Uusimmat

Gigabyten emolevyvalikoima & G1.Sniper 5

15.07.2013 12:00 Muropaketin toimitus

Gigabyten emolevyvalikoima näyttää hyvin pitkälle samalta kuin ASRockilla ja Asuksella. Tarjolla on 15 Z87-piirisarjaan perustuvaa emolevyä, viisi mallia perustuu H87:ään, yksi Q87:ään ja viisi B85:een.

Myös nimeämispolitiikka mukailee ASRockia ja Asusta, sillä G1.Sniper -malleja lukuun ottamatta emolevyn mallinimessä on piirisarjan mallinimi. M-liite kertoo emolevyn olen microATX-kokoinen ja X-liite sen Ultra Durable 5 -teknologiaa, kun ilman kyseistä liitettä nimetyissä emolevyissä on käytössä Ultra Durable 4 -teknologia. OC-mallit on suunniteltu erityisesti ylikellotuskäyttöön ja WiFi-mallit tukevat WLAN- ja WiDi-ominaisuuksia.

G1.Sniper-mallit edustavat Gigabyten eri piirisarjamallistojen kärkeä, mikä näkyy myös niiden hinnassa. Z87-piirisarjaan perustuvia malleja on kaksi, ATX- ja microATX-kokoisena, sekä yksi malli jopa hieman erikoisesti perustuen B85-piirisarjaan.

Muropaketin Hintavertailun kertoo Gigabyten Z87-piirisarjallisten emolevyjen hintahaitarin vaihtelevat 100 eurosta peräti 515 euroon. H87-malliston emolevyjen hinnat vaihtelevat 85-105 eurossa, Q87-emolevyjä ei valitettavasti ollut artikkelin kirjoitushetkellä saatavilla Suomesta ja B85-mallien hinnat olivat 75-90 euroa.

ASRockiin ja Asukseen verrattuna Gigabyten tarjonta eroaa hieman, kun sitä tutkii piirisarjojen ja hintojen näkökulmasta. Z87-emolevyjä on edellisten valmistajien tavoin reilusti eri hintaluokkiin ja H87-tarjonta sijoittuu Z87:n alapuolelle, mutta hinta-alue on huomattavasti kapeampi. Sama koskee myös B85-emolevyjä ja Q87-emolevyä ei ole edes saatavilla Suomesta.

 

Gigabyte G1.Sniper 5

G1.Sniper 5 toimitetaan massiivisen kokoisessa pahvilaatikossa, jonka etuosasta ei jää epäselväksi emolevyn mallinimi. Oheismateriaalivalikoima on reilu ja mukana tulee nivaska erilaisia ohjekirjoja ja -lappusia, ajuri- ja ohjelmisto-CD-levy, WLAN/Bluetooth-kortti, antenni, kolme erilaista SLI-siltaa, CrossFireX-silta, kuusi Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, äänikaapeli, Gigabyten tarra, 3,5-asemapaikkaan asennettava paneeli kahdella USB 3.0 -liittimellä sekä OP-AMP-pakkaus.

OP-AMP-pakkaus sisältää kahdeksanjalkaisen operaatiovahvistinpiirin, jonka voi vaihtaa emolevyltä löytyvän piirin kanssa keskenään. Asennuksen helpottamiseksi mukana toimitetaan työkalu piirin irrottamiseksi. Emolevyllä on valmiiksi asennettuna OPA2134-operaatiovahvistinpiiri, jonka mainostetaan tarjoavan neutraalin ja kirkkaan äänen koko toistettavalla taajuusalueella. Mukana toimitettavalla LM4562NA-piirillä äänen kerrotaan olevan pehmeämpi ja soveltuvan paremmin pop- ja orkesterimusiikin kuunteluun. Gigabyte myy erikseen erillistä päivityspakettia, jossa toimitetaan kolme erilaista operaatiovahvistinpiiriä: OPA2111KP, LT1358CN8 ja AD827JNZ.

G1.Sniper 5 on Gigabyten hintavin 8-sarjan piirisarjalla varustettu emolevy Z87X-OC Forcen jälkeen ja se kustantaa Suomessa halvimmillaan 435 euroa. Emolevyä on saatavilla useilta jälleenmyyjiltä.

Muropaketin Hintavertailu, G1.Sniper 5

G1.Sniper 5 on pirteän värinen laitos ja mustaa piirilevyä värittävät myrkynvihreiksi värikoodatut liittimet ja kaistaleet siileissä. Muista tässä artikkelissa käsitellyistä emolevyistä poiketen jäähdytys tapahtuu aktiivisesti ja lisäksi Z87-piirin sekä virransyötön siilit ovat yhteydessä toisiinsa lämpöputkilla.

