Uusimmat

MSI P67A-GD65

27.01.2011 17:15 Muropaketin toimitus

MSI on jatkanut tutulla linjallaan ja hehkuttaa pakkauksen etuosassa näyttävästi Military Class II:ta, jolla viitataan armeijaluokan komponentteja, jotka täyttävät tiettyjä Yhdysvaltojen puolustusministeriön standardeja. Pakkauksessa mainostetaan myös OC Genie -ylikellotustoimintoa, USB 3.0- ja Serial ATA 6 Gb/s -standardeja sekä valmistajaa ja mallinimeä.

P67A-GD65-emolevyn ohella myyntipakkauksen mukana toimitetaan kaksi ohjekirjaa, pika-asennusopas, ajuri-DVD-levy, I/O-liitinsuoja, neljä Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, SLI-silta, Serial ATA – molex -virta-adapteri, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet, yleismittarin johtimien liitinkaapeleita sekä kahdella USB 3.0 -liittimellä varustettu korttipaikkapaneeli.

MSI on pitänyt emolevysuunnittelunsa aiempien mallien kaltaisena ja tumman ruskealla piirilevyllä olevat liittimet on värikoodattu pääasiassa mustiksi ja sinisiksi. P67-piiri sijaitsee alakulmassa ja sitä jäähdytetään omalla siilillä, joka ei ole yhteydessä prosessorin ympärillä olevaan kahteen siiliin, jotka ovat yhteydessä toisiinsa lämpöputkella.

MSI on Asuksen ja Gigabyten ohella Suomessa suurimpia emolevyvalmistajia ja samalla se näkyy yrityksen tuotteiden hyvänä saatavuutena. MSI:n P67-emolevyvalikoiman kuudesta julkaistusta mallista ainakin neljä on listattu suomalaisten jälleenmyyjien sivuilla. Nyt käsiteltävä P67A-GD65 on malliston hintavin emolevy 180 euron hinnalla, mutta valitettavasti sitä ei ole toistaiseksi saatavilla Suomesta. Muiden P67-mallien hinnat lähtevät 120 eurosta ylöspäin.

MSI:n I/O-liitinrivistöstä löytyy PS/2-liitin näppäimistölle tai hiirelle, kahdeksan USB 2.0 -liitintä, BIOSin nollausnappi, koaksiaali- ja optinen ääniliitin, FireWire-liitin, kaksi eSATA-liitintä, verkkoliitin, kaksi USB 3.0 -liitintä sekä kuusi analogista ääniliitintä.

Asuksen ja Gigabyten tavoin MSI tukee teknologiaa, joka mahdollistaa älypuhelimien ja esimerkiksi taulutietokoneiden lataamisen USB-liittimien kautta, vaikka tietokone olisi sammutettu. MSI on nimennyt oman teknologiansa Super Chargeriksi ja se kykenee toimittamaan laitteelle maksimissaan 1,5 ampeerin virran.

MSI on päätynyt sijoittamaan emolevylleen ainoastaan kaksi PCI Express x16 -liitintä, joista ylin kykenee toimimaan täydellä x16-nopeudella. Kun emolevyllä hyödynnetään NVIDIA SLI- tai AMD CrossFireX -teknologiaa kahdella näytönohjaimella, molemmat liittimet toimivat x8-nopeudella. Liitinvalikoima käsittää lisäksi kolme PCI Express x1- ja kaksi PCI-liitintä.

Emolevyn reunalle on sijoitettu useita oheislaitepiirejä, joista Realtekin ALC892 hoitaa kahdeksankanavaiset äänet, kaksi NECin D720200F1 -piiriä USB 3.0 -tuen, VIAn VT6308P FireWiren ja Realtekin 8111E-piiri gigabitin verkko-ominaisuudet.

P67-piiriä jäähdytetään maltillisen kokoisella siilillä ja kyseinen piiri on vastuussa kahden valkoiseksi värikoodatun Serial ATA 6 Gb/s- ja neljän mustan Serial ATA 3 Gb/s -liittimen ohjaamisesta. Toiset kaksi valkoista Serial ATA -liitintä tukevat niin ikään 6 Gb/s -nopeutta, mutta niitä ohjataan Marvellin SE9128-piirillä.

