Uusimmat

MSI:n emolevyvalikoima & Z87 MPower

15.07.2013 12:00 Muropaketin toimitus

MSI:n lähestysmistapa on hieman erilainen kuin ASRockilla, Asuksella ja Gigabytellä, sillä Z87-, H87- ja B85-emolevyjen valikoima on tasaisempi. Lisäksi MSI poikkeaa joukosta siinä, ettei sen tuotevalikoima käsitä ainakaan nykyisellään ensimmäistäkään Q87-emolevyä. Valikoima sisältää yhdeksän Z87-, seitsemän H87- ja kahdeksan B85-emolevyä.

MSI:n nimeämispolitiikka on hyvin samanlainen kuin muilla tässä artikkelissa mukana olevilla valmistajilla. Mallinimen alussa on mainittuna käytössä oleva piirisarja, M-kirjaimella viitataan microATX-standardin mukaiseen kokoon ja I-kirjaimella Mini-ITX-kokoon. Gaming-lisämerkinnälliset emolevyt on erityisesti kohdistettu pelikäyttöön, kun taas MPowerit on tarkoitettu vaativaan käyttöön, kuten ylikellottamiseen.

MSI:n 8-tuoteperheen piirisarjaan perustuvan emolevyvalikoiman Z87-piirisarjallisten mallien hinnat vaihtelevat 100-410 eurossa, H87-emolevyjen 80-115 eurossa ja B85-emolevyjen hintahaitari on 65-85 euroa. Kaavio muistuttaa pitkälle ASRockin valikoimaa, joskin H87-emolevyjen hinnat ulottuvat pidemmälle Z87-emolevyjen reviirille.

 

MSI Z87 MPower

MPower-emolevyn teema on kelta-musta ja pakkauksen etuosassa on näyttävästi iso M-kirjain ja sen keskellä mallinimi. Mukana tulee reilusti erilaisia ohjekirjoja ja -lappusia, ajuri- ja ohjelmisto-CD-levyjä, I/O-liitinsuoja, kuusi Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, SLI-silta, WiDi-teknologiaa tukeva WLAN/Bluetooth-kortti, kaksi antennia, MSI-tarra, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet ja yleismittarin kärkiin asennettavat johtimet mittauksen helpottamiseksi jännitteenmittauspisteistä.

MPower on yksi kolmesta MSI:n Power-sarjan emolevyistä ja samalla niistä edullisin. MPowerin tapauksessa ei kuitenkaan voida varsinaisesti puhua edullisesta emolevystä, sillä suomalaisten jälleenmyyjien tuotevalikoimissa sillä on hintaa edullisimmillaan noin 230 euroa. Pykälää kalliimpi MPower MAX kustantaa 20 euroa enemmän ja XPowerin hinta kipuaa yli 400 euroon.

MPower on värimaailmaaltaan pakkausta mukaillen kelta-musta ja piirilevy on mattapintainen. Kaikki liittimet ovat mustia ja keltaiset väriläiskät löytyvät passiivisesti jäähdytetyistä Z87-piirin sekä virransyötön siileistä.

I/O-liitinrivistö edustaa tuttua näkyä ja valikoima sisältää PS/2-liittimen hiirelle tai näppäimistölle, kaksi USB 2.0 -liitintä, BIOS:n nollauspainikkeen, kuusi USB 3.0 -liitintä, verkkoliittimen, optisen ääniliittimen, DisplayPort-liittimen, kaksi HDMI-liitintä ja kuusi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä.

Audio Boost -logon alle on piilotettu Realtekin ALC1150-äänikoodekkipiiri ja emolevylle on integroitu OPA1652-kuulokevahvistinpiiri. Verkkoliittimestä on vastuussa Qualcommin Atheros Killer E2205 -piiri. WLAN/Bluetooth-kortti asennetaan BIOS:n nollauspainikkeen oikealla puolella olevaan liittimeen.

PCI Express x16 -liittimiä on kolme kappaletta, joista ainoastaan ylin voi toimia täydellä x16-nopeudella. Tällöin kahta muuta liitintä ei voi käyttää. Vaihtoehtoisesti kaksi ylintä voi toimia x8-nopeudella kolmannen ollessa poissa pelistä. Jos tarvetta on käyttää kaikkia kolmea liitintä, ne toimivat x8-, x4- ja x4-nopeudella. Lisäksi PCI Express 2.0 -standardin mukaisia PCI Express x1 -liittimiä on neljä kappaletta. MPower tukee NVIDIAn SLI- ja AMD:n CrossFireX-teknologioita sekä Lucidin Virtu MVP 2.0 -teknologiaa.

PCI Express -liittimien vieressä on mSATA-liitin, johon voi asentaa pienikokoisen SSD-aseman. Serial ATA 6 Gb/s -liittimiä on kahdeksan kappaletta, joista kuutta ohjaa Z87-piiri ja kahta ASMedian ASM1061-oheislaitepiiri. DDR3-liittimiä on neljä kappaletta ja muihin artikkelin emolevyihin verrattuna MSI:n emolevy tukee maksimissaan 64 gigatavun muistikapasiteettia. Ylikellotuksen kautta tuettuna on maksimissaan DDR3-3000-kellotaajuus.

DDR3-muistiliittimien alapuolelta löytyy kahdesta seitsemänsegmenttinäytöstä rakentuva diagnosointinäyttö, 24-pinninen ATX-virtaliitin ja jännitteiden mittauspisteet. Virransyötön läheisyydestä löytyy kaksi kahdeksanpinnistä ATX-lisävirtaliitintä. Emolevyn alareunassa ovat virta- ja reset-näppäimet, automaattisen OC Genie -ylikellotuksen näppäin sekä Direct OC -ominaisuuden näppäimet Base Clock -kellotaajuuden nostamiseen ja laskemiseen. Emolevystä löytyy myös OC-kytkin, BIOS:n valintakytkin sekä GO2BIOS-näppäin, jonka painaminen siirtää käyttäjän UEFI-BIOS:iin ilman, että Delete-näppäintä pitäisi painaa useita kertoja tietokoneen käynnistymisen yhteydessä.

Digitaalinen DigitALL-virransyöttö on 16-vaiheinen ja siinä ovat käytössä Military Class 4 -komponentit. Tietyt komponentit täyttävät Yhdysvaltojen puolustusministeriön MIL-STD-standardit ja niihin voidaan lukea kondensaattorit ja suojatut kelat.

Sisältö

  1. Intel Z87 -emolevyt: ASRock, Asus, Gigabyte & MSI
  2. Intel Z87 -piirisarja & Intelin 8-tuoteperheen piirisarjat
  3. ASRockin emolevyvalikoima & Z87E-ITX
  4. Asuksen emolevyvalikoima, Z87-A, Maximus VI Hero & Sabertooth Z87
  5. Gigabyten emolevyvalikoima & G1.Sniper 5
  6. MSI:n emolevyvalikoima & Z87 MPower
  7. Loppuyhteenveto