Uusimmat

Gigabyten emolevyvalikoima & GA-X99-UD5 WIFI

30.09.2014 12:58 Muropaketin toimitus

Gigabyten X99-mallistoon kuuluu yhteensä kahdeksan emolevyä ja se jakautuu kolmeen eri tuoteperheeseen. G1 Gaming -tuoteperheen emolevyt on kohdistettu pelaajille. Super Over Clock- eli SOC-tuoteperhe on suunnattu ylikellotuskäyttöön. Tavalliset mallit sijoittuvat Ultra Durable eli UD-tuoteperheeseen. Yritys viimeistelee parhaillaan extreme-ylikellotuskäyttöön suunnattua GA-X99-SOC Force LN2 -emolevyä, joten tuoteperhe laajenee pian yhdellä emolevyllä. Muropaketin Hintavertailun mukaan Gigabyten X99-emolevyjen hintahaitari alkaa 200 eurosta ja ulottuu 395 euroon.

 

Gigabyte GA-X99-UD5 WIFI

Gigabyten GA-X99-UD5 WIFI -emolevy kuuluu peruskäyttöön kohdistettuun Ultra Durable- eli UD-sarjaan. Emolevy sijoittuu Gigabyten X99-emolevytarjonnan keskiluokkaan ja sen hintataso Suomessa on alkaen 275 euroa.

Emolevy on pakattu kelta-mustaan pahvilaatikkoon, johon on listattu kaikki emolevyn tärkeimmät ominaisuudet. Mukana toimitetaan oheistarvikkeina emolevyn käyttöohjekirja, ajuri-DVD-levy, kuusi Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, I/O-liitinsuoja, neljä erikokoista SLI-siltaa, Crossfire-silta, Wi-Fi-antenni ja adapteri, jolla voidaan kytkeä kolme kahdeksanpinnistä ATX-lisävirtaliitintä yhteen liittimeen.

E-ATX-kokoinen GA-X99-UD5 WIFI on ulkoasultaan varsin pelkistetty, eikä mikään yksityiskohta hyppää silmille. Värivalikoima on sekoitus kultaista, mustaa ja harmaata.

Emolevyllä on neljä PCI Express 3.0 x16 -liitintä, jotka jakavat kaistan M.2- ja SATA Express -liittimien kanssa. PCI Express 2.0 x1 -liittimiä on kolme kappaletta. Emolevy tukee neljän näytönohjaimen NVIDIA SLI- ja AMD Crossfire-konfiguraatioita.

DDR4-muistiliittimiä on kahdeksan kappaletta ja ne on värikoodattu asennusjärjestyksen perusteella. Tuettuna on maksimissaan 64 gigatavun muistimäärä ja ylikellottamisen kautta maksimissaan DDR4-3000-kellotaajuus.

Prosessorin virransyöttöä jäähdytetään myös emolevyn takana olevalla metallilevyllä.

I/O-liitinvalikoima sisältää PS/2-liittimen hiirelle tai näppäimistölle, kaksi USB 2.0 -liitintä, kahdeksan USB 3.0 -liitintä, kaksi gigabitin verkkoliitintä, OC-näppäimen automaattiseen ylikellotukseen, Fast Boot -näppäimen nopeaan käynnistymiseen, ulkoisen 2T2R Wi-Fi-antennin liitännät, optisen ääniliittimen ja viisi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä. Valkoisen USB 3.0 -liittimen kautta on mahdollista päivittää emolevyn UEFI BIOS ilman prosessoria ja muisteja Q-Flash Plus -ominaisuuden avulla.

Emolevyllä on 10 kappaletta Serial ATA 6 Gb/s -liittimiä, SATA Express -liitin sekä M.2-liitäntä. SATA-liittimien oikealla puolella on kotelon sisäinen USB 3.0 -liitin. X99-piirisarjaa jäähdytetään suurikokoisella jäähdytyselementillä, jonka kaksi osaa on yhdistetty toisiinsa lämpöputkella.

Emolevyllä on valmiiksi esiasennettuna moduuli, joka tarjoaa Wi-Fi- (802.11a/b/g/n/ac) ja Bluetooth-tuen (v4.0/3.0+HS). Ulkoisen Wi-Fi-antennin liitännät on johdotettu I/O-paneeliin emolevyn keskellä olevasta moduulista. Lisäksi verkko-ominaisuuksista ja kahdesta RJ-45-liittimestä huolehtii kaksi Intelin gigabitin I218-V-verkko-ohjainta.

