Emolevyt

Emolevyt

Kumpikin testattu emolevy edustaa valmistajansa tuoretta Kaby Lake -mallistoa. Niissä on molemmissa Intelin Union Point Z270 -piirisarja, joka tukee prosessorien viimeisimpiä ominaisuuksia.

Ulkoisesti Asuksen Maximus IX Formula on jämäkkä ja lähes kauttaaltaan ROG Armor -suojalevyn peitossa. Suoja levittää lämpöä ja samalla tukee emolevyä ja estää sitä vääntymästä. Suojalevy tekee emolevyn käsittelystä miellyttävää, ja se on myös varsin tyylikkään näköinen.

ASRock Z270 Extreme 4:n näyttävä mustavalkoinen teema miellyttää sekin silmää, mutta ROG Armorin kaltaista suojaa ei ole. Varsinkin Asuksen mallin vieressä se saa ASRockin tuntumaan heikkorakenteiselta, vaikka ROG Armorin tyyppiset suojat ovat emolevyissä yhä enemmänkin poikkeus kuin sääntö.

Viime vuosina emolevyissä yleistyneet koristeelliset ledivalaistukset löytyvät molemmista, mutta myös näissä Asus on miellyttävämpi. Sen monipuolisesti konfiguroitava valaistus on jo värejä hitaasti vaihtavalla oletusasetuksilla huomattavasti miellyttävämmän näköistä kuin ASRockin levyn kirkas sininen pulssi. Ei ole epäilystäkään, kumpi näistä näyttää paremmalta uudessa lasikotelossa.

Molemmista saa ylimääräiset ledit toki myös päältä ja niiden väriä ja toiminnallisuutta voi säätää BIOSista haluamansa kaltaiseksi. Tästä huolimatta Asuksessa ledien asettelu ja yleisilme on tyylikkäämpi. Tässä on kuitenkin kyse puhtaasti makuasiasta, joten jätimme ledit omaan arvoonsa lopullisten arvioiden kannalta.

Asuksen levyllä on kuusi SATA 3 -liitäntää, jotka yltävät maksimissaan 6 Gbit/s nopeuteen.

ASRockilla SATA 3 -liitäntöjä taas on kahdeksan kappaletta.

Molemmissa on kaksi kappaletta neljän PCI Express 3.0 -kaistan avulla 4 GB/s siirtonopeuksiin yltävää M.2-liitintä, johon voi kiinnittää pienikokoisen SSD-levyn suoraan emolevyn pinnalle. Asuksessa ensimmäinen M.2-liitin tukee tarvittaessa myös SATA-moodia. Kummassakaan levyssä ei ole U.2-liitäntää.

ASRockin levyllä ensimmäinen M.2-liitin jakaa kaistan ensimmäisen ja toisen SATA-liitännän kanssa ja toinen M.2-liitin jakaa kaistan viidennen ja kuudennen SATA-liitännän kanssa. Jos M.2-liittimiin on asennettu levy, ei vastaaviin SATA-portteihin voi asentaa levyjä ja toisinpäin. Asuksen levyllä ensimmäinen M.2-liitin jakaa SATA-moodissa käytettynä kaistan levyn ensimmäisen SATA-liitännän kanssa ja toinen M.2-liitin jakaa kaistan viidennen ja kuudennen SATA-liitännän kanssa.

Asuksen takapaneelin liitännät ovat omaa luokkaansa. Levyllä on peräti neljä USB 2.0 -liitäntää, neljä USB 3.0 -liitäntää ja kaksi USB 3.1 -liitäntää, joista toinen tyyppiä A ja toinen tyyppiä C. Kuvaulostuloja on HDMI 1.4b ja DisplayPort 1.2. Äänelle on sekä optinen S/PDIF että tyypilliset viisi analogista 3,5 millin liitäntää.

Mukana on myös gigabitin verkkoliitin sekä emolevyllä olevan WLANin ja bluetoothin yhdistelmäradion antennin liitännät. Erittäin tervetulleena ominaisuutena takana on myös nappi CMOSin tyhjentämiselle ja toinen BIOSin päivittämiseen suoraan alimpaan USB 3.0 -liitäntään kiinnitetyltä massamuistilta.

