Uusimmat

Ensituntumat: Huawei Mate S

07.09.2015 20:21 Juha Kokkonen

Huawei esitteli IFA-messujen ennakkonäytöksenä viime keskiviikkona Berliinin Max-Schmeling-Halle-monitoimiareenalla järjestetyssä tilaisuudessa uuden Mate S -huippumallin, joka on seuraaja vuosi sitten esitellylle Mate 7 -phabletille. Mate S esiteltiin kolmena versiona, josta edullisin 649 euron hintainen vaihtoehto tulee Suomessa kauppoihin syys-lokakuussa. Kallein 128 gigatavun versio on puolestaan ensimmäinen julkaistu Force Touch -näytöllä varustettu älypuhelin, mutta se tulee markkinoille edullisempia vaihtoehtoja myöhemmin.

Mate S esiteltiin näyttävissä puitteissa Huawein kuluttajaliiketoiminnan toimitusjohtajan Richard Yun toimesta. Pitkähkössä esittelyssä käytiin kattavasti läpi laitteen keskeiset ominaisuudet, eikä Applekaan säästynyt täysin Huawein piikittelyltä mm. antenniviivojen ja ulkomittojen osalta. Tilaisuuden päätteeksi Huawei lanseerasi myös G8-älypuhelimen sekä Watch-älykellon lyhyen muotinäytöksen puitteissa. TaskuMuro sai tilaisuudesta jo mukaansa oman Mate S -testikappaleen, joten pääsemme aloittamaan puhelimen testijakson vielä syyskuun aikana.

Huawei painotti julkaisun yhteydessä runsaasti Mate S:n designia, eikä täysin suotta, sillä uutuuden muotoiluun on selvästi panostettu. Ensi kertaa laitetta kädessä pidellessä huomio kiinnittyi siihen, kuinka paljon pienempi Mate S on edeltäjäänsä nähden. Huawei ilmoittaa Mate S:n ulkomitoiksi 149,8 x 75,3 x 7,2 mm ja painoksi 156 grammaa, joka on tämän näyttöluokan puhelimelle alhainen lukema. Kokoero 5,5- ja kuusituumaisen näytön välillä on suurempi kuin lukuarvojen perusteella sattaa ymmärtää, ja siitä kaikki puhelimensa päivittämistä suunnittelevat Mate 7 -käyttäjät eivät välttämättä ole tyytyväisiä.

Mate S:ssä Huawei on päätynyt käyttämään 5,5-tuumaista AMOLED-näyttöpaneelia, johon on integroitu kosketuksentunnistuskerros (in-cell). Näytön tarkkuus on pidetty 1080 x 1920 pikselissä, joka tarkoittaa 401 PPI:n pikselitiheyttä. Kalleimmassa versiossa näyttö tukee Force Touch -tekniikkaa, joka osaa tunnistaa käyttäjän kosketusvoimakkuuden ja mahdollistaa lisätoimintoja sen perusteella. Näyttöä suojaa reunoiltaan pyöristetty (2,5D) Gorilla Glass 4 -lasi, jonka näytön ylä- ja alapuolelle jäävien kaistaleiden väri riippuu puhelimen värivaihtoehdosta. Vaikka kuvassa näyttää siltä, näyttö ei yllä pitkiltä sivuila aivan näyttölasin reunaan, sillä Huawei on luonut optisen harhan lisäämällä näytön ulkoreunoille pienet mustat reunukset.

Etupaneelin yläreunaan Huawei on sijoittanut kahdeksan megapikselin etukameran, jonka apuna on hämäräolosuhteissa vasemmassa ylänurkassa sijaitseva ”pehmeää valoa” tuottava LED. Reunoiltaan pyöristetyn näyttölasin ja metallisen rungon välissä kiertää ohut muovilista, josta huolimatta lasi sulautuu kohtalaisen hyvin metallirunkoon.

Vaikka etenkin takapuolelta Mate S näyttää hyvin samalta kuin edeltäjänsä, on käsituntumassa selvä ero selvästi sirompien muotojen myötä. Puhelimen taustapuolesta on muotoiltu entistä kaarevampi ja reunoilta alumiinikuori on ohuimmillaan vain 2,65 mm paksu. Vaikka alumiinirakenteinen Mate 7 oli jo laadukkaan tuntuinen puhelin, on Mate S viimeistelyn osalta vielä askeleen pidemmällä. Osien sovitus on ensiluokkaista ja pienet yksityiskohdat, kuten pohjan kaiutinreiät ja ruuvit on tehty huolella. Kädessä Mate S on tukeva eikä natise väänneltäessä. Lisäksi laite on käsitelty nanopinnoitteella, joka suojaa kosteudelta ja vesiroiskeilta, vaikka suoranaista IP-luokitusta laitteelle ei olekaan annettu.

