Uusimmat

Loppuyhteenveto

08.04.2012 00:01 Muropaketin toimitus

Z77-piirisarjan uudistukset ovat varsin rajoittuneet Z68:aan nähden ja näkyvimpänä uudistuksena on tuki USB 3.0 -teknologialle. 7-tuoteperheen piirisarjat on kohdistettu tuleville Ivy Bridge -prosessoreille, mutta on huomioitava, että suuressa osaa nykyisistä Z68-emolevyistä tuki on mahdollista saavuttaa BIOS-päivityksellä. Z68:aan verrattuna kyseisillä prosessoreilla on tuettuna kahden näytön sijaan maksimissaan kolme näyttöä. Sen sijaan on käsittämätöntä, miten Intelin uudenkarheista piirisarjoista ei edelleenkään löydy tukea kuin kahdelle Serial ATA 6 Gb/s -liittimille. 7-tuoteperheen piirisarjoista löytyy myös useita tuettuja teknologioita, jotka on selkeästi kohdistettu Intelin panostamaan Ultrabook-konseptiin. Näihin voidaan lukea mukaan Smart Response Technology-, Rapid Start Technology- ja Smart Connect -teknologiat.

Mittauksissa testasimme prosessori-, 3D-, Serial ATA 6 Gb/s- ja USB 3.0 -suorituskykyä sekä tehonkulutusta Z77- ja Z68-piirisarjallisten emolevyjen välillä. Prosessoritesteissä erot olivat häviävän pienet ja 21 testiosiosta Z68 voitti 13 testissä, kuudessa päädyttiin tasatilanteeseen ja ainoastaan kahdessa Z77 oli suorituskykyisempi. 3D-testit eivät tehneet suurta muutosta ja Z68 oli nopein 13 testissä, Z77 kahdeksassa ja yhdessä päädyttiin tasatilanteeseen. SSD-testeissä oli hajontaa molempiin suuntiin ja USB 3.0 -testeissä erot olivat pienet, mutta Z77 oli tasaisen varmasti suorituskykyisempi. Lepotilan tehonkulutuksessa tilanne päätyi tasatilanteeseen, mutta rasituksessa Z77 kulutti kuusi wattia vähemmän tehoa.

ASRock Z77 Extreme 4 on kaikin puolin pätevä emolevy ja tarjoaa 170 euron hintaa vastaan reilunpuoleiset ominaisuudet ja hyvät UEFI BIOS -asetukset sekä selkeän ja toimivan AXTU-ohjelman. Emolevyn mukana toimitetaan niukanlaiset oheismateriaalit, mutta toisaalta pakkauksesta löytyvillä osilla tietokoneen saa asennettua toimintakuntoon.

Micro ATX -kokoinen Maximus V GENE edustaa Asuksen perusvarmaa jälkeä ja 200 eurolla saa hyvin varustellun ja toimivan emolevyn, josta löytyy useampia käyttöä helpottavia ominaisuuksia varsinkin ylikellottamiseen. UEFI BIOS on markkinoiden kirkkainta kärkeä ja erikoisuutena mukana toimitetaan mPCIe- ja mSATA-adapteri.

Asuksen toinen emolevy, P8Z77-V Deluxe, tarjoaa niin ikään hyvän varustelutason ja yhtä laadukkaan UEFI BIOS:n. WLAN-adapterin lisäksi emolevyn varustelutasoon kuuluu kuusi USB 3.0 -liitintä ja järeä virransyöttö, mutta edes hyvillä Asuksen ohjelmilla on vaikea puolustella emolevyn korkeaa 250 euron hintaa.

Gigabyte Z77X-UD5H on myös kohtuullisen hintava emolevy ja se maksaa Suomessa halvimmillaan 220 euroa. Sitä vastaan saa reilusti liittimiä, monipuoliset ominaisuudet, vertailun ainoana emolevynä mSATA-paikan SSD-asemalle ja kohtuullisen hyvin toimivan UEFI BIOS:n.

MSI Z77A-GD65 pysyy hyvin samoilla linjoilla kuin ASRockin, Asuksen ja Gigabyten emolevyt. Hieman alle 200 euron hintaisen emolevyn ominaisuustaso on korkealla ja MSI on selvästi panostanut ylikellotusominaisuuksiin. UEFI BIOS on kohentunut alkuajoista reilusti ja lisäksi mukana toimitetaan pätevä Control Center -ohjelma. Valitettavasti MSI:n emolevyllä havaittiin pienoisia ongelmia, sillä tietokone ei yleensä sammunut ja OC Genie II -ylikellotustoiminto toimi luvattoman huonosti ja automaattisesti asetetuilla asetuksilla tietokone kaatui välittömästi rasituksessa.

 

Sisältö

  1. Intel Z77 -emolevyvertailu (ASRock, Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Intel Z77 -piirisarjan esittely
  3. ASRock Z77 Extreme4
  4. Asus Maximus V GENE
  5. Asus P8Z77-V Deluxe
  6. Gigabyte Z77X-UD5H
  7. MSI Z77A-GD65
  8. Testikokoonpano & prosessoritestit
  9. 3D-testit
  10. Serial ATA 6 Gb/s- ja USB 3.0 -testit & tehonkulutus
  11. Ylikellotus
  12. Loppuyhteenveto