Uusimmat

Gigabyten emolevyvalikoima & Z170X-Gaming G1

15.09.2015 21:18 Muropaketin toimitus

Gigabyte julkaisi markkinoille 19 kappaletta Z170-piirisarjan emolevyjä, jotka jakautuvat kolmeen eri tuoteperheeseen. Gaming-emolevyt-tuoteperheen emolevyt on kohdistettu erityisesti pelaajille, Super Overclock- eli SOC-tuoteperhe on suunnattu ylikellottajille ja näiden lisäksi ovat tarjolla myös tavalliset perusmallit, joissa M-liite kertoo emolevyn olevan micro-ATX-kokoinen ja N-liite puolestaan mini-ITX
-kokoinen. Gigabyte ei ole vielä tuonut markkinoille kuitenkaan Z170-piirisarjaan perustuvia SOC-malliston emolevyjä. Muropaketin Hintavertailun mukaan Gigabyten Z170-emolevyjen hintahaitari alkaa 130 eurosta ja ulottuu jopa 600 euroon.

 

Gigabyte Z170X-Gaming G1

Gigabyten Z170X-Gaming G1 on Gigabyten pelaajille suunnatun tuoteperheen lippulaivamalli ja sen hintataso Suomessa on alkaen huimat 600 euroa. Emolevy on pakattu suureen mustaan pahvilaatikkoon, johon on listattu tärkeimmät emolevyn ominaisuudet. Mukana toimitetaan emolevyn käyttöohjekirja, ajuri-DVD-levy, kuusi Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, valaistu I/O-liitinsuoja, kahden näytönohjaimen Crossfire- sekä SLI-silta, kolmen sekä neljän näytönohjaimen SLI-sillat, ulkoinen WiFi-antenni, adapteri M.2-liittimestä U.2-liittimeen, apukappale etupaneelin liitäntöjen kytkentään, 5,25 tuuman paikkaan asennettava USB 3.1 -asema sekä tätä varten SATA-Express-kaapeli.

E-ATX-kokoinen Z170X-Gaming G1 on väritykseltään puna-musta-valkoinen. Huomio kiinnittyy suureen jäähdytyselementtiin, jossa lämpöputkilla yhdistetyt jäähdytyssiilit peittävät Z170-piirisarjan, PCI Express -väylien ohjauksen sekä prosessorin virransyötön. I/O-liittimiä ja äänipiiriä koristaa valkoinen muovisuojus.

Emolevyllä on neljä PCI Express 3.0 x16 -liitintä ja kolme PCI Express 3.0 x1 -liitintä. Tuettuna ovat neljän näytönohjaimen NVIDIA SLI- ja AMD CrossFire-konfiguraatiot. Emolevyltä löytyy PLX:n PEX8747-siltapiiri, jonka avulla Gigabyte markkinoi kahdella näytönohjaimella molempien PCI Express -väylien toimivan x16-nopeudella, kolmella näytönohjaimella kaistanleveys jaetaan x8-, x8- ja x16-nopeuksille ja neljällä näytönohjaimella kaikki väylät toimivat x8-nopeudella.

Emolevyltä löytyy neljä muistipaikkaa, jotka on värikoodattu asennusjärjestystä varten. Tuettuna on maksimissaan 64 gigatavua DDR4 muistia ja ylikellottamisen kautta DDR4-3866-nopeus.

Emolevyn takapuolelta ei löydy erillisiä jäähdytyselementtejä, mutta piirilevyltä silmään pistää kaksi LED-rimastoa, jotka kulkevat muistipaikkojen ja PCI Express -liittimien vieressä. Nämä sekä äänivahvistimen ja Z170-piirisarjan jäähdytyselementtien päällä olevat RGB LED-valot valaisevat emolevyä näyttävästi ja niiden valoa voi ohjata ohjelmallisesti.

I/O-liitinvalikoimasta löytyy kaksi USB 2.0 -liitintä, PS/2-liitin hiirelle tai näppäimistölle, liittimet WiFi-sovittimelle, seitsemän USB 3.0 -liitintä, yksi punainen USB 3.1 Type A- sekä Type C -liitäntä, kaksi RJ45-verkkoliitintä sekä optinen S/PDIF-liitin ja viisi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä. Näyttöliitäntöjä löytyy vain yksi eli HDMI 2.0 -liitin.

