Uusimmat

Asus Maximus IV Extreme

27.01.2011 17:15 Muropaketin toimitus

Maximus IV Extreme on paketoitu tuttuun punaiseen pahvilaatikkoon, jonka edestä selviää valmistajan ja mallin ohella, että kyseessä on ROG- eli Republic of Gamers -tuoteperheen emolevy. Lisäksi vasemmassa alakulmassa olevat tarrat paljastavat tuetut prosessorit, piirisarjan sekä NVIDIA SLI- ja AMD CrossFireX -tuen.

Emolevyn ohella mukana toimitetaan ohjekirja, ajuri-DVD-levy, nippusiteitä, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet, CrossFireX- ja SLI-silta, 3-Way SLI -silta, I/O-liitinsuoja, neljä Serial ATA 6 Gb/s- ja Serial ATA 3 Gb/s -kaapelia, ROG-tarra ja kookkaampi pakkauksen etuosan kaltainen tarra. Lisäksi mukana toimitetaan kaapeli ROG Connect -ylikellotustoimintoa varten, kolme lämpöanturikaapelia, yleismittarin johtimien liitinkaapeleita, Bluetooth-kortti, SATA-kaapeleihin tarkoitettuja tarroja, joiden on tarkoitus selventää, mikä asema on kyseessä, sekä kahdella USB 2.0 -liittimellä varustettu korttipaikkapaneeli.

Maximus IV Extreme mukailee Asuksen erikoisemolevyjen värimaailmaa ja mustalla piirilevyllä olevat osat on värikoodattu joko mustaksi tai punaiseksi. Emolevystä löytyy myös useampia siilejä, joista P67:n päällä oleva siili on sijoitettu yksinään emolevyn alakulmaan. Virransyötön komponentteja ja NVIDIAn NF200-piiriä jäähdyttävät kolme siiliä puolestaan ovat yhteydessä toisiinsa lämpöputkella. PCI Express x16 -liittimiä on neljä kappaletta ja muistien läheisyydestä löytyy useita ylikellottamista helpottavia toimintoja.

Maximus IV Extreme edustaa Asuksen näkemystä kaikilla herkuilla varustetusta P67-emolevystä, mikä näkyy samalla myös sen hintatasossa. Emolevy löytyy useammankin suomalaisen jälleenmyyjän tuotevalikoimista 360-370 euron hinnalla, mutta valitettavasti saatavuus näyttää toistaiseksi nollaa. Emolevyjä voidaan odottaa saapuvaksi Suomeen todennäköisesti lähiviikkojen aikana.

Emolevyn I/O-liitinrivistö käsittää PS/2-liittimen näppäimistölle tai hiirelle, kahdeksan siniseksi värikoodattua USB 3.0 -liitintä, BIOSin nollauspainikkeen, optisen ääniliittimen, kaksi punaiseksi värikoodattua eSATA-liitintä, kaksi verkkoliitintä, ROG Connect -painikkeen ja -liittimen sekä kuusi analogista ääniliitintä. Kuvassa ei ole asennettuna paikoilleen ROG Connect-painikkeen yläpuolelle RC Bluetooth -korttia, jonka myötä valikoima laajentuu painikkeella, jolla voidaan aktivoida kyseinen ominaisuus.

RC Bluetoothilla on mahdollista monitoroida ja säätää emolevyn asetuksia langattomasti matkapuhelimella, joka tukee Bluetoothia ja joka on varustettu iOS 3/4-, Windows Mobile 6.0/6.1/6.5-, Symbian S60 3rd Edition- tai Android 2.0 tai uudemmalla käyttöjärjestelmällä. RC Bluetoothin käyttäminen vaatii erillisen ohjelman asentamisen puhelimeen. Maximus IV Extreme tukee AI Charge -ominaisuutta, jolla emolevyn USB-liittimiä voidaan käyttää USB-laitteiden lataamiseen, vaikka tietokone olisi kiinni. Lisäksi kyseisten USB-liittimien kautta kyetään toimittamaan standardin määrityksiä enemmän virtaa, joten esimerkiksi taulutietokoneiden lataaminen on mahdollista.

PCI Express x16 -liittimiä on neljä kappaletta ja yhtä näytönohjainta käyttäessä ylin PCI Express x16 -liitin toimii täydellä x16 -nopeudella. Kahdella näytönohjaimella nopeus puolittuu x8:ksi ja kolmella näytönohjaimella käytössä on NVIDIAn erillinen NF200-piiri. Tällöin emolevy tarjoaa yhden x8-nopeudellisen väylän ja NF200:n kautta tarjotaan kaksi x16-nopeudellista väylää. Lisäksi valikoima käsittää yhden PCI Express x1- ja PCI Express x4 -liittimen.

Kuvassa näkyy emolevyn laidassa Realtekin kahdeksankanavainen ALC889-ääniohjainpiiri, JMicronin JMB362-eSATA-piiri, Intelin gigabitin verkko-ohjainpiiri ja NEC D720200F1 -USB 3.0 -piiri. Emolevyn alareunasta ja ylimmän PCI Express x16 -liittimen yläpuolelta löytyvät molex-virtaliittimet, joihin on suositeltavaa kiinnittää kaapeli lisävirran saamiseksi, kun käytössä on useampi näytönohjain. PCI Express x4 -liittimen oikealla puolella on PLX:n valmistama PEX8608-BA50BC-piiri, joka tarjoaa kahdeksan mukautettavaa PCI Express 2.0 -standardin mukaista linjaa.

