Uusimmat

Ensikokeilussa Nokia Lumia 800

14.11.2011 19:02 Juha Kokkonen

Lokakuussa Nokia World -tapahtumassa julkaistu Nokia Lumia 800 on merkittävässä asemassa Nokian tulevaisuudennäkymien kannalta. Uusien Windows Phone -mallien harteilla on, jatkaako Nokia alamäkeään vai palaako se vihdoin menestyksen tielle. Odotukset uutuusmallin suhteen ovat kovat, sillä enää ei ole varaa epäonnistua.

TaskuMuro vieraili maanantaina Helsingin vanhalla ylioppilastalolla pidettävässä (14.-17.11.) Hello Helsinki! -tapahtumassa. Kyseessä on Microsoftin organisoima digitaalisen elämäntyylin ilmaistapahtuma, jossa kävijöille tarjotaan mahdollisuus nähdä ja kokeilla uusimpia digitaalisen teknologian luomuksia. TaskuMuron päätarkoituksena oli tutustua tuoreimpiin Windows Phone -uutuuksiin – erityisesti toimituksen tähtäimessä oli Nokian Lumia 800 -puhelin, jota saadaan odottaa Suomen markkinoille vielä ensi vuoden puolelle. TaskuMuro pääsi ottamaan lyhyet ensituntumat Nokian uutuusmallista Nokian edustajan opastuksella ja tässä artikkelissa pyritään kuvailemaan ensitunnelmia mahdollisimman kattavasti.

Lumia 800:n pakkaus on kovapintainen suorakulmainen särmiö, jonka pohjaväri on sininen ja pintaa kuvittavat värikkäät monelle sivulle ulottuvat puhelimen kuvat. Pakkauksen sisäosa liukuu ulos toisesta päädystä löytyvää pahviliparetta vetämällä.

Vaikka Lumia 800:n kuorirakenne on lainattu N9-mallista, se ei ole tässä tapauksessa lainkaan huono juttu. Polykarbonaatista jyrsitty monoblock-tyyppinen yksiosainen kuori on nimittäin kerännyt runsaasti kehuja jo N9:n osalta ja se antaa puhelimesta laadukkaan ja massasta poikkeavan vaikutuksen. Vaikka rakenne on muovia, se ei jätä itsestään negatiivisella tavalla ”muovista” vaikutelmaa. Värivaihtoehtoja on kolme – syaani, magenta ja musta.

Puhelimen vasen kylki on täysin umpinainen ja kaikki painikkeet löytyvät oikeasta kyljestä. Tarjolla ovat äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, lukitus/virtapainike sekä kaksiportainen kameranäppäin. Painikkeet ovat kiiltäväpintaista metallin väristä muovia ja niiden tuntuma on terävä.

Lumia 800:n ClearBlack AMOLED-näyttö on kooltaan 3,7 tuumaa, eli pari kymmenystä pienempi kuin N9:ssä (3,9″). Näytön pienempi koko johtuu sen alapuolelle sijoitetuista Windows Phonen pakollisista toimintanäppäimistä: paluu, koti ja haku. Näyttöä suojaava gorillalasi kaareutuu hieman reunoistaan ja sulautuu saumattomasti polykarbonaattikuoriin.

Näytön kuvanlaatu on Nokian high-end-malleille tyypillisesti lähes erinomainen. AMOLED-tekniikan ansiosta musta on todella mustaa ja värit sekä terävyys ovat hyvällä tasolla. Aivan huippuluokan tarkkuus näytöstä kuitenkin puuttuu, sillä Nokia on päätynyt käyttämään hieman edullisempaa PenTile-alipikselitekniikkaa. Eron huomaavat kuitenkin lähinnä vain valveentuneimmat käyttäjät. Näytön resoluutio on nykypäivän peruskauraa – 480×800 pikseliä.

Näytön takana on piilossa Qualcommin MSM8255 -järjestelmäpiiri, joka sisältää yhden 1,4 gigahertsin Scorpion-prosessorin sekä Adreno 205 -grafiikkayksikön. GSM- ja 3G-verkot ovat kummatkin tuettuina neljällä eri taajuudella. Datasiirto onnistuu 3G-verkossa HSDPA 14,4 Mbit/s ja HSUPA 5,76 Mbit/s avulla. RAM-muistia puhelimessa on 512 Mt ja sisäistä tallennustilaa 16 gigatavua. Muistikorttipaikkaa ei Windows Phone -laitteelle tyypillisesti ole.

