Uusimmat

Asus P8Z77-V Deluxe

08.04.2012 00:01 Muropaketin toimitus

P8Z77-V Deluxen mustaan, valkoiseen sekä keltaiseen painottuva myyntipakkaus esittelee valmistajan ja mallin ohella tietoja digitaalisesta virransyötöstä sekä useista eri tuetuista teknologioista. Mukana toimitetaan ohjekirja, ajuri-DVD-levy, neljä Serial ATA 6 Gb/s- ja kaksi Serial ATA 3 Gb/s -kaapelia, I/O-liitinsuoja, SLI-silta, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet sekä WLAN-adapteri ja kaksi antennia.

P8Z77-V Deluxe muistuttaa ulkonäkönsä puolesta lähes 1:1:een Muropaketin aiemmin testaamaa Asuksen Z68-piirisarjaan perustuvaa P8Z68-V PRO -emolevyä. Mustalla piirilevyllä olevat liittimet ja siilit on värikoodattu sinisen eri sävyillä, vaalean harmaiksi ja mustiksi. Emolevystä löytyy neljä erillistä siiliä, joista kaksi on lämpöputkilla yhteydessä toisiinsa. Kuvassa vasemmassa alakulmassa olevan siilin alla on Z77-piiri, kun taas yläkulman kaksi räväkämmin muotoiltua siiliä jäähdyttävät virransyötön kuumimpia komponentteja.

Asus on julkaissut peräti yksitoista Z77-piirisarjaan perustuvaa emolevyä, jotka on kohdistettu perustyöpöytäkäytön ohella muun muassa pelaamiseen, ylikellottamiseen ja työasemakäyttöön. Emolevyjä on myynnissä laaja-alaisesti Suomessa ja nyt testattavan P8Z77-V Deluxen osalta hintataso on asettunut halvimmillaan noin 250 euroon ja samalla se edustaa valmistajan parhaiten varusteltua ja kalleinta kärkeä. Edullisimmillaan Asuksen Z77-emolevyn saa 120 eurolla.

I/O-liitinrivistöstä ei löydy PS/2-liittimiä, mutta USB-liittimiä on senkin edestä – USB 2.0 -liittimiä neljä kappaletta, USB 3.0 -liittimiä kuusi kappaletta. Lisäksi Asus on varustanut emolevynsä kahdella eSATA-liittimellä, optisella ääniliittimellä, USB BIOS Flashback -napilla, kahdella verkkoliittimellä sekä kuudella analogisella 3,5 millimetrin ääniliittimellä. Prosessorin integroitua grafiikkaohjainta varten keskellä ovat digitaaliset HDMI- ja DisplayPort-liittimet.

USB BIOS Flashbackilla BIOS:n voi päivittää USB-tikulta pitämällä nappia pohjassa, eikä kokoonpanossa tarvitse toimenpiteen aikana olla asennettuna edes prosessoria. Emolevy tukee AI Charge+ -ominaisuutta, jolla emolevyn USB-liittimiä voidaan käyttää USB-laitteiden lataamiseen, vaikka tietokone olisi kiinni. Lisäksi kyseisten USB-liittimien kautta kyetään toimittamaan standardin määrityksiä enemmän virtaa, joten esimerkiksi taulutietokoneiden lataaminen on mahdollista.

Liittimien vasemmassa laidassa on pieni väli, johon saa asennettua mukana toimitettavan WLAN-adapterin. Adapteriin kiinnitetään kaksi kotelon ulkopuolelle sijoitettavaa antennia ja tuettuina ovat 802.11a/b/g/n-standardit.

Emolevystä löytyy kolme PCI Express x16 -liitintä, joista ylin voi toimia ainoana liittimenä täydellä x16-nopeudella. Kahden näytönohjaimen konfiguraatiossa käyttöön tulee ottaa kaksi ylintä liitintä, jolloin molempien liittimien nopeus on x8. Alin liitin toimii x4-nopeudella ja on PCI Express 2.0 -standardin mukainen. Lisäksi emolevystä löytyy neljä PCI Express x1 -liitintä, muttei ensimmäistäkään PCI-liitintä.

Asuksen emolevyn mukana toimitetaan LucidLogixin Virtu MVP -ohjelmisto, jolla voi hallita tuettua virtualisointiteknologiaa. Virtu MVP eliminoi turhaa liikennettä prosessorin ja grafiikkaohjaimen välillä ja parantaa yrityksen omien sanojen mukaan suorituskykyä 30-70 prosenttia ja pelien vastetta kaikilla ruudunpäivitysnopeuksilla.

Emolevyn reunalta löytyy oheislaitepiirejä ja kulmaan on sijoitettu Realtekin kahdeksankanavainen ALC898-äänipiiri, kun taas kuvassa ylempänä ovat Realtekin gigabitin RTL8111F- ja Intelin 82579V-verkkopiirit ja sekä kaksi ASMedian ASM1042-eSATA-piiriä. PCI Express x16 -liittimien välissä näkyy PLX:n kookkaampi PEX8608-mallinen PCI Express 2.0 -standardia tukeva siltapiiri.

Lisäksi emolevyn aivan alalaidassa ovat virta- ja reset-napit sekä EPU-ominaisuuden (Energy Processing Unit) kytkin, joka tutkii tietokoneen rasitusastetta ja säätelee muun muassa virransyötön vaiheita.

Z77 ohjaa neljää emolevyn reunalle sijoitettua ja vaalean siniseksi värikoodattua Serial ATA 3 Gb/s -liitintä sekä kahta harmaata Serial ATA 6 Gb/s -liitintä. Marvellin 9128-piiri on vastuussa emolevyn kahden siniseksi värikoodatun Serial ATA 6 Gb/s -liittimen ohjaamisesta.

