Uusimmat

Asuksen emolevyvalikoima & Rampage V Extreme

30.09.2014 12:58 Muropaketin toimitus

Asuksen X99-valikoima jakautuu kolmeen eri tuoteperheeseen ja käsittää yhteensä kuusi emolevyä. Republic of Gamers- eli ROG-tuoteperheen Rampage-emolevyt on kohdistettu erityisesti pelaajille ja ylikellottajille. WS-sarjaan kuuluvat emolevyt on suunnattu työasema- ja yrityskäyttöön. Näiden lisäksi tarjolla on myös tavalliset perusmallit. X99-Pro ei ole vielä kaupoissa, mutta sen pitäisi tulla saataville näillä hetkillä. Muropaketin Hintavertailun mukaan Asuksen X99-emolevyjen hintahaitari alkaa 280 eurosta ja ulottuu 420 euroon.

Tarkkaavaiset ovat saattaneet huomata, että Intelin Haswell-E-prosessoreiden alapuolella on enemmän liitinpintoja kuin LGA2011-v3 -prosessorikannassa on pinnejä. Ylimääräiset pinnit ovat joukko debug-, käyttöjännite- ja maapinnejä, jotka Intel on nähnyt tarpeettomiksi lopullisessa tuotteessa. Asus selvitti ylimääräisten liitinpinnien käyttötarkoituksen ja otti ne käyttöön kehittämässään OC Socket -kannassa, jolle yritys on hakenut patenttia. Kaikki Asuksen X99-emolevyt käyttävät OC Socket -kantaa, jonka yritys kertoo vakauttavan prosessorin virransyöttöä erityisesti extreme-ylikellotuskäytössä.

 

Asus Rampage V Extreme

Asuksen Rampage V Extreme -emolevy kuuluu erityisesti pelaajille ja ylikellottajille kohdistettuun Republic of Gamers- eli ROG-tuoteperheeseen. Emolevy sijoittuu Asuksen X99-emolevytarjonnan huipulle ja sen hintataso Suomessa on alkaen 420 euroa.

Emolevy on pakattu punaiseen pahvilaatikkoon, johon on listattu kaikki emolevyn tärkeimmät ominaisuudet. Mukana toimitetaan oheistarvikkeina emolevyn käyttöohjekirja, ajuri-DVD-levy, kymmenen Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, I/O-liitinsuoja, kolme erikokoista SLI-siltaa, Crossfire-silta, OC Panel -ylikellotustyökalu, Wi-Fi-antenni, X-Socket II -takalevy LGA2011-v3 -kannalle, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet, tarroja massamuistien merkitsemiseen, neljä lämpötilasensoria, ROG-kotelotarra ja ROG-lappu ovenkahvaan.

E-ATX-kokoinen Rampage V Extreme on ulkoasultaan tyypillinen Asuksen ROG-tuoteperheen emolevy. Värivalikoima on sekoitus punaista ja mustaa. Huomio kiinnittyy välittömästi I/O-liitinpaneelin peittävään suojukseen, johon on painettu emolevyn Extreme-mallinimi. Prosessorikannan alapuolella olevan jäähdytyselementin päällä on punainen LED-valaistu ROG-brändin logo.

Emolevyllä on neljä PCI Express 3.0 x16 -liitintä ja yksi PCI Express 2.0 x16 -liitin, joka toimii korkeintaan x4-nopeudella. PCI Express 2.0 x1 -liittimiä on yksi. PCI Express 3.0 -liittimet jakavat kaistan M.2- ja SATA Express -liittimien kanssa. Emolevy tukee neljän näytönohjaimen NVIDIA SLI- ja AMD Crossfire-konfiguraatioita.

DDR4-muistiliittimiä on kahdeksan kappaletta ja ne on värikoodattu asennusjärjestyksen perusteella. Tuettuna on maksimissaan 64 gigatavun muistimäärä ja ylikellottamisen kautta maksimissaan DDR4-3300-kellotaajuus.

Verkko-ominaisuuksista huolehtii Intelin gigabitin I218-V-verkko-ohjain ja Wi-Fi- (802.11a/b/g/n/ac) ja Bluetooth-tuen (v4.0/3.0+HS) tarjoava moduuli. Asus on suojannut verkkoliittimen tavallista paremmin esimerkiksi ukkosen aiheuttamien jännitepiikkien varalta.

Prosessorin virransyöttöä ja X99-piirisarjaa jäähdytetään myös emolevyn takana olevilla jäähdytyslevyillä.

I/O-liitinvalikoima sisältää PS/2-liittimen hiirelle tai näppäimistölle, kaksi USB 2.0 -liitintä, 10 USB 3.0 -liitintä, gigabitin verkkoliittimen, USB BIOS Flashback -ominaisuuden näppäimen UEFI BIOSin päivittämiseksi USB-tikulta, BIOSin nollausnäppäimen, ulkoisen 3T3R Wi-Fi-antennin liitännät, optisen ääniliittimen ja viisi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä. I/O-paneeli on peitetty mustalla suojuksella pääasiassa ulkonäöllisistä syistä.

Emolevyllä on 12 kappaletta Serial ATA 6 Gb/s -liittimiä, kaksi SATA Express -liitintä sekä M.2-liitäntä. SATA-liittimien oikealla puolella on kotelon sisäinen USB 3.0 -liitin. X99-piirisarjaa jäähdyttää suurikokoinen jäähdytyselementti.

