Testissä Kaby Lake -kokoonpanot: Intel Core i7-7700K, Asus Maximus IX Formula ja ASRock Z270 Extreme 4

Kaby Lake -prosessorit ja Z270-piirisarjalliset emolevyt ilmestyvät kauppoihin pian. Muropaketti testasi Intelin uutuuksista kerroinlukottoman Core i7-7700K -prosessorin yhdessä testilaboratorioon ensimmäisinä saapuneiden Asus Maximus IX Formula- ja ASRock Z270 Extreme 4 -emolevyjen kanssa.

Kaby Lake on Intelin kolmas 14 nanometrin viivanleveyden tuotantoprosessia käyttävä prosessorisukupolvi, joka optimoi entisestään Skylake-malliston uusia ominaisuuksia. Intelin Haifan-tuotantolaitoksen johtaja Ran Senderovitzin mukaan Kaby Lake tuo vastaaviin Skylake-prosessoreihin nähden noin 12–19 prosentin parannukset suorituskyvyssä. Vertailimme Skylake i7-6700K- ja Kaby Lake i7-7700K -prosessoreita ottaaksemme väitteestä selvää.

Itse arkkitehtuurissa on muuttunut Skylakeen nähden hyvin vähän, vaikka kellotaajuudet ovat kasvaneet ja PCI Express -väylien määrä on noussut. Lisäksi Kaby Lake tukee natiivisti toisen sukupolven USB 3.1:tä sen massiivisine 10 GBit/s siirtonopeuksineen, kunhan sen parittaa yhteen Union Point -piirisarjan kanssa. Mukaan on myös tuotu tuki Intelin tuleville Optane-levyille. Samalla yhdysrakenteinen näytönohjain on päivittynyt Intel HD Graphics 630 -malliin.

Kaby Lake käyttää samaa LGA 1151 -kantaa kuin Skylaketkin. Uudet prosessorit toimivat BIOS-päivitysten jälkeen myös monissa Skylake-emolevyissä, mutta täysi tuki uusille ominaisuuksille vaatii uutta piirisarjaa prosessorin rinnalle. Skylakesta päivittävän kannattaakin näistä syistä hankkia prosessorin rinnalle samalla uusi emolevy.

Kaby Lake on myös Intelin ensimmäinen prosessoriarkkitehtuuri, jolle ei tulla julkaisemaan ajureita vanhemmille Windowseille. Virallinen tuki on luvassa vain Windows 10:lle.

Päätös juontaa juurensa Microsoftin käytännöistä, ja se pitää paikkansa myös AMD:n tulevien Ryzen-suorittimien kohdalla. Jos aikoo yhä pysytellä vanhemmissa Windowseissa, Skylake jää viimeiseksi virallisesti tuetuksi sukupolveksi.

Sama tulee pätemään myös jatkossa. Uudet prosessorisukupolvet saavat tulevaisuudessa virallisen tuen vain viimeisimmälle Windowsin versiolle.

Seuraavalla sivulla käymme läpi testikokoonpanojemme tekniset tiedot. Tämän jälkeen käymme läpi Skylaken ja Kaby Laken väliset mitatut erot, Kaby Lake -kokoonpanojen ylikellotustestit sekä viimeiseksi vielä annamme lopullisen arvion testatuista tuotteista.

Tarkoituksena on ottaa selvää, kannattaako Kaby Lake -prosessoriin ja -emolevyyn investoida, jos omistaa jo Skylake-kokoonpanon. Testiasetelmassa myös selviää, millaisia eroja kalliissa Z720-emolevyssä on suorituskyvyllisesti edullisempaan emolevyyn verrattuna.

Seuraava sivu
Tapio Berschewsky
Tagit: Kaby Lake, Intel, Asus, Asrock, Core i7-7700K, Intel Z270
Biostar julkisti Racing Z270GT9 -emolevyn 10 gigabitin verkkoliitännälläUudet ASRockin, Asuksen, Gigabyten ja MSI:n Kaby Lake -emolevyt julkistettiin

Kommentit

2.

Mahtaakohan artikkelia lukea paljon kukaan? Itse en ainakaan snäppäilyltäni ehtinyt :kahvi:

3.

Tuota, mistähän aloittaisi:
On hyvä ja positiivista että testi sekä artikkeli tuli nopeasti pihalle.