Piirilevyn alalaidassa on kolme nappia, joista vasemmanpuoleisin toimii virta- ja keskimmäinen reset-nappina. Oikeanpuoleisen painaminen kytkee päälle OC Genie -ylikellotustoiminnon. OC Genie on ominaisuus, jota MSI on hehkuttanut tarmokkaasti jo pitkään ja mainostaa sen ylikellottavan laitteiston yhdessä sekunnissa yhdellä napin painalluksella ilman, että käyttäjältä vaaditaan minkäänlaista ylikellotustietämystä. Kun käyttäjä painaa OC Genie -nappia, emolevy tunnistaa prosessorille parhaan kellotaajuuden ja käyttöjännitteen, jotka eivät kuitenkaan ylikuumenna tai vioita sitä. Samalla OC Genie asettaa muistien kertoimen, käyttöjännitteen ja asetukset kuntoon.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja kuhunkin niihin voi asentaa kahdeksan gigatavun muistikamman, joten emolevy tukee maksimissaan 32 gigatavun muistikapasiteettia. Ylikellottamisen kautta P67A-GD65 tukee maksimissaan 1066 MHz:n (2133 MHz DDR) muistikellotaajuutta.

Muistiliittimien vierestä löytyy musta 24-pinninen ATX-virtaliitin ja V-Check-jännitemittauspisteet, joihin voi liittää mukana tulevat kaapelit, joiden toiseen päähän sopii asennettavaksi yleismittarin mittauskärki. Emolevyssä on mittauspisteet VCCP-, CPU_VTT-, CPU_SA-, VCC_DDR- ja PCH_1P05-jännitteille ja oikeasta reunassa on kaksi maapistettä.

LGA 1155 -prosessorikannan ympärillä ei ole Asuksen ja Gigabyten emolevyistä poiketen solid-tyyppisiä alumiinikuorisia kondensaattoreita, vaan MSI on käyttänyt laadukkaita ja matalia tantaalikondensaattoreita. Suojattujen kelojen takaa löytyy DrMOS-piirejä, joista kukin käsittää yhden prosessorin virransyötön vaiheen (ohjainpiiri + kaksi mosfettia) integroituna yhteen piiriin. MSI:n mukaan DrMOSin tehonkulutus on pienempi, hyötysuhde korkeampi, toimintalämpötila alhaisempi ja vasteaika prosessorin kuorman muutoksiin pienempi kuin perinteisissä analogisissa ratkaisuissa. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on löytänyt tiensä I/O-liittimien taakse.

MSI käyttää P67-emolevyissään UEFI BIOSia, joka on kuitenkin toteutettu huomattavasti huonommin kuin esimerkiksi aiemmin käsittelemissämme Asuksen emolevyissä. MSI:n UEFI BIOSista huokuu keskeneräisyys ja käyttöliittymä kaipaa vielä paljon viilaamista. Päävalikossa on viisi nappia, joista osan takaa löytyy lisää vastaavia nappeja ja osasta valikkoja, joista löytyy pitkiä listoja asetuksia. Game-valikon takaa ei löytynyt pelejä, vaan sen valitseminen ilmoitti asentamaan koneeseen UEFI-pelejä sisältävän levyn. Lisäksi esimerkiksi muistitestiä ei pystynyt keskeyttämään muutoin kuin painamalla tietokoneen reset-nappia.

MSI tarjoaa monipuoliset ylikellotus- ja säätöasetukset, mutta ne on listattu hyvin epäselvästi yhteen valikkoon. Valikosta voi säätää muun muassa Base Clock -kellotaajuutta, prosessori- ja muistikerrointa, EISTin ja Turbon toimintaa sekä säätää alavalikon kautta muistiasetuksia.

Jänniteasetuksia löytyy muiden emolevyjen tavoin reilunpuoleisesti.

Sisältö

  1. Intel P67 -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Asus Maximus IV Extreme
  3. Asus P8P67 Deluxe
  4. Gigabyte P67A-UD5
  5. MSI P67A-GD65
  6. Testikokoonpano, muistisuorituskyky & ylikellotus
  7. Loppuyhteenveto