Uusimmat

Antec Kühler H2O 1220

14.05.2013 00:17 Muropaketin toimitus

Antec esitteli ensimmäiset nestejäähdytteiset Kühler H20 -prosessoricoolerinsa alkuvuodesta 2011 ja Muropaketti tutustui 920-malliin saman vuoden kesällä. Parannellut toisen sukupolven mallit näkivät päivänvalon marraskuussa 2012 ja tämän vuoden helmikuussa vuorossa oli ensimmäinen kahden tuulettimen kennolla varustettu malli, Kühler H2O 1220, joka on mukana tässä vertailussa. Muropaketin hintavertailun mukaan H2O 1220:n hinta liikkuu Suomessa artikkelin kirjoitushetkellä noin 130-150 euron välissä. Valmistajan suositushinta on noin 129 euroa.

Kühler H2O 1220 toimitetaan yksinkertaisessa valkoisessa pahvilaatikossa, jonka pinnassa on mustaa tekstiä ja kuvitusta. Pakkauksen perusteella saa riittävän kuvan sisältä löytyvästä tuotteesta ja sen ominaisuuksista. Pakkauksen sisällä cooleri ja tarvikkeet on sijoiteltu järjestelmällisesti ja tyylikkäästi kierrätyspahvista puristettuun kaukaloon, jonka sisältä löytyy täsmällisesti omat paikat kaikille osille. Kierrätyspahvin käyttäminen on luontoystävällinen ratkaisu yleisesti käytettyyn styroksiin tai vaahtomuoviin verrattuna.

Pakkauksen sisältö koostuu itse coolerin ohella kahdesta 120 mm tuulettimesta, AMD- ja Intel-kiinnitystarvikkeista, ohjekirjasesta, takuuohjeista, ohjelmisto-CD:stä sekä pusseihin lajitelluista ruuveista ja muista pienistä kiinnitystarvikkeista.

Kühler H2O 1220 on pakkauksessa esitäytettynä ja tuulettimet irrotettuna. Käyttäjän ei siis tarvitse läträtä jäähdytysnesteen kanssa, vaan cooleri on suoraan valmis asennettavaksi koneeseen. Koko komeuden paino on 1215 grammaa ja se koostuu jäähdytyskennosta, tuulettimista, letkuista, blokkiyksiköstä sekä sisällä virtaavasta nesteestä. Yhteensopivuus luvataan Intelin LGA 2011-, 1155-, 1156- ja 1366- sekä AMD:n AM2-, AM3-, AM2+- ja AM3+-prosessorikantojen kanssa. Antec lupaa tuotteelleen kolmen vuoden rajoitetun AQ3-takuun.

Kühler H2O 1220:n jäähdytin on kooltaan 273 x 120 x 27 mm ja valmistettu alumiinista. Jäähdytysrivastossa on 13 nestekanavaa ja lamellien välimitta on noin 1,4 mm. Jäähdyttimen molemmilta puolilta löytyy kiinnityspaikat kahdelle 120 mm tuulettimelle (keskimmäisten kiinnitysreikien väli 15 mm) ja pakkauksen mukana toimitetaan ruuvit niille kaikille. Jäähdyttimen toisesta päädystä löytyvä tarra kertoo, että kyseessä on Asetekin valmistama neljännen sukupolven malli. Antec on monen muun valmistajan tavoin teettänyt nestejäähdytteiset coolerit alusta asti tanskalaisella Asetekilla.

Letkulähdöt sijaitsevat jäähdyttimen toisen päädyn sivussa ja ne eivät ole käyttäjän avattavissa. Letkujen ulkoläpimitta on noin 10,6 mm ja niiden kokonaispituudeksi ilmoitetaan 326 mm. Materiaali on varsin taipuisaa kumia, joka helpottaa blokin liikuttelua ja asentamista.

