Uusimmat

Thermaltake Water 3.0 Extreme

14.05.2013 00:17 Muropaketin toimitus

Taiwanilaisella Thermaltakella on jo pitkään ollut nestejäähdytteisiä prosessoricoolereita valikoimissaan ja viimeisimmät näkivät päivänvalon huhtikuun (2013) lopulla uuden Water 3.0 -malliston muodossa. Water 3.0 -tuoteperhe koostuu kolmesta versiosta, joista tähän vertailuun osallistuva Extreme on malliston lippulaiva. Saimme Water 3.0 Extremen testattavaksi viime hetkellä ja artikkelin julkaisuhetkellä se ei ole vielä saatavilla Suomen markkinoilta. Muropaketin hintavertailun mukaan edeltäjämalli Water 2.0 Exremen hinta liikkuu noin 150 eurossa, joka pysyessään samana tekisi uudesta mallista tämän vertailun selvästi kalleimman coolerin.

Water 3.0 Extreme myydään tummansävyisessä pahvilaatikossa, jonka kylkiin on printattu värikuvia tuotteesta sekä tietoja tärkeimmistä ominaisuuksista. Laatikon sisältö on suojattu pahvisella kaukalolla, joka on tuttu myös tämän vertailun kaikkien muiden coolerien yhteydestä. Ratkaisu vaikuttaa siistiltä ja toimivalta ja on varmasti muovia tai styroksia luontoystävällisempi pakkaustapa.

Pakkauksen sisältä kuoriutuu coolerin ohella kaksi 120 mm tuuletinta, asennusohjeet, takuutiedot, ohjelmisto-CD, asennuskehikot AMD- ja Intel-suoritinkannoille, pusseihin lajiteltuja kiinnitysruuveja blokille, kennolle ja tuulettimille sekä pussillinen pienempiä kiinnitystarvikkeita.

Monen muun valmistajan ohella myös Thermaltakella on päädytty Water 3.0 -mallistoa suunnitellessa Asetekin apuun ja perusrakenteeltaan Extreme onkin käytännössä identtinen mm. Antecin Kühler H2O 1220:n kanssa. Eroa kilpailijoihin pyritään tekemään lähinnä tuulettimien ja muiden pienien yksityiskohtien avulla. Koko komeuden paino toimintavalmiina on valmistajan mukaan 1071 grammaa. Yhteensopivuus taataan Intelin LGA 2011-, 1150-, 1155-, 1156- ja 1366- sekä AMD:n FM1-, FM2-, AM2-, AM3-, AM2+- ja AM3+-prosessorikantojen kanssa. Thermaltaken takuu on voimassa kahden vuoden ajan.

Water 3.0 Extremen alumiininen kenno on kooltaan 270 x 120 x 27 mm ja maalattu kauttaaltaan mustaksi. Sen molemmilla puolilla on paikat kahdelle 120 mm tuulettimelle ja niiden keskimmäisten kiinnitysreikien väli on noin 15 mm, joten kiinnittämisen pitäisi onnistua ongelmitta useimpiin koteloihin. Kenno koostuu 13 nestekanavasta ja niiden välille asettuvista alumiinilamelleista, joiden välit ovat noin 1,4 mm:n luokkaa.

Letkulähdöt sijaitsevat myös Water 3.0 Extremen kennossa toisen päädyn kyljessä. Liitännät on sinetöity niin, että niiden avaaminen ilman väkivaltaa on mahdotonta. Letkuna käytetään taipuisaa kumiletkua, jonka ulkoläpimitta on noin 10,6 mm ja pituus kennolta blokille 326 mm.

Jos Water 3.0 Extremen blokkiyksikkö näyttää tutulta, ei ihme, sillä lähes identtinen löytyy myös kahdesta muusta tämän vertailun coolerista (Antec ja Corsair H110). Blokin mitat ovat tutut 66 x 27 mm ja sen muovikannen alta löytyy integroitu pumppu, jonka pyörimisnopeus on 3000 RPM ja teho 2,1 W. Letkuliitännät lähtevät tuttuun tyyliin 90-asteisilla kääntyvillä kulmapaloilla blokin kyljestä ja niiden vierestä lähtee nippu kaapeleita, joihin palaamme tarkemmin vielä hetken kuluttua.