Mustaksi anodisoitu siili jäähdyttää P67-piiriä ja se ohjaa kahta punaiseksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s -liitintä sekä neljää harmaaksi värikoodattua Serial ATA 3 Gb/s -liitintä. Lisäksi käytössä on Marvellin 9128-piiri, joka on vastuussa kahden punaisen Serial ATA 6 Gb/s -liittimen ohjaamisesta. Kulmassa olevalla punaisella napilla voidaan valita, kumpaa emolevyn BIOS-piiriä käytetään.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on värikoodattu kanavan perusteella. Muistiliittimiin voi asentaa maksimissaan 32 gigatavua muistia ja asettaa ne toimimaan virallisesti 800 MHz:n (1600 MHz DDR) kellotaajuudella, mutta ylikellottamisella Asus tukee maksimissaan 1200 MHz:n (2400 MHz DDR) kellotaajuutta. Emolevyn kätevänä ominaisuutena alapuolella olevien muistiliittimien kiinnitysklipsut on korvattu avoimilla malleilla, joiden myötä muistikammat voi vaihtaa vaivatta, vaikka ylimpään PCI Express x16 -liittimeen olisi asennettu näytönohjain.

24-pinnisen ATX-virtaliittimen läheisyydestä löytyy mittava määrä erinäisiä kytkimiä, painikkeita ja mittauspisteitä. Keskellä on punainen GO Button -nappi, jonka painaminen ennen postausvaihetta tunnistaa toimintakuntoiset muistiasetukset ja korjaa väärien muistiasetusten tuottamat käynnistysongelmat. Lisäksi oikeassa reunassa ovat reset- ja virtanapit.

Oikeallepäin siirryttäessä vastaan tulevat DRAM-, CPU_SA-, NF200-, PCH_PLL-, PCH-, CPU_IO-, CPU_PLL- ja CPU-jännitteiden mittauspisteet. Sen lisäksi, että jännitteet voi mitata emolevyn pinnalta, yleismittarin mittapäät voi asettaa mukana tulevaan adapteriin ja adapterin asettaa muoviseen liittimeen. Näin mittapäät pysyvät paikoillaan itsestään ja jännitettä voi seurata yleismittarista ilman, että mittapäitä joutuu sohimaan emolevyllä.

Jännitemittauspisteiden yläpuolella on neljä kytkintä, joilla käyttäjä voi kytkeä pois käytöstä PCI Express x16 -liittimiä. Oikealla puolella on LN2-kytkin, joka on tarkoitettu nimensä mukaisesti käytettäväksi nestemäisellä typellä ylikellottaessa, jolloin kytkimen oikeanlainen asento pyrkii estämään kylmäboottiongelmia postausvaiheessa. Kulmassa olevilla kahdella seitsemänsegmenttinäytöllä ilmaistaan tietokoneen tila ja boottausvaiheessa näyttöjä voidaan käyttää paikallistamaan käynnistysongelman lähde.

LGA 1155 -prosessorikanta on ympäröity kondensaattoreilla ja suojatuilla keloilla sekä siileillä, jotka ovat yhteydessä toisiinsa lämpöputkella. Kaikki emolevyn kondensaattorit ovat solid-tyyppisiä ja alumiinikuorisia, joille luvataan perinteisiä elektrolyyttikondensaattoreita pidempää elinikää. Emolevy luottaa digitaaliseen ROG Extreme Engine Digi+ -virransyöttöön, joka on prosessorille kahdeksanvaiheinen, kun taas muistien virransyöttö on kolmivaiheinen. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu emolevyn ylälaitaan, jonka läheisyydestä löytyy punainen Q Reset -painike, jolla voidaan katkaista hetkellisesti virransyöttö prosessorille sen palautumista varten.

Yläpuolen siilit on ruuvattu kiinni alapuolelta löytyviin alumiinisiin levyihin.

Asus käyttää emolevyssään UEFI-BIOSia, joka tukee muun muassa hiiren käyttämistä valikoiden selaamisessa. Valikoita voi kuitenkin käyttää myös vastaavalla tavalla kuin vuosikausia käytössä olleita BIOS-valikoita.

Asus tarjoaa aiempien mallien tavoin erittäin monipuoliset säätömahdollisuudet ja kuvassa näkyvästä valikosta voi asettaa muun muassa automaattisen ylikellotuksen sekä säätää prosessorikerrointa ja muistien kellotaajuutta.

Jänniteasetuksia on niin ikään reilunpuoleisesti ja rajat asetettu korkealle silmällä pitäen extreme-ylikellottamista.

Muistiasetukset tarjoavat perusasetusten ohella reilut säätömahdollisuudet jokaisen käyttäjän tarpeisiin, ja yllä olevan kuvan asetusten ohella säätökohteita löytyy tuplasti.

Intelin Sandy Bridge -prosessoreiden ylikellottaminen vaatii tutustumista uusiin ominaisuuksiin ja varsinkin prosessoriin integroidun PCU-yksikön tarkkailemien teho- ja virtarajoitusten nostamista. Ominaisuuden ansiosta Turbo Boost 2.0 -teknologia sallii prosessoriytimille korkeammat kellotaajuudet, eikä yritä automaattisesti rajoittaa niitä virallisen TDP-arvon mahdollisesti ylittyessä. Maximus IV Extreme -emolevyssä kyseinen asetus on CPU Current Capability.

Emolevy käsittää myös monipuoliset tarkkailumahdollisuudet, jotka on jaettu neljään eri valikkoon. Ensimmäisen alta löytyvät jännitteet, toisesta lämpötilat, kolmannesta tuulettimien kierrosnopeudet ja neljännestä tuulettimien kierrosnopeuksien säädöt.

Sisältö

  1. Intel P67 -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Asus Maximus IV Extreme
  3. Asus P8P67 Deluxe
  4. Gigabyte P67A-UD5
  5. MSI P67A-GD65
  6. Testikokoonpano, muistisuorituskyky & ylikellotus
  7. Loppuyhteenveto