Uusimmat

Asus Rampage IV Extreme

21.12.2011 01:34 Muropaketin toimitus

Toinen tässä artikkelissa mukana oleva Asuksen emolevy on X79-valikoiman kirkkainta kärkeä edustava Rampage IV Extreme ja se on ROG-tuoteperheen (Republic of Gamers) tyyliin sopivasti paketoitu punapainotteiseen pahvilaatikkoon. ROG-emolevyt on suunnattu pelaajille ja ylikellottajille, ja mukana toimitetaan reilunpuoleinen määrä oheismateriaalia. Pakkauksesta löytyy ohjekirjoja, ajuri-DVD-levy, neljä Serial ATA 6 Gb/s- ja neljä Serial ATA 3 Gb/s -kaapelia, 3-Way-SLI- ja 4-Way-SLI-sillat, SLI- ja CrossFireX-silta, kotelon kaapeleiden Q-Connector-pika-asennusliittimet, ROG Connect -ylikellotustoiminnon kaapeli, yleismittarin johtimien liitinkaapeleita sekä Serial ATA -kaapeleihin tarkoitettuja tarroja, joiden on tarkoitus selventää, mikä asema on kyseessä. Lisäksi mukana on näytönohjaimen näyttöliittimen jatkoksi asennettava OC Key -moduuli ja sen datakaapeli sekä LGA 2011 -kannan vaihtoehtoinen kiinnityskehikko, jonka myötä prosessoria voidaan jäähdyttää coolerilla, jonka kiinnitys on suunniteltu LGA 1366 -kannalle.

OC Key on Asuksen uusi innovaatio ylikellotusmarkkinoille ja se asennetaan näytönohjaimen DVI-liittimen sekä näyttöön menevän kaapelin väliin, ja lisäksi erillinen datakaapeli asennetaan emolevylle I/O-liittimien taakse. OC Key ei vaadi erillistä ohjelmaa asennettavaksi tietokoneelle ja sen aktivoiminen tapahtuu painamalla ROG Connect -painiketta kolme sekuntia. Tällöin näyttöön ilmestyy varsinaisen kuvan päälle tietoja emolevystä. Tarkkailtavana on muun muassa lämpötiloja, kellotaajuuksia ja jännitteitä.

Rampage IV Extreme mukailee Asuksen erikoisemolevyjen värimaailmaa ja mustalla piirilevyllä olevat liittimet on värikoodattu joko mustaksi tai punaiseksi. Emolevystä löytyvät myös järeät siilit, jotka jäähdyttävät X79-piiriä sekä virransyötön komponentteja. Lämpöputkia on kolme kappaletta, joista ensimmäinen tasoittaa virransyötön siilien lämpötilaeroja ja prosessorikannan vasemmalla puolella oleva siili on yhteydessä sekä virransyötön toiseen siiliin että X79-siiliin.

Asuksen edustus Suomessa on kiitettävällä tasolla ja X79-emolevyjen osalta tilanne mukailee samaa linjaa, sillä Rampage IV Extreme löytyy useiden jälleenmyyjien tuotevalikoimista. Kyseessä on Asuksen parhaiten varusteltu X79-emolevy, mikä näkyy samalla myös hintatasossa. Hinta on asettunut karvan alle 400 euroon, mutta valitettavasti emolevyä ei ole toistaiseksi saatavilla Suomesta.

I/O-liittimien osalta Rampage IV Extremestä löytyy PS/2-liitin näppäimistölle tai hiirelle, kahdeksan USB 2.0 -liitintä, joista yksi tukee USB BIOS Flashback -ominaisuutta, joka käsiteltiin tarkemmin edellisellä sivulla, BIOS:n nollauspainike, ROG Connect -painike, Bluetooth-vastaanotin/lähetin, kaksi eSATA-liitintä, verkkoliitin, neljä USB 3.0 -liitintä, optinen ääniliitin sekä viisi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä. P9X79 Deluxen tavoin tuettuna on AI Charger -ominaisuus.

Rampage IV Extreme on varustettu viidellä PCI Express x16 -liittimellä, jotka tukevat PCI Express 3.0 -standardia. Punaisiksi värikoodatuista liittimistä kaksi kykenee toimimaan täydellä x16-nopeudella ja musta x8-nopeudella. Valikoima käsittää lisäksi yhden PCI Express x1 -liittimen, joten P9X79 Deluxen tavoin emolevystä ei löydy PCI-liittimiä. Useamman näytönohjaimen konfiguraatioista tuettuina ovat neljän näytönohjaimen NVIDIAn SLI ja AMD:n CrossFireX. Kuvan ylälaidassa näkyy kuusipinninen lisävirtaliitin, johon suositellaan liitettävän virtaliitin, kun käytössä on useampi näytönohjain.

