Uusimmat

Ensituntumat: Apple Watch

07.05.2015 01:54 Juha Kokkonen

Apple on ollut niin kosketusnäyttöpuhelimien kuin taulutietokoneidenkin markkinoilla aikanaan edelläkävijä, mutta älykellojen suhteen yritys on ottanut varovaisemman linjan. Muilta valmistajilta älykelloja on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa, mutta Apple tuo oman tuotteensa markkinoille harkitusti vasta nyt. Apple on käyttänyt omien puheidensa mukaan takamatkaansa hyväksi tuotteensa viimeistelyyn, joten Watchin voisi odottaa olevan varsin valmis tuote.

Watch on ollut yksi pisimpään markkinoille odotettuja Applen tuotteita, sillä se esiteltiin yleisölle ensimmäistä kertaa jo viime syksynä. Apple aloitti Watchin ennakkomyynnin nettikaupassaan huhtikuun 10. päivä ja varsinainen myynti alkoi paria viikkoa myöhemmin 24. päivä. Tämä koski kuitenkin vain suurimpia markkina-alueita, eikä laitetta siis ole vielä toistaiseksi saatavilla Suomessa. Ulkomaillakin saatavuus on toistaiseksi heikkoa ja ostajat joutuvat odottamaan kelloaan useita viikkoja. TaskuMuro pääsi ottamaa Apple Watchista ensituntumat Grand Centralin Apple Storessa New Yorkissa huhtikuun lopulla.

 

Saimme tutustuttavaksemme Apple Watchin perusversion (ei siis edullisin Sport tai kallein Edition) kahdella eri hihnavaihtoehdolla – mustalla sport-kumihihnalla ja mustalla klassisella nahkahihnalla. Itse kello-osa oli kooltaan suurempi 42 mm:n vaihtoehto ja väriltään kiiltävä teräs. Kyseisen version näyttö on suojattu safiirilasilla. Hintaa testaamallamme yksilöllä on Britanniassa 599 puntaa, eli noin 805 euroa (7. toukokuuta valuuttakurssien mukaan).

Ensikosketukset laitteeseen eivät herätä tunteita juuri suuntaan eikä toiseen. Minkäänlaista wau-elämystä ei synny. Muotoilu on jotenkin tylsää – sitä voisi kutsua stereotyyppiseksi älykelloksi, jos moista käsitettä yleensäkään on olemassa. Rakenteeltaan Watch tuntuu laadukkaalta ja hyvin tehdyltä. Etu- ja takakuoren safiirilasiosat istuvat hyvin teräksiseen runkoon. Hihnan pikalukitusratkaisu vaikuttaa fiksulta ja toimivalta mahdollistaen kellon ulkonäön nopean kustomoinnin käyttötarpeen mukaan.

Käteen klassisella nahkahihnalla varustettu versio istahtaa mukavasti ja hihnan materiaali tuntuu miellyttävän laadukkaalta. Luonnollisin paikka Watchille on perinteiseen tapaan vasemman käden ranne, jolloin laitteen digitaalinen nuppi sekä ainoa painike sijoittuvat kämmenen puolelle oikean käden operoitaviksi.

Tärkeä osa Watchin design-konseptia ovat erilaiset hihnat, jotka ovat helposti käyttäjän vaihdettavissa. Kellon taustapuolelta löytyy pienet painikkeet, joiden avulla hihnan lukituksen saa vapautettua ja hihnan liu’utettua sivuttaissuunnassa irti kellon rungosta. Applen omasta valikoimasta löytyy lukuisia erilaisia metalli-, nahka- ja muovihihnoja, joiden lisäksi myös lisätarvikevalmistajilta on myöhemmin luvassa omia hihnavaihtoehtoja. Hihnavaihtoehto vaikuttaa merkittävästi myös Watchin ostohintaan, sillä esimerkiksi testaamamme malli maksaa kumihihnalla 599 dollaria ja kalleimmalla metallihihnalla 999 dollaria.

Watchin takakuoresta löytyy pyöreä keraaminen kiekko, jonka keskelle on ryhmitelty neljä pyöreää pulssimittarin safiirilasilinssiä. Pulssimittari käyttää toiminnassaan fotopletysmografiaa, eli se seuraa ranteen verenkiertoa vihreiden ledien sekä valon määrää mittaavien fotodiodien avulla. Kello osaa käyttää mittauksessa myös infrapunaledejä silloin, kun mittaustarve on harvempaa. Linssien keskellä kellon sisällä sijaitsee myös magneetti, jota langatonta tekniikkaa hyödyntävä MagSafe-laturi hyödyntää kiinnittyessään kelloon. Näppärälle latausratkaisulle onkin tarvetta, sillä Apple lupaa Watchin tyypilliseksi toiminta-ajaksi vain yhden päivän.

Apple Watchin ainoat fyysiset painikkeet löytyvät laitteen oikeasta kyljestä. Ylempi on nimeltään digitaalinen kruunu ja se toimii sekä kierrettävänä säätöpyöränä että painettavana nappina. Kruunun muotoiluun Apple on hakenut vaikutteita perinteisistä rannekelloista, eikä ajatus ole lainkaan hassumpi. Applen ajatuksena on, että käyttämällä kruunua selaamiseen ja zoomaamiseen sormet eivät turhaan peitä pientä näyttöä. Kruunun käyttötuntuma on varsin miellyttävä ja se on kooltaan sopivaksi muotoiltu. Kruunua painamalla käyttäjä pääsee liikkumaan kellotaulun ja sovellusvalikon välillä sekä hieman pidempään pohjassa pitämällä aktivoituu Siri.