I/O-liitinvalikoima ei tuota suurempia yllätyksiä ja mukailee ASRockin ja Asuksen emolevyjä. Valikoima sisältää PS/2-liittimen hiirelle tai näppäimistölle, kaksi USB 2.0 -liitintä, koaksiaalisen ääniliittimen, kuusi USB 3.0 -liitintä, kaksi HDMI-liitintä, DisplayPort-liittimen, kaksi verkkoliitintä, optisen ääniliittimen ja viisi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä. Huomioimisen arvoisena seikkana kuva- ja ääniliittimet ovat kullatut.

Gigabyte on päätynyt käyttämään Creativen Sound Core3D -ääniratkaisua ja mukana on kuulokevahvistin integroituna suoraan emolevylle. Gigabyte on pyrkinyt minimoimaan kohinan ja käytössä ovat laadukkaat Nichicon MW- ja Nichicon Muse ES -kondensaattorit. Verkko-ominaisuuksista huolehtii Intelin Z87-ratkaisun ohella Qualcommin Atheros Killer E2200.

Gigabyte on päätynyt sijoittamaan emolevylle peräti neljä PCI Express x16 -liitintä, joista kaksi voi toimia x16-nopeudella. Kaksi muuta liitintä toimivat x8-nopeudella, jolloin kahden ensimmäisenä mainitun liittimen nopeus puolittuu x8:ksi. Kaksi liittimistä tukevat PCI Express 3.0 -standardia ja toiset kaksi PCI Express 2.0 -standardia. Tuettuna on NVIDIAn SLI- ja AMD:n CrossFireX-teknologia maksimissaan neljän näytönohjaimen konfiguraatioita varten.

Serial ATA 6 Gb/s -liittimiä on peräti kymmenen kappaletta ja näistä kuutta mustaa ohjaa Z87-piiri ja neljää harmaata Marvellin 88SE9230-oheislaitepiiri. SATA-liittimien oikealla puolella on OC-PEG-virtaliitin, jonka avulla vakautetaan virransyöttöä usean näytönohjaimen konfiguraatioissa.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja vähemmän yllättävästi ne on värikoodattu kanavan perusteella. Tuettuna on maksimissaan 32 gigatavun muistimäärä ja ylikellottamisen kautta maksimissaan DDR3-3000-kellotaajuus.

24-pinnisen ATX-virtaliittimen oikealla puolella on kahdesta seitsemänsegmenttinäytöstä rakentuva diagnosointinäyttö, virta- ja reset-näppäimet sekä BIOS:n tyhjennysnäppäin. ATX-liittimen takana on kaksi kytkintä, joilla ohjataan On/Off Charge -teknologian toimintaa. Teknologia tunnistaa automaattisesti liitetyt mobiililaitteet ja BC 1.2:ta tukevilla laitteilla voi suorittaa niiden latauksen, vaikka tietokone olisi sammutettuna. Piirilevyn reunalta löytyvät useiden eri jännitteiden mittauspisteet.

Gigabyten virransyöttö rakentuu Ultra Durable 5 -teknologian myötä IR3550-tasasuuntainpiireistä, joissa yhdistyy yhdessä piirissä high- ja low-puolen mosfet-piiri sekä niiden ajuripiiri, japanilaisista solid-tyyppisistä kondensaattoreista sekä suojatuista keloista.

Virransyötön komponentteja jäähdytetään isokokoisella siilillä, jossa on taustalla tuuletin jäähdyttämässä siilin takaosaa. Jäähdytyksen tehostamiseksi vastakkaisilla puolilla on nestejäähdytystä varten karat, mutta jäähdytyksen voi toteuttaa myös täysin passiivisesti.

Sisältö

  1. Intel Z87 -emolevyt: ASRock, Asus, Gigabyte & MSI
  2. Intel Z87 -piirisarja & Intelin 8-tuoteperheen piirisarjat
  3. ASRockin emolevyvalikoima & Z87E-ITX
  4. Asuksen emolevyvalikoima, Z87-A, Maximus VI Hero & Sabertooth Z87
  5. Gigabyten emolevyvalikoima & G1.Sniper 5
  6. MSI:n emolevyvalikoima & Z87 MPower
  7. Loppuyhteenveto