Uusimmat

MSI Big Bang Fuzion (Intel P55) + Lucid Hydra 200

10.05.2010 20:35 Muropaketin toimitus

Uutisoimme viime vuoden elokuussa MSI:n prototyyppiasteen Big Bang -emolevystä, josta löytyi Lucidin Hydra-piiri. Kyseinen piiri organisoi useamman grafiikkapiirin liikennettä ja on pääasiallisesti tarkoitettu pelikäyttöön. Se toimii eräänlaisena keskittimenä grafiikkapiirien välillä ja ajurit jakavat renderöintiaikaa saatavilla olevilla grafiikkapiireille. MSI:n Big Bang -konsepti ehti muuttua useaan otteeseen ja yritys pyrki paikkaamaan viivästystä julkaisemalla NVIDIAn NF200-piirillä varustetun Big Bang -tuoteperheen emolevyn. Lucidin Hydra 200 -piirillä varustetuista emolevyistä tihkui lisätietoa tammikuussa, mutta myyntiin asti niitä ei ole saapunut suuremmassa mittakaavassa vieläkään.

Muropaketin testipenkkiin saatiin Big Bang Fuzion -emolevy, josta löytyy Hydra 200 -piiri ja kyseessä on P55-piirisarjaan perustuva emolevy reilunpuoleisella ominaisuustarjonnalla. Tässä artikkelissa perehdymme Lucidin piirien toimintaan, MSI Big Bang Fuzion -emolevyyn ja artikkelin loppupuolella testaamme pelisuorituskykyä useammalla eri näytönohjainkonfiguraatiolla sekä ylikellotusominaisuuksia.

 

Lucid Hydra 200

Uutisoimme ensimmäisen kerran jo vuoden 2007 alussa israelilaisesta Lucid Information Technology -yrityksestä, joka sai Inteliltä, Giza Venture Capitalilta ja Genesis Partnerilta 12 miljoonan dollarin rahoituksen tutkimus- ja kehitystyöhön. Ensimmäisten testipiirien saatavuudeksi ilmoitettiin vuoden 2007 loppu ja kun toistamiseen uutisoimme asiasta vuoden 2008 kesällä, yritys uskoi Hydra-nimisen piirin saapuvan markkinoille vuoden 2009 ensimmäisellä puoliskolla. Vuoden 2008 loppukesästä Muropaketin toimitus oli paikan päällä todistamassa Hydralla varustetun laitteiston toimivuutta San Franciscossa järjestetyssä IDF Fall 2008 -tapahtumassa.

Lucid esitteli vuoden 2008 IDF-tapahtumassa Hydra 100 -piiriä käytännössä, jossa testikokoonpanon PCI Express x16 -liitin yhdistettiin PCI Express -väylän avulla erilliselle piirilevylle, johon oli asennettu Hydra 100 -piirin lisäksi kaksi GeForce GTX 260 -näytönohjainta. Näytönohjaimia ei ollut yhdistetty ajureista SLI-tilaan, vaan niiden ohjauksesta vastasi Hydra 100 -piiri.

Hydra 100 ei käytä perinteistä AFR-renderöintiä (Alternate Frame Rendering), jossa joka toinen renderöitävä ruutu jaetaan ensimmäiselle näytönohjaimelle ja joka toinen ruutu toiselle näytönohjaimelle. Hydra 100 poimii ruudusta eri tekstuureita ja jakaa ne grafiikkapiireille parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi. Hydra 100 kykenee toimimaan 2-4 AMD:n tai NVIDIAn näytönohjaimella ja ainoa rajoitus on, että ajurit tukevat kaikkia näytönohjaimia.

Hydra 100:lla varustettuja emolevyjä ei nähty markkinoilla, mutta vuoden 2009 syyskuussa uusien Hydra 200 -piirien toimitusten mainostettiin alkavan 30 päivän kuluessa. Valitettavasti tuotteiden kehitystyö on kestänyt odotettua pidempään ja puolen vuoden työrupeaman päätteeksi tuotteita on saapumassa vasta nyt myyntiin. Ensimmäisenä markkinoilla on MSI nyt testattavan Big Bang Fuzion -emolevyn kanssa, mutta myös Asus on ilmoittanut tuovansa AMD-markkinoille 890FX-piirisarjallisen Crosshair IV Extreme -emolevyn Hydra 200 -piirillä.

Aiemman Hydra 100:n 130 nanometrin valmistusprosessin sijaan Hydra 200 -piirit valmistetaan TSMC:n 65 nanometrin prosessilla ja se on saatavilla kolmena versiona: LT22114:nä, LT24102:na ja LT22101:na. Kuusi wattia tehoa kuluttavat versiot eroavat toisistaan PCI Express -linjojen määrällä, ja LT22114-karvalakkimallissa on yksi x8-nopeudellinen väylä prosessorille/PCI Express-ohjaimelle ja kaksi x8-väylää näytönohjaimille. Keskitason LT22102-mallissa väylät ovat x8:n sijaan x16-nopeudellisia.

