Uusimmat

Cooler Master Seidon 240M

14.05.2013 00:17 Muropaketin toimitus

Cooler Master lanseerasi uuden Seidon-tuoteperheensä viime lokakuussa 120M-mallin muodossa. Tammikuussa Seidon-mallisto laajeni kahdella uudella versiolla, joista malliston kärkeä edusti kahden tuulettimen kennolla varustettu 240M-malli. Cooler Master pyrkii Seidon-malliston myötä tuomaan nestejäähdytyksen massojen saataville ja vaativammille käyttäjille yritys tarjoaa arvokkaampia Eisberg-malleja. Suomessa Seidon 240M -mallin saatavuus on hyvä ja Muropaketin hintavertailun mukaan sen hinta liikkuu edullisimmillaan runsaassa 90 eurossa. Täten kyseessä on vertailun edullisin cooleri. Testikappaleen toimitti Cooler Master.

Seidon 240M toimitetaan pakattuna tyylikkäästi kuvitettuun tummanpuhuvaan pahvipakkaukseen, jonka päädyissä on käytetty Cooler Masterille tyypillistä violettia väriä. Tyylikästä vaikutelmaa on lisätty metallinhohtoisilla logoilla ja mallimerkinnöillä. Pakkauksen pinnasta löytyy myös värikuvat coolerista sekä tarkka listaus teknisistä tiedoista. Laatikon sisällä cooleri ja oheistarvikkeet on pakattu pahvipuristeesta valmistettuun kaukaloon, joka on toimiva ja ekologinen ratkaisu.

Pakkauksesta löytyy coolerin ohella kaksi tuuletinta, asennustarvikkeet AMD- ja Intel-suoritinkannoille, kiinnitysruuvit neljälle tuulettimelle, nelipinnisillä liittimillä varustettu haaroitusjohto tuulettimille, pieni ruiskullinen lämpötahnaa, tuulettimien kumitiiviste, takuulappunen sekä asennusohjeet.

Seidon 240M toimitetaan asiakkaalle esitäytettynä ja sinetöitynä, joten letkut ovat luonnollisesti kiinni blokissa ja kennossa. Cooleri on Cooler Masterin itse suunnittelema ja valmistama, joten se eroaa kaikista muista markkinoilta löytyvistä valmispaketeista. Siitä huolimatta perusrakenne on sama – jäähdytintä viilennetään kahdella tuulettimella ja pumppu on integroitu blokin yhteyteen. Yhteensopivuus luvataan Intelin LGA 2011-, 1366-, 1156-, 1155-, 1150- ja 775- sekä AMD:n Socket FM2-, FM1-, AM3+-, AM3-, AM2+- ja AM2-prosessorikannoille. Valmistajan takuu on kaksi vuotta.

Seidon 240M:n jäähdytyskenno on mustaksi maalattua alumiinia ja ulkomitoiltaan 273 x 120 x 27 mm. Sen molemmin puolin löytyy kiinnityspisteet kahdelle rinnakkaiselle 120 mm tuulettimelle, joiden rinnakkaisten kiinnitysreikien etäisyys on tyypilliset 15 mm. Kenno koostuu 14:stä nestekanavasta sekä niiden välillä olevista lamelleista, joiden etäisyys toisistaan on noin 1,5 mm.

Letkut on liitetty jäähdyttimen toisen päädyn kylkeen, eikä niitä ole tarkoitettu irrotettavaksi. Lisäksi letkulähtöjen vierestä löytyy tulpattu aukko, jonka avaaminen on kielletty takuun raukeamisen uhalla. Ilmeisesti kyseessä on kuitenkin täyttöaukko, jonka kautta järjestelmään on mahdollista lisätä nestettä takuuajan päättymisen jälkeen. Cooler Master on päätynyt käyttämään haitaripintaista FEP-muoviletkua (perfluorieteenipropeeni), jonka ulkoläpimitta on noin 9,5 mm ja pituus noin 30 cm. FEP-letkun vahvuudeksi kerrotaan olematon kosteuden imeytyminen, paineenkesto ja pieni lämpölaajeneminen, mutta valitettavasti se on ikävän jäykkää vertailun muissa coolereissa käytettyyn kumiletkuun verrattuna.

Blokkiyksikkö sisältää sekä pumpun että kylmälevyn ja on koteloitu läpikuultavan mustaan muoviin. Blokin läpimitta on 70 mm ja korkeus 27 mm. Letkuliitännät ovat kääntyvää mallia, mutta letkujen kääntäminen vaatii harmillisen paljon voimaa. Johtoja blokista lähtee vain yksi kappale ja se on suojapunoksella päällystetty pumpun virtajohto kolmepinnisellä tuuletinliitännällä varustettuna. Valmistaja lupaa keraamisilla laakereilla varustetun pumpun toimintaiäksi 70 000 tuntia ja melutasoksi alle 25 dBA.

Blokin pyöreä pohja on kuparia ja viimeistelty niin, että yhdensuuntaiset hiontajäljet ovat nähtävissä ja tunnettavissa pinnassa. Blokin sisäpuolella kuparipohja on varustettu mikrokanavarakenteella (UltraFine Micro Channel), jonka läpi jäähdytysneste johdetaan. Rakenne on suljettu erikoisilla kolmiokantaruuveilla, jotta käyttäjä ei vahingossakaan kurkistaisi blokin sisälle.