Lumia 800:n etupuoli on pitkälti mustareunaisen kiiltävän lasin peitossa. Lasin reunat on pyöristetty ja se sulautuu esimerkillisesti kuorien pyöreisiin reunamuotoihin. Näytön alapuolella sijaitsevat hipaisunäppäimet ovat taustavalaistu valkoiseksi. Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu mikrofoni sekä kaiutin, jotka näkyvät polykarbonaattiin työstettyinä erittäin pieninä reikinä.

Lumia 800:n yläpäädystä löytyvät micro-SIM-korttipaikka, micro-USB-liitäntä sekä 3,5 mm AV-liitäntä, aivan kuten N9:ssä. Suht ahkeraan käyttöön joutuva micro-USB-liitäntä on peitetty hieman heppoisen oloisella muoviläpällä ja SIM-kortille on oma sisään työnnettävä kelkkansa.

Yhdestä kappaleesta jyrsityn polykarbonaattirungon vuoksi Lumia 800:n takakuori on umpinainen, eikä akku ole täten käyttäjän vaihdettavissa. Umpikuorien sisällä piilottelee 1450 mAh Li-ion-akku (BV-5JW), jolle valmistaja lupaa jopa 335 tuntia valmiusaikaa tai 9,5 tuntia puheaikaa 3G-verkossa.

Etukuoren tapaan takakuori on reunoista pyöristetty, joka tekee puhelimesta erittäin miellyttävän pidettävän kädessä. Vaikka Lumia 800 ei ole markkinoiden ohuimmasta päästä (116,5 x 61,2 x 12,1 mm), on muotoilu toteutettu niin, että puhelin tuntuu kädessä erittäin solakalta.

Lumia 800:n kameran linssi sijaitsee keskellä takakuoren yläpuoliskoa. Se on koristeltu pitkänmallisella krominkiiltoisella kehyksellä, johon on taiteiltu sekä Nokian että linssivalmistaja Carl Zeissin nimet. Kameran linssi on hieman upotettuna pintaan, joten se ei ota ensimmäisenä naarmuja vastaan. Ainoa eroavaisuus takakuoren osalta N9:ään verrattuna on tupla-LED-salaman sijainti, joka Lumia 800:ssa sijaitsee kameran yläpuolella ja N9:ssä taasen kameran vasemmalla puolella.

Automaattitarkenteisen kameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja Carl Zeiss Tessar -optiikan valovoima on f2.2. Videotallennus onnistuu 720p tarkkuudella 30 FPS:n päivitysnopeudella. Kuvien ottamista varten puhelimesta löytyy oma fyysinen kameranäppäin, jota pohjassa painamalla kameran saa heräämään suoraan lukitustilasta kamerasovellukseen. Kamerasovellus toimii ripeän tuntuisesti ja tarjoaa mukavasti kuvausasetuksia käyttäjän hienosäädettäväksi. Kameran kuvanlaatuun ei ollut vielä tällä kertaa mahdollisuutta tutustua suuremmalta näytöltä tarkasteltuna.

Lumia 800:n peruskäyttöjärjestelmä on tuttu kaikista muista Windows Phone Mango -puhelimista, joten Nokia pyrkii erottumaan massasta omilla erikoissovelluksillaan. Näitä ovat Nokia Kartat, Nokia Navigointi ja Nokia Musiikki.

Nokia Kartat on Nokian Symbian-puhelimista tuttu karttasovellus, joka on muokattu Windows Phone -käyttöjärjestelmälle sopivaan muotoon. Sovellus käyttää Navteqin karttapohjia ja näkymä on 2D- ja 3D-tilan väliltä. Perinteisen karttapohjan ohella valittavissa ovat myös satelliittinäkymä sekä kuvanäkymä. 3D-näkymässä sovellus osaa näyttää kolmiulotteisia maamerkkejä. Nokia Kartat toimi esittelylaitteessa moitteettoman sujuvasti ja sen käyttöliittymä vakuutti yksinkertaisuudellaan.