ASRockista löytyy takaa neljä USB 3.0 -liitäntää, ja kaksi USB 3.1 -liitäntää, joista toinen tyyppiä A ja toinen tyyppiä C. Yhtään USB 2.0 -liitäntää ei takana ole. Kuvaulostuloja on HDMI 1.4b, DVI-D, sekä tänä päivänä melko turhaksi käynyt D-Sub. Ääniulostuloina ovat samat optinen S/PDIF ja viisi analogista 3,5 mm liitäntää, mitkä löytyvät myös Asukselta. Myös ASRockissa on gigabitin verkkoliitin. Lisäksi takana on tyhjät paikat erillisenä hankittavaan PCI Express -liitäntään tulevan wlan/bluetooth-yhdistelmäradion antennien liittimille.

Molemmat emolevyt tarjoavat BIOSissaan mukavan määrän ominaisuuksia säädettäväksi. Asus otti kuitenkin valikkonsa yksinkertaisemman rakenteen ja selvemmän jaottelun takia näissäkin pienen kaulan.

Molemmat tarjoavat yksinkertaisen moodin aloittelijan käyttöön ja edistyneen työskentelytilan intoilijoita varten, jotka haluavat säätää jokaisen nippelin kohdalleen. Asuksen Tweaker’s Paradise -valikko on nimensä veroinen ja mahdollistaa prosessorin ja emolevyn hyvin tarkan ja yksityiskohtaisen säätämisen. Testattu BIOS-versio Asuksessa oli 0.222.

Myös ASRockilla saa lähes kaikki samat ominaisuudet muokattua haluamansa kaltaisiksi, mutta asetuksista tarjottava tieto tai niiden jaottelu eri valikoihin ei ole Asuksen tasolla. Testattu BIOS-versio oli ASRockilla L1.25. Kumpikin emolevy testattiin sillä BIOS-versiolla, joka testaushetkellä oli saatavilla.

Asus myös mahdollistaa fyysisillä napeilla koneen CMOSin tyhjentämisen, BIOSin päivittämisen suoraan USB-tikulta ja koneen resetoinnin BIOSin oletusasetuksia käyttäen ilman, että varsinaiset ylikellotusasetukset katoavat. Ylikellottaessa oli myös hyötyä jo pari vuotta Asuksen parhaissa malleissa mukana olleesta ReTry-napista, joka käynnistää koneen uudelleen nopeasti niissäkin tilanteissa, joissa reset-napin painaminen ei enää tee mitään.

Edellinen sivu Seuraava sivu
Tapio Berschewsky
Tagit: Kaby Lake, Intel, Asus, Asrock, Core i7-7700K, Intel Z270
Biostar julkisti Racing Z270GT9 -emolevyn 10 gigabitin verkkoliitännälläUudet ASRockin, Asuksen, Gigabyten ja MSI:n Kaby Lake -emolevyt julkistettiin

Kommentit

2.

Mahtaakohan artikkelia lukea paljon kukaan? Itse en ainakaan snäppäilyltäni ehtinyt :kahvi:

3.

Tuota, mistähän aloittaisi:
On hyvä ja positiivista että testi sekä artikkeli tuli nopeasti pihalle.

Onko teillä tosiaan käytössä lasinen kotelo? ("kumpi näistä näyttää paremmalta uudessa lasikotelossa")
Luulisi että enää vuonna 2017 julkaistavissa emolevyissä ei olisi ikivanhaa biosia, onko kyseessä virhe vai?

Miksi kertoa ylikellotustuloksista ja vertailla niitä vakiona oleviin tuloksiin jos samalla kuitenkin myönnätte että molemmilla emoilla Prime95 testissä kone kaatuu. Eli kellotus ei ole vakaa.

Ihmisiä kuitenkin kiinnostaa 24/7 kellot ja vakaus. Onhan se toki mukava kuulla että yrittämällä tappovolteilla ja asetuksilla windows 10 latautui mutta kaatui samantien 4.9GHz.

