavaa PCI-PCIe-siltapiiriä.

Sisältö

  1. Intel P67 -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Asus Maximus IV Extreme
  3. Asus P8P67 Deluxe
  4. Gigabyte P67A-UD5
  5. MSI P67A-GD65
  6. Testikokoonpano, muistisuorituskyky & ylikellotus
  7. Loppuyhteenveto