Big Bang Fuzionissa on käytössä LT24102-huippumalli, jossa on käytössä x16-väylä prosessorille/PCI Express -ohjaimelle ja sen lisäksi kaksi x16-nopeudellista mukautettavaa väylää. Väylät voidaan mukauttaa esimerkiksi neljää näytönohjainta varten neljäksi x8-väyläksi, kolmelle näytönohjaimelle yhdeksi x16- ja kahdeksi x8-väyläksi tai kahdelle näytönohjaimelle kahdeksi x16-väyläksi.

Lucid Hydra 200 ei rajoita näytönohjainten toimintaa samaan valmistajaan, mutta toimivuuteen on suhtauduttava varauksella. Lucidin uusimpien 1.5.107-versiollisten ajureiden mukana toimitettava Release Notes -tiedote listaa 102 peliä, joista suurin osa toimii, jos käytössä on kaksi saman valmistajan näytönohjainta. AMD:n ja NVIDIAn näytönohjaimia käyttäessä ristiin toiminta on huomattavasti epävarmempaa ja listan peleistä ainoastaan 44:llä luvataan toimivuutta. Kolmella grafiikkapiirillä tuki rajoittuu entisestään ja tuettuna on ainoastaan 10 peliä.

Viime vuoden syyskuussa, kun Lucid julkaisi Hydra 200:n saatavuuden, kysyimme uutisoinnin yhteydessä, mitä mieltä Muropaketin lukijat ovat Lucidin ideasta. Vastanneista yli 61 prosenttia piti Lucidin ratkaisua mielenkiintoisena ja odotti emolevyjen saapumista markkinoille. Yli 31 prosenttia vastanneista piti ratkaisua mielenkiintoisena, muttei nähnyt sitä tarpeelliseksi omaan käyttöön. Ainoastaan alle kolme prosenttia ei pitänyt sitä kovinkaan vakuuttavana ja reilut neljä prosenttia koko teknologiaa täytenä turhuutena.

Muropaketin lukijoiden keskuudessa lähemmäs 93 prosenttia vastanneista näki Lucidin teknologiassa potentiaalia, joten emolevyjen valmistuminen ja niiden saapuminen markkinoille lienee odotettu merkkipaalu. Tässä artikkelissa otamme selvää, onko paperilla hyvältä kuulostava teknologia oikeasti toimiva ja rikkooko se rajat AMD:n ja NVIDIAn näytönohjainten yhteistoimintaan.

Artikkelia kirjoittaessa Lucidin uusimmat saatavilla olleet 1.5.107-ajurit tukevat AMD:n osalta Catalyst 10.3- ja NVIDIAn osalta GeForce 197.45 -ajureita, ja käyttöjärjestelmien osalta tuettuna on 32- ja 64-bittinen Windows Vista ja Windows 7. Pelkästään AMD:n näytönohjaimia käyttäessä ajurit tukevat ATI Radeon HD 4000- ja ATI Radeon HD 5000 -tuoteperheiden näytönohjaimia ja NVIDIAn leiriin luottavilla tuki rajoittuu GeForce 9000-, GeForce 200- ja GeForce 400 -tuoteperheisiin. Kun tarkoituksena on käyttää AMD:n ja NVIDIAn näytönohjaimia sekaisin, tuki on hieman suppeampi ja takaa toimivuuden, kun AMD:ltä on käytössä ATI Radeon HD 4000/5000- ja NVIDIAlta GeForce 9000- tai GeForce 400 -tuoteperheen näytönohjain.

Lucid suosittelee asentamaan emolevyn ensimmäiseen PCI Express x16 -liittimeen NVIDIAn näytönohjaimen, kun käytetään ristiin NVIDIAn ja AMD:n näytönohjaimia, ja näyttöliittimen suorituskykyisempään näytönohjaimeen. Huomioimisen arvoisina seikkoina 3D-sovellusten ajaminen ikkunassa ei ole tuettuna kaikissa tiloissa, kolmea näytönohjainta käyttäessä on suositeltavaa käyttää kolmea samanlaista näytönohjain, Alt + Tab -näppäinyhdistelmä ei toimi ja DirectX 11 -rajapinta ei ole toistaiseksi tuettuna NVIDIAn GeForce 400 -tuoteperheen näytönohjaimilla.

Hydra 200 -kokoonpanoa asennettaessa ensimmäisenä vaiheena tulee asentaa näytönohjaimet ja niiden ajurit. Lucidin ajurit tulee asentaa vasta tämän jälkeen, jolloin tehtäväpalkkiin ilmestyvästä kuvakkeesta voi avata ylemmän kuvan kaltaisen ohjelman. Ohjelma on hyvin yksinkertainen ja sen Configuration-välilehdeltä onnistuu Hydran, tehtäväpalkissa näkyvän kuvakkeen sekä peleissä näkyvän logon asettaminen päälle ja pois päältä. Peleissä näkyvä kuvake osoittaa missä tilassa Hydra toimii (pelkästään AMD/NVIDIAn näytönohjaimia tai seka-asennus) ja DirectX-rajapinnan.

Games-välilehdellä on listattu kaikki Lucidin tukemat pelit. Pelejä voi lisätä, muokata ja poistaa myös omatoimisesta.

Sisältö

  1. MSI Big Bang Fuzion (Intel P55) + Lucid Hydra 200
  2. Emolevyn käsittely
  3. Testikokoonpano, suorituskyky & ylikellotus
  4. Loppuyhteenveto