H2O 1220:n pumpun sisältävä blokkiyksikkö on ulkoisesti tuttua kauraa Antecin aiemmista Kühler-malleista sekä muista Asetekin valmistamista coolereista. Sisäisesti se edustaa Asetekin uusinta Gen4-sukupolvea, jonka nestesyöttö ja pumpputekniikka on kokenut uudistuksia. Neste syötetään blokin sisällä nyt kylmälevyn keskelle ja poistetaan reunoilta kahta erillistä kanavaa käyttäen. Uudistetun pumpun luvataan puolestaan tarjoavan suuremman paineen sekä optimaalisemman virtauksen.

Pyöreän blokkiyksikön korkeus on 28 mm ja sen päältä löytyy mallimerkinnän lisäksi RGB-ledillä valaistu Antecin logo. Valaistuksen väri on käyttäjän hallittavissa mukana toimitettavan ohjelmiston avulla. Letkut kytkeytyvät blokkiyksikön kylkeen kääntyvillä 90-asteen kulmaliittimillä, jotka eivät ole käyttäjän avattavissa. Reunoilla kiertäviä muovisia kynsiä hyödynnetään blokin kiinnittämisessä.

Irrotimme mielenkiinnosta blokkiyksikön muovikannen kurkataksemme mitä sen alta löytyy. Pumpun moottorin suurien käämien ohella kuoren alta löytyy pieni vihreä piirilevy säätöelektroniikkaa ja LED-valoja varten. Piirilevyn molempiin päihin sijoitetut LEDit hohtavat valoa kuoren sisäpinnassa olevaan kirkkaaseen levyyn, joka puolestaan jakaa sen tasaisesti Antec-logoon.

Blokkiyksikön pohjan pyöreä kylmälevy on kuparia ja kiinni kahdeksalla ruuvilla. Kylmälevyn pinnassa on valmiiksi levitetty lämpötahnakerros. Pintaa ei ole kiillotettu, vaan siihen on tarkoituksella jätetty pieniä kehämäisiä työstöuria, jotka tuntuvat selvästi kynnellä. Kylmälevyn sisäpinnalla käytetään mikrokanavatekniikkaa, jonka tarkoituksena on tehostaa lämmön siirtymistä nesteeseen suuremman pinta-alan avulla.

Blokin kyljestä letkuliitäntöjen vierestä lähtee melkoinen nippu johtoja, joiden päässä on kaikkiaan seitsemän liitintä. Pisimmän johdon puolivälissä on neljä nelipinnistä tuuletinliitäntää ja toisessa päässä yksi kolmipinninen tuuletinliitin. Coolerin tuulettimet kytketään nelipinnisiin liitäntöihin ja kolmipinnisellä liittimellä otetaan lisävirtaa emolevyltä. Oman johtonsa päässä oleva toinen kolmipinninen liitin on puolestaan pumpun virransaantia varten. Lisäksi emolevyn pinneihin kytketään vielä USB-johto, jonka avulla cooleria ohjataan käyttöjärjestelmän kautta.

H2O 1220:n mukana toimitettavat kaksi tuuletinta ovat kooltaan 120 x 120 x 25 mm ja väriltään mustia. Roottorissa käytetään yhdeksää melko kapeaa ja käyristettyä lapaa. Tuuletinmalli ei ole suoraan Antecin perusmallistosta ja niistä ilmoitetaan ainoastaan kierrosalue, joka on varsin laaja 600 – 2400 RPM. Tuulettimet ovat PWM-ohjattuja ja niiden lyhyiden virtajohtojen päässä on nelipinninen tuuletinliitin.

Tuulettimet kiinnitetään jäähdytyskennoon mukana toimitettavilla pitkillä hienokierteisillä ruuveilla. Asennusohjeissa valmistaja neuvoo siirtämään ilmaa kennon läpi kotelon ulkopuolelle, mutta jättää hieman epäselväksi, onko suosituksena imeä vai puhaltaa ilmaa kennon läpi. Päädyimme asentamaan tuulettimen puhaltamaan ilmaa kennon läpi vertailun muiden coolerien tapaan.

