Uusimmat

Intel Core i7-5930K:n esittely, asennus & ylikellottaminen

30.09.2014 12:58 Muropaketin toimitus

Tätä artikkelia varten Muropaketin testiin saapui Inteliltä Haswell-E-prosessoreiden ”keskihintainen” edustaja eli kuusiytiminen Core i7-5930K -malli. Kyseessä on SR20R-s-koodilla varustettu lopullinen myyntiversio, joka on valmistettu vuoden 2014 viikolla 23.

Kaikki Haswell-E-prosessorit ovat Core i7 -mallisia ja tukevat Hyper-Threading-teknologiaa, jonka avulla jokaisella fyysisellä ytimellä pystytään käsittelemään yhtäaikaisesti kahta loogista säiettä. 5930K:lla ytimien käytössä on 15 megatavua jaettua L3-välimuistia ja kaikilla ytimillä on oma 256 kilotavun suuruinen L2-välimuisti. Prosessoriin integroitu nelikanavainen DDR4-muistiohjain tukee maksimissaan 64 gigatavun muistimäärää ja virallisesti DDR4-2133-nopeutta. Integroitu PCI Express -ohjain tukee 40 kappaletta 3.0-standardin mukaista linjaa näytönohjainta varten.

Prosessorin alapuolelta löytyy LGA2011-v3-kannan kullattu liitinpintamatriisi. Piisirun alle on sijoitettu erinäisiä pintaliitoskomponentteja, mutta noin puolet paikoista on jätetty tyhjiksi.

Intel markkinoi LGA2011-v3 -kantaista kuusiytimistä Core i7-5930K -prosessoria 3,5 GHz:n peruskellotaajuudella, mutta rasituksessa Turbo-teknologian avulla kellotaajuus nousee 1-2 ytimen rasituksessa 3,7 GHz:iin ja 3-6 ytimen rasituksessa 3,6 GHz:iin. CPU-Z-kuvankaappauksen perusteella piisiru perustuu samaan steppingiin (2) ja revisioniin (M0) kuin muut Haswell-E-prosessorit. Käyttöjännite oli kuuden ytimen rasituksessa 3,6 GHz:n kellotaajuudella 1,078 volttia ja TDP-arvo on vakiona 140 wattia.

Lepotilassa kellotaajuus laski 1,2 GHz:iin ja käyttöjännite 0,774 volttiin.

 

Prosessorin asennus LGA2011-v3-kantaan

Intelin Haswell-E-prosessorit asennetaan uuteen LGA2011-v3-prosessorikantaan, joka on fyysisesti samanlainen, mutta ei kuitenkaan sähköisesti taaksepäin yhteensopiva edellisten sukupolvien Ivy Bridge-E- ja Sandy Bridge-E -prosessoreiden LGA2011-kannan kanssa. Emolevyissä kanta on kaupasta ostettaessa suojattu muovisella suojalevyllä, joka kannattaa laittaa prosessorin asennuksen jälkeen talteen mahdollista takuupalautusta varten.

Prosessorikannan lukitusvipujen avaamisjärjestys on merkitty lukituslevyn päälle. Ensimmäiseksi avataan se vipu, jonka vierellä on merkintä (I) ja avatun lukon kuva. Lukitusvipujen avaamisen jälkeen kannan päällimmäinen prosessorinlukituslevy voidaan nostaa pystyasentoon. Alta paljastuu liitinpinnistö, johon ei kannata vahingossakaan pudottaa mitään ja myös sormet on syytä pitää kaukana pinneistä.

Haswell-E-prosessorin asennus on yksinkertainen operaatio. Prosessori nostetaan varovasti kannan yläpuolelle niin, että prosessorin ja kannan kulmissa olevat kolmiot ovat samassa kulmassa. Prosessori lasketaan varovaisesti kantaan ja se asettuu paikoilleen ilman voimankäyttöä. Tämän jälkeen kantaa suojaava muovipala voidaan irrottaa lukituslevystä. Prosessorin asennus on tyypillisesti tietokoneen kasaamisen vaikein vaihe epävarmoille peruskäyttäjille, joita tietokoneen kokoaminen pelottaa. Kyseessä on oikeasti todella yksinkertainen toimenpide, eikä asentajalta vaadita kirurgin vakaita käsiä tai muita erikoistaitoja.

Kun prosessori on asetettu kantaan, voidaan kannan lukituslevy laskea sen päälle. Prosessori lukitaan paikoilleen sulkemalla lukitusvivut käänteisessä järjestyksessä eli ensin suljetaan se vipu, jonka vieressä on merkintä (I) ja lukitun lukon kuva. Tämän jälkeen kannan kiinnikkeisiin voidaan asentaa prosessoricoolerin kiinnikkeet, prosessorin päälle pursotetaan vähän lämpötahnaa ja cooleri kiristetään paikoilleen kiristämällä vähän kerrallaan vastakkaisia kiinnitysruuveja.