Nokia Kartat tulee saataville myös muiden merkkien Windows Phone -laitteille Marketplacen kautta, mutta tärkeänä erona Nokian puhelimiin esiasennettuihin Nokia Kartat -sovelluksiin on mahdollista ladata karttoja offline-tilassa käytettäväksi. Karttapohjia on ladattavissa sekä suoraan puhelimesta käsin että tietokoneen kautta. Karttoja on saatavilla 90 eri maahan.

Tärkeä Nokia Karttoja hyödyntävä lisäsovellus on Nokia Navigointi, joka tarjoaa ilmaisen ääniopastavan GPS-navigoinnin ainoastaan Nokian Windows Phone -puhelinten käyttäjille. Tätä ominaisuutta voidaan pitää yhtenä Nokian merkittävimmistä myyntivalteista kilpailijoihin nähden. TaskuMuro ei päässyt testaamaan navigointia vielä käytännössä, mutta sen kerrottiin perustuvan samaan tekniikkaan, kuin Nokian muissa puhelimissa käytettävät navigointisovellukset.

Kolmas merkittävä Nokian oma sovellus on Nokia Musiikki, joka toimii Windows Phonen oman musiikkisoittimen rinnalla. Nokia Musiikki tarjoaa mm. musiikkikaupan, keikkakalenterin sekä mielenkiintoisen mix radio -ominaisuuden.

Keikat-ominaisuus näyttää käyttäjää lähellä lähiaikoina pidettäviä musiikkitapahtumia ajankohdan mukaan listattuna. Tarjolla on mm. tapahtuman sisältö, alkamisaika, sijainti ja etäisyys käyttäjästä. Halutessaan käyttäjä voi ostaa lipun keikalle ja puhelin neuvoo reitin perille.

Mix radio -toiminto tarjoaa käyttäjälle valmiita 50 kappaleen soittolistoja, jotka on järjestetty eri musiikkityylien ja alalajien mukaan. Soittolistoja on tarjolla yli 100 erilaista ja niiden sisältöä sekoitetaan ja päivitetään viikoittain. Halutessaan käyttäjä voi ladata puhelimensa muistiin maksimissaan 200 kappaletta offline-tilassa kuunneltavaksi. Käyttäjä voi myös hakea musiikkia artistin mukaan, jolloin järjestelmä luo soittolistan kyseisen artistin sekä vastaavien artistien kappaleista. Palvelu ei vaadi rekisteröitymistä ja on täysin ilmainen.

Vaikka Nokia kutsuu palvelua ”radioksi”, ei kappaleiden välissä ole juontoja tai mainoksia. Lisäksi kappaletta voi halutessaan vaihtaa milloin tahansa. Jos tiettyä kappaletta kuuntelee viidesti lyhyen ajan sisällä, se menee väliaikaisesti lukitustilaan. Kappaleet tulevat järjestelmästä, johon kuuluu kaikkiaan 15 miljoonaa musiikkikappaletta. Halutessaan käyttäjä voi ostaa mieluisan kappaleen itselleen Nokian musiikkikaupasta ja ladata sen puhelimeensa.

TaskuMuro varasi tarkoituksella mukaan Nokia N9 -puhelimen, jotta Lumia 800:aa päästiin vertailemaan läheiseen sukulaismalliinsa. Kuten kuva kertoo, N9 ja Lumia 800 ovat ulkonäöllisesti hyvin lähellä toisiaan. Ulkomitat ovat täysin identtiset, mutta N9 painaa 135 grammaa, kun taasen Lumia on seitsemän grammaa painavampi (142 grammaa). Etupuolella eroavaisuuksia ovat N9:n videopuhelukamera sekä merkkivalo ja Lumian pienempi näyttö sekä alareunan toimintonäppäimet. Näytön suojalasi on silti kummassakin saman kokoinen. N9:n näyttö tarjoaa suuremman kokonsa lisäksi hieman paremman resoluution (480×854).