Blokin pohja on kuparia ja sisäpuolella se käyttää tässä artikkelissa jo useaan otteeseen tutuksi tullutta Asetekin uusinta mikrokanavatekniikkaa. Pakkauksesta otettaessa pohjan päällä on valmiiksi levitetty lämpötahnakerros, joka on suojattu muovikuvulla. Pohjan viimeistelyssä ei ole nähty erityisesti vaivaa, sillä pinnassa on nähtävissä ja tunnettavissa pieniä kehämäisesti laajenevia työstöuria.

Blokin kyljestä lähtee kolme kaapelia, joista yhdessä on kaksi tuulettimien virransyöttöön ja säätöön tarkoitettua nelipinnistä tuuletinliitäntää, toisessa emolevylle kytkettävä USB-liitin ja kolmannessa kolmepinninen tuuletinliitin, jonka kautta koko komeus ottaa virtansa.

Coolerin mukana toimitetaan kaksi 120 x 120 x 25 mm:n Double Curve -tuuletinta, joiden roottorit ovat huomiota herättävästi valkoiset. Lapoja tuulettimissa on seitsemän ja niiden keskelle on muotoiltu poikkeuksellinen ura. Tuulettimet ovat PWM-ohjattavia ja niiden kierrosalueeksi ilmoitetaan 1000 – 2000 kierrosta minuutissa. Melutaso on 20 dBA ja ilmavirta maksimissaan 99 CFM.

Tuulettimien kiinnittäminen kennoon tapahtuu pitkillä tiheäkierteisillä ruuveilla ja jäähdyttimen kiinnittämiseksi koteloon on lisäksi varattu joukko lyhyitä ruuveja. Tuulettimien kanssa jäähdytinpaketti on runsaat viisi senttiä paksu. Asennusohjeissa jäähdytin suositellaan asentamaan kotelon kattoon niin, että tuulettimet puhaltavat jäähdytysilman kennon läpi ulos kotelosta. Lisätuulettimia varten ei pakkauksen mukana toimiteta ruuveja.

Water 3.0 Extremen ohjeet ovat auki taiteltavaa mallia ja täysin vapaat kirjallisista sepustuksista. Toisin sanoen ohjeista löytyy vain vaiheittain numeroidut mustavalkoiset kuvat eri asennusvaiheista ja ne riittävät mainiosti coolerin asentamiseksi.

Koska myös Water 3.0 Extremen asennus tapahtuu täysin identtisesti Antec Kühler H2O 1220:n kanssa, emme käy sitä enää tässä vaiheessa uudelleen läpi. Asennuksen vaiheet voi halutessaan käydä läpi Antecin esittelysivulta.

Water 3.0 Extremeä koskee pääosin kaikki samat kuvailut, kuin vertailun muitakin Asetek-pohjaisia coolereita. Blokin asentaminen on vaivatonta sormiruuvien ja taipuisien letkujen ansiosta, kunhan vain malttaa liimata taustalevyn kiinni emolevyn takapuolelle. Jäähdyttimen kiinnittäminen koteloon onnistuu mukavasti mukana toimitettavien pienten ruuvien avulla.

Thermaltaken jäähdytysjärjestelmän hallintaohjelmisto toimitetaan CD-levyllä ja se on ristitty yksinkertaisesti Thermaltake Fan Controliksi. Ohjelma perustuu samaan Asetekin ChillControl-sovellukseen, kuin Antecin ChillControl. Värityksen ohella ainoa suurempi ero on välilehtien määrä, sillä Thermaltakessa ei ole tarvetta valaistuksen asetuksille LED-valojen puuttuessa. Ensimmäiseltä välilehdeltä löytyy jäähdytysnesteen lämpötila, tuuletinnopeus, pumpun nopeus sekä prosessoriytimien lämpötila (joka ei jostain syystä näy kuvassa). Oikeassa yläkulmassa on toimintatilan valitsin.

Muilta osin Fan Control on käytännössä identtinen Antecin ChillControlin kanssa. Toiselta välilehdeltä löytyy käppyrät, kolmannelta tuuletinprofiilien asetuskuvaajat ja viimeiseltä sovelluksen asetukset.

Sisältö

  1. 240 ja 280 mm:n nestejäähdytteiset prosessoricoolerit testissä
  2. Antec Kühler H2O 1220
  3. Cooler Master Seidon 240M
  4. Corsair Hydro Series H100i
  5. Corsair Hydro Series H110
  6. Thermaltake Water 3.0 Extreme
  7. Testikokoonpano ja -metodit, melumittaukset & lämpötilamittaukset
  8. Loppuyhteenveto