Emolevyllä on kymmenen Serial ATA 6 Gb/s -liitintä, joista kuusi on varattu myös SATA Express -liitäntöjä varten. Emolevyltä löytyy myös kaksi M.2-liitäntää. Emolevyllä on kaksi BIOS-piiriä ja näiden välillä voi vaihtaa käyttämällä alareunassa olevaa kytkintä. Lisäksi emolevyn voi määrittää käyttämään vain yhtä BIOS-piiriä kerrallaan. Emolevyltä löytyy alareunasta SATA-virtaliitin, jolla voidaan parantaa PCI Express -väylien virransyöttöä, kun näytönohjaimia ylikellotetaan.

Emolevyn Sound Core3D -äänipiiriä käyttävä Sound Blaster ZxRI 120 dB SNR -äänentoisto ja AMP-UP pitävät sisällään Creativen CA0132-piirin, japanilaiset Nichiconin Fine Gold -audiokondensaattorit, erilliset JRC2114D-operaatiovahvistimet takapaneelin ääniulostulojen vasemmalla ja oikealla kanavalle sekä Texas Instrumentsin BurrBrown OPA2134PA-operaatiovahvistimen etupaneelin ääniulostulolle. Verkko-ominaisuuksista vastaa kaksi integroitua Killer E2400 -piiriä ja Killer Wireless-AC 1535 -piiri joka tukee 801.11 a/b/g/n/ac -nopeuksia 2,4 ja 5 GHz:n taajuuksilla. Sama piiri tuo myös tuen Bluetoothin 4.1 -versiolle.

Emolevyn oikeasta yläkulmasta löytyy virta- ja reset-näppäimet, Clear CMOS -näppäin BIOSin nollaamiseen, diagnostiikkanäyttö, OC- eli automaattisen ylikellotuksen näppäin sekä ECO- eli virransäästö-näppäin. 24-pinnisen ATX-lisävirtaliittimen vasemmalla puolelta löytyy kaksi sisäistä USB 3.0 -liitäntää.

Emolevyn virransyötöstä vastaa 24-pinninen ATX- ja kahdeksanpinninen ATX-lisävirtaliitin. Virransyötön jäähdytys on toteutettu kahdella suurella jäähdytyselementillä, jotka on yhdistetty lämpöputkella. Jäähdytyselementit on varustettu valmiilla paikoilla vesijäähdytystä varten. Muistipaikkojen yläpuolelta löytyy eri jännitteiden mittauspisteitä ylikellottajia varten. Emolevyltä löytyy seitsemän tuuletinliitäntää, jotka tukevat PWM-ohjausta. Näistä yksi liitin on varattu myös mahdollisen vesijäähdytysratkaisun pumppua varten.

Prosessorin virransyöttö on digitaalinen ja siinä on huimat 22 vaihetta, joista prosessorille on varattu 16 ja DDR4-muisteille neljä vaihetta. Gigabyte käyttää Nippon Chemi-Conin 10K Durablack -kondesaattoreita, jotka Nippon Chemi-Con on kehittänyt yksinomaan käytettäväksi Gigabyten emolevyissä.

Emolevyn I/O-paneelin suoja on valaistu RGB LED-valoilla, mikä helpottaa liittimien käyttöä varsinkin pimeissä ympäristöissä. I/O-paneelin LED-valoa voi ohjata ohjelmallisesti.

Gigabyten UEFI BIOS ei pidä sisällään erillistä kojelauta-näkymää, vaan avautuu tutun näköiseen BIOS-ruutuun. Tuttu ja turvallinen BIOS pitää sisällään kaikki tarvittavat asetukset ja säätömahdollisuudet myös ylikellottamista silmällä pitäen.

Sisältö

  1. Intel Z170 -emolevyt (ASRock, Asus, Gigabyte & MSI)
  2. ASRockin emolevyvalikoima & Z170 Extreme4
  3. Asuksen emolevyvalikoima & Z170-A
  4. Gigabyten emolevyvalikoima & Z170X-Gaming G1
  5. MSI:n emolevyvalikoima & Z170A Gaming M5
  6. Loppuyhteenveto