Uusimmat

MSI B250 Gaming M3

25.01.2017 13:00 Tapio Berschewsky

MSI B250 Gaming M3

Mustan ja punaisen sävyinen MSI:n B250 Gaming M3 on toistaiseksi testaamistamme Union Point -piirisarjallisista levyistä edullisin. Sen hinta Suomessa on noin 160 euroa.

B250 Gaming M3 on varusteltu kevyesti. Manuaalin, pika-asennusohjeen, ajurilevyn ja takapaneelin levyn lisäksi kotelossa on mukana LED-valonauhan jatkojohto, kaksi SATA-kaapelia, ja SATA-kaapelien merkintään tarkoitetut tarrat.

Takapaneelista löytyy hiiren ja näppäimistön PS/2 -liittimen lisäksi kaksi USB 2.0 -liitintä, kaksi USB 3.1 Gen 1 -liitintä sekä kaksi USB 3.1 Gen 2 -liitintä, joista toinen tyyppiä A ja toinen tyyppiä C. Ääniliitäntöjä on optisen S/PDIF -ulostulon lisäksi viisi analogista 3,5 millimetrin TRS-liitäntää. Kuvaulostuloja on HDMI ja DVI-D. Lisäksi takana on gigabitin lähiverkkoliitin.

Emolevyn reunassa on kuusi kappaletta 6 Gbit/s nopeudella toimivaa SATA 3 -liitäntää.

Lisäksi levyllä on kaksi M.2-liitäntää nopeille emolevyn pintaan kiinnitettäville SSD-levyille.

Ensimmäinen M.2-liitin jakaa SATA-moodissa käytettynä kaistan ensimmäisen SATA-liitännän kanssa. Toinen M.2-liitin jakaa SATA-moodissa käytettynä kaistan kuudennen SATA-liitännän kanssa.

Lisäksi toinen M.2-liitin jakaa PCIe-moodissa käytettynä kaistan toisen täyspitkän PCIe-korttipaikan kanssa.

Emolevyllä on kaksi täyspitkää PCIe -korttipaikkaa, toinen mallia x16 ja toinen x4. Kuten edellä todettiin, x4-paikkaan ei voi asentaa mitään, jos toisessa M.2-liittimessä on jo PCIe-moodissa oleva SSD. Näytönohjaimelle tarkoitettu x16 -korttipaikka on vahvistettu metallilla.

UEFI BIOS

Kuten tyypillistä, MSI:n UEFI BIOS tarjoaa sekä yksinkertaisen (Easy) että edistyneen (Advanced) työtilan, josta emolevyn asetuksia voi muokata. MSI:n yksinkertainen moodi näyttää keskitetysti tietoa emolevystä ja sen tärkeimmistä asetuksista. Käynnistyslevyjen järjestyksen voi säätää helposti hiirellä ikoneja raahaten.

Testaamamme emolevy käytti ohjelmistoversio 3.11:tä, joka oli julkaistu joulukuun ensimmäisellä viikolla. Kuten yläreunasta näkyy, muistin nopeus oli oletuksena vain 2133 MHz, joka nostettiin 2400 MHz:iin suorituskykymittauksia varten.

Edistyneessä tilassa yläreunassa on samat tiedot kuin helpossakin, mutta alaosa ruudusta on jaoteltu eri tavoin. Settings-osio paljastaa tyypilliset BIOS-asetukset ja OC-osio tarpeelliset asetukset ylikellottamiseen.

MSI:n UEFI BIOSin runsaista työkaluista löytyy esimeriksi mainio Hardware Monitor, jonka avulla on helppo tarkastella laitteiston lämpötiloja ja säätää tuulettimien asetuksia.

Toinen kätevä työkalu on Board Explorer, joka näyttää, mitä osia emolevyn eri liitäntöihin on kiinnitetty.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. MSI B250 Gaming M3
  3. Testikokoonpanot
  4. Suorituskykymittaukset: prosessorin kuormitus
  5. Suorituskykymittaukset: pelitestit
  6. Loppuyhteenveto