Onko teillä tosiaan käytössä lasinen kotelo? ("kumpi näistä näyttää paremmalta uudessa lasikotelossa")
Luulisi että enää vuonna 2017 julkaistavissa emolevyissä ei olisi ikivanhaa biosia, onko kyseessä virhe vai?

Miksi kertoa ylikellotustuloksista ja vertailla niitä vakiona oleviin tuloksiin jos samalla kuitenkin myönnätte että molemmilla emoilla Prime95 testissä kone kaatuu. Eli kellotus ei ole vakaa.

Ihmisiä kuitenkin kiinnostaa 24/7 kellot ja vakaus. Onhan se toki mukava kuulla että yrittämällä tappovolteilla ja asetuksilla windows 10 latautui mutta kaatui samantien 4.9GHz.

Voisitteko ajaa kuitenkin ylikellotustestit siten että kyseessä on VAKAAT kellot. Ei sellaiset että ne kaatuilevat käytönyhteydessä.

"Korkeita lämpötiloja ei voi pitää täysin tarkkoina, sillä lopullisen koneen kaataneen lämpöpiikin tulos ei välttämättä ole päätynyt ruudulle asti."
Oletteko aivan varmoja että lämmöt kaatoivat koneen? Yleensä lämpö ei ole syynä ja noissa pitäisi kyllä automaattisesti kellojen pudota jos lämmöt nousevat liian korkeiksi.

Tosin suosittelen että kun etsitte ne vakaat kellot ette esitä mitään "lämmöt 99C" tuloksia, kiitos.

4.

Miksi ylikellotusmittauksissa on epävakaat kellot? Eikö mittaukset pitäisi tehdä 24/7 vakailla kellotaajuuksilla? Pelitestitkin olisin halunnut nähdä.
Toimiiko Skylake prosessorit Z270 emolevyillä? Mikäli ne toimivat, niin eikö testit olisi pitänyt ajaa samalla emolevyllä?
Olisin myös halunnut nähdä clock-to-clock vertailut Skylaken ja Kaby Laken välillä. Ehkä http://www.io-tech.fi tarjoaa paremman artikkelin. :think:

5.

Cinebench R15 single coren tulos?

6.

Jaa-a, vai että tätä tasoa nämä "uuden Muropaketin" arvostelut ja artikkelit on. Olipahan suht järkyttävää tekstiä, samaa tasoa mitä porukka kirjoittaa foorumeilla muutenkin… :D

Ja kuten tuossa jo aiemmin mainittu niin mikä virka noilla ylikellotustuloksilla on jossei ne ole vakaat? Monellako muulla sivustolla olette nähneet tehtävän näin? Toki voidaan viitata/mainita että prosessori suostui käynnistymään ja suoriutumaan joistakin testeistä kellotaajuudella X, mutta ei niillä kelloilla suoritetuista tuloksista mainita, koska se ei ole vakaa. Eri asia jos tehdään jotain extreme kellotusta, jossa yritetään saada maksimi benchmark tulokset… Ne lopulliset testitulokset tehdään maksimikelloilla joilla se prosessori on vakaa.

7.

Eikö tämä joka artikkelista mussuttaminen ole jo aika lapsellista? Ihan ok perus testi. Jo se toinen palsta on parempi niin sitä voi sitten preferoida, mutta ei kaikkien pitäisi joutua tämän vinkumisen uhreiksi.

8.
Nik0-91

Miksi ylikellotusmittauksissa on epävakaat kellot? Eikö mittaukset pitäisi tehdä 24/7 vakailla kellotaajuuksilla? Pelitestitkin olisin halunnut nähdä.
Toimiiko Skylake prosessorit Z270 emolevyillä? Mikäli ne toimivat, niin eikö testit olisi pitänyt ajaa samalla emolevyllä?
Olisin myös halunnut nähdä clock-to-clock vertailut Skylaken ja Kaby Laken välillä. Ehkä http://www.io-tech.fi tarjoaa paremman artikkelin. :think:

Sanopas miten voit yleensäkään todeta 100% vakaat 24/7 kellot?

9.