Taustapuolella ja päädyissä suuri yhdennäköisyys jatkuu. Perehtymätön ei pysty sanomaan kumpi on kumpi, mutta tarkkasilmäinen huomaa salamavalon eriävän sijainnin. Lumiassa LED:it on sijoitettu kameran yläpuolelle, N9:ssä kameran viereen. Kummastakin löytyy kahdeksan megapikselin sensori Carl Zeiss -optiikalla, mutta Nokian edustajan mukaan kamerat eivät ole aivan identtisiä. N9:stä puuttuu oikean kyljen fyysinen kameranäppäin.

Prosessorin kellotaajuuden osalta Lumia 800 vetää pidemmän korren (1,4 GHz), sillä N9:ssä on 1GHz Cortex-A8-prosessorilla ja PowerVR SGX530 GPU:lla varustettu TI OMAP 3630 -järjestelmäpiiri. Molempien laitteiden akun kapasiteetti on 1450 mAh. Lumiasta löytyy FM RDS-radio, joka N9:stä puuttuu. Muilta osin N9 vetää hieman pidemmän korren – siitä löytyy nimittäin tuplasti enemmän RAM-muistia (1 Gt), 64 gigatavun muistivaihtoehto, viisitaajuus-3G, videopuhelukamera ja NFC-tuki.

Nokia Lumia 800 jätti jo julkaisunsa yhteydessä varsin vähän arvailun varaan (tuttu fyysinen rakenne, tuttu käyttöjärjestelmä), eivätkä TaskuMuron ensikokemukset tuoneet esiin mitään uusia yllättäviä seikkoja. Lumia 800:n ulkoinen tuntuma on N9:ää käyttäneelle tuttua kauraa – jyrsitty polykarbonaatti-monoblokki tuntuu erittäin tukevalta ja erottaa laitteen positiivisesti massasta.

Suorituskyvyn osalta Nokia ei pääse Qualcomm MSM8255 -piirillä yllättämään, sillä Microsoft on määrittänyt Mango-puhelimien rautavaatimukset tarkasti, mutta puhelin tuntuu toimivan vaivattoman sulavasti kaikissa testatuissa tilanteissa. Kameran ja näytön osalta Lumia 800 tarjoaa laadukasta tavaraa – AMOLED-näytön kuvanlaatu on markkinoiden parempaa päätä ja Carl Zeiss -optiikalla varustettu kahdeksan megapikselin kamera on ensimmäisten ulkomaalaisten testien perusteella luokkansa parhaimmistoa.

Käyttöjärjestelmän osalta tarjolla on varsin yllätyksetöntä kauraa, sillä Windows Phone Mango on kaikissa sitä käyttävissä laitteissa käytännössä identtinen tapaus. Sen sijaan lisäsovellukset näyttelevät merkittävää osaa valmistajien välisessä kilpailussa asiakkaista ja Nokia näyttäisi olevan sillä osa-alueella vahvoilla. Puhelimeen ladattavilla kartoilla varustettu karttaohjelma sekä ilmainen opastava navigointi ovat kovaa valuuttaa ja mielenkiintoinen ilmainen Mix radio -musiikkipalvelu täydentää vielä kokonaisuutta mukavasti.

Tiivistettynä Nokia Lumia 800 tuntuisi olevan suomalaisjätiltä kelpo avaus Windows Phone -markkinoille. Lähinnä näytön koko on seikka, joka saattaa kallistaa kuluttajan vaa’an jonkin muun valmistajan Windows Phone -puhelimen puoleen. Lumia 800:n merkittävimmät puutteet ovat lähinnä Windows Phone -puhelimille yhteisiä, joten Nokia ei kärsi niistä valmistajien keskinäisessä kilpailussa. Vahvuuksia on sentään useita – hyvä näyttö ja kamera, laadukas ja innovatiivinen rakenne sekä tasokkaat lisäsovellukset. Onkin harmi, että Nokia on päättänyt tuoda Lumia-mallinsa Suomeen vasta vuodenvaihteen jälkeen.

TaskuMuro jää odottamaan virallisen testikappaleen saapumista. Näillä näkymin Lumia 800 tullaan näkemään toimituksessa vasta ensi vuoden puolella.