Uusimmat

Intel X79 -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte, Intel & MSI)

21.12.2011 01:34 Muropaketin toimitus

Intelillä on tällä hetkellä menossa siirtyminen uusiin prosessorikantoihin, sillä kuluttajamarkkinoiden osalta vuoden alussa julkaistujen Sandy Bridge -koodinimellisten prosessoreiden yhteydessä Intel otti käyttöön LGA 1155 -kannan, joka korvaa aiemman LGA 1156:n. High-end-puolelle Intel julkaisi LGA 2011 -prosessorikannan marraskuun puolivälissä Sandy Bridge-E -prosessoreiden yhteydessä. LGA 2011 korvaa LGA 1366:n, joka on pitänyt pintansa vuoden 2008 lopulta lähtien.

LGA 1366 -kannan parina toimii X58-piirisarja, joka on kuitenkin kolmen vuoden aikana päässyt ikääntymään. X58:n tulee korvaamaan Sandy Bridge-E -prosessoreiden julkaisun yhteydessä parrasvaloihin astunut X79, johon tutustumme paremmin tässä artikkelissa. Ennen tätä artikkelia kannattaa lukea läpi Muropaketin aiemmin julkaisema Intel Core i7-3960X Extreme Edition & Core i7-3930K (Sandy Bridge-E) -artikkeli, joka nimensä mukaisesti keskittyy tutkimaan uusia Sandy Bridge-E -prosessoreita.

Artikkelissa paneudutaan X79-piirisarjan ominaisuuksiin sekä viiteen siihen perustuvaan emolevyyn. Mukana on Asuksen leiristä kaksi mallia, P9X79 Deluxe ja Rampage IV Extreme, sekä Gigabyten X79-UD5, Intelin DX79SI ja MSI:n X79A-GD65 (8D). Emolevyjen ominaisuuskartoitusten ohella artikkelissa tutkitaan eri mallien tarjoamia ylikellotusominaisuuksia sekä mukana toimitettavia ohjelmia.

 

Intel X79 -piirisarja

X58:n kahden piirin ratkaisuun nähden X79 on monien muiden Intelin piirisarjojen tavoin oikeastaan yhden piirin ratkaisu. Käytännössä termi piirisarja on harhaanjohtava ja Intel itse kutsuu sitä nimellä Platform Controller Hub (PCH). X58-aikakauteen verrattuna PCI Express -linjojen ohjaus on siirretty Sandy Bridge-E -prosessoriin ja esimerkiksi muistiohjaimet ovat olleet sijoitettuna prosessoriin pitemmän aikaa. Näin ollen X79:n harteille jäävät laajennuskorttien ja oheislaitepiirien käyttöön tarkoitetut PCI Express -linjat, Serial ATA -ohjaimet sekä esimerkiksi verkko- ja ääniominaisuudet. Näiden tietojen valossa X79 muistuttaakin hyvin paljon kuluttajapuolelta tuttua P67-piirisarjaa.

X79 on yhteydessä prosessoriin DMI 2.0 -väylällä (Direct Media Interface), joten Intel on hylännyt X58-aikakaudella käytössä olleen QuickPath Interconnect -väylän, jonka nopeus vaihteli prosessorikohtaisesti. DMI 2.0 -väyläratkaisu on tuttu Intelin monista muista alustoista ja 2.0-version myötä kaistanleveyttä on neljä gigatavua sekunnissa. Ratkaisu on toteutettu PCI Express 2.0 -teknologialla ja neljällä PCI Express -linjalla.

X79 tukee yllättävästi ainoastaan kahta Serial ATA 6 Gb/s -liitintä ja neljää vanhempaa Serial ATA 3 Gb/s -liitintä. Rapid Storage Technology -teknologia myötä tuettuna ovat RAID:n 0-, 1-, 5- ja 10-tasot. Tuettuna ei ole edelleenkään USB 3.0 -teknologiaa ja se on luvassa Panther Point -koodinimellisten piirisarjojen myötä, jotka julkaistaneen seuraavan sukupolven Ivy Bridge -prosessoreiden kanssa samaan aikaan vuoden 2012 toisella neljänneksellä. USB 2.0 -liittimiä on tuettuna 14 kappaletta ja lisäksi X79 tukee kahdeksaa PCI Express 2.0 -standardin mukaista x1-nopeudellista väylää, HD-tasoisia ääniominaisuuksia ja gigabitin verkko-ominaisuuksia.

Intel implementoi alun perin X79:ään toisen SAS/SATA-ohjaimen (Serial Attached SCSI) Serial ATA 6 Gb/s -lisäliittimiä varten sekä erillisen PCI Express x4 -väylän, joka olisi yhteydessä prosessoriin. Ratkaisulla oli tarkoitus tarjota nopea väylä varsinkin SSD-asemia silmillä pitäen, mutta valitettavasti Intel joutui kytkemään molemmat ominaisuudet pois käytöstä ensimmäisissä versioissa. Intel ei ole kertonut tarkemmin, mikä ongelman on aiheuttanut, mutta oletettavasti ominaisuudet tulevat käyttöön myöhemmin uusien piirisarjaversioiden myötä.

Sisältö

  1. Intel X79 -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte, Intel & MSI)
  2. Asus P9X79 Deluxe
  3. Asus Rampage IV Extreme
  4. Gigabyte X79-UD5
  5. Intel DX79SI
  6. MSI X79A-GD65 (8D)
  7. Loppuyhteenveto