Voisitteko ajaa kuitenkin ylikellotustestit siten että kyseessä on VAKAAT kellot. Ei sellaiset että ne kaatuilevat käytönyhteydessä.

"Korkeita lämpötiloja ei voi pitää täysin tarkkoina, sillä lopullisen koneen kaataneen lämpöpiikin tulos ei välttämättä ole päätynyt ruudulle asti."
Oletteko aivan varmoja että lämmöt kaatoivat koneen? Yleensä lämpö ei ole syynä ja noissa pitäisi kyllä automaattisesti kellojen pudota jos lämmöt nousevat liian korkeiksi.

Tosin suosittelen että kun etsitte ne vakaat kellot ette esitä mitään "lämmöt 99C" tuloksia, kiitos.

4.

Miksi ylikellotusmittauksissa on epävakaat kellot? Eikö mittaukset pitäisi tehdä 24/7 vakailla kellotaajuuksilla? Pelitestitkin olisin halunnut nähdä.
Toimiiko Skylake prosessorit Z270 emolevyillä? Mikäli ne toimivat, niin eikö testit olisi pitänyt ajaa samalla emolevyllä?
Olisin myös halunnut nähdä clock-to-clock vertailut Skylaken ja Kaby Laken välillä. Ehkä http://www.io-tech.fi tarjoaa paremman artikkelin. :think:

5.

Cinebench R15 single coren tulos?

6.

Jaa-a, vai että tätä tasoa nämä "uuden Muropaketin" arvostelut ja artikkelit on. Olipahan suht järkyttävää tekstiä, samaa tasoa mitä porukka kirjoittaa foorumeilla muutenkin… :D

Ja kuten tuossa jo aiemmin mainittu niin mikä virka noilla ylikellotustuloksilla on jossei ne ole vakaat? Monellako muulla sivustolla olette nähneet tehtävän näin? Toki voidaan viitata/mainita että prosessori suostui käynnistymään ja suoriutumaan joistakin testeistä kellotaajuudella X, mutta ei niillä kelloilla suoritetuista tuloksista mainita, koska se ei ole vakaa. Eri asia jos tehdään jotain extreme kellotusta, jossa yritetään saada maksimi benchmark tulokset… Ne lopulliset testitulokset tehdään maksimikelloilla joilla se prosessori on vakaa.

7.

Eikö tämä joka artikkelista mussuttaminen ole jo aika lapsellista? Ihan ok perus testi. Jo se toinen palsta on parempi niin sitä voi sitten preferoida, mutta ei kaikkien pitäisi joutua tämän vinkumisen uhreiksi.

8.
Nik0-91

Miksi ylikellotusmittauksissa on epävakaat kellot? Eikö mittaukset pitäisi tehdä 24/7 vakailla kellotaajuuksilla? Pelitestitkin olisin halunnut nähdä.
Toimiiko Skylake prosessorit Z270 emolevyillä? Mikäli ne toimivat, niin eikö testit olisi pitänyt ajaa samalla emolevyllä?
Olisin myös halunnut nähdä clock-to-clock vertailut Skylaken ja Kaby Laken välillä. Ehkä http://www.io-tech.fi tarjoaa paremman artikkelin. :think:

Sanopas miten voit yleensäkään todeta 100% vakaat 24/7 kellot?

9.

Jos vaikka ajaisitte 6700K ja 7700K testit clock to clock, niin huomaisitte että ero on näiden välillä mitätön. Ainut mahdollinen mainittava nopeusero syntyy, jos Kabystä sattuu kohdalle hyvä yksilö ja se kellottuu paremmin kuin Skylake. Täytyy kyllä sanoa, että ihme hehkutusta artikkelissa Kabyn suuntaan, ja täysin turhaan. Vaikuttaa turhimmalta julkaisulta Inteliltä vuosiin, vaikka onnettomia ne julkaisut on ollut jo 2500K ajoilta asti. Toivotaan että tilanne muuttuu tänä vuonna ja kilpailu pakottaa tekemään oikeasti jotain parempaa.

10.
Yrmiö

Sanopas miten voit yleensäkään todeta 100% vakaat 24/7 kellot?

