Uusimmat

Corsair Hydro Series H100i

14.05.2013 00:17 Muropaketin toimitus

Alun perin suorituskykyisistä muisteistaan tunnetuksi tullut vuonna 1994 perustettu Corsair tarjoaa prosessorijäähdytystuotteita ainoastaan nestejäähdytteisten Hydro Series -mallien muodossa. Ensimmäiset Hydro Series -mallit tulivat markkinoille vuonna 2009 ja nykyisellään tuoteperhe koostuu seitsemästä eri mallista. Corsairin nestejäähdytystuotteet eivät ole tuntemattomia myöskään Muropaketin toimitukselle, sillä H50- ja H80-mallit ovat vierailleet aiemmin sivustomme testipenkissä. H100i-malli esiteltiin loppuvuodesta 2012 Hydro Series -perheen uudeksi huippumalliksi. Suomessa H100i maksaa artikkelin kirjoitushetkellä Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan 105 euroa. Testikappaleen toimitti Corsair.

H100i toimitetaan tyylikkäässä mustanpuhuvassa pahvipakkauksessa, joka on koristeltu punaisilla koristeraidoilla. Pakkauksen pinnasta löytyy myös kuva tuotteesta sekä tietoa spekseistä sekä tärkeimmistä ominaisuuksista. Laatikon sisällä tuotetta suojaa pahvinen kaukalo, jonka sisälle on muotoiltu omat paikat kaikille komponenteille. Ratkaisu on vastaava, kuin vertailun muissakin coolereissa.

Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu kaksi 120 mm tuuletinta, kiinnitysraudat AMD- ja Intel-alustoille, johdot neljälle tuulettimelle, USB-kaapeli, pussillinen ruuveja ja muita pientarvikkeita, asennusohjeet, tuotevihkonen sekä takuutiedot.

Tämäna artikkelin teeman mukaisesti H100i toimitetaan valmiina kiertona esitäytettynä ja sinetöitynä. H100i:n suunnittelusta ja valmistuksesta vastaa Asetekin tapaan nestecoolereiden tilausvalmistajana toimiva CoolIT. Perusidea on kuitenkin tuttua kauraa – kahden tuulettimen jäähdytin on yhteydessä kylmälevyn ja pumpun sisältävään blokkiyksikköön. Coolerin yhteensopivuus luvataan Intelin LGA 1150-, 1155-, 1156-, 1366- ja 2011-prosessorikannoille sekä AMD:n Socket FM1-, FM2-, AM2- ja AM3-suoritinkannoille. Corsair lupaa tuotteelleen pitkän viiden vuoden takuun.

H100i:n jäähdytin on kooltaan 120 x 275 x 27 mm ja materiaaliltaan alumiinia. Sen rakenne koostuu 14:stä nestekanavasta sekä niiden välille vajaan 1,5 mm:n jaolla taitelluista lamelleista. Kennoon on mahdollista kiinnittää maksimissaan neljä 120 mm tuuletinta – kaksi kennon molemmille puolille. Keskimmäisten kiinnitysreikien väli on 15 mm.

Letkuliitännät sijaitsevat vähemmän yllättäen jäähdyttimen toisen päädyn kyljessä ja niissä on kiinni tavallista paksummat 14 mm:n ulkohalkaisijalla varustetut letkut. Letkujen suurempi halkaisija mahdollistaa suuremman virtaaman ja sitä kautta lämmön tehokkaamman siirtymisen blokilta jäähdyttimelle. Letkut ovat taipuisaa komposiittivahvistettua kumimateriaalia, jonka kehutaan estävän tehokkaasti jäähdytysnesteen haihtumista järjestelmästä. Muropaketin mittausten mukaan letkujen pituus on noin 30 cm.

Järjestelmän blokkiyksikkö noudattaa neliömäistä, kulmista viistettyä muotoilua, joka poikkeaa vertailun muiden coolereiden pyöreistä blokeista. Blokin kansi on kiiltävän mustaa muovia ja sen keskellä on valaistu Corsairin logo. Logon valaistuksen väri on valittavissa mukana toimitettavan Corsair Link -ohjelmiston avulla. Blokin ulkomitat ovat noin 64 x 64 x 33 mm. Letkuliitännät sijaitsevat kyljessä ja ne ovat varustettu kääntyvillä yhteillä.

