Uusimmat

Asus Maximus V GENE

08.04.2012 00:01 Muropaketin toimitus

Asuksen Maximus V GENE on ROG-tuoteperheeseen (Republic of Gamers) kuuluva emolevy, joka on paketoitu tuoteperheen aiempien mallien tavoin kirkkaan punaiseen pahvilaatikkoon. Emolevyn ohella pakkauksesta löytyy ohjekirja, ajuri-DVD-levy, I/O-liitinsuoja, neljä Serial ATA 6 Gb/s- ja kaksi Serial ATA 3 Gb/s -kaapelia, SLI-silta, ROG Connect -kaapeli, ROG-lappu ovenkahvaan, SATA-kaapeleihin tarkoitettuja tarroja, joiden on tarkoitus selventää, mikä asema on kyseessä, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet sekä mPCIe- ja mSATA-adapteri.

Maximus V GENE mukailee Asuksen erikoisemolevyjen värimaailmaa ja mustalla piirilevyllä olevat osat on värikoodattu joko mustaksi tai punaiseksi. Micro ATX -kokoluokan emolevystä löytyy myös kolme siiltä, joista Z77:n päällä oleva on sijoitettu yksinään emolevyn alakulmaan. Virransyötön komponentteja jäähdyttävät siilit puolestaan ovat yhteydessä toisiinsa lämpöputkella. PCI Express x16 -liittimiä on kaksi kappaletta ja muistien läheisyydestä löytyy muutamia ylikellottamista helpottavia toimintoja.

Maximus V GENEä on saatavilla useilta suomalaisilta jälleenmyyjiltä suoraan hyllystä ja hintataso on asettunut noin 200 euroon. Se on ainakin tällä hetkellä Asuksen ainoa ROG-tuoteperheen emolevy ja asettuu hintansa puolesta Asuksen Z77-emolevytarjonnan kärkipäähän, mutta saatavilla on myös kalliimpia malleja, kuten seuraavalla sivulla käsiteltävä P8Z77-V Deluxe. Myöhemmin markkioille on tulossa ATX-standardin kokoinwn Maximus V Formula -malli.

Emolevyn I/O-liitinrivistö käsittää BIOS:n nollauspainikkeen, ROG Connect -painikkeen ja -liittimen, kolme USB 2.0 -liitintä, eSATA-liittimen, neljä sinistä USB 3.0 -liitintä, optisen ääniliittimen, digitaalisen HDMI- ja DisplayPort-liittimen, verkkoliittimen sekä kuusi analogista 3,5 millimetrin ääniliitintä.

Emolevy tukee AI Charge+ -ominaisuutta, jolla emolevyn USB-liittimiä voidaan käyttää USB-laitteiden lataamiseen, vaikka tietokone olisi kiinni. Lisäksi kyseisten USB-liittimien kautta kyetään toimittamaan standardin määrityksiä enemmän virtaa, joten esimerkiksi taulutietokoneiden lataaminen on mahdollista.

BIOS:n nollauspainikkeen ja ROG Connect -liittimen väliin voi asentaa mukana toimitettavan mPCIe- ja mSATA-adapterin, joka tarjoaa mPCIe 2.0 x1 – ja mSATA 3 Gb/s -liittimen.

PCI Express x16 -liittimiä on kaksin kappalein, joista ylin voi toimia täydellä x16-nopeudella ja kahden näytönohjaimen konfiguraatiossa molempien liittimien nopeus on x8. Emolevy tukee AMD CrossFireX- ja NVIDIA SLI -teknologioita. Lisäksi emolevystä löytyy PCI Express x4 -liitin.

Asuksen emolevyn mukana toimitetaan LucidLogixin Virtu MVP -ohjelmisto, jolla voi hallita tuettua virtualisointiteknologiaa. Virtu MVP eliminoi turhaa liikennettä prosessorin ja grafiikkaohjaimen välillä ja parantaa yrityksen omien sanojen mukaan suorituskykyä 30-70 prosenttia ja pelien vastetta kaikilla ruudunpäivitysnopeuksilla.

Emolevyn reunalla on oheislaitepiirejä ja alimmaksi on sijoitettu kahdeksankanavainen SupremeFX III -ääniohjain. Sen yläpuolella on Intelin gigabitin 82579V-verkkopiiri, ASMedian ASM1442-TMDS-piiri (kuvan ulkopuolella) ja ASM1042 -USB 3.0 -piiri. Lisäksi emolevyn aivan alalaidassa on virta- ja reset-napit.

