Uusimmat

Gigabyte P67A-UD5

27.01.2011 17:15 Muropaketin toimitus

Gigabyte on paketoinut P67A-UD5-emolevynsä tummaan pakkaukseen, jossa on näyttävästi esillä emolevyn siilit. Esillä ovat myös tiedot valmistajasta, mallista, piirilevyn tuplatusta kuparimäärästä ja P67-piirisarjasta. Gigabyte on pitänyt oheismateriaalivalikoiman niukkana ja mukana toimitetaan ohjekirja, ohjelappusia, ajuri-DVD-levy, kaksi tarraa, I/O-liitinsuoja, SLI-silta sekä neljä Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia.

Pakkauksen tavoin Gigabyte on uudistanut myös emolevynsä ulkonäköä ja siirtynyt mustanpuhuvaan linjaukseen. Piirilevy on mattamusta ja valtaosa liittimistä on ”värikoodattu” mustiksi. Siilejä on neljä kappaletta ja Asuksen emolevyistä poiketen ne on kaikki yhteydessä toisiinsa lämpöputkilla.

Gigabyte on julkaissut kuusi P67-piirisarjallista emolevyä ja nyt käsiteltävä P67A-UD5 on malliston toiseksi kallein. Eri malleja on saatavilla Suomesta kohtuullisen hyvin ja UD5-mallin osalta hintataso on asettunut 290 euron tietämille. Gigabyten UD7-kärkimallilla on hintaa noin 350 euroa ja malliston edullisimmat emolevyt maksavat 150-200 euroa.

Gigabyte on sijoittanut I/O-liitinrivistöön neljä USB 2.0 -liitintä, PS/2-liittimen näppäimistölle tai hiirelle, koaksiaali- ja optisen ääniliittimen, kuusi- ja nelipinnisen FireWire-liittimen, kaksi eSATA-liitintä, neljä USB 3.0 -liitintä, verkkoliittimen ja kuusi analogista ääniliitintä.

Emolevy tukee Gigabyten On/Off Charge -teknologiaa, joka mahdollistaa esimerkiksi matkapuhelimien akkujen lataamisen, vaikka tietokone olisi sammutettu. Perinteisiin USB-liittimiin verrattuna Gigabyten emolevy kykenee toimittamaan kolminkertaisesti virtaa, jotta esimerkiksi Applen iPad-taulutietokoneen lataaminen onnistuu suoraan USB-liittimestä.

PCI Express x16 -liittimiä on kolme kappaletta, joista ainoastaan ylin kykenee toimimaan täydellä x16-nopeudella. Kahta näytönohjainta käyttäessä NVIDIA SLI- tai AMD CrossFireX -konfiguraatiossa väyläleveys puolittuu ja kahden ylimmän liittimen nopeus on x8. Kolmas toimii ainoastaan x4-nopeudella ja se jakaa väylän kahden PCI Express x1 -liittimen kanssa, joten jos jompaan kumpaan näihin on asennettu kortti, kolmannen PCI Express x16 -liittimen nopeus tipahtaa x1:een. Lisäksi valikoima käsittää kaksi perinteistä PCI-liitintä.

Emolevyn reunalle on sijoitettu Texas Instrumentsin TSB43AB23-FireWire-piiri, Realtekin ALC889-äänipiiri, NECin D720200F1 -USB 3.0 -piiri ja Realtekin gigabitin RTL8111E-verkkopiiri.

Kuvassa näkyvä siili jäähdyttää P67-piiriä, joka ohjaa kahta valkoiseksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s -liitintä ja neljää mustaa Serial ATA 3 Gb/s -liitintä. eSATA-liittimien ohjauksesta on vastuussa Marvellin 88SE9128-piiri.

Mustiin muistiliittimiin voi asentaa maksimissaan 16 gigatavua muistia ja Gigabyten BIOS tukee kellotaajuutta kertoimien osalta 1066 MHz:iin (2133 MHz DDR). Muistiliittimien ja piirilevyn reunan väliselle alueelle on sijoitettu 24-pinninen ATX-virtaliitin sekä BIOSin nollaus-, reset- ja virtanappi.

LGA 1155 -prosessorikanta on tiiviisti ympäröity solid-tyyppisillä kondensaattoreilla, suojatuilla keloilla sekä kuumimpia Driver MOSFET -piirejä jäähdyttävillä siileillä. Gigabyte mainitsee virransyötön olevan 20-vaiheinen, muttei mainitse miten vaiheet jakautuvat prosessorin ja integroitun muistiohjaimen kesken.

Gigabyte käyttää emolevyssään tuttua ja turvallista BIOSia, joka tarjoaa reilunpuoleiset säätömahdollisuudet. BIOSista on mahdollista muun muassa säätää prosessorikerrointa, Base Clock -kellotaajuutta ja muistikerrointa.

Gigabyte on jaotellut muistiasetukset selvästi ja ylimpänä ovat tärkeimmät asetukset, mutta säätömahdollisuudet käsittävät myös reilunpuoleisesti muita asetuksia.

Myös jänniteasetuksia ja niiden säätövaraa on reilusti.

Tietokoneen tarkkailuasetukset löytyvät yhden valikon takaa ja ne käsittävät jännitteitä, lämpötiloja, tuulettimien kierrosnopeuksia sekä varoitusasetuksia ja prosessorituulettimen ohjausasetuksia.

Sisältö

  1. Intel P67 -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Asus Maximus IV Extreme
  3. Asus P8P67 Deluxe
  4. Gigabyte P67A-UD5
  5. MSI P67A-GD65
  6. Testikokoonpano, muistisuorituskyky & ylikellotus
  7. Loppuyhteenveto