 

Testikokoonpano ja testausmetodit

Testikokoonpano varustettiin Corsairin 16 gigatavun Vengeance LPX 16GB DDR4-2800 -muistisetillä, EVGA:n GTX 780 Ti Classified Kingpin -näytönohjaimella ja Super Flowerin 1000 watin virtalähteellä. 64-bittinen Windows 8.1 -käyttöjärjestelmä asennettiin Samsungin Serial ATA 6 Gb/s -liitännälliselle 256 gigatavun tallennuskapasiteetilliselle 840 Pro -SSD-asemalle. Lisäksi käytössä oli QNIX:n 27-tuumainen 2560×1440-resoluutioinen QX2710LED-näyttö, joka oli ylikellotettu toimimaan 96 hertsin virkistystaajuudella.

Testikokoonpano kasattiin Corsairin Obsidian 800D -koteloon ja lämpötilamittaukset prosessorilla suoritettiin Corsairin H105-nestekierrolla. Prosessorin ja coolerin välissä käytettiin Arctic Coolingin MX-4-lämpötahnaa.

Lämpötila- ja ylikellotustesteissä prosessoria rasitettiin LinX 0.6.5 -rasitustestillä 8192 megatavun muistinkäytöllä ja prosessoriytimien lämpötilat kirjattiin ylös Intel Extreme Tuning Utilityllä.

Core i7-5930K saatiin ylikellotettua kaikilla emolevyillä 4,2 GHz:n kellotaajuudelle emolevystä riippuen noin 1,225 – 1,3 voltin käyttöjännitteellä. 4,3 GHz:n kellotaajuudella kokoonpanoa ei enää saatu vakaaksi ja lopulta käyttöjännitettä nostettaessa prosessoriytimien lämpötila nousi yli 100 asteeseen ja prosessori alkoi throttlata. Tehonkulutusta seurattiin Etech PM300 -energiamittarilla, jolla mitattiin koko tietokoneen tehonkulutus pois lukien näyttö. Kokoonpanon tehonkulutus vakiona oli 216 wattia ja huoneen lämpötila oli testien aikana noin 21-22 astetta.

Huom! Testeissä saavutetut kellotaajuudet eivät edusta absoluuttisia maksimiarvoja, vaan ovat lukijoillemme suuntaa antavia.

 

Ylikellottaminen Asus Rampage V Extremellä

Asuksella nykyään työskentelevä ylikellottajaguru Peter ”Shamino” Tan on kirjoittanut Haswell-E-prosessoreille ja Asuksen Rampage V Extreme -emolevylle lyhyen ylikellotusoppaan. Kiinnostuneet voivat perehtyä siihen tarkemmin lataamalla R5E-ylikellotusoppaan HWBOT-sivustolta (PDF).

Tärkeimmät ylikellotustesteissä käytetyt asetukset olivat virransyötön taajuus 800 KHz:iin, Level 3 Load-Line Calibration, virransyötön rajoitusten keventäminen ja vaiheiden pakottaminen extreme-tilaan, prosessorin sisääntulojännitteen asettaminen 1,85 volttiin (Input Voltage), prosessoriydinten kertoimien lukitseminen samaksi ja SVID-asetuksen poistaminen käytöstä. Prosessoriydinten käyttöjännite pakotettiin override-tilalla staattiseksi.

Core i7-5930K -prosessorin tarvitsema Vcore-käyttöjännite suhteessa kellotaajuuteen mitattiin yleismittarilla.

Kokoonpanon tehonkulutus pois lukien näyttö mitattiin seinästä PM300-energiamittarilla.

Prosessorin lämpötila kirjattiin ylös Intelin Extreme Tuning Utility -sovelluksella.

Core i7-5930K -prosessorin suorituskykyä suhteessa kellotaajuuteen testattiin Cinebench R15 -testiohjelmalla.

Sisältö

  1. Intel X99 -emolevyt (Asus, Gigabyte & MSI) ja Core i7-5930K
  2. Intel Core i7-5930K:n esittely, asennus & ylikellottaminen
  3. Intelin X99-piirisarja & virransyötön nykytrendit
  4. Asuksen emolevyvalikoima & Rampage V Extreme
  5. Gigabyten emolevyvalikoima & GA-X99-UD5 WIFI
  6. MSI:n emolevyvalikoima & X99S GAMING 9 AC
  7. Loppuyhteenveto