H2O 1220:n asennusohjeet löytyvät auki taiteltavasta vihkosesta, joka on varustettu melko selkeillä mustavalkokuvilla ja rytmitetty eri vaiheisiin. Ohjeiden sisällön selkeydessä olisi kuitenkin vielä hieman parannettavaa, sillä niissä puhutaan mm. neljästä tuulettimesta, vaikka niitä toimitetaan mukana vain kaksi kappaletta. Ohjeissa ei myöskään mainita mitään mukana tulevan ohjelmiston asentamisesta.

Asennus (Intel-alustalle) alkaa valmistelemalla emolevyn taustapuolelle tuleva muovikehys prosessorikannan kiinnitysrei’ille sopivaksi. Kehyksen kulmiin asetetaan pienet metalliset sisäkierteellä varustetut palat omaa prosessorikantaa vastaaviin reikiin. Lisäksi kehyksen emolevyä vasten asettuvalle pinnalle kiinnitetään muutaman millin vahvuiset kaksipuoleiset tarrat, jotka helpottavat asennusvaiheessa pitämällä kehyksen kiinni emolevyssä.

Seuraavaksi vuorossa on blokin yhteyteen tulevan kiinnityskehyksen kasaaminen. Käytännössä se tarkoittaa kulmiin tulevien muoviholkkien kiinnittämistä oikeaan asentoon sekä sormiruuvien asettamista paikalleen. Tämän jälkeen kehys kiinnitetään blokin reunoilta löytyviin kynsiin ja haluttaessa kehyksen voi lukita blokkiin alapuolelta kiinnitettävällä muovisella lukitusrenkaalla.

Ennen blokin kiinnittämistä on hyvä asentaa jäähdytinkenno omalle paikalleen. Viimeisenä vaiheena blokki asetetaan prosessorin päälle ja sormiruuvit kiristetään ristikulmittain loppuun asti. Ruuvien kiristämisessä on mahdollista käyttää apuna ruuvimeisseliä, mutta ainakin testikappaleen tapauksessa kiristäminen onnistui mainiosti myös näppivoimin. Pienikokoinen blokki vie luonnollisesti vain vähän tilaa ja sen ansiosta yhteensopivuusongelmia ei pitäisi syntyä niin emolevyn kuin muistienkaan kanssa.

H2O 1220:n asennus on varsin helppo toimenpide, kunhan emolevy on kiinni kotelossa asennuksen aikana. Jos blokin asennus tehdään emolevyn ollessa irrallaan, on jäähdytin ja emolevy asennettava koteloon käytännössä samanaikaisesti lyhyehköistä letkuista johtuen. Oikeaoppisesti kotelossa asennettaessa letkut ovat kuitenkin mukavan taipuisat ja myös blokin kääntyvät letkuliitännät helpottavat osaltaan.

Antec & HAF X

Yleisesti ottaen luonnollisimmat asennuspaikat jäähdyttimelle löytyvät joko kotelon katosta tai etupaneelista. Antec suosittelee tuulettimien asentamista niin, että ilmavirta puhalletaan kennon läpi kotelon ulkopuolelle. Harmillisesti Antec ei jostain syystä toimita pakkauksen mukana lyhyitä ruuveja jäähdyttimen kiinnittämiseksi koteloon. Onneksi hommaan kelpaa aivan tavalliset lyhyet ja harvakierteiset koteloruuvit.

Kuvassa Kühler H2O 1220 on kiinnitettynä Cooler Master HAF X -kotelon kattotuuletinpaikkoihin. Kun tuulettimet puhaltavat ilmaa kotelosta ulos, kiinnitetään ruuvit suoraan jäähdytinkennoon. Jos tuulettimet puolestaan puhaltavat ilmaa kennon läpi kotelon sisään, täytyy kiinnitys toteuttaa pitkillä ruuveilla tuulettimen läpi.