Kuvassa näkyy myös pieni punainen BIOS:n nollausnappi, kaksi seitsemänsegmenttinäyttöä kokoonpanon diagnosointiin, Nuvotonin NCT6779D-I/O-piiri sekä Asuksen TPU-ominaisuuden (TurboV Processing Unit) piiri. TPU takaa tarkan jännitteidenohjauksen ja -tarkkailun lisäksi se on vastuussa automaattisesta ylikellotustoiminnosta.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on kanavan perusteella värikoodattu joko vaalean siniseksi tai mustaksi. Emolevy tukee maksimissaan 32 gigatavua muistia eli jokaiseen liittimeen voi asentaa kahdeksan gigatavun muistikamman ja nopeuden puolesta tuki yltää ylikellottamalla 1400 MHz:iin (2800 MHz DDR). Muistiliittimien kiinnitysklipsut on korvattu avoimilla malleilla, mikä helpottaa muistikampojen asennusta tilanteessa, jossa näytönohjain on asennettuna paikoilleen.

Kuvassa näkyy myös 24-pinninen ATX-virtaliitin sekä oikeassa laidassa MemOK!-nappi, jonka painaminen tunnistaa toimintakuntoiset muistiasetukset ja ainakin Asuksen mukaan korjaa väärien muistiasetusten tuottamat käynnistysongelmat. Muistiliittimien vierestä piirilevyn reunalta löytyy TPU-kytkin, jonka kytkeminen päälle tunnistaa laitteistossa käytössä olevat komponentit ja ylikellottaa niitä.

LGA 1155 -prosessorikannan ympärillä on reilunpuoleinen määrä Japanissa valmistettuja solid-tyyppisiä alumiinikuorisia polymeerikondensaattoreita, suojattuja keloja ja jämäkän näköisten siilien alla mosfetteja. DIGI+ VRM -virransyöttö on 20-vaiheinen, josta 16 vaihetta on pyhitetty prosessorille ja neljä vaihetta prosessoriin integroidulle grafiikkaohjaimelle. Lisäksi muisteilla on käytössä oma kaksivaiheinen virransyöttö. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu virransyötön läheisyyteen piirilevyn reunalle.

UEFI-BIOSin vakionäkymässä on listattu tietoja BIOS-versiosta, prosessorista, muisteista, lämpötiloista, jännitteistä, tuulettimien kierrosnopeuksista sekä boottausjärjestyksestä. Lisäksi keskellä on kolme nappia, joilla voi säädellä painotusta tehonkulutuksen ja suorituskyvyn välillä, sekä graafi, joka ilmaisee valitun asetuksen vaikutuksen tietokoneen toimintaan.

Advanced-tilassa varsinaiset asetukset tulevat esille ja käyttäjä voi säätää Base Clock -kellotaajuutta, prosessorikertoimia, muistikerrointa, integroidun grafiikkaohjaimen kellotaajuutta sekä EPUn asetuksia. Valikosta löytyy myös ASUS MultiCore Enhancement -asetus, joka parantaa suorituskykyä, mutta valitettavasti sen tarkemmasta toiminnasta ei ollut saatavilla tietoa edes Asukselta.

Jänniteasetukset käsittävät reilusti säätövaraa.

Muistiasetukset on jaoteltu selvästi kategorioihin ja ensimmäisessä kategoriassa (Primary Timings) on listattu yleisimmät ja tärkeimmät muistiasetukset.

Tarkkailukohdat on listattu samassa valikossa ja sisältää lämpötiloja, tuulettimien kierrosnopeuksia, asetuksia tuulettimien kierrosnopeuksia säätämiseen sekä jännitteitä.

Asus toimittaa emolevyjensä mukana AI Suite II -ohjelmiston, joka sisältää useita erilaisia työkalu tietokoneen tarkkailuun sekä asetusten säätämiseen.

Ohjelmasta voi säätää lukuisia prosessoriin liittyviä asetuksia, jotka on jaoteltu selvästi eri välilehtien alle.

Ohjelma tarjoaa myös mahdollisuuden Load-line Calibrationien sekä muun muassa virrankäytön säätämiseen.

Virransäästöön liittyviä asetuksia voi säätää joko automaattiasetuksella tai tavoitellessa parasta suorituskykyä tai virransäästöä. Alla olevan graafin avulla näkee, miten valinnat vaikuttavat tietokoneen eri toimintoihin.

Lisää tarkkailtavaa löytyy valikosta, jossa on listattu omilla välilehdillä jännite-, lämpötila- ja tuulettimien kierrosnopeusarvot.

Tuulettimien kierrosnopeuksia on mahdollista säätää suhteutettuna lämpötilaan.

Jännitteitä, lämpötiloja ja tuulettimien kierrosnopeus on mahdollista myös kirjata talteen myöhempää tutkintaa varten.

Vakioasetuksilla Base Clock -kellotaajuus oli tasan 100,0 MHz.

Sisältö

  1. Intel Z77 -emolevyvertailu (ASRock, Asus, Gigabyte & MSI)
  2. Intel Z77 -piirisarjan esittely
  3. ASRock Z77 Extreme4
  4. Asus Maximus V GENE
  5. Asus P8Z77-V Deluxe
  6. Gigabyte Z77X-UD5H
  7. MSI Z77A-GD65
  8. Testikokoonpano & prosessoritestit
  9. 3D-testit
  10. Serial ATA 6 Gb/s- ja USB 3.0 -testit & tehonkulutus
  11. Ylikellotus
  12. Loppuyhteenveto