Jos vaikka ajaisitte 6700K ja 7700K testit clock to clock, niin huomaisitte että ero on näiden välillä mitätön. Ainut mahdollinen mainittava nopeusero syntyy, jos Kabystä sattuu kohdalle hyvä yksilö ja se kellottuu paremmin kuin Skylake. Täytyy kyllä sanoa, että ihme hehkutusta artikkelissa Kabyn suuntaan, ja täysin turhaan. Vaikuttaa turhimmalta julkaisulta Inteliltä vuosiin, vaikka onnettomia ne julkaisut on ollut jo 2500K ajoilta asti. Toivotaan että tilanne muuttuu tänä vuonna ja kilpailu pakottaa tekemään oikeasti jotain parempaa.

10.
Yrmiö

Sanopas miten voit yleensäkään todeta 100% vakaat 24/7 kellot?

Lyhyellä testiajalla ei tietysti voi varmasti todeta 100% vakaita 24/7 kelloja.
MUTTA jos kone kaatuu kesken testin (ja tekee sen monta kertaa) voi 100% varmasti sanoa että kellotus EI ole vakaa.

Eli pitäisi nyt edes kaikki testit mennä lävitse. En sano että vuorokautta tai tunteja pitäisi jurruttaa (tosin esim. muistitesteissä pidempi aika on suotavaa eikä joku 30min veto vaan) mutta jos koneen saa kaatumaan niin joko lisää voltteja tai sitten pienempi kerroin.
Muutenkin jos ne lämmöt saa sinne +99C että throtlaus alkaa on ihan järkevää alentaa voltteja ellei vaihda cooleria. Mikäli ei kone pysy enää pystyssä lasketaan niitä kelloja.

Edit: itse olen pitänyt Muropaketin (Sampsan) testeistä juuri siksi että yleensä aina kyllä, niitä paremmin kellottuvia yksilöitä löytyy. Mutta ne testit on hyvin tehty ja itse testissäkin lukee että kyse ei ole maksimi kelloista vaan vakaista luvuista mitkä on saatu aikaan kohtuu nopeasti. Jännitteet pysyy kurissa, lämmöt samoin. Toki siinä voi mainita samoin kuten tässäkin testissä että 5GHz kaatuu käyttöjärjestelmään mennessä tms. <= näkee että on kokeiltu ensin menisikö enempi ja etsitty sitten järkevät kellot.

11.

Hah, Mikrosoftille oli niin vaikeaa päästä eroon Windows XP:stä, että nyt on päätetty ettei sama pääse vahingossakaan toistumaan, ainakaan jos aikoo käyttää ajantasaista rautaa :p

12.

Well. Kyllähän tämä testi osoittaa, ettei Kaby mikään kellotus ihme ole… Se ei tietysti ole mikään uutinen itsessään.
Perinteistä Intel uudistamista. Prosentti siellä, toinen täällä. Eli hyvä prossa, muttei tarjoa mitään uutta pariin kolmeen sukupolveen taaksepäin, mitä nyt piirisarjalla sitten saadaan aikaan päivityksiä.

13.
Janda

Eikö tämä joka artikkelista mussuttaminen ole jo aika lapsellista? Ihan ok perus testi. Jo se toinen palsta on parempi niin sitä voi sitten preferoida, mutta ei kaikkien pitäisi joutua tämän vinkumisen uhreiksi.

Mitä lapsellista siinä on, kun artikkelien taso on laskenut kuin lehmän häntä? Tätä asiaako ei saa kritisoida? Tämän artikkelin kaltaista skeidaa voi lukea muualtakin (iltapaska, MB jne) jos se kiinnostaa.

Mutta ei, kritisoiminenhan on lapsellista, tyydytään vaan siihen "ihan ok" tasoon.

14.
Janda

Eikö tämä joka artikkelista mussuttaminen ole jo aika lapsellista? Ihan ok perus testi. Jo se toinen palsta on parempi niin sitä voi sitten preferoida, mutta ei kaikkien pitäisi joutua tämän vinkumisen uhreiksi.

En menisi sanomaan sitä mussuttamiseksi, jos artikkelin taso on tämä.
Lue kerran ajatuksella läpi ja vertaa vaikka aiempiin vaikka esim. johonkin 2015 vuonna julkaistuun vastaavaan artikkeliin?
Kuten ylempänäkin mainittu, ei vakuuta ja ei mitenkään houkuttelee lukijaa edes vaivautumaan sivulle kun samaa kökköä löytää mistä vaan, ei lukijalla tarvitse tyytyä mihin sattuu skeidaan.

15.