240 mm kennot sopivat suoraan useimpiin koteloihin, mutta kannattaa silti varmistaa, että kotelon (ja jäähdyttimen) rinnakkaisten 120 mm tuuletinpaikkojen kiinnitysreikien etäisyys toisistaan on yleisesti käytetty 15 mm. Joissain koteloissa tuulettimien välimatka saattaa olla suurempi, jolloin kenno ei sovi suoraan kotelon kiinnitysreikiin.

Antec toimittaa Kühler H2O 1220:n mukana ChillControl-ohjelmiston kuutosversion, jonka avulla käyttäjä pääsee hallitsemaan jäähdytysjärjestelmää Windowsista käsin. Ohjelmisto asennetaan CD-levyltä tai vaihtoehtoisesti Antecin sivuilta ladatusta asennustiedostosta. Ulkoisesti pienehkö sovellusikkuna näyttää pitkälti samalta, kun Kühler H2O 920:n mukana toimitettu ChillControl-versio. Ohjelman navigaatio perustuu alareunassa näkyviin välilehtikuvakkeisiin, joiden taakse on järjestelty tarvittavat toiminnot. Oikeassa yläkulmassa näkyy jatkuvasti toimintatilavalitsin, josta käyttäjä voi valita Extreme-, Silent- ja Custom-asetusten väliltä.

Ensimmäisellä välilehdellä on näkyvissä jäähdytysnesteen lämpötila, tuulettimien pyörimisnopeus, pumpun pyörimisnopeus sekä prosessorilta tulevat lämpötiedot.

Toiselta välilehdeltä löytyy kuvaajat jäähdytysnesteen lämpötilalle ja tuulettimien pyörimisnopeudelle. Kuvaajia voi käyttää hyväkseen esimerkiksi sopivia pyörimisnopeusasetuksia säädettäessä.

Kolmannella välilehdellä on tapahtunut merkittäviä uudistuksia, sillä aiemmissa ChillControl-versioissa käyttäjä pääsi vaikuttamaan tuulettimen nopeusprofiiliin ja vain custom-tilassa sekä kahden lämpötila-arvon avulla, mutta nyt kaikki kolme toimintatilaa ovat käyttäjän muokattavissa kuudesta toimintapisteestä koostuvan kuvaajan avulla. Käyttäjä voi valita viiden siirreltävän pisteen avulla tuulettimen pyörimisnopeuden 25 ja 100 prosentin väliltä jäähdytysnesteen eri lämpötiloissa 20 ja 60 asteen välillä. Varotoimenpiteenä 60 asteesta eteenpäin tuulettimet pyörivät aina täysillä, mutta kyseistä tilannetta ei normaalissa käytössä pitäisi koskaan tulla vastaan.

Neljänneltä välilehdeltä löytyy blokin päällä sijaitsevan Antec-logon valaistuksen asetukset. LEDin värin voi valita vapaasti RGB-väriavaruudesta ja lisäksi värin saa vaihtumaan lämpötilan mukaan. Valo on myös mahdollista asettaa vilkkumaan tai vaihtumaan tietyin väliajoin.

Viimeisellä välilehdellä sijaitsee ChillControl-sovelluksen omat asetukset. Halutessaan sovelluksen värimaailman voi muuttaa siniseksi ja jäähdytysnesteen lämpötilalle sekä tuulettimien pyörimisnopeuksille on mahdollista asettaa alarajavaroituksia.

Sisältö

  1. 240 ja 280 mm:n nestejäähdytteiset prosessoricoolerit testissä
  2. Antec Kühler H2O 1220
  3. Cooler Master Seidon 240M
  4. Corsair Hydro Series H100i
  5. Corsair Hydro Series H110
  6. Thermaltake Water 3.0 Extreme
  7. Testikokoonpano ja -metodit, melumittaukset & lämpötilamittaukset
  8. Loppuyhteenveto