Emolevyn reunalla näkyy Realtekin kahdeksankanavainen ALC898-äänipiiri, Intelin gigabitin verkkopiiri sekä ASMedian ASM1042-mallinen USB 3.0 -piiri.

X79-piiriä jäähdyttävästä siilistä löytyy pienikokoinen tuuletin, jonka käyttäminen ei ole pakollista ja jonka voi kytkeä pois käytöstä UEFI-BIOS:sta. Serial ATA -liittimet löytyvät tutulta paikalta piirilevyn reunalta ja mustaksi värikoodattuja 3 Gb/s -liittimiä ohjataan X79-piirillä ja punaisista 6 Gb/s -liittimistä kahta ylintä niin ikään X79:llä. Alimpien 6 Gb/s -nopeutta tukevien liittimien ohjaamisesta on vastuussa ASMedian ASM1061-piiri, joka ohjaa myös piirilevyn toiselta puolelta löytyviä eSATA-liittimiä.

Kuvan oikeassa yläkulmassa on musta muovinen Subzero Sense -palikka, jossa on neljä reikää kahta lämpötila-anturia varten. Kun näihin on liitetty lämpötila-anturi, tietoja voi tarkkailla OC Keyn tarjoamasta valikosta. Piirilevyn alakulmassa on punainen pieni nappi, jolla voi vaihtaa käytössä olevan BIOS-piirin.

LGA 2011 -prosessorikannan yläpuolella on P9X79 Deluxen tavoin solid-tyyppisiä alumiinikuorisia polymeerikondensaattoreita, suojattuja keloja ja mosfetteja. Digitaalinen Extreme Engine DIGI+ -virransyöttö tarjoaa kahdeksan vaihetta prosessorille ja kolme vaihetta siihen integroidulle muistiohjaimelle. Muisteja ohjaava virransyöttö on 2+2-vaiheinen.

DDR3-muistiliittimiä on prosessorikannan molemmin puolin neljä kappaletta ja virallisesti tuettuna on DDR3-1600-kellotaajuus, mutta ylikellottamisen avulla Asus tarjoaa kertoimen maksimissaan DDR3-2400-kellotaajuudelle. Muistia voi asentaa jokaiseen liittimeen kahdeksan gigatavua eli yhteensä muistia on tuettuna 64 gigatavua. Ylimpänä olevan virransyötön siilin takana on kaksi lisävirtaliitintä – kahdeksan- ja nelipinninen, ja vasemmanpuoleisimman siilin takana Q Reset -painike, joka on suunnattu ylikellottamiseen, kun jäähdytyksenä käytetään nestemäistä typpeä. Kun tietokone ei postaa liian alhaisen prosessorilämpötilan takia, painikkeen painaminen katkaisee hetkellisesti virransyötön prosessorille.

Piirilevyn oikeasta yläkulmasta löytyy 24-pinninen ATX-virtaliitin sekä iso liuta ylikellottamista helpottavia ominaisuuksia. ATX-virtaliittimen alapuolella on jännitteiden mittauspisteitä sekä ledejä ja valikoima jatkuu oikeallepäin, mutta lisäksi näiden yläpuolella on liittimiä, joihin yleismittarin mittapäät voi asettaa mukana tulevaan adapteriin ja adapterin asettaa muoviseen liittimeen. Näin mittapäät pysyvät paikoillaan itsestään ja jännitettä voi seurata yleismittarista ilman, että mittapäitä joutuu sohimaan emolevyllä.

ATX-virtaliittimen oikealla puolella on punainen GO Button -nappi, jonka painaminen ennen postausvaihetta tunnistaa toimintakuntoiset muistiasetukset ja korjaa väärien muistiasetusten tuottamat käynnistysongelmat. Tämän oikealla puolella on neljä DIP-kytkintä, joilla käyttäjä voi kytkeä pois käytöstä PCI Express x16 -liittimiä ja edelleen oikeallepäin siirryttäessä reset- ja virtapainikkeet.