Kruunun vierestä löytyvä tavallinen painike vie puolestaan oletuksena suosikkiyhteystietojen listaan, mutta käyttäjä voi halutessaan kustomoida painikkeeseen liitettyä toimintoa. Apple Payta tukevissa maissa tuplapainalluksella pääsee käsiksi kellon maksuominaisuuksiin ja pitkään painamalla nappi toimii virtakytkimenä.

Apple Watchin näyttö herää automaattisesti, kun kellokäsi kohotetaan ylös käyttöä varten. Samalla tavalla näyttö myös sammuu automaattisesti, kun käsi lasketaan alas. Jokaisen kellon mukana tulee kymmenkunta kellotaulua, joiden valikoima oli ainakin allekirjoittaneelle pieni pettymys. Vaihtoehtoja pääsee selaamaan kellotaulua hetken painamalla. Toistaiseksi Watchiin ei ole mahdollista ladata lisää kellotauluja, mutta tilanne tulee varmasti jossain vaiheessa muuttumaan. Onneksi käyttäjälle tarjotaan jonkin verran kustomointimahdollisuuksia (väri, yksityiskohtien määrä) jokaisen kellotaulun kohdalla ja lisäksi näkymän kulmiin voi lisätä itselleen tärkeitä lisätietoja, kuten sään, herätykset ja tulevat kalenteritapahtumat.

Kellotaulunäkymää alhaalta ylöspäin pyyhkäisemällä käyttäjä pääsee ”vilkaisunäkymään”, joka sisältää sivusuunnassa pyyhkäisemällä selattavaa sisältöä käyttäjän useimmin käyttämistä sovelluksista. Kellonäkymässä ylhäältä alaspäin pyyhkäisemällä käyttäjä pääsee puolestaan käsiksi ilmoituksiin esimerkiksi saapuneista viesteistä ja kalenterimerkinnöistä. Ilmoitusten virtaa hyödyntäviä sovelluksia käyttäjä voi hallita iPhonestaan käsin, jolloin kello ei häiritse turhaan toissijaisilla ilmoituksilla.

Toinen digitaalista kruunua painamalla avautuva näkymä on sovellusnäkymä, jossa sovellukset esitettään pyöreinä kuvakkeina. Kruunua pyörittämällä kuvakkeita saa suurennettua sormella käyttäjä voi valita halutun sovelluksen tai vaihtoehtoisesti vaihtaa zoomattavaa kohtaa kuvakerykelmässä. Jos näkymää zoomaa tarpeeksi paljon, keskimmäisenä näytöllä näkyvä sovellus avautuu ruudulle. Käyttäjän on oltava hyvin kartalla Watchista löytyvistä sovelluksista, sillä kuvakkeista ei löydy tekstiä tarkentamaan mistä sovelluksesta olikaan kysymys.

Ensituntumien perusteella Watchin käyttöliittymä on vähemmän ”applemainen”, kuin ennakkoon voisi odottaa. Navigointia ei voi pitää erityisen intuitiivisena, sillä monessa tilanteessa jää epäselväksi mitä komentoa pitäisi kulloinkin käyttää. Muutamaa Apple Watchin omistajaa haastatelleena olen kuullut, että samat sekavat tuntemukset jatkuvat tietyiltä osin vielä useammankin päivän käytön jälkeen. Esimerkiksi kruunun painaminen olisi intuitiivinen ratkaisu myös valitsemiseen, mutta siitä virheestä seurauksena on paluu sovellusvalikkoon tai kellonäkymään. Myös kylkipainikkeen todellinen merkitys jäi hieman epäselväksi, sillä käsittääksemme se toimii ainoastaan pikapainikkeena suosikkiyhteystietoihin (tai muuhun valittuun toimintoon). Havaitsimme lisäksi osan sovelluksista avautuvan varsin hitaasti, eikä sekuntikaupalla ruudulla pyörinyt latauskuvake ollut lainkaan harvinainen näky. Myös kosketuksen tunnistuksessa tuntui pienellä näytöllä olevan tiettyjen käyttöliittymäobjektien kanssa vaikeuksia, kuten videollakin on havaittavissa.

 

Ensituntumien yhteenveto

Ensituntumien perusteella Apple Watch ei aivan onnistunut vakuuttamaan allekirjoittanutta. Muotoilullisesti laite ei onnistu herättämään juurikaan ihastusta, mutta fyysinen toteutus vaikuttaa laadukkaalta ja fiksusti toteutettu rannehihnan irrotusmekanismi on toimivan oloinen ratkaisu. Ohjelmistopuoli Watchissa on sekavampi, kuin Applelta olisi odottanut. Käyttöliittymästä tuntuu puuttuvan ajoittain punainen lanka ja Applen laitteista tuttu intuitiivisuus loistaa pitkälti poissaolollaan. Ensimmäisten käyttökokemusten jälkeen jäin ihmettelemään mihin Apple on käyttänyt takamatkalle jättäytymällä kerätyn tuotekehitysajan.

Ensituntumien pohjalta tehdyt huomiot:

  • Laadukkaan ja hyvin viimeistellyn tuntuinen rakenne
  • Fiksu rannehihnan pikakiinnitysmekanismi
  • Digitaalinen kruunu tuntumaltaan ja idealtaan hyvä
  • Muotoilu ei herätä tuntemuksia – hihnat pääosassa
  • Osittain sekavat ja epäintuitiiviset kontrollit
  • Käyttöliittymä ja sovellusten avautuminen hidasteli ajoittain
  • Kellotauluvalikoima on lopulta varsin suppea