Uusimmat

IFA 2016: VR muuttaa ihan kaiken, ihan kohta

06.09.2016 10:51 Tatu Junni

vr-kuva-0

Virtuaalitodellisuus on yksi Berliinin IFA 2016 -messujen kantavista teemoista. Sonyn ja Samsungin kaltaisten teknologiajättien lisäksi myös moni startup-yritys on lähtenyt kehittämään omia tuotteitaan ja palveluitaan sen ympärille. Kaikkiaan Berliinissä on paikalla yli 35 toimijaa, joiden katalogista VR löytyy jossain muodossa.

”VR on nyt hyvin suosittua etenkin nuorempien yritysten kohdalla”, totesi rahoituspalveluita tarjoavan Asgardin Fabian J. G. Westerheide IFA 2016:n TecWatch-keskustelutilaisuudessa. Alan kehitystä jarruttavat kuitenkin toistaiseksi kunnon teknologian ja budjetin puute. ”Jos useammat rahoittajat uskaltaisivat sijoittaa virtuaalitodellisuuteen, uusia kykyjä nousisi paremmin esille”, Westerheide lisäsi. Hänen oma yrityksensä Asgard ei ole arkaillut lähteä uuden teknologian kelkkaan, vaan toimii VR:n lisäksi tekoälyn, droidien ja esineiden internetin parissa. Westerheide itse on sanonut uskovansa singulariteetin toteutuvan vuoteen 2050 mennessä.

Perinteisillä markkinoilla VR ei ole vielä varsinaista läpimurtoa tehnyt, mutta tulevaisuuteen tähyävässä IFA:ssa usko siihen on kova.

Messujen perusteellisin puheenvuoro virtuaalitodellisuuden tiimoilta kuultiin näytönohjaimistaan ja prosessoreistaan tunnetun AMD:n Mark Papermasterilta (Technology Executive, AMD SVP & CTO, kuvassa alla). Myös Applella ja IBM:lla työskennellyt Papermaster piti lauantaina 3. syyskuuta medialle ja alan ammattilaisille niin sanotun Keynote-luennon, jossa visioitiin virtuaalitodellisuuden tulevaisuutta.

Mark Papermaster

Mark Papermasterin ja hänen kanssaan lavan jakaneen Roy Taylorin (Corporate Vice President of Alliances, Content & VR) johtotähtenä toimii ajatus siitä, että VR on seuraava askel ihmiskunnan teknologisessa kehityksessä. ”Miljardin ihmisen bisnes”, kuten AMD:lla virtuaalitodellisuudesta puhutaan, on samanlainen harppaus eteenpäin kuin radio, televisio, interaktiivinen internet ja kannettavat laitteet aikoinaan. ”Pelit ja elokuvat ovat vasta alkua”, Papermaster visioi. ”VR:ää voidaan käyttää myös koulutukseen, tiedonvälitykseen, arkkitehtuuriin ja terveydenhuoltoon. Mahdollisuudet ovat loputtomat. Esimerkiksi Pokémon Go on vain ensimmäinen askel uuteen suuntaan”.

Mark Papermasterin mukaan ihmisillä on jo kaikki maailman informaatio saatavilla. Nyt tarvitaan tietoa, joka auttaa meitä ja laitteita, jotka ymmärtävät meitä. Tässä seuraavassa kehitysasteessa VR on mittavassa roolissa. Sen läpimurtoa pitkään jarruttaneet haasteet (lue Muropaketin katsaus VR:n hulluun historiaan) ollaan joko ratkaistu tai pian ratkaisemassa. Teknologia on nyt kyllin kehittynyttä ja silmikkojen hinnat lähestyvät kuluttajaystävällistä tasoa. ”Nyt tiedämme mitä toimiva VR vaatii”, Papermaster julisti ja esitteli AMD:n panoksen sen eteen: Radeon RX:n, Radeon PRO:n ja GPUOpenin. Samassa yhteydessä hän alleviivasi erilaisten sovellusten ja open sourcen merkitystä. ”VR:ssä sisältö on kuningas. Ohjelmoijat saavat jatkaa työtämme tahoillaan, sillä muuten kukaan ei voita”.

AMD:n mukaan Hollywood on innoittanut maailmaa tekemään töitä VR:n eteen. Iron Man, Minority Report ja Star Trek ovat raivanneet tietä, mutta ”nyt olemme astumassa elokuvien ikkunasta ulos” intoili Mark Papermasterin perään Roy Taylor. ”VR tulee vaikuttamaan ihan kaikkeen mitä teemme. Uusia yhtiöitä syntyy ja sisällöntuotanto muuttuu aina somea myöten”.

Ensimmäiset askeleet on jo otettu. Esimerkiksi Björk on järjestänyt ”virtuaalitodellisuuskiertueen”, jossa jokainen yleisönedustaja kokee konsertin eri tavalla. Facebookin Mark Zuckerberg on puolestaan jo pari vuotta puhunut palvelunsa siirtämisestä virtuaalitodellisuuteen.

vr-kuva-1

Roy Taylorin mukaan VR tulee jakautumaan kolmeen sektoriin: peleihin, palveluihin ja elämyspalveluihin. Palveluita ovat esimerkiksi oppilaitosten luennot tai nykyään Skypen välityksellä käytävät kokoukset. Elämyspalveluista IFA:ssa esiteltiin esimerkkinä The Martian -elokuvan pohjalta toteutettu ”Mars-simulaattori” The Martian VR Experience, jossa käyttäjä pääsee tallaamaan punaisen planeetan pintaa Matt Damonin jalanjäljissä.

VR ei tule jäämään vain kotikoneiden ääreen. Tulevaisuudessa virtuaalitodellisuuden pääsee kokemaan myös erilaisissa VR-kahviloissa, ostoskeskuksissa ja festivaaleilla. Roy Taylorin visioimassa tulevaisuudessa esimerkiksi elokuvateattereissa istutaan jatkossa VR-silmikot päässä ja todistetaan elämyksiä, joihin kotikoneen tehot eivät välttämättä riitä.

VR on siis täällä, mutta vasta toukka-asteella. Ennen kuin ala pääsee kunnolla vauhtiin, pitää sen vakuuttaa rahoittajat ja saada koodarit, graafikot ja muut alan osaajat entistä paremmin liikkeelle. Mark Papermasterin ja Roy Taylorin visioima tulevaisuus on tietenkin vain yksi mahdollisista. Lisäksi on hyvä muistaa, että VR:n läpimurtoa on lupailtu jo vuosikaudet. Sen verran on kuitenkin varmaa, että nykymuotoonsa VR ei ole jäämässä.

”Ihminen haluaa teknologialta aina parempia kokemuksia. Virtuaalitodellisuus ei tarjoa vielä fotorealistista kokemusta, mutta on enää vain ajan kysymys, milloin niin tapahtuu. Teknologian kehitys on nopeampaa kuin ikinä ja se vain kiihtyy. Nyt on mahtava aika olla elossa”, AMD:n visionaarit kiittelivät.

IFA-messut täyttää Berliinin taas viihde-elektroniikan ystävillä

Kuvagalleria: Berliinin IFA-messuilla oli tunnelma paikoin kuin Linnanmäellä

Kuvagalleria: IFA 2016 -viihde-elektroniikkamessut alkoivat Berliinissä

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat