Uusimmat

Kokeiltua: Gigabyte GA-Z87X-UD7 TH

24.01.2014 16:48 Muropaketin toimitus

Muropaketin testilaboratorioon saapui koeajoon Gigabyten uusi GA-Z87X-UD7 TH -emolevy. Z87-piirisarjalla ja Haswell-prosessoreiden LGA 1150 -suoritinkannalla varustettu luksusemolevy on tarkoitettu erityisesti kovaan ylikellotuskäyttöön ja se edustaa Gigabyten Z87-emolevytarjonnan parhaimmistoa.

Esittelemme tässä katsauksessa emolevyn tärkeimmät ominaisuudet ja UEFI BIOS -asetukset. Lisäksi suoritamme pikaisen koeajon ylikellotushengessä Intel Core-i7 4770K -prosessorilla ja pohdimme kalliiden Z87-luksusemolevyjen hankinnan järkevyyttä suhteessa hintatasoon.

 

Emolevyn ominaisuuksien esittely

Gigabyten GA-Z87X-UD7 TH -emolevy on pakattu suureen mustaan pahvilaatikkoon. Emolevy kuuluu Gigabyten Ultra Durable -tuoteperheeseen ja se on suunnattu erityisesti ylikellottajille.

Emolevy ei ole vielä myynnissä Suomessa, mutta Saksassa sen hintataso on alkaen 380 euroa. Suomessa hintataso asettunee yli 400 euroon, joten Gigabyte GA-Z87X-UD7 TH on yksi markkinoiden kalleimmista Z87-emolevyistä yhdessä Asuksen Maximus VI Extremen kanssa.

Suurempi versio ominaisuuksista kuvaa klikkaamalla

Myyntipakkauksen takapuolella esitellään emolevyn tärkeimmät ominaisuudet. Myyntipakkauksen kuvan emolevyssä on passiivinen jäähdytys, mutta itse emolevyllä olevassa jäähdytysratkaisussa on kaksi pientä tuuletinta ja letkunlähdöt nestekierrolle. Eroavuus on korjattu Gigabyten tuotesivulta löytyvässä kuvassa.

Mukana toimitetaan oheistarvikkeina emolevyn käyttöohjekirjoja, ajuri-CD-levyt, I/O-liitinsuoja, kuusi Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac) + Bluetooth (v4.0/3.0+HS) -kortti, Wi-Fi-antenni, kolme SLI-siltaa, Crossfire-silta, USB 3.0 -paneeli kotelon 3,5 tuuman paikkaan, Gigabyte-tarra ja jännitteiden mittauspisteiden liittimiin sopivia jatkopaloja.

Gigabyten GA-Z87X-UD7 TH -emolevy on väritykseltään musta-harmaa. Jäähdytysratkaisussa on käytetty tehostevärinä kullan sävyä. Emolevy on E-ATX-standardin kokoinen (305 x 264 mm) ja piirilevy on suuresta koostaan huolimatta kauttaaltaan komponenttien peitossa.

Emolevylle on saatu mahdutettua Z87-piirisarjan lisäksi lukuisia oheislaiteohjainpiirejä. Niistä tärkeimmät ovat Intelin DSL5520 Thunderbolt -ohjain, kaksi Renesas USB 3.0 -ohjainta, Marvell SE9230 -SATA-ohjainpiiri, kaksi Intelin gigabitin verkko-ohjainta ja 8-kanavainen Realtek ALC898 -audiokoodekkipiiri. Lisäksi emolevyllä on kaksi 600 ohmista kuulokevahvistinta.

Piirilevyn takapuolelle on sijoitettu hyvin vähän komponentteja. Prosessoricoolereiden kiinnikkeille on jätetty runsaasti tilaa LGA 1150 -suoritinkannan takalevyn ympäriltä.

Prosessorin virransyöttö on digitaalinen ja siinä on 16 vaihetta. DDR3-muistien virransyötössä on kolme vaihetta. Virransyötössä on käytetty IR3550M-piirejä, joissa on integroitu ohjainpiiri + kaksi mosfettia yhteen piiriin sekä japanilaisia mustia solid-mallisia kondensaattoreita.

Virransyöttöä jäähdytetään kaksiosaisella jäähdytyselementillä, johon on upotettu yksi pienikokoinen tuuletin. Jäähdytyselementit on yhdistetty toisiinsa nestevirtauskanavalla. Virransyötön jäähdytyselementissä on letkunlähdöt nestekiertoon liittämistä varten. PLX 8747 -siltapiirin jäähdytyselementti on yhdistetty lämpöputkella piirisarjan jäähdytyselementtiin.

Prosessorikannan pinnit ovat kullattuja ja kantaan on käytetty yhteensä 15 mikrogrammaa kultaa. Piirilevyyn on käytetty Gigabyten markkinapuheiden mukaan tavalliseen piirilevyyn verrattuna (eli mihin?) kaksinkertainen määrä kuparia.

Emolevyn virransyötöstä vastaa 24-pinninen ATX- ja kahdeksanpinninen ATX-lisävirtaliitin. Prosessorin virransyöttöä voi tukea ylimääräisellä neljäpinnisellä ATX-lisävirtaliittimellä ja PCI Express -liittimien virransyöttöä voi vahvistaa Serial ATA -virtaliittimellä.

Emolevyn neljä DDR3-muistiliitintä tukevat maksimissaan 32 gigatavun muistimäärää. Ylikellottamalla suurin tuettu kellotaajuus on 1500 MHz (DDR3-3000). Emolevyllä olevat käynnistys- ja reset-näppäimet helpottavat kokoonpanon käyttöä avoimessa testipenkissä. Prosessoria voidaan ylikellottaa emolevyllä olevien näppäimien avulla. Emolevyltä löytyy myös harvinaisempi näppäin, jonka avulla virtalähde voidaan käynnistää ilman, että tietokone käynnistyy kokonaan. Jännitteiden mittauspisteet on sijoitettu emolevyn oikeaan yläreunaan.

Serial ATA 6 Gb/s -liittimiä on emolevyllä yhteensä kymmenen kappaletta. Niistä kuutta ohjaa Z87-piirisarja ja loppuja neljää Marvellin SATA 3.0 -ohjainpiiri.

Emolevyllä on viisi PCI Express 3.0 16x -liitintä. Niistä kaksi on elektronisesti PCI Express 3.0 8x -liittimiä. PCI Express 3.0 -liittimien kokonaiskaistaa on kasvatettu PLX 8747 -siltapiirin avulla. Se kuitenkin kasvattaa viiveitä, sillä rajoittava tekijä on edelleen prosessorin 16 PCI Express 3.0 -linjaa. PCI Express 3.0 x16 -liittimiä voidaan poistaa käytöstä emolevyllä olevien kytkinten avulla. Tämä helpottaa esimerkiksi SLI- tai Crossfire-kokoonpanojen ongelmatilanteiden selvittämistä, sillä näytönohjaimia ei tarvitse irrottaa fyysisesti kokoonpanosta. Emolevy tukee neljän näytönohjaimen NVIDIA SLI- ja AMD Crossfire-konfiguraatioita.

Emolevyllä on kaksi erillistä BIOS-piiriä. Käytössä oleva BIOS valitaan emolevyn alareunassa olevilla kytkimillä. Alareunasta löytyy myös sisäisiä USB-liittimiä, ääniliittimiä, tuuletinliittimiä sekä nappi, jolla emolevy käynnistyy ja menee suoraan biosiin. PWM-tuuletinliittimiä on emolevyllä yhteensä yhdeksän kappaletta.

Intelin Z87-piirisarjaa jäähdytetään suurikokoisella alumiinisella jäähdytyselementillä, johon on upotettu yksi pienikokoinen tuuletin. Emolevyn piirisarjan ja virransyötön tuulettimia ei valitettavasti voi poistaa käytöstä emolevyn biosista. Piirisarjan jäähdytyselementti on yhdistetty yhdellä kuusi millimetriä paksulla lämpöputkella PLX-siltapiirin jäähdytyselementtiin.

Emolevyn I/O-liittimistä löytyy kuusi USB 3.0 -liitintä, PS/2-liitin, HDMI-liitin, Displayport-liitin, kaksi gigabitin verkkoliitintä, kaksi Thunderbolt-liitintä, optinen ääniulostulo ja viisi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä. Näyttöliittimet tukevat 4K-resoluution näyttöjä 24 hertsin ja 2560×1600 resoluution näyttöjä 60 hertsin virkistystaajuudella. I/O-paneelissa ei ole diagnostiikkanäyttöä eikä näppäintä biosin palauttamiseksi oletusasetuksille.

 

UEFI BIOS -asetukset

Emolevy testattiin uusimmalla virallisella BIOS-versiolla F2, mikä on päivätty 2013 marraskuun alkupuolelle. BIOS on siis jo huomattavan vanha ja se osoittautui varsin viimeistelemättömäksi ja bugiseksi. Emolevy nollasi välillä asetuksia käyttäjältä sen kummemmin kyselemättä, asetukset eivät aina tulleet käyttöön vaikka niitä muutti biosista sekä esiintyi satunnaista hidastelua ja kaatumista erityisesti käynnistymisen yhteydessä.

Otimme yhteyttä Gigabyteen, joka toimitti ripeästi testiin uudemman F3-beeta biosin. Uusi BIOS-versio korjasi valtaosan kosmeettisista virheistä, kuten asetusten nimien katkeamisen kesken ja tuen korkeammille resoluutioille. Valitettavasti vielä beeta-asteella olevaa BIOS-versiota vaivasi satunnainen kaatumatauti asetuksia muuttaessa ja käynnistyessä, joten Gigabytellä on edessä vielä paljon korjattavaa ennen uuden BIOS-version julkaisua.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

UEFI BIOS käynnistyy oletuksena kojelauta-tyyliseen tilaan, jossa on näkyvillä paljon informaatiota kokoonpanon lämpötiloista ja jännitteistä sekä muista asetuksista. Käyttöliittymä näyttää ensisilmäyksellä varsin sekavalta ja on paikoitellen viimeistelemättömän oloinen.

Osaa asetuksista voi muuttaa välittömästi biosissa ollessa. Tästä johtuen käyttäjä voi helposti tehdä virheitä, jotka johtavat kokoonpanon uudelleenkäynnistymiseen virheellisten arvojen takia. Ominaisuutta ei kuitenkaan ole pakko käyttää.

Prosessorin ja muistien kellotaajuudet asetetaan erilaisten kertoimien ja jakajien avulla. Emolevyn automaattisia ylikellotustoimintoja ei tässä katsauksessa kokeiltu.

Prosessorin asetuksia pääsee säätämään tarkemmin. Kerroinlukitsematonta Haswell-prosessoria ylikellotetaan pääasiallisesti Turbo-kertoimilla ja lopullinen viilaus suoritetaan BCLK-kellotaajuudella.

Ylikellotusta varten on tärkeää muistaa asettaa prosessorin välimuistin kerroin (Uncore Ratio) kiinteästi tai se nousee liikaa prosessoria ylikellottaessa. Turbo-ominaisuuden rajoitukset kannattaa nostaa maksimiin.

DDR3-muistien latenssiasetuksia pääsee säätämään vähintäänkin riittävällä tarkkuudella. Emolevy myös tarjoaa valmiita muistiprofiileja yleisimmille muistikammoille.

Virransyötön asetuksia pääsee säätämään tarkemmin Load Line Calibration -asetuksen ja suojarajojen osalta. Virransyötön lämpötilarajat on asetettu kiinteästi 130 asteeseen. Prosessorin ja muistien virransyötön taajuus on asetettu 350 kilohertsiin.

Virransyötön suojarajat kannattaa nostaa ylikellotusta varten maksimiin ja virransyötöstä otetaan käyttöön korkean suorituskyvyn tila.

BIOS mahdollistaa tärkeimpien käyttöjännitteiden asettamisen absoluuttisella arvolla. I/O-jännitteet asetetaan +/- erotuksena vakioarvoon. Säätämään pääsee muun muassa prosessoriin integroidun jänniteregulaattorin sisääntulojännitettä, prosessoriytimien käyttöjännitettä, prosessoriin integroidun grafiikkapiirin käyttöjännitettä sekä analogista ja digitaalista I/O-jännitettä.

PWM-tuuletinliittimiin kytkettyjä tuulettimia voidaan säätää varsin kattavasti biosista. Tuulettimien nopeuden voi säätää kiinteäksi tai riippumaan lämpötilasta eri jakajien avulla. BIOS-varoitukset tuulettimien nopeudelle ja lämpötiloille ovat oletuksena pois päältä.

Emolevyllä on paljon oheislaitepiirejä, joista tarpeettomia voi ottaa pois käytöstä biosin oheislaitevalikosta.

Emolevyn oheislaitepiireistä mielenkiintoisin on Intelin Thunderbolt-ohjain. Ohjaimen asetuksia pääsee säätämään todella alhaisella rautatasolla, joten herääkin kysymys onko osa asetuksista jätetty biosiin emolevyn lopullista käyttäjää vai emolevyn suunnitelleiden insinöörien käyttöä varten?

Säädetyt asetukset voi halutessa tallentaa profiileihin esimerkiksi ylikellotusta varten.

Käyttöliittymän valikoita on mahdollista muokata omaan makuun sopivaksi.

Kojelauta-tilan lisäksi mukana on vielä perinteinen retrohenkinen BIOS, josta pääsee säätämään kaikkea oleellista. Perinteisen tilan selkeys ja tehokäyttäjälle ennestään tuttu selkeä organisointi helpottavat asetuksien säätämistä.

Sisältö

  1. Kokeiltua: Gigabyte GA-Z87X-UD7 TH
  2. Ylikellotustestit Core-i7 4770K:lla & loppuyhteenveto