Uusimmat

Corsair Hydro Series H110

14.05.2013 00:17 Muropaketin toimitus

Yleensä pyrimme välttämään useampien saman valmistajan tuotteiden ottamista samaan vertailuun, mutta päätimme tehdä tällä kertaa poikkeuksen Corsair Hydro Series H110:n suhteen. Tammikuussa julkaistu H110 on nimittäin yksi markkinoiden ensimmäisistä 280 mm jäähdyttimellä varustetuista valmisnestecoolereista ja samalla se poikkeaa Asetekin valmistamana rakenteeltaan merkittävästi edellisellä sivulla käsitellystä H100i-mallista. Muropaketin hintavertailun mukaan H110 maksaa Suomessa edullisimmillaan hieman alle 120 euroa. Testikappaleen toimitti Corsair.

H110 toimitetaan mustassa pahvipakkauksessa, joka on ulkonäöltään lähes identtinen H100i-mallin kanssa. Pakkausta on kuvitettu punaisilla yksityiskohdilla sekä coolerin kuvalla. Laatikon sisällä tuote ja oheistarvikkeet on pakattu pahvimassasta prässättyyn kaukaloon, joka on muotoiltu komponenttien mukaan.

H110:n pakkaus sisältää coolerin ohella kaksi 140 mm tuuletinta, kiinnityskehykset AMD- ja Intel-suorittimille, pusseihin lajiteltuja ruuveja ja pieniä kiinnitystarvikkeita, asennusohjekirjasen sekä takuutiedot.

h110H110 erottuu vertailun muista osanottajista välittömästi suuremman jäähdyttimensä osalta. Cooleri on tanskalaisen Asetekin suunnittelema ja valmistama, samoin kuin osa Corsairin aiemmista coolerimalleista. Lajityypilleen ominaiseen tapaan letkut ovat valmiiksi paikallaan ja järjestelmä valmiiksi täytetty sekä sinetöity käyttöä varten. Yhteensopivuus taataan Intel LGA 1150-, 1155-, 1156-, 1366- ja 2011- sekä AMD Socket FM1-, FM2-, AM2- ja AM3 -prosessorikantojen kanssa. Valmistajan takuu on viiden vuoden mittainen.

H110 käyttää suurempaa 280 mm jäähdytintä, jonka pinta-ala on luonnollisesti suurempi, kuin perinteisissä 240 mm jäähdyttimissä. Jäähdyttimen ulkomitat ovat 140 x 312 x 29 mm ja sen rakenne on mustaksi maalattua alumiinia. Käytännössä 280 mm:n koko tarkoittaa sitä, että jäähdyttimessä on molemmin puolin paikat rinnakkain asennettaville 140 mm tuulettimille.

Jäähdyttimen rivasto koostuu viidestätoista pitkittäissuuntaisesta nestekanavasta sekä niiden välissä mutkittelevista lamelleista, joiden välit ovat noin 1,3-1,4 mm luokkaa. Tuulettimien keskimmäisten kiinnitysreikien väli on noin 20 mm, joka jättää tuulettimien väliin pienen raon. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kenno ei sovi suoraan kiinnitettäväksi kaikkiin koteloihin, sillä monissa koteloissa kattotuulettimien kiinnitysväli on 15 mm.

Jäähdytyskennon letkulähdöt sijaitsevat toisen päädyn kyljessä ja ne eivät ole tarkoitettu käyttäjän irrotettavaksi. Taipuisien kumiletkujen ulkohalkaisija on runsaat 10,6 mm ja pituus noin 30 cm. Aivan letkulähtöjen juuressa pilkottavat metalliputket ovat ulkoläpimitaltaan noin 6,5 mm.

Blokkiyksikön muotoilu on tuttua muista Asetekin valmistamista coolereista. Pyöreän blokin läpimitta on noin 66 mm ja korkeus 27 mm. Blokin päältä löytyy valkoinen Corsairin logo. Letkulähdöt tulevat 90 asteen kulmassa blokin kyljestä ja ne ovat nivelletty letkujen kääntelyn mahdollistamiseksi. Toisin kuin vertailun muista Asetek-blokeista, H110:n blokista lähtee vain yksi johto, jonka päässä keikkuu nelipinninen tuuletinliitin pumpun virransyötölle.

