Uusimmat

MSI:n emolevyvalikoima & X99S GAMING 9 AC

30.09.2014 12:58 Muropaketin toimitus

MSI:n X99-valikoimaan kuuluu yhteensä viisi emolevyä ja emolevyvalikoima jakaantuu kolmeen eri tuoteperheeseen. Gaming-tuoteperheen emolevyt on kohdistettu pelaajille. Overclocking- eli OC-tuoteperheen MPower- ja XPower-emolevyt on suunnattu ylikellotuskäyttöön. Näiden lisäksi tarjolla on myös tavalliset perusmallit. Tarjolla on kaksi Gaming- ja Overclock-sarjan emolevyä ja yksi tavallinen perusmalli. Muropaketin Hintavertailun mukaan MSI:n X99-emolevyjen hintahaitari alkaa 210 eurosta ja ulottuu 390 euroon.

 

MSI X99S GAMING 9 AC

MSI:n X99S GAMING 9 AC -emolevy kuuluu erityisesti pelaajille kohdistettuun Gaming-tuoteperheeseen. Emolevy on MSI:n X99-emolevytarjonnan kärkimalli ja sen hintataso Suomessa on alkaen 380 euroa.

Emolevy on pakattu puna-mustaan pahvilaatikkoon, johon on listattu kaikki emolevyn tärkeimmät ominaisuudet. Mukana toimitetaan oheistarvikkeina emolevyn käyttöohjekirjoja, ajuri-DVD-levy, kahdeksan Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, molex-virta-adapteri emolevyn integroidulle äänikortille, I/O-liitinsuoja, SLI-silta, Crossfire-silta, kaksi Wi-Fi-antennia, eSATA-paneeli, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet, tarroja massamuistien merkitsemiseen, Gaming-brändin lätkä koteloa varten, Gaming-lappu ovenkahvaan ja jännitteiden mittauspisteiden liittimiin sopivia jatkopaloja.

E-ATX-kokoinen X99S GAMING 9 AC on ulkoasultaan tyypillinen MSI:n Gaming-tuoteperheen emolevy. Värivalikoima on sekoitus punaista ja mustaa. Huomio kiinnittyy välittömästi I/O-liitinpaneelin ja integroidun äänikortin peittävään suojukseen. X99-piirisarjan jäähdytyselementin päällä on punainen LED-valaistu Gaming-brändin logo.

Emolevyllä on viisi PCI Express 3.0 x16 -liitintä, jotka jakavat kaistan M.2- ja SATA Express -liittimien kanssa. Emolevy tukee neljän näytönohjaimen NVIDIA SLI- ja AMD Crossfire-konfiguraatioita.

DDR4-muistiliittimiä on kahdeksan kappaletta. Tuettuna on maksimissaan 128 gigatavun muistimäärä ja ylikellottamisen kautta maksimissaan DDR4-3333-kellotaajuus.

Verkko-ominaisuuksista huolehtii gigabittinen Qualcommin Atheros Killer E2200 ja Wi-Fi- (802.11a/b/g/n/ac) ja Bluetooth-tuen (v4.0/3.0+HS) tarjoava moduuli.

Prosessorin virransyöttöä jäähdytetään myös emolevyn takana olevalla jäähdytyselementillä. MSI testaa lehdistölle lähetettävät emolevyt normaalia tarkemmin omassa MTC-testilabrassaan varmistaakseen, että testeihin ei päädy viallista yksilöä. MTC:n tarrasta selviää, että kyseessä on Sample numero 16.

I/O-liitinvalikoima sisältää PS/2-liittimen hiirelle tai näppäimistölle, kaksi USB 2.0 -liitintä, kahdeksan USB 3.0 -liitintä, gigabitin verkkoliittimen, BIOSin nollausnapin, ulkoisen 2T2R Wi-Fi-antennin liitännät, optisen ääniliittimen ja viisi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä. I/O-paneeli on peitetty mustalla metallisuojuksella pääasiassa ulkonäöllisistä syistä.

Emolevyllä on 10 kappaletta Serial ATA 6 Gb/s -liittimiä, SATA Express -liitin sekä M.2-liitäntä. SATA-liittimien oikealla puolella on kotelon sisäinen USB 3.0 -liitin. X99-piirisarjaa jäähdytetään suurikokoisella jäähdytyselementillä.

