Uusimmat

Äänetön HTPC testissä – Coolputer LEVEL hFX mini 2000

31.05.2009 22:42 Muropaketin toimitus

Viime kuussa Muropaketti testasi ilmajäähdytteisiä prosessoricoolereita hieman uudesta näkökulmasta – passiivijäähdytteisinä ilman tuulettimen apua. Vaikka prosessorituulettimen aiheuttama melu saatiinkin eliminoitua passiivijäähdytykseen tukeutumalla, ei kokoonpanosta silti tullut vielä lähellekään äänetöntä. Tähän on yksinkertainen syy – tietokoneen tuottama melu on usean äänilähteen summa ja hiljaisuuden saavuttamiseksi niistä jokainen on vaimennettava mahdollisimman tehokkaasti. Äänettömän kokoonpanon toteuttamiseksi on siis poistettava kaikki liikkuvat komponentit, sillä liikkeen mukana seuraa aina ääntä. Homma on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Harrastajien parissa pitkän linjan jäähdytystarvikekauppana tunnettu Coolputer on toteuttanut oman näkemyksensä täysin äänettömästä tietokoneesta ja tarjoaa sitä valmiina kokonaisuutena erityisesti olohuonekäyttöä silmälläpitäen. Kyseessä on Coolputer LEVEL hFX mini -mallisto, jonka hinnat alkavat 1299 eurosta. LEVEL-koneet on suunniteltu alusta asti täysin passiivisesti jäähtyviksi ja toimiviksi. Malleja on kaikkiaan kolme (LEVEL hFX mini 1000, -mini 2000 ja -mini 3000) ja ne toimivat malliston perustana ja esimerkkikokoonpanoina. Kaikkien mallien peruskokoonpano on kustomoitavissa käyttäjän toiveiden mukaan. Lisäksi tarjolla on kaikista kokoonpanovaihtoehdoista e-versio (economy), joka on varustettu SSD-levyjen (Solid State Drive) sijaan yhdellä tai kahdella perinteisellä kiintolevyllä. Muropaketti sai tutustuttavakseen LEVEL hFX mini 2000 -mallin, jolla on hintaa 1799 euroa.

Pakkaus ja oheistarvikkeet

LEVEL hFX mini toimitetaan mustassa salkkumaisessa pahvilaatikossa, jonka pinnasta löytyy varsin vaatimattomasti merkintöjä. Kone on suojattu pahvilla ja styroksilla ja oheistarvikkeet on pakattu omaan pahvirasiaansa.

Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu itse koneen lisäksi Windows Media Center -yhteensopiva kaukosäädin ohjeineen ja paristoineen, ulkoinen virtalähde, verkkovirtakaapeli (ei kuvassa) sekä emolevyn ajuri-CD sekä ohjekirja. Oheistarvikkeet saattavat vaihdella koneessa käytetyistä komponenteista riippuen.

LEVEL hFX minin virtalähde on kotelon ulkopuoleinen ja passiivisesti jäähdytetty. Musta kotelointi on päällispuolen jäähdytysrei’itystä lukuun ottamatta umpinainen. Virtalähteen sisältä löytyvä vihreä ledi kertoo virran olevan kytkettynä. Potkua powerista löytyy 200 watin verran (12 V 16,7 A). 12V tasavirraksi muunnettu sähkö siirtyy tietokoneeseen omaa erikoismallista kaapeliaan pitkin ja koneen sisältä löytyvä elektroniikka huolehtii jännitteen muuntamisesta 3,3-, 5- ja 12 voltin suuruiseksi.

Koneen mukana toimitettava monitoimikaukosäädin sisältää kaikki tarpeelliset näppäimet Windows Media Centerin sisältävän koneen hallintaan. Hieman muovisen tuntuisen kaukosäätimen käytettävyys on kohtalaisen hyvä.

Sisältö

  1. Äänetön HTPC testissä - Coolputer LEVEL hFX mini 2000
  2. Ulkopuolen tarkastelua
  3. Sisäpuolen tarkastelua
  4. Käyttökokemukset, lämpötilamittaukset ja loppusanat