Uusimmat

Asus P8P67 Deluxe

27.01.2011 17:15 Muropaketin toimitus

Vertailussa on mukana toinenkin Asuksen emolevy, P8P67 Deluxe, jonka pakkaus edustaa uudenlaista suunnittelua. Mustaan, valkoiseen ja keltaiseen painottuva pakkaus esittelee valmistajan ja mallin ohella tietoja digitaalisesta virransyötöstä, kahdesta verkkoliittimestä, USB 3.0 -liittimistä, Bluetooth-tuesta, UEFI-BIOSista, P67-piirisarjasta, LGA 1155 -prosessorikannasta sekä Windows 7 -tuesta.

Maximus IV Extremeen verrattuna P8P67 Deluxen oheismateriaalivalikoima on maltillisempi ja mukana toimitetaan kaksi ohjekirjaa, ajuri-DVD-levy, neljä Serial ATA 6 Gb/s -liitintä, kaksi Serial ATA 3 Gb/s -liitintä, I/O-liitinsuoja, SLI-silta, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet sekä kahdella USB 3.0 -liittimellä varustettu 3,5″-paikkaan asennettava paneeli.

Pakkauksesta poiketen itse emolevyn värimaailma ja suunnittelu mukailee Asuksen aiempia Intel-emolevyjä, sillä mustalla piirilevyllä olevat liittimet ja siilit on värikoodattu sinisen eri sävyillä, vaalean harmaiksi ja mustiksi. Maximus IV Extremeen verrattuna siilien kanssa on päädytty vastaavanlaiseen ratkaisuun, sillä alakulmassa olevaa P67-piiriä jäähdytetään omalla siilillä, kun taas virransyötön komponentteja jäähdyttävät siilit on yhdistetty toisiinsa lämpöputkilla.

Asus on julkaissut yhteensä 10 P67-piirisarjaan perustuvaa emolevyä ja niistä kahdeksan on nimetty P8P67-alkuliitteellä. Nyt käsiteltävä P8P67 Deluxe edustaa malliston kärkipäätä, mutta kuluttajat voivat tutkia myös muita emolevyjä omien tarpeiden pohjalta. Eri malleja on saatavilla Suomesta kohtuullisen hyvin ja Deluxe-mallin hintataso on asettunut 240 euron tuntumaan. Halvimmat P8P67-variaatiot irtoavat kaupasta 140 eurolla ja pääasiassa hinnat ovat sijoittuneet alle 200 euroon.

I/O-liittimien osalta valikoima käsittää PS/2-liittimen hiirelle tai näppäimistölle, kahdeksan USB 2.0 -liitintä, koaksiaali- ja optisen ääniliittimen, Bluetooth-moduulin, kaksi eSATA-liitintä, FireWire-liittimen, kaksi verkkoliitintä, kaksi USB 3.0 -liitintä, BIOSin nollauspainikkeen sekä kuusi analogista ääniliitintä. Emolevy tukee AI Charge -ominaisuutta, jonka myötä USB-liittimien kautta voidaan ladata laitteita, vaikka tietokone olisi sammutettuna ja virtaa riittää kookkaampienkin laitteiden lataamiseen.

Emolevystä löytyy kolme PCI Express x16 -liitintä, joista ylin voi toimia ainoana liittimenä täydellä x16-nopeudella. Kahden näytönohjaimen konfiguraatiossa käyttöön tulee ottaa kaksi ylintä liitintä, jolloin molempien liittimien nopeus on x8. Kolmas alin liitin on x4-nopeudella toimiva liitin, joka on PCI Express 2.0 -standardin mukainen. Lisäksi emolevystä löytyy kaksi PCI Express x1- ja PCI-liitintä.

Emolevyn reunalle on sijoitettu perinteiseen tapaan erillisiä oheislaitepiirejä, joista Realtekin ALC889 hoitaa kahdeksankanavaiset ääniominaisuudet, VIAn 6315N FireWire-tuen, Realtekin 8111E toimii gigabitin verkko-ohjaimena, kuten myös Intelin 82579-piiri ja NECin D720200F1 USB 3.0 -piirinä. Ylimmän PCI Express x16 -liittimen alapuolella on PLX:n PEX8608-BA50BC-piiri, joka tarjoaa kahdeksan mukautettavaa PCI Express 2.0 -standardin mukaista linjaa.