Emolevylle on asennettu Streaming Engine -moduuli, joka mahdollistaa Full HD 60 Mbps -pelivideon striimaamisen ilman suurta vaikutusta kokoonpanon suorituskykyyn.

MSI on panostanut emolevyn integroituun äänikorttiin huomattavasti. Audiokoodekkina on käytetty kahdeksankanavaista Realtekin ALC1150 -piiriä, kondensaattorit ovat japanilaisia Nichiconin audiokäyttöön tarkoitettuja elektrolyyttikondensaattoreita ja operaatiovahvistimena toimii kaksi OPA1652-piiriä. Integroidun äänikortin virransyöttö on mahdollista kytkeä suoraan virtalähteeseen mukana toimitettavan molex-virta-adapterin ja emolevylle sijoitetun kytkimen avulla. Integroidun äänikortin komponentit on sijoitettu emolevyn piirilevyllä omalle saarekkeelleen elektronisten häiriöiden vähentämiseksi ja peitetty metallisella suojuksella.

Emolevylle on sijoitettu ATX-virtaliittimen viereen käyttöjännitteiden mittauspisteet, kahdesta seitsemänsegmenttinäytöstä rakentuva diagnosointinäyttö, virta- ja reset-näppäimet ja OC Genie -ominaisuuden näppäin automaattiseen ylikellotukseen. BIOSin nollausjumpperi sekä Slow-mode-kytkin sijaitsevat piirilevyn alareunassa. Emolevyllä on viisi PWM-ohjattua tuuletinliitintä, joita voidaan ohjata UEFI BIOSista. Emolevy on varustettu kahdella BIOSilla.

Emolevyn virransyötöstä vastaa 24-pinninen ATX-, kahdeksanpinninen ATX- ja neljäpinninen ATX-lisävirtaliitin. Virransyöttöä jäähdytetään kahdella suurikokoisella jäähdytyselementillä, jotka on yhdistetty toisiinsa lämpöputkella.

Prosessorin virransyöttö on digitaalinen ja siinä on kahdeksan vaihetta. DDR4-muistien virransyötössä on kaksi vaihetta. Emolevyllä on käytetty MSI:n Military Class 4 -komponentteja eli laadukkaita japanilaisia mustia solid-mallisia kondensaattoreita, tantaalikondensaattoreita ja SFC-keloja.

MSI:n UEFI BIOS pitää sisällään kojelauta-tyylisen tilan, jossa on näkyvillä paljon informaatiota kokoonpanon lämpötiloista ja muista asetuksista. BIOSista löytyy erittäin kattavat säädöt ylikellotuskäyttöön.

Core i7-5930K -prosessori saatiin ylikellotettua MSI:n X99S GAMING 9 AC -emolevyllä 1,225 voltin käyttöjännitteellä 4200 MHz:n kellotaajuudelle (42 x 100 MHz, +600 MHz) välimuistin toimiessa vakiokellotaajuudella. Prosessorin lämpötila oli tällöin maksimissaan 78 astetta LinX-rasitustestissä (+16 astetta). Emolevyn virransyötöltä mitattiin rasituksessa 41 asteen lämpötila. Kokoonpanon tehonkulutukseksi mitattiin seinästä 291 wattia (+71 W). DDR4-muistit ylikellottuivat vakaasti 2400 MHz:n kellotaajuudelle (+267 MHz) 1,2 voltin vakiokäyttöjännitteellä ja 16-18-18-36 2T -asetuksilla.

Emolevyä vaivasi uudelle tekniikalle tyypillisesti pienet lastentaudit, sillä kokoonpano kaatui pariin otteeseen kevyessä työpöytäkäytössä vakioasetuksilla. Uusi 1.31 BIOS-versio korjasi vakausongelmat.

Sisältö

  1. Intel X99 -emolevyt (Asus, Gigabyte & MSI) ja Core i7-5930K
  2. Intel Core i7-5930K:n esittely, asennus & ylikellottaminen
  3. Intelin X99-piirisarja & virransyötön nykytrendit
  4. Asuksen emolevyvalikoima & Rampage V Extreme
  5. Gigabyten emolevyvalikoima & GA-X99-UD5 WIFI
  6. MSI:n emolevyvalikoima & X99S GAMING 9 AC
  7. Loppuyhteenveto