Blokkiyksikön kyljestä lähtee yksi kiinteä kolmipinnisellä tuuletinliittimellä sekä SATA-virtaliitännällä varustettu kaapeli pumpun pyörimisnopeuden seurantaa ja virransyöttöä varten. Lisäksi blokin kahdesta kyljestä löytyy joukko liitäntöjä erinäisille toiminnoille. Kuvassa vasemmanpuoleisessa kyljessä sijaitsevat liitännät ovat tuulettimia varten ja niihin kumpaiseenkin voidaan kiinnittää kahdelle tuulettimelle tarkoitetut nelipinnisin tuuletinliitännöin varustetut johtosarjat. Oikeanpuoleisesta kyljestä löytyy puolestaan mini-USB-liitäntä sekä digitaalinen Corsair Link -liitäntä. USB-johdon toinen pää kytketään emolevylle ja sen avulla jäähdytysjärjestelmää voi hallita Windows-pohjaisen Corsair Link Dashboard -ohjelmiston avulla.

Blokin pohjan kylmälevy on kuparia ja kiinni kahdelle sivulle sijoitetuilla neljällä ruuvilla. Pohjan kontaktipintaan on jätetty näkyviin useaan suuntaan kohdistuvaa hiomajälkeä, vaikka pinta tuntuukin sormella melko tasaiselta. Blokin sisältä löytyy integroitu pumppu sekä Corsair Link -hallintajärjestelmän vaatima elektroniikka.

Corsair toimittaa H100i:n mukana kaksi erityisesti tähän käyttöön kustomoitua 120 mm SP120L High Performance -tuuletinta, joiden roottorit ovat saaneet tyylikkään harmaan värityksen. Tuulettimien lavat on suunniteltu suuriksi ja pienellä lapakulmalla varustetuiksi maksimaalisen paineentuoton saavuttamiseksi. Paineentuotto on tärkeässä roolissa tiheän kennon jäähdyttämisessä ja Corsair ilmoittaa tuulettimien staattiseksi paineentuotoksi 4 mm/H20. SP120L-tuulettimien maksiminopeudeksi ilmoitetaan 2700 RPM, jolloin ilmavirta on 77 CFM ja melutaso 37,68 dBA. Tuulettimissa on PWM-ohjaus ja niitä kontrolloidaan ohjelmallisesti blokkiin integroidun Corsair Link -järjestelmän avulla.

Tuulettimien kiinnittämiseksi kennoon pakkauksen mukana toimitetaan kahdeksan pitkää ruuvia, mutta lisätuulettimille ei kiinnitystarvikkeita löydy. Corsair suosittelee asentamaan tuulettimet puhaltamaan ilmaa kennon läpi. Tuulettimien harmaat roottorit antavat tyylikkään ja persoonallisen vivahteen muutoin mustaan kokonaisuuteen.

H100i:n asennusohjeet ovat pienessä ja selkeästi toteutetussa vihkosessa, josta ei valitettavasti löydy suomen kieltä. Mustavalkoiset hahmotuskuvat ovat esimerkillisen selkeitä, eikä ohjeista löydy muutenkaan valittamista. Corsair kutsuu kiinnitysratkaisuaan Magnetic Mounting Kit -nimellä.

H100i:n asennus (Intel-alustalle) aloitetaan kiinnittämällä metallinen taustakehys prosessorikannan taustapuolelle. Kehyksen emolevyä vasten tuleva pinta on suojattu muovikerroksella, joten oikosulkujen vaaraa ei ole. Kehyksen sakaroiden päästä löytyy säädettävät kohdistustapein varustetut mutterit, jotka asetetaan emolevyn kiinnitysreikien kohdalle.

Seuraavaksi emolevyn etupuolelle kiinnitetään korokepalat, joiden molemmista päistä löytyy kierretapit. Korokepalat kiinnittyvät emolevyn reikien läpi taustapuolen kehykseen, mutta jäävät tässä vaiheessa hieman erikoisesti muutaman millin väljiksi. Väljyydestä ei kannata kuitenkaan huolehtia, sillä blokki kiristää taustalevyn lopulta emolevyä vasten.

Ennen blokin kiinnittämistä prosessorin päälle kannattaa jäähdytyskenno kiinnittää koteloon halutulle paikalle. Blokin kiinnitys toteutetaan sen päälle asetettavalla metallikehyksellä, joka kiristetään kulmistaan paikalleen sormiruuvien avulla. Ruuvit kiristetään loppuun asti ja lopputulos on tukeva.