Takapuolelta Mate S muistuttaa huomattavasti enemmän edeltäjäänsä Mate 7:ää ja asiaan perehtymättömän saattaa olla hankalaa erottaa ne toisistaan. Mate S:n takakuori on mattapintaista alumiinia ja se on muotoiltu sivusuunnassa lähes koko matkalta kaarevaksi, jonka ansiosta laite istuu käteen hyvin. Merkittävimpänä erona Mate 7:ään on puhelimen antennit, jotka on toteutettu Mate S:ssä alumiiniin sulautetuilla antenniraidoilla. Huawei ylpeili raitojen olevan kapeammat kuin iPhone 6:ssa ja niiden värin olevan mukautettu takakuoren värin mukaan. Värivaihtoehtoja on neljä – Coral Pink (kuvissa), Luxurious Gold, Titanium Grey sekä Mystic Champagne.

Takakuori on kiinteää mallia, joten sen alla sijaitseva akku ei ole käyttäjän irrotettavissa. Akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 2700 mAh, joka on melko vähän tämän kokoluokan puhelimeen ja huomattavasti vähemmän kuin edeltäjämallista löytyi (4100 mAh). Akku tukee pikalatausmahdollisuutta. Mate S:n tekniseltä osastolta löytyy HiSilicon Kirin 935 -järjestelmäpiiri, kolme gigatavua RAM-muistia, 32, 64 tai 128 gigatavua tallennustilaa, muistikorttipaikka, kaksi-SIM-korttipaikkaa (toinen vaihtoehtoinen muistikortin kanssa) ja LTE Cat6-, 802.11n WiFi-, Bluetooth 4.0- sekä NFC-yhteydet.

Takakuoren yläosasta löytyy aavistuksen kohollaan oleva safiirilasilla suojattu kamera, kaksisävyinen LED-salama sekä hieman takakuoren pinnan alapuolelle upotettu sormenjälkitunnistin. Kamera perustuu mitä ilmeisimmin samaan 13 megapikselin RGBW-kuvasensoriin, joka nähtiin keväällä P8-mallissa. F2.0-aukkosuhteen objektiivi on optisesti vakautettu aina 1,2 asteen heittoihin saakka. Sormenjälkitunnistin on puolestaan tuttu Honor 7:stä, ja sitä on mahdollista käyttää myös pyyhkäisykäskyjen syöttämiseen. Jo edeltäjämalli Mate 7:ssä sormenjälkitunnistin oli erittäin toimiva ja myös Mate S:ssä se tunnistaa sormen erittäin nopeasti myös näytön ollessa sammutettuna.

Käyttöjärjestelmäpuolella Mate S:stä löytyy tuorein Android 5.1.1 Lollipop -versio sekä Huawein aiemmista malleista tuttu melko raskaasti muokattu EMUI 3.1 -käyttöliittymä. Vaikka EMUI:stä ei esitelty Mate S:n yhteydessä uutta versiota, sisältää ohjelmisto muutamia uusia ominaisuuksia. Erikoisominaisuuksista maininnan arvoisia ovat rystysellä piirtämällä avautuvat sovellukset, sormenjälkitunnistinta hyödyntävät kosketusohjauseleet sekä eri suunnista tulevan äänen tunnistava ääninauhuri. Lisäksi kamerasovellusta on paranneltu ja se on saanut muutaman uuden kuvaustilan, jota tärkeimpänä mainittakoon manuaalisäädöt sisältävä ”ammattilaiskamera”-tila.

Ensituntumien yhteenveto

Ensituntumien perusteella Huawei on muuttanut Mate-tuoteperheen huippumalliaan varsin radikaalisti pienempään suuntaan, joka saattaa jättää suurinäyttöisistä puhelimista pitävät asiakkaat kylmäksi. Laatuvaikutelmassa Huawei on kurkottanut jälleen uudelle tasolle ja se näkyy myös Mate S:n hinnassa, joka on lähes Samsungin vastaavien mallien tasolla. Painallusvoimakkuuden tunnistava Force Touch -näyttö on mielenkiintoinen ominaisuus, mutta sitä ei valitettavasti löydy kuin kalleimmasta Mate S -mallista, joka tulee kauppoihin vasta myöhemmin.

TaskuMuro testaa Mate S:ää syyskuun loppupuolella ja testiartikkeli on luvassa lokakuun alussa.