Emolevyn integroitu AMP-UP Audio -äänikortti pitää sisällään kahdeksankanavaisen Realtekin ALC1150-audiokoodekkipiirin, japanilaisia Nichiconin audiokondensaattoreita ja kuulokevahvistimen. Integroidun äänikortin komponentit on sijoitettu emolevyn piirilevyllä omalle saarekkeelleen elektronisten häiriöiden vähentämiseksi.

Emolevyllä on kaksi BIOS-piiriä. Käytössä oleva BIOS valitaan emolevyn oikeassa yläkulmassa olevilla kytkimillä. Emolevyllä on myös Clear CMOS -näppäin BIOSin nollaamiseen, Direct to BIOS -näppäin, jolla emolevy käynnistyy suoraan BIOSiin sekä virta- ja reset-näppäimet. Näppäinten vierelle on sijoitettu diagnostiikka-LED-näyttö ja käyttöjännitteiden mittauspisteet. Omituisesti käyttöjännitteiden mittauspisteistä ei löydy tärkeitä prosessoriydinten ja uncoren jännitteitä, joten ne ovat suurelta osin turhat. Emolevyllä on viisi PWM-ohjattua tuuletinliitintä, joita voidaan ohjata UEFI BIOSista.

Emolevyn virransyötöstä vastaa 24-pinninen ATX- ja kahdeksanpinninen ATX-lisävirtaliitin. PCI Express -liittimien virransyöttöä voidaan lisäksi tukea yhdellä Serial ATA -virtaliittimellä. Virransyöttöä jäähdytetään kahdella suurikokoisella jäähdytyselementillä, jotka on yhdistetty toisiinsa lämpöputkella.

Prosessorin virransyöttö on digitaalinen ja siinä on kahdeksan vaihetta. DDR4-muistien virransyötössä on kaksi vaihetta. Ultra Durable 5 -virransyötössä on käytetty laadukkaita International Rectifierin PowIRstage-piirejä, joissa on integroitu ohjainpiiri + kaksi mosfettia yhteen piiriin sekä japanilaisia mustia solid-mallisia kondensaattoreita. Gigabyte on päätynyt käyttämään laadukkaita Cooper Bussmanin keloja, joita tyypillisesti nähdään palvelinkomponenteissa.

I/O-paneelin suoja on valaistu sinisillä LED-valoilla, mikä helpottaa liittimien käyttöä pimeissä ympäristöissä. I/O-paneelin LED-valoa voi ohjata ohjelmallisesti.

Gigabyten UEFI BIOS pitää sisällään kojelauta-tyylisen tilan, jossa on näkyvillä paljon informaatiota kokoonpanon lämpötiloista ja jännitteistä sekä muista asetuksista.

Kojelauta-tilan lisäksi mukana on vielä perinteinen retrohenkinen BIOS-näkymä, josta pääsee säätämään kaikkea oleellista ja mukana on kattavat säädöt ylikellotuskäyttöön.

Core i7-5930K -prosessori saatiin ylikellotettua Gigabyten GA-X99-UD5 WIFI -emolevyllä 1,274 voltin käyttöjännitteellä 4200 MHz:n kellotaajuudelle (42 x 100 MHz) välimuistin toimiessa vakiokellotaajuudella. Prosessorin lämpötila oli tällöin maksimissaan 84 astetta LinX-rasitustestissä (+22 astetta). Emolevyn virransyötöltä mitattiin rasituksessa 43 asteen lämpötila. Kokoonpanon tehonkulutukseksi mitattiin seinästä 316 wattia (+96 W).

Emolevyä vaivasi uudelle tekniikalle tyypillisesti pienet lastentaudit, sillä se ei toiminut aivan täysin yhteen käytettyjen Corsairin DDR4-muistien kanssa ja kokoonpano kaatui pariin otteeseen kevyessä työpöytäkäytössä vakioasetuksilla. Uusi F8b-beeta-BIOS korjasi suurimmat vakausongelmat ja DDR4-muistit saatiin lopulta toimimaan vakaasti edes 2133 MHz:n vakiokellotaajuudella.

Sisältö

  1. Intel X99 -emolevyt (Asus, Gigabyte & MSI) ja Core i7-5930K
  2. Intel Core i7-5930K:n esittely, asennus & ylikellottaminen
  3. Intelin X99-piirisarja & virransyötön nykytrendit
  4. Asuksen emolevyvalikoima & Rampage V Extreme
  5. Gigabyten emolevyvalikoima & GA-X99-UD5 WIFI
  6. MSI:n emolevyvalikoima & X99S GAMING 9 AC
  7. Loppuyhteenveto