Asus on panostanut emolevyn integroituun SupremeFX 2014 -äänikorttiin huomattavasti. Käytössä on laadukkaat japanilaiset ELNA-audiokondensaattorit, kahdeksankanavainen Realtek ALC1150 -audiokoodekkipiiri ja operaatiovahvistin. Äänikortin SoundStage-piirin erilaisia rautatason audioprofiileja voi vaihtaa joko ohjelmallisesti tai emolevyllä olevaa SoundStage-näppäintä painamalla, jolloin käytössä oleva profiili näytetään emolevyn debug-näytöllä. SenseAmp-ominaisuus mittaa kuulokkeiden impedanssin ja säätää automaattisesti operaatiovahvistimen vahvistuksen tason kuulokkeiden impedanssille sopivaksi. SoundStage- ja SenseAmp-ominaisuudet toimivat vain kotelon etupaneelin kuulokeliittimessä. Integroidun äänikortin komponentit on sijoitettu emolevyn piirilevyllä omalle saarekkeelleen elektronisten häiriöiden vähentämiseksi.

Emolevyltä löytyy virta-, reset- ja retry-näppäimet, UEFI BIOSin nollausnäppäin, Keybot- ja SoundStage-ominaisuuksien näppäimet, MemOK!-näppäin virheellisten muistiasetusten korjaamiseen, Safe Boot -näppäin epävakaiden ylikellotusasetusten korjaamiseen, Slow Mode -kytkin sekä liitin ROG OC Panel -ylikellotustyökalulle. PCI Express 3.0 x16 -liittimiä voidaan poistaa käytöstä kytkimillä, mistä on apua erityisesti usean näytönohjaimen kokoonpanojen ongelmien selvittämisessä extreme-ylikellotuskäytössä tai nestejäähdytetyssä kokoonpanossa. Oikeaan yläkulmaan on sijoitettu lisäksi diagnostiikka-LED-näyttö ja käyttöjännitteiden mittauspisteet. Emolevy on varustettu kahdella BIOS-piirillä ja kahdeksalla PWM-ohjatulla tuuletinliittimellä, joita voidaan ohjata UEFI BIOSista.

Emolevyn virransyötöstä vastaa 24-pinninen ATX-, kahdeksanpinninen ATX- ja neljäpinninen ATX-lisävirtaliitin. PCI Express -liittimien virransyöttöä voidaan lisäksi tukea yhdellä molex-virtaliittimellä. Virransyöttöä jäähdytetään kahdella suurikokoisella jäähdytyselementillä, jotka on yhdistetty toisiinsa lämpöputkella. Virransyötön jäähdytyselementti on DirectCU-mallinen eli kuparinen lämpöputki on suoraan kontaktissa mosfet-piireihin.

Prosessorin virransyöttö on digitaalinen ja siinä on kahdeksan vaihetta. DDR4-muistien virransyötössä on kaksi vaihetta. Extreme Engine DIGI+ IV -virransyötössä on käytetty laadukkaita International Rectifierin PowIRstage IR3555-piirejä, joissa on integroitu ohjainpiiri + kaksi mosfettia yhteen piiriin, japanilaisia 10K-solid-mallisia kondensaattoreita ja MicroFine Alloy -keloja.

Rampage V Extremen mukana toimitettavalla OC Panel -ylikellotustyökalulla voidaan ylikellottaa prosessoria, tarkkailla kokoonpanon lämpötiloja sekä ohjata maksimissaan neljää PWM-tuuletinta. Tuulettimien käyttö edellyttää SATA-virtaliittimen kytkemistä. Koteloasennusta varten mukana tulee 5,25”-adapteri. Työkalusta löytyy kytkimet kokoonpanon pysäyttämiselle ja hitaalle käynnistymiselle nestetyppiajoja varten. Asuksen VGA Hotwire -ominaisuutta tukevia näytönohjaimia voidaan yhdistää työkaluun jännitemodifiointeja varten. Piirilevylle on juotettu muutama ylimääräinen pintaliitoskomponentti, joita voi tarpeen mukaan käyttää modifiointien tekemiseen. Huom! Komponenttien modifiointi tarkoittaa samalla takuun loppumista.

Asuksen uudistettu UEFI BIOS pitää sisällään kojelauta-tyylisen tilan, jossa on näkyvillä paljon informaatiota kokoonpanon lämpötiloista ja jännitteistä sekä muista asetuksista. Kojelauta-tilan lisäksi mukana on perinteiset Asuksen UEFI BIOS -valikot, joista löytyy erittäin kattavat säädöt ylikellotuskäyttöön.

Core i7-5930K -prosessori saatiin ylikellotettua Asuksen Rampage V Extreme -emolevyllä 1,299 voltin käyttöjännitteellä 4200 MHz:n kellotaajuudelle (42 x 100 MHz) välimuistin toimiessa vakiokellotaajuudella. Prosessorin lämpötila oli tällöin maksimissaan 86 astetta LinX-rasitustestissä (+24 astetta). Emolevyn virransyötöltä mitattiin rasituksessa 45 asteen lämpötila. Kokoonpanon tehonkulutukseksi mitattiin seinästä 323 wattia (+107 W).

Emolevyä vaivasi uudelle tekniikalle tyypillisesti pienet lastentaudit, sillä kokoonpano kaatui pariin otteeseen kevyessä työpöytäkäytössä vakioasetuksilla. Uusi 0702 BIOS-versio korjasi vakausongelmat, mutta prosessorin käyttöjännitetarve ylikellotettaessa oli edelleen muita testin emolevyjä korkeampi.

Sisältö

  1. Intel X99 -emolevyt (Asus, Gigabyte & MSI) ja Core i7-5930K
  2. Intel Core i7-5930K:n esittely, asennus & ylikellottaminen
  3. Intelin X99-piirisarja & virransyötön nykytrendit
  4. Asuksen emolevyvalikoima & Rampage V Extreme
  5. Gigabyten emolevyvalikoima & GA-X99-UD5 WIFI
  6. MSI:n emolevyvalikoima & X99S GAMING 9 AC
  7. Loppuyhteenveto