Piirilevyn alalaitaan on sijoitettu EPU-kytkin, jolla voidaan kytkeä päälle EPU-ominaisuus, joka tutkii tietokoneen rasitusastetta ja säätelee muun muassa virransyötön vaiheita. Kytkimen vierestä löytyvät virta- ja reset-napit.

P67-piiri löytyy isokokoisen, mutta matalan siilin alta ja se ohjaa neljää emolevyn reunalle sijoitettua ja vaalean siniseksi värikoodattua Serial ATA 3 Gb/s -liitintä sekä kahta harmaata Serial ATA 6 Gb/s -liitintä. Marvellin 9128-piiri puolestaan on vastuussa emolevyn kahden siniseksi värikoodatun Serial ATA 6 Gb/s -liittimen ohjaamisesta. Kahden eSATA-liittimien ohjaamisen hoitaa JMicronin JMB362-piiri. Lisäksi alalaidassa on kaksi seitsemänsegmenttinäyttöä, jotka ilmaisevat tietokoneen tilan.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on kanavan perusteella värikoodattu joko vaalean siniseksi tai mustaksi. Emolevy tukee maksimissaan 32 gigatavua muistia eli jokaiseen liittimeen voi asentaa kahdeksan gigatavun muistikamman ja nopeuden puolesta tuki yltää ylikellottamalla 1100 MHz:iin (2200 MHz DDR). Maximus IV Extremen tavoin muistiliittimien kiinnitysklipsut on korvattu avoimilla malleilla.

Kuvassa näkyy myös 24-pinninen ATX-virtaliitin sekä MemOK!-nappi, jonka painaminen tunnistaa toimintakuntoiset muistiasetukset ja ainakin Asuksen mukaan korjaa väärien muistiasetusten tuottamat käynnistysongelmat. Muistiliittimien vierestä piirilevyn reunalta löytyy TPU-kytkin, jonka kytkeminen päälle tunnistaa laitteistossa käytössä olevat komponentit ja ylikellottaa niitä.

LGA 1155 -prosessorikannan ympärillä on reilunpuoleinen määrä Japanissa valmistettuja solid-tyyppisiä alumiinikuorisia polymeerikondensaattoreita, suojattuja keloja ja jämäkän näköisten siilien alla mosfetteja. Virransyöttö on 16+2-vaiheinen, josta 16 vaihetta on pyhitetty prosessorille ja kaksi vaihetta prosessoriin integroidulle muistiohjaimelle. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu virransyötön läheisyyteen piirilevyn reunalle.

Asus käyttää P8P67 Deluxessa hyvin samankaltaista UEFI BIOSia kuin Maximus IV Extremessä. Vakionäkymässä on listattu tietoja BIOS-versiosta, prosessorista, muisteista, lämpötiloista, jännitteistä, tuulettimien kierrosnopeuksista sekä boottausjärjestyksestä. Lisäksi keskellä on kolme nappia, joilla voi säädellä painotusta tehonkulutuksen ja suorituskyvyn välillä, sekä graafi, joka ilmaisee valitun asetuksen vaikutuksen tietokoneen toimintaan.

Advanced-tilassa varsinaiset asetukset tulevat esille ja käyttäjä voi valita automaattisen ylikellotuksen, säätää kerroinasetuksia, muistikerrointa sekä EPUn asetuksia.

Käyttäjä voi säätää myös muun muassa virransyötön taajuutta, vaiheiden toimintaa sekä säätää prosessoriin integroidun PCU-yksikön tarkkailemien teho- ja virtarajoitusten rajoituksia.

Muistiasetuksia on reilunpuoleisesti ja säätövaraa löytyy varmasti kaikkien käyttäjien tarpeisiin.

Sama koskee myös jännitteitä, joita löytyy reilut 10 asetusta.

Tarkkailukohtia on niukemmin kuin Maximus IV Extremessä ja ne on listattu samassa valikossa. Valikko käsittää lämpötiloja, tuulettimien kierrosnopeuksia, asetuksia tuulettimien kierrosnopeuksia säätämiseen sekä jännitteitä.

Sisältö

  1. Intel P67 -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Asus Maximus IV Extreme
  3. Asus P8P67 Deluxe
  4. Gigabyte P67A-UD5
  5. MSI P67A-GD65
  6. Testikokoonpano, muistisuorituskyky & ylikellotus
  7. Loppuyhteenveto