Seidon 240M:n mukana toimitettavat 120 mm tuulettimet ovat muunneltu versio Cooler Masterin Blade Master 120 -mallista. Tuulettimien paksuus on tavalliset 25 mm ja niissä käytetään rihlalaakerointia (rifle bearing). Spekseiksi ilmoitetaan 600 – 2400 RPM, 19,17 – 86,15 CFM ja 19 – 40 dBA. Tuulettimet ottavat virtansa nelipinnisten tuuletinliittimen kautta ja ne tukevat PWM-nopeussäätöä.

Tuulettimien kaveriksi toimitetaan kuminen tiiviste, joka asennetaan jäähdytyskennon ja tuulettimien väliin. Lisäksi pakkauksesta löytyy haaroitusjohto, joka mahdollistaa molempien tuulettimien kytkemisen ja säätämisen yhden tuuletinliitännän kautta.

Tuulettimien kiinnittäminen kennoon tapahtuu mukana toimitettavien erikoisruuvien avulla. Coolerin mukana toimitetaan ruuvit myös mahdollisille jäähdyttimen toiselle puolelle kiinnitettäville lisätuulettimille. Cooler Master suosittelee asentamaan tuulettimet niin, että ilmavirta liikkuu kennon läpi kotelon ulkopuolelle.

Seidon 240M:n asennusohjeet on taiteltu pieneksi nipuksi, joka avautuu pienen taittelun myötä melkoiseksi lakanaksi. Kielivaihtoehtoja on parisenkymmentä, mutta valitettavasti suomi ei ole mahtunut niiden joukkoon. Myöskään ohjeiden luettavuus ei ole paras mahdollinen, sillä esimerkkikuvat on sijoitettu varsin pienikokoisina vasempaan reunaan ja selitykset on sijoitettu eri kielillä omiin sarakkeisiinsa. Mustavalkoisten kuvien selkeydessä ei pientä kokoa lukuun ottamatta ole valittamista.

Asennustoimenpiteet (Intel-alustalle) aloitetaan asettamalla muovinen taustakehys prosessorikannan taustapuolelle. Kehyksen sakaroiden päässä sijaitsevat kierretapit ovat säädettävissä liu’uttamalla, joten niiden sijainnin saa mukautettua eri prosessorikantojen rei’ille sopivaksi. Toteutus on esimerkillisen helppokäyttöinen.

Seuraavaksi voikin siirtyä emolevyn etupuolelle, jossa kiinnitysrei’istä sojottaviin kierretappeihin kiinnitetään metalliset korokemutterit. Niiden kiristämiseen toimitetaan mukana myös ruuvimeisselillä operoitava pieni hylsy. Muttereiden pohjassa on muovinen prikka, joka estää metallin suoran kontaktin emolevyyn. Testijakson aikana tehtyjen useamman asennuskerran myötä totesimme prikkojen irtoavan melko helposti paikaltaan, johon kannattaa kiinnittää huomiota cooleria mahdollisesti irrotettaessa.

Emolevyn ollessa valmisteltuna blokkiyksikön kylkeen asennetaan kiinnitysraudat ristikantaisilla ruuveilla. Blokin kyljestä löytyy pieni ura rautaa varten, eikä sitä ole täten mahdollista asentaa väärin. Kiinnitysrautojen sakaroiden päässä sijaitsee jousitetut ruuvit, joiden sijaintia on mahdollista vaihtaa emolevyn kiinnitysreikien sijainnin mukaiseksi. Ruuvien sijaintia muutetaan ylöspäin työntämällä ja sakaran suuntaisesti liu’uttamalla. Ruuville on kolme sijaintivaihtoehtoa, joihin se asettuu jousimekanismin avulla.

Jos kokoonpano on asennettuna koteloon, on jäähdyttimen kiinnitys koteloon hyvä suorittaa ennen blokin kiinnittämistä. Blokin kiinnittäminen tapahtuu yksinkertaisesti kiristämällä kiinnityssakaroiden ruuvit ristikulmittain emolevyn rei’issä oleviin korokemuttereihin. Ruuvit kiristetään ”loppuun asti”, joten oikeasta kireydestä ei jää epäselvyyttä. Blokkia irrottaessa huomasimme, että jos korokemuttereita ei ole kiristetty riittävästi, irtoavat ne helposti mukana ruuveja aukaistessa.

Antecin tapaan myös Seidonin asennus on varsin looginen toimenpide, kunhan jäähdyttimen asentaa koteloon ennen blokkia. Järjestelmän jäykemmät ja paria senttiä lyhyemmät letkut tosin ylettyivät hieman tiukemmin prosessorikannalle asti ja jäykkyydestä johtuen blokin letkulähtöjen luonnollisin suunta oli osoittamaan alaspäin. Blokin matalan profiilin ja pienen koon ansiosta prosessorikannan ympäristöön jää runsaasti vapaata tilaa, eikä yhteensopivuusongelmia muiden komponenttien kanssa pitäisi esiintyä.

Sisältö

  1. 240 ja 280 mm:n nestejäähdytteiset prosessoricoolerit testissä
  2. Antec Kühler H2O 1220
  3. Cooler Master Seidon 240M
  4. Corsair Hydro Series H100i
  5. Corsair Hydro Series H110
  6. Thermaltake Water 3.0 Extreme
  7. Testikokoonpano ja -metodit, melumittaukset & lämpötilamittaukset
  8. Loppuyhteenveto