H100i:n asennus on varsin vaivaton ja looginen toimenpide, joskin lyhyehköt letkut saattavat aiheuttaa suurissa koteloissa rajoituksia jäähdyttimen sijoituksen suhteen. Letkut ovat onneksi miellyttävän taipuisat helpottaen osaltaan asennusta. Blokkiyksikön kompaktin koon ansiosta prosessorikannan ympärille pitäisi jäädä mukavasti vapaata tilaa. Asennusohjeissa Corsair suosittelee asentamaan jäähdyttimen kotelon kattoon puhaltamaan jäähdytysilman ulos kotelosta, mutta toteaa seuraavassa lauseessa, että paras suorituskyky saavutetaan sijoittamalla jäähdytin kotelon ilmanoton yhteyteen.

Corsair toimittaa H100i:n mukana CorsairLINK 2 -ohjelmiston, jota käytetetään jäähdytysjärjestelmän seuraamiseen ja säätämiseen Windowsin kautta. Kyseessä on erittäin kattava sovellus, jonka rakenne jakautuu neljään päävälilehteen sekä joissain kohdin myös alavälilehtiin. H100i:n ohella sovellukseen on mahdollista kiinnittää myös muita tuulettimia, lämpötilasensoreita ja valoja erikseen myytävien Corsair Link -järjestelmän komponenttien avulla.

Sovelluksen päänäkymä on System-välilehti, jossa näkyy kuva käyttäjän tietokonetta kuvaavan kotelon sisätiloista. Näkymän vasemmasta reunasta löytyy joukko lämpötila- ja kierroslukunäyttöjä, jotka käyttäjä voi raahata kotelon päälle niitä oikeasti vastaaville paikoille. Oikeasta reunasta aukeavan Config Panel -alavälilehden kautta käyttäjä voi muokata aktiiviseksi valitun järjestelmän osan asetuksia erittäin monipuolisesti. Esimerkiksi tuulettimien tapauksessa käyttäjä voi valita toimintatilan useista valmiista vaihtoehdoista sekä manuaalisesti säädettävistä vaihtoehdoista. Jokaisen osan toiminnalle voi myös asettaa mm. raja-arvoja ja hälytyksiä erilaisilla jatkotoimenpiteillä.

Groups-välilehdellä käyttäjä voi jaotella Corsair Link -järjestelmän osia eri alaryhmiin. Esimerkkikuvassa alaryhmiä ovat jäähdytysjärjestelmä, prosessori, näytönohjaimen GPU ja näytönohjaimen piirilevy. Ryhmiä voi lisätä ja poistaa vapaasti ja niiden sisältöä voi siirrellä ryhmästä toiseen, tai kokonaan pois kaikista ryhmistä. Käytännössä ryhmillä määritellään se, mikä lämpötila vaikuttaa mihinkin järjestelmän osiin. Esimerkkikokoonpanon tapauksessa jäähdytysnesteen lämpötila kohdistuu tuulettimien ja pumpun nopeuteen.

Graph-välilehdellä käyttäjä voi seurata lämpötiloja ja pyörimisnopeuksia kuvaajissa vapaasti valittavissa olevassa ajanjaksossa. Aikaikkunan pituutta säädetään kuvaajien alareunassa näkyvällä vaalealla palkilla.

Neljänneltä välilehdeltä löytyy sovelluksen asetukset, jotka jakautuvat kattavasti neljälle alavälilehdelle. Sovellukseen on mahdollista tallentaa eri kokoonpanoprofiileita ja tietoja voi tallentaa lokiin hyvinkin kattavasti. Lisäksi H100i:n hallintayksikköön on mahdollista päivittää uusia firmware-tiedostoja asetusvalikon kautta.

Sisältö

  1. 240 ja 280 mm:n nestejäähdytteiset prosessoricoolerit testissä
  2. Antec Kühler H2O 1220
  3. Cooler Master Seidon 240M
  4. Corsair Hydro Series H100i
  5. Corsair Hydro Series H110
  6. Thermaltake Water 3.0 Extreme
  7. Testikokoonpano ja -metodit, melumittaukset & lämpötilamittaukset
  8. Loppuyhteenveto