Lyhyellä testiajalla ei tietysti voi varmasti todeta 100% vakaita 24/7 kelloja.
MUTTA jos kone kaatuu kesken testin (ja tekee sen monta kertaa) voi 100% varmasti sanoa että kellotus EI ole vakaa.

Eli pitäisi nyt edes kaikki testit mennä lävitse. En sano että vuorokautta tai tunteja pitäisi jurruttaa (tosin esim. muistitesteissä pidempi aika on suotavaa eikä joku 30min veto vaan) mutta jos koneen saa kaatumaan niin joko lisää voltteja tai sitten pienempi kerroin.
Muutenkin jos ne lämmöt saa sinne +99C että throtlaus alkaa on ihan järkevää alentaa voltteja ellei vaihda cooleria. Mikäli ei kone pysy enää pystyssä lasketaan niitä kelloja.

Edit: itse olen pitänyt Muropaketin (Sampsan) testeistä juuri siksi että yleensä aina kyllä, niitä paremmin kellottuvia yksilöitä löytyy. Mutta ne testit on hyvin tehty ja itse testissäkin lukee että kyse ei ole maksimi kelloista vaan vakaista luvuista mitkä on saatu aikaan kohtuu nopeasti. Jännitteet pysyy kurissa, lämmöt samoin. Toki siinä voi mainita samoin kuten tässäkin testissä että 5GHz kaatuu käyttöjärjestelmään mennessä tms. <= näkee että on kokeiltu ensin menisikö enempi ja etsitty sitten järkevät kellot.

11.

Hah, Mikrosoftille oli niin vaikeaa päästä eroon Windows XP:stä, että nyt on päätetty ettei sama pääse vahingossakaan toistumaan, ainakaan jos aikoo käyttää ajantasaista rautaa :p

12.

Well. Kyllähän tämä testi osoittaa, ettei Kaby mikään kellotus ihme ole… Se ei tietysti ole mikään uutinen itsessään.
Perinteistä Intel uudistamista. Prosentti siellä, toinen täällä. Eli hyvä prossa, muttei tarjoa mitään uutta pariin kolmeen sukupolveen taaksepäin, mitä nyt piirisarjalla sitten saadaan aikaan päivityksiä.

13.
Janda

Eikö tämä joka artikkelista mussuttaminen ole jo aika lapsellista? Ihan ok perus testi. Jo se toinen palsta on parempi niin sitä voi sitten preferoida, mutta ei kaikkien pitäisi joutua tämän vinkumisen uhreiksi.

Mitä lapsellista siinä on, kun artikkelien taso on laskenut kuin lehmän häntä? Tätä asiaako ei saa kritisoida? Tämän artikkelin kaltaista skeidaa voi lukea muualtakin (iltapaska, MB jne) jos se kiinnostaa.

Mutta ei, kritisoiminenhan on lapsellista, tyydytään vaan siihen "ihan ok" tasoon.

14.
Janda

Eikö tämä joka artikkelista mussuttaminen ole jo aika lapsellista? Ihan ok perus testi. Jo se toinen palsta on parempi niin sitä voi sitten preferoida, mutta ei kaikkien pitäisi joutua tämän vinkumisen uhreiksi.

En menisi sanomaan sitä mussuttamiseksi, jos artikkelin taso on tämä.
Lue kerran ajatuksella läpi ja vertaa vaikka aiempiin vaikka esim. johonkin 2015 vuonna julkaistuun vastaavaan artikkeliin?
Kuten ylempänäkin mainittu, ei vakuuta ja ei mitenkään houkuttelee lukijaa edes vaivautumaan sivulle kun samaa kökköä löytää mistä vaan, ei lukijalla tarvitse tyytyä mihin sattuu skeidaan.

15.

C´mon, ei ne Sampsan artikkelit nyt paljoa tuon kummempia aina olleet :o Ja tämä Kaby-artikkeli on sentään ajan hermolla, kun Sampsan artikkelit tulivat aina kolme viikkoa perässä ja samat jutut oli luettu muualta jo moneen kertaan.