Myös alapuolelta näkymä on Asetekin blokeille tyypillinen ja ruuvinkantojen täyttämä. Pohjan kontaktipinnassa on valmiiksi levitetty lämpötahnakerros, jonka moni varmasti pyyhkii pois itse levitetyn tahnakerroksen tieltä. Kontaktipintaan on jätetty selvästi näkyviä pyöreitä työstöjälkiä, jotka tuntuvat myös sormella. Pohjan kylmälevy on täyttä kuparia ja sen nestekierron puoleisessa pinnassa käytetään Asetekin neljännen sukupolven mikrokanavarakennetta. Myös blokin sisäinen pumppu on Asetekin uusinta Gen4-mallia.

H110:n vakiokokoonpanoon kuuluu kaksi 140 x 140 x 25 mm High Torque -tuuletinta, jotka käyttävät yhdeksää melko kapeaa lapaa. Corsair painottaa, että suurempien tuulettimien ansiosta sama 120 mm tuulettimien tasoinen ilmavirta pystytään luomaan pienemmällä pyörimisnopeudella ja alhaisemmalla melutasolla. Tuulettimien pyörimisnopeudeksi kerrotaan 1500 RPM, ilmavirraksi 94 CFM ja melutasoksi 35 dBA. Tuulettimista löytyy nelipinniset tuuletinliittimet ja niiden kierrosnopeutta on mahdollista ohjata PWM:n avulla. Niiden tuottamaksi staattiseksi paineeksi ilmoitetaan 1,64 mm/H2O.

Tuulettimien kiinnitys kennoon tapahtuu pitkillä ruuveilla ja tuulettimen sekä ruuvikannan väliin asetetaan pienet aluslevyt. Kennon toiselle puolelle asettaville lisätuulettimille ei puolestaan ole ruuveja. Asennusohjeiden mukaan kenno suositellaan asentamaan niin, että tuulettimet ottavat ilman kotelon ulkopuolelta ja puhaltavat sen kennon läpi kotelon sisälle. Tästä syystä pakkauksen mukana ei toimiteta erillisiä lyhyitä kiinnitysruuveja jäähdyttimelle. Testeissä asensimme kuitenkin kaikkien coolereiden kennot samalla tavalla, eli puhaltamaan lämpimän ilman kennosta kotelon ulkopuolelle.

H110:n asennusohjeet ovat CD-kotelon kokoisessa vihkosessa, jonka tekstit ovat englannin ohella muutamalla muulla ulkomaisella kielellä. Mustavalkoinen kuvitus on erittäin selkeää ja asennusvaiheet hyvin jaksotettuja.

H110:n asennus tapahtuu täysin samalla tavalla, kuin aiemmin tässä artikkelissa esitellyn Antec Kühler H2O 1220:n ja seuraavalla sivulla esiteltävän Thermaltake Water 3.0 Extremen tapauksessa. Syynä tähän on yhteinen valmistaja, tanskalainen Asetek. Asennuksen vaiheet voi halutessaan kerrata vielä Antecin esittelyn yhteydestä.

Muiden Asetekin Gen4-coolereiden tapaan myös H110:n asennus onnistuu blokin osalta ilman työkaluja. Blokin pienestä koosta johtuen yhteensopivuusongelmia tuskin esiintyy emolevy tai muiden komponenttien kanssa. Sen sijaan ongelmia saattaa ilmetä jäähdytyskennon kiinnittämisen suhteen, sillä 280 mm:n kokoisena se ei sovi läheskään kaikkiin koteloihin. Corsairin omista koteloista H110 sopii neljään malliin (Obsidian 900D, Obsidian 650D, Carbide 500R ja Vengeance C70).

Sen lisäksi, että kotelo on varustettu kahdella rinnakkaisella 140 mm tuuletinpaikalla, on tuulettimien rinnakkaisten kiinnitysreikien jako oltava oikea (tässä tapauksessa 20 mm). Esimerkiksi Fractal Designin Define R4 -kotelossa reikien väli on 15 mm, joka on varsin tyypillinen myös monissa muissa koteloissa. Vaikuttaakin siltä, että taatakseen yhteensopivuuden omien koteloidensa kanssa Corsair on ampunut itseään ikävästi jalkaan H110:n yleisen yhteensopivuuden suhteen. H110:n kanssa käytettävän kotelon yhteensopivuus on siis syytä varmistaa etukäteen, tai vaihtoehtoisesti varautua modifiointipuuhiin.

Sisältö

  1. 240 ja 280 mm:n nestejäähdytteiset prosessoricoolerit testissä
  2. Antec Kühler H2O 1220
  3. Cooler Master Seidon 240M
  4. Corsair Hydro Series H100i
  5. Corsair Hydro Series H110
  6. Thermaltake Water 3.0 Extreme
  7. Testikokoonpano ja -metodit, melumittaukset & lämpötilamittaukset
  8. Loppuyhteenveto