Mustaksi anodisoidun alumiinisiilin alla on Z77-piiri, joka ohjaa kahta mustaksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s- ja neljää punaiseksi värikoodattua Serial ATA 3 Gb/s -liitintä. Näiden alapuolella on tietokoneen tilaa esittävä kahden seitsemänsegmenttinäytön rivi ja siilin takana piilossa ASMedian ASM1061-mallinen PCI Express x1 – Serial ATA 6 Gb/s -siltapiiri.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on värikoodattu kanavan perusteella. Muistiliittimiin voi asentaa maksimissaan 32 gigatavua muistia ja asettaa ne toimimaan ylikellottamisella maksimissaan 1333 MHz:n (2666 MHz DDR) kellotaajuudella. Emolevyn kätevänä ominaisuutena alapuolella olevien muistiliittimien kiinnitysklipsut on korvattu avoimilla malleilla, minkä myötä muistikammat voi vaihtaa vaivatta, vaikka ylimpään PCI Express x16 -liittimeen olisi asennettu näytönohjain.

Muistiliittimien ja piirilevyn reunan väliin jäävältä alueelta löytyy 24-pinninen ATX-virtaliitin sekä GO Button -nappi, jonka painaminen ennen postausvaihetta tunnistaa toimintakuntoiset muistiasetukset ja korjaa väärien muistiasetusten tuottamat käynnistysongelmat. Emolevyn reunalla ovat Q_LED-ledit, jotka ilmaisevat postausvaiheessa mahdollisen ongelmalähteen. Ledejä on neljä kappaletta ja ne osoittavat prosessorin, muistien, näytönohjaimen sekä boottauslaitteen tilan. Näiden oikealle puolelle on sijoitettu ProbeIT-jännitemittauspisteet ja maapisteet rivistön ääripäihin. Niiden välissä ovat pisteet PCH-, PLL-, IO-, SA-, DRAM-, IGPU ja CPU-merkintöjen turvin eri jännitteille.

LGA 1155 -prosessorikanta on ympäröity kondensaattoreilla ja suojatuilla keloilla sekä kahdella siilillä, jotka ovat yhteydessä toisiinsa lämpöputkella. Kaikki emolevyn kondensaattorit ovat solid-tyyppisiä ja alumiinikuorisia, joille luvataan perinteisiä elektrolyyttikondensaattoreita pidempää elinikää. Emolevy luottaa digitaaliseen 12-vaiheiseen Extreme Engine Digi+ II -virransyöttöön, joka on prosessorille kahdeksanvaiheinen ja prosessoriin integroidulle grafiikkaohjaimelle nelivaiheinen. Muistien virransyöttö on kaksivaiheinen ja kahdeksanpinninen lisävirtaliitin sijoitettu emolevyn ylälaitaan.

UEFI BIOS:n vakionäkymässä on listattu tietoja BIOS-versiosta, prosessorista, muisteista, lämpötiloista, jännitteistä, tuulettimien kierrosnopeuksista sekä boottausjärjestyksestä. Lisäksi keskellä on kolme nappia, joilla voi säädellä painotusta tehonkulutuksen ja suorituskyvyn välillä, sekä graafi, joka ilmaisee valitun asetuksen vaikutuksen tietokoneen toimintaan.

Advanced-tilassa varsinaiset asetukset tulevat esille ja käyttäjä voi säätää Base Clock -kellotaajuutta, prosessorikertoimia, muistikerrointa sekä EPUn asetuksia. CPU Level -asetuksella voi nostaa prosessorin kellotaajuuksia tietyin pykälin ja testeissä käytetyn Core i7-2700K:n osalta tarjolla olivat 4,2; 4,4 ja 4,6 GHz:n kellotaajuudet.

Jänniteasetuksia löytyy Asukselle tyypilliseen tapaan reilunpuoleisesti.

Muistiasetukset on jaoteltu selvästi kategorioihin ja ensimmäisessä kategoriassa (Primary Timings) on listattu yleisimmät ja tärkeimmät muistiasetukset.

Jännitteiden, lämpötilojen ja tuulettimien kierrosnopeuksien tarkkailumahdollisuudet sekä tuulettimien nopeussäädöt löytyvät omista alavalikoista.

CPU-Z osoitti Maximus V GENEssä Base Clock -kellotaajuuden olevan vakioasetuksilla tasan 100,0 MHz.

Sisältö

  1. Intel Z77 -emolevyvertailu (ASRock, Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Intel Z77 -piirisarjan esittely
  3. ASRock Z77 Extreme4
  4. Asus Maximus V GENE
  5. Asus P8Z77-V Deluxe
  6. Gigabyte Z77X-UD5H
  7. MSI Z77A-GD65
  8. Testikokoonpano & prosessoritestit
  9. 3D-testit
  10. Serial ATA 6 Gb/s- ja USB 3.0 -testit & tehonkulutus
  11. Ylikellotus
  12. Loppuyhteenveto