Aivan piirilevyn kulmassa on kaksi seitsemänsegmenttinäyttöä ilmaisemassa tietokoneen tilaa ja niiden vasemmalla puolella Slow Mode -kytkin, joka on suunnattu nestemäisellä typellä ylikellottamiseen. Kytkimellä on mahdollista parantaa tietokoneen vakautta, kun lämpötilat ja kellotaajuudet vaihtelevat reilusti ylikellotettaessa. Lisäksi tarjontaa täydentävät LN2-jumpperit, joilla voi ottaa käyttöön profiileja, jotka on suunnattu ylikellottamiseen alhaisissa lämpötiloissa. Lisäksi DIP-kytkimien takaa löytyvät VGA Hotwire -nimisen ominaisuuden pinnit, joilla käyttäjä voi tehdä näytönohjaimeen jännitemodifikaatioita ilman, että niitä pitää juottaa näytönohjaimeen.

UEFI-BIOS antaa käyttäjälle mahdollisuuden ladata erilaisia profiileja, säätää prosessorin kerrointa sekä esimerkiksi muistien kellotaajuutta.

Jänniteasetukset ovat aiemmalla sivulla käsitellyn P9X79 Deluxen tavoin monipuoliset ja säätövaraa on rankempaakin ylikellottamista silmällä pitäen reilunpuoleisesti.

Käyttäjä voi säätää myös muun muassa Load-line Calibrationiin liittyviä asetuksia sekä käynnistyksessä käytettäviä jännitearvoja.

VGA Tweaker’s Paradise -välilehdeltä löytyvät VGA Hotwire -ominaisuuden jännitearvojen säätömahdollisuudet.

Muistiasetukset ovat P9X79 Deluxen tavoin poikkeuksellisen monipuoliset, mutta tärkeimmät asetukset on sijoitettu selvästi listan yläpäähän.

BIOS:sta löytyvät kattavat ominaisuudet jännitteiden, lämpötilojen ja tuulettimien kierrosnopeuksien tutkimiseen sekä jälkimmäisenä mainittujen säätämiseen. Asetukset on sijoitettu omille sivuilleen.

Omat sivut on hyvä valinta Rampage IV Extremen tapauksessa, sillä pelkästään lämpötiloihin liittyviä arvoja on esillä yli 10 kappaletta.

Asus toimittaa sekä P9X79 Deluxen että Rampage IV Extremen mukana AI Suite II -ohjelman, joka on monipuolinen työkalu tietokoneen tarkkailuun sekä asetusten säätämiseen.

Ohjelmasta voi säätää lukuisia prosessoriin liittyviä asetuksia, jotka on jaoteltu selvästi eri välilehtien alle.

Ohjelma tarjoaa myös mahdollisuuden Load-line Calibrationien sekä muun muassa VCCSA-taajuuden säätämiseen.

Virransäästöön liittyviä asetuksia voi säätää joko automaattiasetuksella tai tavoitellessa parasta suorituskykyä tai virransäästöä. Alla olevan graafin avulla näkee, miten valinnat vaikuttavat tietokoneen eri toimintoihin.

Tuulettimien kierrosnopeuksia on mahdollista säätää suhteutettuna lämpötilaan.

Lisää tarkkailtavaa löytyy valikosta, jossa on listattu omilla välilehdillä jännite-, lämpötila- ja tuulettimien kierrosnopeusarvot.

Jännitteitä, lämpötiloja ja tuulettimien kierrosnopeus on mahdollista myös kirjata talteen myöhempään tutkintaa varten.

AI Suite II:sta voi avata myös pienempiä palkkeja, joista näkee jännitearvoja (vasemmanpuoleinen kuva) tai prosessorin kellotaajuuteen ja käytössä olevien ytimien rasitusasteeseen liittyviä tietoja (oikeanpuoleinen kuva).

Asus toimittaa emolevyjensä mukana tulevalla DVD-levyllä Mem TweakIt -nimisen ohjelman, jolla voi säätää muistiasetuksia Windowsista käsin.

Rampage IV Extremessä ei ole P9X79 Deluxen tavoin TPU-kytkintä, mutta automaattisen ylikellotuksen voi kytkeä päälle BIOS:sta. Kyseinen toiminto nosti Intel Core i7-3960X Extreme Edition -prosessorin kellotaajuuden 4,25 GHz:iin (34 x 125,0 MHz) eli 50 MHz alemmas kuin P9X79 Deluxella.

Muistien kellotaajuus ja asetukset nousivat samoihin lukemiin eli 1011 MHz:iin ja 9-11-9-27 2T:hen.

Sisältö

  1. Intel X79 -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte, Intel & MSI)
  2. Asus P9X79 Deluxe
  3. Asus Rampage IV Extreme
  4. Gigabyte X79-UD5
  5. Intel DX79SI
  6. MSI X79A-GD65 (8D)
  7. Loppuyhteenveto