16.
Nik0-91

Toimiiko Skylake prosessorit Z270 emolevyillä? Mikäli ne toimivat, niin eikö testit olisi pitänyt ajaa samalla emolevyllä?

Miksi pitäisi ajaa? Z270 on kuitenkin tehty tukeman Kabya kun taas Z170 Skylakea. En usko, että eroja saisi näillä esiin vaikka emot päikseen laittaisi.

Kyllä toimivat kunhan BIOS vain ajantasalla.

17.
VSPTT

Jos vaikka ajaisitte 6700K ja 7700K testit clock to clock, niin huomaisitte että ero on näiden välillä mitätön. Ainut mahdollinen mainittava nopeusero syntyy, jos Kabystä sattuu kohdalle hyvä yksilö ja se kellottuu paremmin kuin Skylake. Täytyy kyllä sanoa, että ihme hehkutusta artikkelissa Kabyn suuntaan, ja täysin turhaan. Vaikuttaa turhimmalta julkaisulta Inteliltä vuosiin, vaikka onnettomia ne julkaisut on ollut jo 2500K ajoilta asti. Toivotaan että tilanne muuttuu tänä vuonna ja kilpailu pakottaa tekemään oikeasti jotain parempaa.

Näin on. Pikaisella vilkaisulla oma iciwanha X5670 nyhtää Time Spy cpu-testistä suunnilleen samoja lukemia kuin nämä.. ei siis mitään kiirettä päivittää..:kahvi:

Itse artikkelista jäi kyllä sellanen fiilis, että olisin lukenut joskus vastaavaa ~06 mikrobitistä. Ehkä olisi kannattanut sen aikaa viirata juttua että kellotukset olisivat olleet vakaat ja mukana olisi ollut vaikkapa ne pelitestit. Hauskana yksityiskohtana Asuksen Maximus-sarjan emolevyä suositeltiin peruskäyttäjälle..:think:

18.

Aika paljon "paritusta" tuossa artikkelissa. Linkin otsikossa kirjoitusvirhe (…forumula) ja lisäksi hilpeyttä aiheutti se, että yhtäkkiä prosessorin sijaan kellotettiinkin ilmeisesti emolevyä. "Koetimme kellottaa Asusta myös 5 gigahertsiin, mutta näissä olosuhteissa kone kaatui heti kevyempiäkin benchmarkeja ajettaessa."

Noista kellotuksista lienee turha sanoa mitään, sillä kaikki on varmaan sanottu jo aikaisemminkin.

19.
Muropaketti

Skylakeen verrattuna Kaby Lake otti kuitenkin selvän kaulan.

Hyötyohjelmien suhteen päivitys Kaby Lakeen on testiemme perusteella harkittavan arvoinen sijoitus, mutta ei missään nimessä kriittisen tärkeä päivitys.

Anandtechin revikan mukaan IPC ei kasvanut prosentillakaan, minkä täydellinen sivuuttaminen ja vakiokellotaajuuksiin jumittuminen on käsittämätöntä, kun alla on vielä tuollainen 400 euron kellotusemo.

[​IMG]
Tästä tuntuu puuttuvan taustalta se todellinen aihepiirin ymmärrys, mitä ilman lukijoista kaikkoavat tietotekniikan harrastajat, eli lainaanpa tähän lopuksi itseäni tuosta kolmen kuukauden takaa.

lein

Toivon toki olevani väärässä, mutta synkältä näyttää Muropaketin tulevaisuus, kun entiset toimittajat pistetään kerralla pihalle ja uutta suuntaa haetaan ilmeisesti Domen ripuloinnista.

Mutulla veikkaisin tätä jonkun business-miehen neronleimaukseksi, eli tyyppiesimerkkinä erikoistuneesta sivustosta yritetään lypsää lisävoittoja laajentamalla sen kohdeyleisöä ja samalla vieraannutetaan sen alkuperäiset käyttäjät.

Kiitos kuitenkin näistä vuosista.

20.

[​IMG]
1,424V? Hienoa syyttää emoa kaatumisesta…

Näytä kaikki kommentit

Osallistu keskusteluun MuroBBS:ssäKommenttikupla