C´mon, ei ne Sampsan artikkelit nyt paljoa tuon kummempia aina olleet :o Ja tämä Kaby-artikkeli on sentään ajan hermolla, kun Sampsan artikkelit tulivat aina kolme viikkoa perässä ja samat jutut oli luettu muualta jo moneen kertaan.

16.
Nik0-91

Toimiiko Skylake prosessorit Z270 emolevyillä? Mikäli ne toimivat, niin eikö testit olisi pitänyt ajaa samalla emolevyllä?

Miksi pitäisi ajaa? Z270 on kuitenkin tehty tukeman Kabya kun taas Z170 Skylakea. En usko, että eroja saisi näillä esiin vaikka emot päikseen laittaisi.

Kyllä toimivat kunhan BIOS vain ajantasalla.

17.
VSPTT

Jos vaikka ajaisitte 6700K ja 7700K testit clock to clock, niin huomaisitte että ero on näiden välillä mitätön. Ainut mahdollinen mainittava nopeusero syntyy, jos Kabystä sattuu kohdalle hyvä yksilö ja se kellottuu paremmin kuin Skylake. Täytyy kyllä sanoa, että ihme hehkutusta artikkelissa Kabyn suuntaan, ja täysin turhaan. Vaikuttaa turhimmalta julkaisulta Inteliltä vuosiin, vaikka onnettomia ne julkaisut on ollut jo 2500K ajoilta asti. Toivotaan että tilanne muuttuu tänä vuonna ja kilpailu pakottaa tekemään oikeasti jotain parempaa.

Näin on. Pikaisella vilkaisulla oma iciwanha X5670 nyhtää Time Spy cpu-testistä suunnilleen samoja lukemia kuin nämä.. ei siis mitään kiirettä päivittää..:kahvi:

Itse artikkelista jäi kyllä sellanen fiilis, että olisin lukenut joskus vastaavaa ~06 mikrobitistä. Ehkä olisi kannattanut sen aikaa viirata juttua että kellotukset olisivat olleet vakaat ja mukana olisi ollut vaikkapa ne pelitestit. Hauskana yksityiskohtana Asuksen Maximus-sarjan emolevyä suositeltiin peruskäyttäjälle..:think:

18.

Aika paljon "paritusta" tuossa artikkelissa. Linkin otsikossa kirjoitusvirhe (…forumula) ja lisäksi hilpeyttä aiheutti se, että yhtäkkiä prosessorin sijaan kellotettiinkin ilmeisesti emolevyä. "Koetimme kellottaa Asusta myös 5 gigahertsiin, mutta näissä olosuhteissa kone kaatui heti kevyempiäkin benchmarkeja ajettaessa."

Noista kellotuksista lienee turha sanoa mitään, sillä kaikki on varmaan sanottu jo aikaisemminkin.

19.
Muropaketti

Skylakeen verrattuna Kaby Lake otti kuitenkin selvän kaulan.

Hyötyohjelmien suhteen päivitys Kaby Lakeen on testiemme perusteella harkittavan arvoinen sijoitus, mutta ei missään nimessä kriittisen tärkeä päivitys.

Anandtechin revikan mukaan IPC ei kasvanut prosentillakaan, minkä täydellinen sivuuttaminen ja vakiokellotaajuuksiin jumittuminen on käsittämätöntä, kun alla on vielä tuollainen 400 euron kellotusemo.

[​IMG]
Tästä tuntuu puuttuvan taustalta se todellinen aihepiirin ymmärrys, mitä ilman lukijoista kaikkoavat tietotekniikan harrastajat, eli lainaanpa tähän lopuksi itseäni tuosta kolmen kuukauden takaa.

lein

Toivon toki olevani väärässä, mutta synkältä näyttää Muropaketin tulevaisuus, kun entiset toimittajat pistetään kerralla pihalle ja uutta suuntaa haetaan ilmeisesti Domen ripuloinnista.

Mutulla veikkaisin tätä jonkun business-miehen neronleimaukseksi, eli tyyppiesimerkkinä erikoistuneesta sivustosta yritetään lypsää lisävoittoja laajentamalla sen kohdeyleisöä ja samalla vieraannutetaan sen alkuperäiset käyttäjät.

Kiitos kuitenkin näistä vuosista.

20.

[​IMG]
1,424V? Hienoa syyttää emoa kaatumisesta…

Näytä kaikki kommentit

Osallistu keskusteluun MuroBBS:ssäKommenttikupla